קצת היסטוריה והסברים

קצת היסטוריה והסברים

המתיישבים הראשונים בארצות הברית היו זקוקים לכוח עבודה זול ויעיל בשביל להרוויח טוב באותם זמנים מדובר פה על לפני מאות שנים, שכן העבדות הייתה דיי מקובלת במקומות רבים בעולם וגם על המתיישבים הראשונים בארצות הברית, בקיצור הם ייבאו עבדים לכל דבר ועיינין שבעיקר באו מכל מיני שבטים ממדינה באפריקה נדמה לי שהיום נקראת ניגריה. אותם עבדים הושפלו כמובן שכר לא קיבלו מאומה, הלבנים יכלו לעושת בהם שמות-לאנוס, להכות ולרצוח. הלבנים מכיוון שלא ידעו לתקשר איתם ובשביל לפשט את העיינין פשוט קראו לעבדים שלהם (שאז מי חשב על גזענות בכלל) "ניגרים" למה "ניגרים"? כי המקום (נדמה לי) שמשם לקחו אותם נקראה "ניגריה". עכשיו עם השנים אותם עבדים קיבלו זכויות ואתם עבדים נהפכו לסתם עובדים, ואז מה קורה כאשר אתה מיעוט שמקבל זכויות ועוד אתה מיעוט נחות? נכון מאוד האוכלוסיה השלטת מרגישה מאויימת והגזענות מעלה את ראשה במהרה הלבנים השתמשו במילה "ניגר" כמילת גנאי או כאשר כינו "ניגרו" כמילה לעבד, ובמהרה אותם "עבדים לשעבר", החליטו שלא נעים להם לשמעו שהם "ניגרים" -כעבדים או כסתם שחורים "גועליים" , משתי סיבות פשוטות נדמה לי א. כי הן הבינו שזה ביטוי שבה להשפילן ודבר שני כמה זמן אנחנו ניגרים? הרי עם השנים נוצר שם דור שלא ידע את שפת אפריקה, לא ידע מזה ניגרייה בכלל, והרגישו עצמם ואולי אפילו בצדק לבניי המקום! עם השנים המאבקים לזכויות המיעוטים באמריקה עלה תאוצה כתצואה ממרתין לותר קינג והתווהיתה של החברה כחברה נאורה יותר. בערך בשנות ה50 אני מאמין של המאה האחרונה היה דיי קונצנוזס לפחות ברוב האמריקאי הלבן או האליטה האמריקאית ש"ניגר" היא לא מילה ראויה לכנות אזרח אמריקאי מין השורה, וכתוצאה ממאבקים עיקשים אם אני לא טועה בשנות ה60 או ה70 עשו חקיקה שממש רישמית אדם שמכנה "אזרח אמריקאי שחור" כ"ניגר" זה עברה על החוק זאת גזענות ללא משמע פנים יענו גזענות לכל דבר ועיינין שאין אפילו לחלוק על כך!, ואותו אדם נתבע משלם פיצוי ופיצוי גדול ויושב בכלא רבותי! יותר מכך היום אם אתה עובר אייפשהו בארצות הברית או בניו יורק או באלבמה או משהו כזה, יש סיכוי שאם תגיד למישהו שם (שחור) "ניגר" הוא יכניס לך מכות ואפילו ירצח אותך. ויותר מאוחר הוחלט שמותר לכנות אותם "אפריקאים אמריקאים" או "שחורים" למרות שאם אני לא טועה רובים בקהילה השחורה של ארצות הברית גם לא יואהבו אם תכנה אותם "אפריקאי אמריקאי" והם פשוט רוצים להיות "אמריקאים" כמו כל אמריקאי. מה קורה בישראל? אם כוש זאת ניגריה (ואני לא בטוח שזה ככה), אז אפשר להגיד שהפרוש ל"ניגר" זה "כושי" או "ניגר" יש מלא סיבות מדוע הביטוי "כושי" בישראל הוא לא גזעני או לא נתפס כגזעני לפחות לא בעיני, בכךשנדמה לי "כושי" זה נחשב בעברית או בתנ"ך לשם לדבר יפה, וגם בתנ"ך נזכרה ממלכת כוש בממלכה מפוארת והייתה מלכה כושית שהייתה נשואה נדמה לי למלכנו שלמה. עכשיו בישראל מעולם לא הייתה עבדות ומאולם לא עלו אליה אנישם מניגריה, עלו אליה רק בסוף שנות השמונים יהודים ממוצא אתיופים או אתיופים כמה עשרות אלפים וזהו, ואם מכנים אותם אז קוראים להם "אתיופים" ובכלל לא כושים, ולכן זה גם לא רלוונטי, זאת אומרת יש סיבה ברורה מאוד ומובנת מדוע להגיד כושי באמריקה זאת גזענות! וכאן זאת איננה גזענות והסיבה הסברתי אותה כבר למעלה, היום זאת לא גזענות ואני גם חושב שבשנים הבאת זאת לא תהיה גזענות. ואגב ליידעתכם בשנים האחרונות הצעירים האמריקאים השחורים הרבה פעמים מכנים ביינהם את עצמם כ"ניגר" או "מיי ניגר" כמו שאנחנו מכנים אחד את השני "אח שלי.

