קראתי חלק מהמאמרים

קראתי חלק מהמאמרים

אבל הם "כבדים" עלי. אפשר הסברים בשפה קצת יותר פשוטה, ואם אפשר עם יותר דוגמאות? אני מאלו שלומדים מדוגמאות, ככה קל לי יותר ללמוד ולהבין
אני חושב שמה שיעזור לי יותר להבין את הנושא הן דוגמאות מארועים ספציפיים (כמו למשל מה שתאר שי עם הבן שלו) ודרך הדוגמאות האלו מתן דגשים לגבי מה שרלוונטי לתקשורת לא אלימה. הרעיונות של תקשורת שבאה מראיה רחבה (גבוהה) יותר, של תקשורת ישירה ולא מניפולטיבית, של ראיית האחר ומציאת פתרונות. כל אלו מקובלים עלי, אבל איך בדיוק עושים את זה? עכבר

l שי l

New member
עכבר.

איך בדיוק עושים את זה... זו שאלה טובה, אם היתה לי תשובה פשוטה הייתי מאד מאושר. אני מניח שמקשיבים, לומדים, מפנימים, נחבטים הרבה, ואז אולי מצליחים קצת יותר. אכן, גם לי עוזרות דוגמאות ספציפיות יותר כדי להבין מה עומד במהות של "תקשורת" בכלל ו"תקשורת לא אלימה" בפרט. מה תפקידה של תקשורת אלימה בחיים שלי, היכן אני משתמש בה כלפי הסובבים אותי, היכן אני משתמש בה כלפי עצמי אני מניח שיש בפורום הזה כמה חברים שיוכלו להסביר בצורה יותר רהוטה את התיאוריה שמאחורי העולם הזה של התקשורת הלא אלימה. מי מרים את הכפפה?

אונסן

New member
איך עושים את זה????

אז זה באמת לא כל כך פשוט לי "לעשות את זה" אבל בראש כתובנה זה יושב לי די טוב. בגדול, המודל של תקשורת לא-אלימה - מקרבת - מורכב מביטוי עצמי מול אמפתיה ואנו בוחרים מתי אנו מעוניינים להשתמש בכל אחד מהם. אם עכשיו חשוב לי מאוד לבטא את עצמי או שאני פנוייה לתת אמפתיה לזולת. בתוך כל חלק (אמפתיה-ביטוי) מתייחסים ל-4 מרכיבים: תצפית, רגש, צורך ובקשה. מבדילים בין תצפית לשיפוט והערכה מבדילים בין רגש למחשבה, לוקחים אחריות על הרגש ולא מאשימים את הזולת מבדילים בין צורך לבקשה ובכלל מתייחסים לצורך כחלק המשמעותי והמקדם של הדיאלוג. מבדילים בין בקשה לדרישה! משתדלים להימנע מהפעלת הזולת מתוך תחושות של פחד, אשמה או בושה - שגם לנו לא נעים לפעול מתוכן. וזה ממש על קצה המזלג הכי בסיסי והכי מתומצת וחסר המון בשביל להבין עד כמה הגישה והשפה הזו תורמת ומעצימה את חיי. ועכשיו לדוגמה: כשהבוסית למשל אומרת למזכירה - אתה לא עושה שום דבר כמו שצריך!תשכח מיום חופש מחר! אפשר לתרגם את זה לתקשורת מקרבת בביטוי עצמי, על פי חלקי המודל כך: ביקשתי ממך אתמול להכין לי את הדו"ח הזה עד היום ב-12,והדו"ח לא אצלי כרגע(תצפית), אני ממש מתוסכלת (רגש) כי חשוב לי לדעת שאני יכולה לסמוך עליך(צורך), אתה מוכן לומר לי מה מנע ממך להגיש את הדו"ח? (או) אתה מוכן לומר לי איך זה בשבילך? כשבת-זוגך אומרת לך: "אתה תמיד מאחר ולא אכפת לך ממני!" והתגובה הרגילה שלך היא למשל להתגונן (היה פקק נוראי )או להתקיף (אפשר לחשוב שאת תמיד מדייקת) או להסביר לה שהיא טועה (מה פתאום, זה רק 5 דקות, את הכי חשובה לי בעולם..) או להתנצל ולהתחנף (מושמוש, אני נורא מצטער, התעכבתי כי כל הדרך חשבתי איזה כייף לנו ביחד ולא שמתי לב לשעון) אז במקום כל זה חשבת פעם על אמפתיה?!? במקום להיות עסוק בעצמך, לנסות להתחבר אליה, להבין מה היא מנסה לומר תוך כדי האשמה, (כי ככה גם היא רגילה לדבר) מה היא מרגישה, מה חשוב לה? מה היא מבקשת... למשל: "אז את נורא מאוכזבת, כי חשוב לך לדעת שאכפת לי?" כמובן שהדוגמאות הללו הן רק ההתחלה ונכון עוד דיאלוג מעניין ואמפתי ואכפתי ומהלב- בהמשך! איך זה בשבילך? מעניין? בהיר? רוצה לדעת עוד? מרגש ?משרה אופטימיות? מפחיד? גדול עליך? מתחבר? אני שמחה שאולי תרמתי משהו להבנה שלך בנושא, כי חשוב לי שכמה שיותר אנשים יכירו את השפה הזו וישפרו את איכות הקשרים והיחסים שלהם והחיים שלהם בכלל עם עצמם ועם הסביבה.. תודה על השאלה, אונסן

