קצת על תפקידים

מייקי69

New member
קצת על תפקידים

תשמעו - שברתם אותי! כמה תלונות אפשר לשמוע על הורים שנדבקים? נו, באמת! עוד לא הפנמתם שזוהי דרכו של עולם? אז החלטתי להביא לכם קצת את דעתי בענייני הורות - כדי שתקבלו קצת פרופורציות, בסדר? אז ככה: ילדים יש להם תפקיד מוגדר. ולהורים יש תפקיד מוגדר. ככה כתוב לכולנו בגנים. אתם חושבים שההורים שלכם לא "סבלו" מאותו סימפטום? - תשכחו מזה. רובנו אכלנו מאותה צלחת שממנה אתם מתכבדים היום. הכל בסדר. הכל נסבל ונסלח - כל עוד כל צד שומר על תפקידו. אם ההורים שלכם מתלהבים מהתפקיד יותר מדי - אז זה לא נעים, אבל זה לא נורא. הם דואגים. הם אוהבים. וזה הכי חשוב בעולם. אם הילדים בועטים, מורדים ורוטנים - גם זה בסדר. עדיין במסגרת התפקיד. לא סידרו את החדר, ברחו מהשיעור, נכשלו במבחן - לא נעים, אבל בהחלט רגיל. הבעיה האמיתית היא כשהתפקידים מתערבבים. כאן אני מדליקה את כל אורות האזהרה. כשהורים מתנהגים כמו ילדים, כשהאחריות לפתרון עוברת לידי הילדים - כאן אני נכנסת למיתקפה. יש דברים שחשוב לדרוש מילדים. אבל יש דברים שהם לא אמורים לעשות. ילדים לא אמורים לשבור את הראש ולדאוג לשלום בית. ילדים לא אמורים להגן על הוריהם (בכל אופן לא יותר מההורים דואגים לכך בעצמם), או לשמור אותם מאושרים. כן, כן, אני מוכנה לסבול מיתקפה עכשיו. במקום שבו הילדים נזהרים מדי - יש בעיה. הנה, בלי לומר הרבה - אמרתי המון. פשוט מתוך תחושה, שיש לפעמים דברים הרבה יותר הרסניים מהורים נג'סים. לפעמים הם בלתי נראים. לפעמים הם כאילו הפוכים: ילד "מחונך" מדי. ילד שלא מרשה לעצמו לבעוט. ילד שלא מרשה לעצמו לעבור על החוקים מדי פעם. והורים שלא יודעים להתמודד עם האחריות שבאה עם תפקידם כהורה. כל אלה נשמעים באזני הרבה יותר בעייתיים, מאשר מישהו שבא לכאן מתוסכל, בגלל שהוריו דואגים לו אחרי חצות. אני בטוחה שיכולתי לומר את זה בבהירות גדולה יותר, אבל זה מה יצא לי. וזה בא מתוך כל השירשורים שרציתי להשתתף בהם ולשפוך את התיאוריה כולה. אז לא להיבהל מהתפקיד, גם אם יש לו צדדים לא מי יודע מה. והכי חשוב - לשמור עליו, ולא לגנוב את תפקיד הצד השני! ילדים - השארו ילדים! והורים - דיר באלאק! להתמיד ולהשגיח. לא, לא על הילד - אלא בעיקר על עצמכם!

faith2

New member
אני מסכימה....

אני מעדיפה הורים שידאגו לי וגם אם זה יעבור על גבול הטעם הטוב.מאשר הורים שממש לא איכפת להם... למזלי האישית ההורים שלי מאוד משוחררים וליברליים, אבל עדיין מאוד דואגים...הכל עניין של מינונים. אני חושבת שמי שמלונן על הורים חונקים מדי צריך לראות את הכוס המלאה כאן- עדיף הורים שמראים אהבה מתוך דאגה מאשר הורים שפשוט נותנים ליד לעשות מה שבראש שלו- הורים כאלה דעתי לא הורים אחראים. יצא מבולבל?...סליחה
אני הרוגה

lboy2

New member
../images/Emo127.gif../images/Emo45.gif-רק הערה קטנה..