JackDanyells

New member
אני אנסה להסביר לך

נראה לי שהבנתי מה אתה לא מבין. אוקיי אז ככה: מילים לא נהפכות למה שהן בגלל ש"ככה כתוב במילון" אלא מילים הופכות למה שהן בגלל איך שבני האדם מחליטים! בני אדם החליטו למשל, לפני כ10 שנים, ש"לגמור" זה לא "לסיים" אלא זה משהו אחר. בעקבות כך, כולם הפסיקו להגיד "לגמור" והתחילו להשתמש במילה "לסיים". זה גרם לממש מהפכה בשפה שלנו. עכשיו נחזור למילה כושים. אנשים מסוימים, אמרו את המילה "כושי" כדי להעליב (אני הייתי בבית ספר ומישהו קרא ככה למישהו אחר בצורה מסוימת שמעליבה). לא מה שכתוב במילון ולא זה שהמילה הגיעה בגלל ארץ "כוש" ישנה את זה: אנשים, בני אדם, העם מחליט מה תהיה המשמעות של מילה מסוימת!!! לא המילון ולא הממשלה. אם עכשיו הרבה אנשים משכילים יתחילו להתשתמש במילה כושי במקום שחור, יכול מאוד להיות שאנשים יתחילו לחשוב שהמילה "כושי" היא מילה מקובלת. אבל לפי מצב הדברים היום, רוב האנשים חושבים שהמילה כושי היא מילה מעליבה. נכון, זה חסר הגיון! אבל אם יש אנשים שמשתמשים במילה הזאת במטרה להעליב - אז הם הפכו אותה למילה מעליבה. והמסקנה: כושי זאת מילה מעליבה - אולי לא בדיוק גזענית, אבל מעליבה. ועובדה שאתה יודע שאם ברק אובמה יגיע לארץ אתה לא תקרא לו כושי. אז אני לא מבין איפה פה הבעיה בכלל??

אני לא החלטתי

שכושי בישראל זאת גזענות... מי שהחליטו ככה זה בעיקר אנשי שמאל שאוהבים להתייפיף ולהתגנדר בנפשם, אבל לא עושים רושם על רוב הציבור ובעיקר לא עלי. אפשר להלחם בגזענות בדרכים אחרות ולא ע"י אל תכתוב "כושים" כי זאת מילת גנאי. נכון שגם ניתן להגיד את המילה כושי בצורה מעליבה, ורגע, אם אני אגיד למישהו יא שחור, יא אטיופתי זה פחות יעליב לפי דעתך? לפי דעתי אולי להפך זה יותר יעליב. רוב האנשים בארצות הברית חושבים שכושי זה גזענות בישראל ממש לא, כאשר אני מדבר עם אנשים וחבירם ביום יום על אותם שחורים אנחנו משתמשים בביטוי כושים, לא במגמה בשביל להעליב וכו, כי זה הביטוי שנוח לנו וככה הורגלנו וכו, ולא מר שמולני זה או אחר יתחיל לחנך אותנו מה כן בסדר ומה לא בסדר. אם כל הכבוד, אני יודע מה זאת גזענות ואני בעצמי נלחם בגזענות ואני יכול ללמד הרבה אחרים על מוסר וכו. ברק אובמה זה ברק אובמה, אבל סלח לי שאני כותב לך כאן בפורום או שאנחנו נגיד מפטפטים ביננו, אני לא אתחיל לכנות אותם "אפרו אמריקאים" רק בשביל שאייזשהו "כושי" ברובע מסווים בניו יורק לא יתחיל להעלב לי ולבכות... ואגב להם זה ממש לא אכפת אם יש אייזשהו יהודי במזרח התיכון שמשתמש בביטוי כושי. בוא נסכם בכך, שזה ביטוי אולי איך נאמר... שנוי במחלוקת קונטרוברסלי.

