קריאה שניה: סחרור / רוברט צ'רלס וילסון

קריאה שניה: סחרור / רוברט צ'רלס וילסון

"אבל הזמן לא נטש את הבית. להפך. זמן קינן כאן. זמן הרגיש כאן כמו בבית" (עמ' 302)

לאחר כמעט עשור חזרתי לקריאה נוספת ב"סחרור". הספר עמד היטב במבחן הזמן. בעצם, הרגשתי שחווית הקריאה אפילו השתבחה עם הזמן. כמו אז, גם הקריאה החוזרת הייתה דחוסה ומסחררת. זוהי בדיוק הספרות שאני אוהב לקרוא: כתיבה מצוינת ושפע עצום של רעיונות. וילסון מצליח להקיף הרבה: מדע ודת, פוליטיקה מקומית, גלובלית וחובקת כל, טכנולוגיה ומוסר. השדרה המרכזית של הספר עוסקת ביחסים: בין גזעים, בין חברות, בין דורות, בין תרבויות, בין השקפות, בין אדם ליקום ומעל לכל – בין אדם לחברו, ובינו לבין עצמו. במובן הזה "סחרור" הזכיר לי מאד את "מגע" של קרל סאגאן, השונה ממנו והדומה לו.

בקצרה: "סחרור" הוא סיפור התבגרות – של אח ואחות תאומים, של המין האנושי (מבעד למסננת האמריקאית הצפויה), של כדור הארץ, מערכת השמש והיקום בכלל. הוא מסופר בגוף ראשון מנקודת מבטו של טיילר, חברם הקרוב של התאומים דיאן וג'ייסון לוטון. החיים משתנים עבור כולם כאשר יום אחד השמיים כבים והכוכבים נעלמים. כדור הארץ נעטף בקרומית אטומה הזוכה לשם סחרור, ומרגע זה מתפצלים מסלולי החיים של כל אחת מהדמויות ומתפשטים לכיוונים שונים, עד סוף העולם ומעבר לו. זה כאילו שרוברט וילסון (הסופר) המשיך מהמקום שממנו קיבל רוברט וילסון (המדען) את פרס הנובל שלו בפיסיקה: גילוי קרינת הרקע הקוסמית (ב-1964), שאוששה את תיאורית המפץ הגדול, לפיה היקום מתפשט ומתפתח.

לסיכום: לדעתי זהו מדע בדיוני במיטבו. אצלי הוא בליגה של "היפריון".

את "הכרונוליתים" של וילסון קראתי בזמנו, בעקבות "סחרור". הוא טוב, אבל בעיני "סחרור" הרבה, הרבה יותר טוב. את "ג'וליאן קומסטוק" לא קראתי (כדאי?). ידוע לי שבמהלך השנים נכתבו עוד שני ספרים ביקום של Spin, שלא תורגמו לעברית. אין לי מושג איך הם. משום מה החשק שלי לקרוא אותם דומה לחשק שלי לראות את "בלייד ראנר 2" שרידלי סקוט החליט להיות מעורב ביצירתו. אבל אולי אני טועה.

"דוב גריזלי גדול ופראי
טרף את הילדון המחנאי
הילדון המחנאי לא ידע
שהוא על ידי דוב שוסע" (עמ' 77, ועוד)
 

MonicaF

New member


תודה על ההמלצה. עושה חשק לקרוא.
לא קראתי את קומסטוק.
לא היה לי מושג שיהיה בלייד ראנר 2
- אחפש מידע.
 

Y. Welis

New member
עדיף שלא יהיה... סקוט איבד את זה.

הספרים אגב כבר יצאו (כתב אותם ה-ROOMATE של דיק) ויש 2 המשכים.
&nbsp
אגב היה משחק מחשב נהדר בזמנו, לפני עשור וקצת. עדיף.
 

Lhuna1

New member
ג'וליאן קומסטוק בעיני היה נפילה

אחרי הכרונוליתים וסחרור באתי אליו עם ציפיות גבוהות, והתאכזבתי לגמרי. זה לא שלא נהנייתי בכלל מהקריאה, אבל הוא הרגיש לי מאוד קלישאתי וצפוי, ולא ברמה של שני הקודמים.
&nbsp
&nbsp
אגב, אני קראתי את הכרונוליתים קודם ואח"כ את סחרור - ודווקא אהבתי הרבה יותר את הכרונוליתים. אולי זה קשור לסדר הקריאה. (שני הספרים דומים מאוד מהרבה בחינות במבנה העלילה ובסגנון, אז בספר השני שקוראים מורגשת חזרה, בעיני לפחות).
 

מיכאל ג

New member
גם אני קראתי את הכרונוליתים קודם וחושב שהוא עדיף

קראתי עוד שני ספרים שלו שלא תורגמו והיו פחות טובים. אחד עם טוויסט ענק ודבילי לחלוטין באמצע, ועוד אחד סתם פחות מעניין שקצת עיצבן אותי בגלל איזה משהו בעלילה שאף אחת מהדמויות לא שמה לב אליו. בכולם יש מין שילוב של "ארוע משנה עולם" ביחד עם עלילה אישית שכוללת גבר שצריך לבנות מחדש את המשפחה שלו.
 

kenny66

New member
יש עוד דפוס

שחוזר לפחות בשלושת הספרים שלו שתורגמו לעברית, וקשור לנקודת המבט של המספר. זה לא לעולם לא הגיבור הראשי, אלא מישהו שקרוב אליו וליתר דיוק אל הגיבורים הראשיים. ועוד, בחלק הראשון של הספר הוא קרוב אליהם ועד קרוב לאירועים ולמעשים, באמצע הוא מתרחק, ובסוף הוא מתקרב שוב כדי להיות עד מקרוב לסיום הגדול.

וכן, הצורך בבניית משפחה ובהתשייכות חוזר שוב ושוב, גם אצל המספר וגם אצל הגיבורים.

אולי הדפוסים החוזרים האלה הם שמוליכים לאכזבה מסוימת מקריאה של ספרים לאחר הראשון או השני, כי אנחנו חשים שאנחנו כבר "קראנו" את הספר הזה. פעם.
 

apocalipto

New member
נשמע טוב

רוצה כבר כמה זמן לקרוא את הסדרה.
זכרתי אותה מסיפור קצר בקובץ טעימות שקראתי כשהייתי נער.
 

avivs

New member
מאוד אהבתי את הספר הזה.

וגם את זה שיצא לפניו בעברית.
אני זוכר שניסיתי לקרוא אחר כך ספר אחר שלו, המשך של "סחרור", אבל השתעממתי ממש מהר.
יש לו עוד ספרים ששווה לקרוא?
 
למעלה