אני מסכים עם כל מה שאמרת אבל, אני מצטט: " או לשמור אותם מאושרים. " זה לא בהכרח נכון, כשילידים מתבגרים במקצת, אני מדבר החל מגיל 16 (לדעתי), התבגרות רגשית ושכלית הכוונה, הם יכולים להבין/לראות מתי הוריהם במצוקה ובקושי מסויים ואף לחשוב בפתרון שיכול לשמח ועשות אותם מאושרים. אני מסכים את מהלך התפקידים שהצגת אבל לפעמים מה לעשות הורים טועים
כמו כל בן אדם... ובוחרים לפעול בדרך מנוגדת לרצון הילד ואף לרצון הסביבה, וכאן אני אפילו אקח דוגמה מחיי משפחתי- אני יכול להגיד שאני ממושמע, ובהרבה תחומים כאשר אני מדבר עם הורי הם רואים שהפלא ופלא בנם צודק..כך שלא תמיד הורים הם בעלי הדעות ההחלטיות למרות שיש להם ניסיון חיים רב בהבה יותר משלי... אבל לפעמים ואני מדגיש - לפעמים
- גם אותם צריך לשפוט...וזה אצל כל הורה, ילד ובן אנוש, ולפעמים הורי אף מתנצלים על השיפוט הלא הגיוני שעשו (לעיתים נדירות) סורי על הסיבוך

מייקי69

New member
אהה, אז הנה - אני עונה

לא הטפתי פה, חלילה, לאיזה ניכור הדדי. אתה רוצה לשמח את הורייך? - תבורך! ילד אחר רוצה שהוריו יהיו מאושרים? - סחטיין. לגרום להם אושר ושמחה - כן. להיות אחראים על האושר שלהם - זה לא! נשמע כמו הבדל דק, אלא שהוא לא דק בכלל. נהפוך הוא. בודאי שלהורים מותר לטעות, ומותר להם לא לדעת, ומותר להם להתלבט, ומותר להם להתייעץ עם ילדיהם. אתה הבנת את הטיעונים שלי, כאילו אמרתי שלילדים אסור לנהוג כבוגרים לכל דבר. ולא לזה כיוונתי. אתן לך דוגמא ציורית: אם ההורים רוצים לרכוש ספה חדשה, מותר להם להתייעץ ולהתלבט עם ילדיהם. אם נולד ילד חדש במשפחה - מותר לילדים להשתתף בדיון אודות השם שינתן לחבר החדש. זה עדיין לא מבטל את תפקידם כילדים. אבל אם אמא ואבא רבים, והילד הוא זה שמקשיב לשני הצדדים ועושה "שולם" - כאן הוא חרג מתפקידו. וזאת רק דוגמא אחת. זה קורה במשפחות הכי טובות. זה קורה כמעט בלי להרגיש. ואני, אישית, נגד טשטוש הקווים והגבולות בין התפקידים. אני מקווה שהבהרתי קצת.

lboy2

New member
אני מבין אותך יותר טוב...../images/Emo127.gif

אבל גם פה יש איזשהי נקודה שארצה את תגובתך: במידה וההורים מתווכחים ביניהם, או אפילו הורה שמתווכח עם בנו והאח מקשיב מהצד, שני הצדדים נכנסים לאיזשהו אטרף של צעקות, אין את זה בבית שלי אבל אני משער שבהרבה בתים יש, אני רואה את מלוא הזכות של הילד שמקשיב, שסופג, שמפנים, שרואה איך שני הצדדים מאבדים את הצפון, להתערב בשיחה ולהרגיע את השניים... גם אם זה בין שני הורים- אבל עכשיו אני נזכר שאמרת בהודעה הראשונה (אני חושב- אם אני זוכר נכון) שזהו "פאק" אצל ההורים...

