אז ככה
קודם כל, חבל שלא פיזרת קצת את השאלות על פני 2-3 הודעות נפרדות בימים נפרדים, כי זה קצת מעייף לקרוא הודעות ארוכות עם יותר מדי מידע, וזה דווקא היה נחמד ללמוד בכל יום משהו חדש.
יש שירות רכבות מפותח בטורקיה, אבל הדרך הכי יעילה ונעימה להתנייד בטורקיה היא דווקא באוטובוסים, שכיום הם חדישים וממוזגים. לי אישית לא יצא לנסוע באוטובוסים בין עירוניים בטורקיה, כי תמיד היינו עם רכב שכור.
לכל עיר יש את האופי שלה, המסורת והדיאלקט, אבל בערים מתויירות לא נשאר הרבה מהאופי המקומי, מפני שהן מושכות אליהן אנשים מכל רחבי טורקיה, שמחפשים פרנסה. כך למשל באנטליה או בבודרום חלק גדול מהסוחרים ונותני השירות הגיעו ממזרח טורקיה העני, וכמו כן ניתן לפגוש שם הרבה דוברי שפות זרות שהתגוררו בעבר באירופה, כיוון שיש ביקוש לדוברי שפות בשירותי התיירות. בינתיים המפה הדמוגרפית השתנתה עוד יותר בעקבות גל הפליטים מסוריה, וניתן לראות אותם בעיקר במזרח בערים כמו גזיאנטפ או אדנה שקרובות לגבול הסורי,האבל גם במערב, כיוון ששם יש יותר פרנסה.
באדנה אין כמעט אטרקציות תיירותיות. ראוי לציין את גשר האבן העתיק, שנחשב לגשר הישן ביותר שעדיין משמש כדרך מעבר, ואת מסגד Sabancı המפואר, הגדול ביותר בטורקיה, שבנוי בסגנון המסגדים המסורתיים, אבל הוא חדש לגמרי ונחנך רק ב-1998.
בורסה לעומת זאת היא אחת הערים החשובות והמעניינות בטורקיה, כיוון ששימשה בעבר במשך תקופה מסויימת כבירת האימפריה העותמאנית. בין האתרים החשובים שלה ניתן למצוא את המסגד הירוק Yeşil Camii ומבנה הקבורה הירוק Yeşil Türbe שבו קבור הסולטן Mehmed הראשון, המסגד הגדול Ulu Cami, מסגד Orhan Gazi, מבני הקבורה של הסולטנים Osman ו-Orhan, שוק המשי (בורסה מפורסמת בתעשיית המשי שלה) ואנדרטת הזיכרון ל-Karagöz ו- Hacivat, צמד הבנאים שעפ״י האגדה הוצאו להורג ע״י הסולטן כיוון שהסיחו את דעתם של שאר הבנאים ע״י הבדיחות שסיפרו, ונתנו את שמם לתיאטרון הצללים המסורתי, שהפך לאחד מסמלי תקופת הרמדאן. אתר נוסף קצת מחוץ לעיר הוא הר Uludağ, שמשמש כאתר נופש חורפי אהוב על טורקים אמידים, וממנו ובעיקר מהכביש המוביל לפסגתו נשקף נוף נפלא.
בטורקיה יש למעלה מ-190 אוניברסיטאות. אם להאמין לכתבה שפורסמה השנה באתר TRT בגרמנית, 5 אוניברסיטאות טורקיות דורגו בין 20 האוניברסיטאות הטובות באירופה: אוניברסיטת Boğaziçi באיסטנבול, אוניברסיטת Bilkent באנקרה, אוניברסיטת Sabancı באיסטנבול, אוניברסיטת Orta Doğu הטכנית באנקרה ואוניברסיטת Koç באיסטנבול.
לגבי פסטיבלים, לא ידוע לי הרבה. אולי מישהו אחר יודע ויוכל לספר. על כל פנים אני מציעה בפעם הבאה לא להציף בבת אחת בכל כך הרבה שאלות, כי יותר מדי מידע בפעם אחת ובהודעה אחת הוא בגדר מרוב עצים לא רואים את היער