l שי l

New member
אני אוסיף רק

שאני מחפש דרך להטמיע את הכללים הללו בשפה ה"מקובלת" כדי לא להשמע "סדנאי" ולא לעורר אנטגוניזם או תחושה של התנשאות על שותפי לדיאלוג.

עדיין כבד עלי

אם כי הפירוק של התקובה (הרצויה) של הבוסית עזר לי להבין יותר את הכוונה של "תצפית, רגש, צורך ובקשה". הערה אחת - אני מניח שהביטוי "איך זה בשבילך" הוא תרגום מביטוי לועזי שמשמש בז'רגון של התקשורת המקרבת. עדיין, עבורי, שלא נמצא בתוך הז'רגון, זה קצת קשה לעיכול, שלא לומר לא מובן :) אז למה התכוון המשורר בביטוי הזה?

l שי l

New member
כן... כבד גם עליי..

ראשית אתייחס ל"איך זה בשבילך"... למה התכוון המשורר... אני מניח שהתכוון לבקשה דיאלוגית נקודה בזמן שאנחנו מבקשים מן הצד השני להגיב למה שקיבל מאיתנו כרגע. ואני גם מסכים עם האמירה שלך שהבקשה הזו נשמעת קצת "קשה לעיכול" אבל אני מניח שיש עוד עשרות אפשרויות לבקש בקשה דיאלוגית דומה בשפה פחות "סדנאית" היה משמח אותי לשמוע יותר פרטים על התגובות של הבוסית שלך, ועל האופן בו פירקת אותה, ולאן זה לקח אותך. תודה.

אונסן

New member
זקוקה לפירוט, מיקוד..

אני שמחה שהדוגמה עם הבוסית עזרה להבין את החלק של ביטוי עצמי בתקשורת מקרבת. אני ממש רוצה לעזור עם ההבנה על מה מדובר, אבל קצת קשה לי עם המשפט "כבד עלי.." פשוט כי אני לא מבינה ממנו מה לא ברור, אני זקוקה ליותר פירוט או בהירות לגבי מה לא ברור, לכן אשמח אם תוכל לשאול שאלות יותר ספציפיות, או לנסות לתאר מה הבנת ומה פחות הבנת ואז אולי אוכל לעזור יותר, בסדר? לגבי "איך זה בשבילך?" שלי זה משפט מאוד הגיוני לשימוש בשיחה... אז מבחינתי הוא יכול להקביל למשפטים הבאים: "מה אתה אומר?", "איך אתה מרגיש עם זה?", "איך אתה מבין את זה?" וכו' בהתאם לסיטואציה. עוזר? בי אונסן

למעלה