שששש... הילד ישמע

אויש. ואני לא מייקי69 ולא מתורגמנית לעת מצוא אבל -מנקודת המבט שלי,(ואני מה זה מסכימה איתה, ) לא- זה לא מקומו של הילד. פעם היה נורא ברור. אבא הלך לעבודה בבוקר ושב עם חשכה, אימא אפתה עוגות ,גיהצה חולצות ותפרה כפתורים והילד הלך לבית ספר, למד שם קצת, והיו לו חברים ותנועת נוער וחוגים. היה מאד ברור שאבא יודע הכל,כשלא יודעים משהו שואלים אותו והוא ידע. שאמא אחראית על משק הבית ,ואם כואב"אימא תני לי נשיקה" אם יש אח גדול הוא אחראי על הצעיר ממנו. וככה, היו חיים עם חוקים ברורים וגבולות חדים מאד. לא דיברו על כסף בבית (שששש...הילד ישמע) לא דיברו על סקס (ששש... הילד ישמע) . לא שאלו את הילד מה הוא רוצה/מעדיף לבר מצווה אלא קבעו לו דרשה וארוחת צהרים עם דודה בלה. לא שאלו בכלל ילדים, לא שתפו אותם. המורים תמיד היו צודקים. המבוגרים יודעים הכל. וכשתגדל -תבין.(אולי) היחס של הילד אל ההורה היה של כבוד, רחוק מסויים ,יראה לפעמים, בטח שלא מערערים על מה שהאב קובע עבורך, בטח שלא מציעים הצעות אחרות, אולי לפעמים מנסים לשכנע את אימא שתדבר עם אבא. אבל היום- הכל התבלבל במשפחות. המערכות הרבה יותר פתוחות. אפשר לבוא הבייתה ולהגיד "איזה חרה המורה הזו" או "אתה חושב שללמוד אנגלית זה חשוב- אני לא חושב ככה" וגם ההורים שואלים, מתייעצים , מתלבטים לעיתים עם הילדים בכל מיני החלטות שלהם.(של הילדים הכוונה). ולפעמים נהיים גבולות מבולבלים. שההורים נהיים "כאילו ילדים" והילדים לוקחים אחריות על מה שההורים היו צריכים. אז, בטח שאם יש ריב בין ההורים, אני לא חושבת שאפשר לסגור אותם בבית שמוש עד שיגמרו לריב. וזה עניין שעכשיו לא נורא חשוב אם הילד ישמע שרבים, כי זה קורה לזוגות, וזה חלק מהחיים. אבל- כאשר הילד מתערב, לוקח אחריות על הפתרון, משקף להורים את ההתנהלות שלהם- זה כבר ממש לא טוב. וזה לא עניין של זכויות. אלא עיניין של חובות. חובה של הורה להיות "הורה -הורי" מתפקד בתור הורה ולוקח אחריות הורית. הצלחתי להסביר פירוש רש"י?

lboy2

New member
או קיי, תסלחי לי אבל זה פשוט לא

אנושי לתת לילד לשבת ולהקשיב איך ההורים שלו צועקים אחד על השני. שוב אני לא מדבר על ילידים בגיל 8 שאם הם קמים למנוע- זה באמת לא טוב... אני מדבר על ילדים החל מגיל 16 שיש להם כבר אינטיליגנציה רגשית שהתפתחה, שיש להם ניסיון התחלתי בחיים, שיש להם דעות ובחירות ועמדות לגבי החיים, דת, רוחניות וכו'... ילדים כאלו פשוט צריכים למנוע חלק מן הריבים כאלו להפתח בבית במיוחד שיש אח קטן, זה טראומה לילדים
, ואין דבר כזה פעם אחת במשפחות שדבר כזה קורה, זה קורה המון פעמים... רוצים לריב? אין בעיה... לא בנוכחות הילדים...זו דעתי, כך אני ארצה שיהיה במשפחתי... עוד משהו- את נתת איזשהי דוגמא לגבי מורים, פעם זה פעם, היום המון מורים, תסלחי לי על הביטוי ומצטער בפני כל המורים שקוראים, חסרי שליטה, חסרי שיקול דעת נבון בהרבה מקרים, וזודעת הורים גם, אתן דוגמא מחיי: בבית ספר שלי אני וחבר שלי רצינו לעשות איזשהי עבודה חשובה ביחד, כל הכיתה התחלקה לזוגות, אבל לנו אסור
- החלטה של מנהל המגמה
להיות ביחד כי שינינו מבינים, למה? כי יש מתקשים שצריך לעזור להם.. למה לא? יש תלמידים שמשמשים מורי עזר, לזה אני הולך לבית ספר... כמובן שההורים שלנו התערבו... המצב די דומה לגבי הורים, אבל מי יכול למנוע מצב שלי אי הבנה בין הורים
חוץ מהם
הפעם באמת סליחה אם הסתבכתי קצת- אבל מקווה שהבהרתי את הפואנטה שלי
ואשמח לתגובה ולתיקון...