זכותך להשתמש במילה כושי,

אבל אצל חלק מהאנשים זאת נתפסת כמילה מעליבה ופוגעת. כאשר אתה מדברים עם החברים שלך וכולכם מבינים שאין בכוונתכם לפגוע או להעליב, זה בסדר. אבל כאשר אתה מפרסם הודעה בפורום שפתוח לכולם, אנשים לא רואים במשמעות המילה "כושים" אותה המשמעות כמוך. אני לעומתך רואה מילה זאת כמילה גזענית, אבל אנשים אחרים לא יחשבו שזה לא בסדר.

בוא נשאל שאלה אחרת

אני רואה בן אדם גדול מימדים, על פי התיאוריה שלך, אין שום סיבה שהוא לא ייעלב מהכינויים הבאים: שמן, נפוח, דבה, רחב אופקים, ועוד כינויים נוספים... העובדה שבן אדם הוא שמן, לא אומר שהוא לא ייעלב אם אני אקרא לו שמן. לא משנה אם יש לי את כל הסיבות, את כל ההצדקות, והמילון אפילו אומר שהמילה היא לא מילת גנאי, זה עדיין פוגע בו. המילה כושים היא מילה פוגעת, ואוכלוסיה שלמה מבקשת ממך לא להתשמש בביטוי הזה. שימוש בביטוי הזה מראה על זלזול בבקשות של הקהילה השחורה, ועל ילדותיות.

Sernas

New member
בוא אני יסביר לך משהו שחוויתי על בשרי

אני יליד ברית המועצות, והתגוררתי ברפובליקה קטנה שעדיין שייכת לרוסיה. העם הרוסי ידוע לשמצה בשינאת השונה ובמיוחד השונה (לא כמובן, אבל הרוב המוחץ כן), אגב הסיבה לכך היא שרוסים הם עם מאוד עצלן ותמיד מעדיף להפיל את כל צרותיהם על אחרים וכמעט תמיד זה היהודים. אז בקיצור, כשהלכתי לבית ספר ציבורי, הרבה ילדים קראו לי "ג'יד"- בפירוש לעברית יהודון או שמילה יותר מפורסמת באנגלית והיא HEBE. באחד הפסקות ניגשה אלי מורה כשראה שאני נעלב מכל המילים המעליבות והסבירה לי ש"ג'יד" זאת לא מילה גסה בכלל והלכה (לפני שהמורות האחרות יראו שמורם עם דם רוסי נותנת יחס מיוחד לתלמיד יהודי!). נהייתי סקר, ובאותו יום אחרי הצוהרים שאלתי את אמא שלי מה משמעות המילה. אמא שלי בעלת דוקטורת בשפה הרוסית ובספרות רוסית ועבד אז במשרד החינוך, הסבירה לי שמקור המילה הוא Judaic , והיא אומרת יהודי בצרפתית וג'יד זה כין תרגום לרוסית שהיה מקובל בקרב הם ורק המשכילים שקראו ספרים קראו ליהודים איוורי (יהודים בשפה גבוה ולא מעליבה). תרגום זה נעשה כיוון שהשפה הרוסית המקורית עד לפני פושקין היית במצב גרוע בהרבה מאוד מזו של שבטים אפריקאי נידחים ועם הפשוט היה לא משכיל, וזה עוד מחמאה ולכן החליטו לתרגם את המילה יהודי לפרוש שיהיה לאיכר פשוט את היכולת לבטא אותו. עם הזמן, העם נהיה משכיל וכולם למדו את השפה הגבוה אך המילה ג'יד נשארה עדיין במוח של הרוסים ולכן המילה ג'יד קיבל את הגוון האנטישמי ועכשיו כשמישהו אומר ליהודי ג'יד זה כדי לעליב בדיוק כמו ניגר או כושי שבמקור היו מילות לא כזעניות בכלל! ובדיוק באופן כזה מחלחלת ההגזענות לכל העם, בגלל הבורות!

JackDanyells

New member
../images/Emo45.gifתודה רבה

למעלה