קפריסין עודנה חצויה (היום בחירות)

iamyoda

New member
קפריסין עודנה חצויה (היום בחירות)

32 שנים חלפו מאז פלש הצבא הטורקי לקפריסין, מהלך שבסופו, לאחר חילופי אוכלוסייה נרחבים, הפכו שני חלקיו של האי לחד-לאומיים כמעט לחלוטין, יווניים וטורקיים. 32 שנים אחרי החלוקה, כששני חלקי האי נמצאים במעמד שונה לחלוטין, מנסים כוחות בינ"ל להגיע לפתרון שייטיב עם כולם. יולי 1974 הפיכה צבאית שבוצעה בידי לאומנים יוונים בקפריסין, הביאה להדחת השלטון באי שהורכב מהנהגה יוונית וטורקית. טורקיה, שחששה מהשלכות המהלך על הטורקים האתניים שהתגוררו בקפריסין מאז ימיה של האימפריה העות'מאנית, שלחו כוחות צבא שהשתלטו על חלקו הצפוני של האי (כ-37% משטח האי). לאחר קרבות בהם נהרגו 191 טורקים ו-133 יוונים, החלו חילופי אוכלוסייה באי: 160,000 יוונים נסו דרומה אל מה שמכונה כיום הרפובליקה של קפריסין, ואילו 50,000 טורקים נטשו את ביתם ונסו צפונה אל הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין, מדינה הזוכה כיום רק להכרתה של טורקיה ושל המובלעת האזרית נכצ'יבאן, שגם עצמאותה אינו מוכרת ברוב מדינות העולם. למרות 32 השנים שחלפו מאז, זכר האירועים עדיין נמצא בלבם של קפריסאים רבים, בעיקר אלה שנאלצו לעזוב את ביתם (והמדובר באחוז נכבד מאוכלוסיית קפריסין המונה פחות מ-800,000 בני אדם). ראש הממשלה הטורקי שהורה על הפלישה ב-1974, בולנט אצ'וויט, שוכב כיום בבית החולים לאחר שלקה ביום רביעי בשבוע שעבר בשבץ, גיבורים אחרים מאותה תקופה אף הם כבר לא בין החיים, אולם הסכסוך חי ונושם. הולכים לבחירות ביום א', ה-21 במאי 2006, ייערכו בחירות לפרלמנט בחלק היווני של קפריסין. מספר אירועים שהתרחשו בשנים האחרונות לא מבשרים על מציאת פתרון לאי הים תיכוני אשר בלבו גבול, המחלק גם את עיר הבירה ניקוסיה לשני חלקים. לכתבה המלאה
 
שתי שאלות לי אליך ../images/Emo26.gif

1. על איזו "עצמאות" של חבל נחיצ'וָן אתה מדבר? האם עלתה שם אי-פעם, בעבר או בהווה, דרישה כלשהי לעצמאות? 2. ראיתי במקרה בטאג ליין קישור להודעה שלך על הבחירות בצ'ילה, ובה היה משפט כזה: "צ'ילה השתחררה משורה של משטרים צבאיים רק בשנת 1990". השאלה שלי היא, אם לא קשה לך למנות לפחות שני משטרים צבאיים מהשורה הזו?
 

iamyoda

New member
לגבי השאלה הראשונה

אתה צודק, זו טעות בעריכה, חבל נכצ'יבאן אינו עצמאי. כאן מופיע חומר נוסף על החבל. הטעות תתוקן, תודה. לגבי צ'ילה: 1964-1970 Eduardo Frei Montalva אדוארדו פריי מונטאלבה, עלה לשלטון בסיועו הפעיל ביותר של הסי.איי.איי. מונטאלבה גם היה מעורב בשנת 1973 בהפלת משטרו של איינדה שהביא לעלייתו לשלטון של אוגוסטו פינושה ב-1973 עד 1990.
 
תודה.

נטפלתי למילה "שורה", כי לפני פינושה לא היה משטר צבאי. הצצתי בקישור - הכותרת שלו די משונה. לא מקובל להכליל את הקווקז ב"מרכז אסיה". נחיצ'וָן, בגלל מצבה המבודד, שימשה כמעין מקלט לנשיאים האזרבייג'נים המודחים. לאחרונה החבל עלה לחדשות עקב ניתוץ בית-קברות ארמני עתיק שנחשב לאתר שמור ע"י יונסקו.
 

iamyoda

New member
ארמניה ואזרביג'אן

הן חלק מהקווקז אולם הכתבה עוסקת גם במדינות נוספות כאיראן והרפובליקות המוסלמיות האחרות שהשתייכו בעבר לבריה"מ. הסכסוך האזרי-ארמני הוא חלק חשוב מהמסר של המאמר ולא היחיד. הייתה התלבטות איך לכנות את המאמר ולבסוף בחרנו במושג שיכליל גיאוגרפית ככל שניתן את כלל המדינות. שוב תודה דרך אגב על שהערת עיניי לנושא קפריסין.
 

iamyoda

New member
אין תוצאות סופיות אבל ממה ששמעתי

אין הפתעות ומפלגת השלטון התחזקה קצת
 

iamyoda

New member
תוצאות סופיות בקפריסין

בקפריסין נערכו בחירות לפרלמנט בחלק היווני של האי. מפלגת הגדולה בפרלמנט היוצא, המפלגה בעלת האוריינטציה הקומוניסטית או בשמה המפלגה הפרוגרסיבית, זכתה ב-18 מושבים, שניים פחות מהבחירות הקודמות. המפלגה השמרנית זכתה אף היא ב-18 מושבים (ירידה של מושב), ואילו מפלגתו של נשיא קפריסין תסוס פאפאדופולוס, המפלגה הדמוקרטית, זכתה ב-11 מושבים מתוך פרלמנט בן 56 מושבים.(עלייה של שני מושבים. מפלגות נוספות הן המפלגה הסוציאל דמוקרית שזכתה בחמישה מושבים, המפלגה האירופית שנוסדה ב-2005 וקיבלה 3 מושבים ומפלגת הירוקים הקפריסאית שקיבלה מושב בודד.
 

trigotrigo

New member
ירושלים, ברלין, ועכשיו ניקוסיה

הבירה היחידה שעדיין מחולקת... בסופו של דבר, האזרחים יבינו שעדיפה בירה אחת מאוחדת מאשר לב חצוי עד עולם. כמו האם במשפט שלמה, זה יגיע בסוף.
 
למעלה