מייקי69

New member
מוסיפה לפירוש רש"י ../images/Emo13.gif

זה מאאאד אנושי! ואתה יודע מה? אני לא מורידה מן הפרק את האפשרות של 'לא לריב ליד הילדים'. במיוחד אם מדובר בריב ולא בויכוח. זה באמת לא עניינם. אלא שכולנו אנושיים, כמו שאמרת, ומאד יתכן ובלהט הכעס, יאמרו דברים גם בפני הילדים. אני חושבת שעד עכשיו כבר היית צריך להבין שאני מדברת מנסיון. נסיון לא קל. אני הייתי "ילדה-הורית". ועד היום אני משלמת את המחיר. כמו שאמרתי, זה כמעט בלתי מורגש איך החיים המשפחתיים נסחפים אל תוך העירבוב הזה, ועד שמישהו שם לב - פוף. הלכה הילדות. נחרבה. בעצם, אני מדברת פה בעוז על הזכות של הילד להיות ילד. על הזכות. יעני - לטובת הילד - לא לרעתו. לתת לו מרחב של חופש עם רשת בטחון. את הידיעה שיש הורים. שהם חזקים. שהם אחראיים. שהם יודעים וידעו לנתב את חיי המשפחה. להטיל את זה על כתפיו של ילד, בין אם הוא האח הגדול, או האחות הבוגרת בנפשה - בעיני זה פשע עצום! ולגבי מורים, נקרעתי מצחוק. אתה באמת חושב שהמורים בזמננו היו דבילים פחות? שהיו בעלי שיקול דעת? בחייאת!!! הם היו הרבה יותר גרועים! אבל מה? אותנו חינכו לסתום את הפה. לא לערער. לא לבקר. רק להתכופף ולעבור בשלום... עד למורה הסתום הבא. ופה טמון ההבדל. השינוי הוא בך לעומת הורייך. אתה כבר יכול להתלונן. אתה כבר יכול לכתוב מתכתבים, להביא את ההורים, להפוך שולחנות. מצבים של אי הבנה בין ההורים - הם הבעיה שלהם בלבד. נקודה. ואתה או ההוא או ההיא - צריכים לסמוך על ההורים ולהניח להם לפתור את הבעיה. בתחום ההורי - אתה צריך להישאר ראש קטן. לא נעים, אבל זה תפקידך כרגע. עלייך למצות את הילדות שלך. כי היא שלך. תגדל, תתחתן - תיקח אתה אחריות על המריבות שלך. בינתיים - לא לגנוב תפקידים בשום אופן. לטווח הארוך - זה ממש לא משתלם!

lboy2

New member
הבנתי את צורת המחשבה, אך שאלה..

" לטווח הארוך - זה ממש לא משתלם! " למה כוונתך? כיצד ארגיש את המחיר?

faith2

New member
מסכימה...

רוצים לריב לא בנוכחות הילדים...זה ממש לא לעניין, ילד בן 6 עלול לקחת את הדברים כמכוונים כלפיו. עכשיו בנוגע להתערבות הנערים הבוגרים בוויכוחי ההורים, לא חושבת שיש לנו מקום, כשם שאני לא ארצה שאמא שלי תתערב בוויכוח שלי עם אחותי. אבל לפעמים אחריי שהוויכוח עולה לו לאוויר, ורוחות נרגעות אפש לקחת את אמא או אבא ולהסביר להם מנקודת מבט אחרת, שאולי הדברים נראים קצת אחרת ממה שהוא/היא רואים. אף פעם לא יזיק להראות למישהו שיש עוד צד על המטבע. דבר נוסף, היום החברה עברה תהליך נורא מובהק של מודרניזציה (תודה למורה לסוציולוגיה
)...החברה יותר פתוחה וליברלית, אישית אני מעדיפה אותה כך- לא המורים הם לא אלוהים!..ומותר להגיד למורה היום שמע אחי אתה טועה!...אני זוכרת שיסודי מורה הרים עליי יד, מרוב הפחד שלי אליו לא יכולתי לזוז אחריי זה, ובטח לא לספר להורים- אז לא הייתה מודעות לאלימות...היום, אם הבת שלי תחטוף סטירה מהמורה שלה אני רוצה הליות הראשונה שתיכנס לחדר המנהלת! אז שהורה היה מרים יד על בנו, זה היה דבר נורא נפוץ- היום לא! ואני שמחה על זה... בעקבות השינוי בחברה קמו אירגונים שדואגים לשכבות השונות באוכלוסיה- היום ילד שסובל מהתעללות זכאי להגנה! ואני שמחה על זה!...יש אנשים שללא ההגבלה הזאתי היו הופכים את חיי ילדהם לגיהנום. וסליחה שסטיתי מהנושא

למעלה