קריירה

efr99

New member
קריירה

יש לי בעיה אישית בנושא קריירה ואשמח לקבל עליה תגובות פילוסופיות. אני בת 29 אחרי פיתולים בקרייה עוד לא התחלתי אותה למעשה. יש לי 2 תארים אחד במדעי החברה והשני בעבודה סוציאלית. לאחר סיום לימודי עבודה סוציאלית נכנסתי להריון ילדתי, וכעת אני מחפשת עבודה בתחום. תוך כדי חיפושים עולות בי התלבטויות שאולי זה לא זה. שאולי יש משהו אחר ואני בעצם רוצה להתעסק בתחומים אחרים קלילים וכיפיים כמו עיצוב פנים או בישול שאני מאוד טובה בהם. יש לי תחושה די מאיימת שאני מתלבטת נצחית.... מה יש לפילוסופיה להגיד על בחירות בחיים? מה מנווט אותנו בבחירה והאם כל בחירה היא הרת גורל? מה עלעקביות וחוסר עקביות? וכן הלאה. אשמח לתגובות. או לשמוע אנשים מתלבטים כמוני.

להלן עמדת הפילוסופיה בנושא קריירה

אני מתבדח, כמובן. כל אחת מן שאלות שהיצגת מאפשרת דיון עמוק ופילוסופי. על בחירות בחיים? יש עמדה דטרמיניסטית נוקשה, למשל, שגורסת שאין לבני אדם באמת חופש רצון ובחירותינו הן נגזרת של סיבות שגרמו אותן. מנגד יש עמדות של הפילוסופיה הקיומית שלא רק מכירות בקיומן של בחירות אלא נוטות לראות בהן מאפיין אנושי מרכזי. מה מנווט אותנו בחיים... על זה אפילו לא כדאי להתחיל לענות. קשת האפשרויות עשירה כל כך, ואופני השילוב ביניהן רבות כל כך: ערכים, אינטואיציה, נסיון מצטבר, נטיות אופי גנטיות, נטיות אופי נרכשות, תחשיבי תועלת, אינטרסים, לחץ סביבתי, לחץ חברתי ועוד, ועוד. אני עצמי מאמין שכדאי להעז ולעשות דברים שאוהבים. צריך לגייס נחישות רבה לשם כך ונכונות לשאת במחירים (כמו למשל שלא תרוויחי מספיק כסף במסעדה שתפתחי) אבל החלופה נראית לי לא תמיד רעה: החלופה לעצה הבנאלית לכאורה "לעשות דברים שאוהבים" דווקא מאתגרת עוד יותר: לאהוב דברים שעושים... ! אפשר ללמוד לאהוב. ניטשה ומצד שני יאנוש קורצ'ק בטוחים שזה אפשרי. חשבת, אגב, על ייעוץ פילוסופי ממוקד בעניין זה?

efr99

New member
ייעוץ

חשבתי על העניין. אני מתייעצת עם פסיכולוגית בנושא. מה ההבדל בין שני הסוגים של הייעוץ? התחלתי לקרוא את אפלטון במקום פרוזק, כך שאני פתוחה לרעיונות. בעקבות הייעוץ הבנתי שאני אדם שעצם הבחירה מכאיבה לו. והויתורים גדולים מנשוא. אני בן אדם שנוהג לשלב תחומים, אבל אני מסתובבת עם תחושה שתמיד אני רוצה להיות במצב אחר או מקום אחר ממה שאני בהווה. תחושה מתסכלת שמונעת ממני להיות מסופקת באמת או מאושרת. זה לא מצב קיצוני כמובן, אני בן אדם פורה ומתפקד ומצליחה במה שאני עושה, אבל עדיין....

קצת על ייעוץ פילוסופי (שיעור חזרה)

יכול להיות שאני כותב כאן דברים דומים מאוד למה שכבר כתבתי כאן בעבר... גם הבעל שם טוב, ההוא מסיפורי החסידים, היה ידוע בכך שהוא משלב תחומי עניין ומעשה רבים כל כך: הוא לימד, כתב, פסק הלכה, ייצג את הקהילה וכו'. פעם אחת שאלו את עוזרו של הבעש"ט: מהו הדבר החשוב ביותר בעיני כבוד הרב. תשובת העוזר היתה: הדבר הכי אהוב על הבעש"ט זה מה שהוא עושה באותו רגע. כלומר, אפשר לאהוב את כל מה שעושים ולעשות הרבה מאוד דברים שונים. את מבינה ודאי שגם לבחור שלא לבחור, להימנע מהכרעה, גם זאת היא הכרעה. גם זה הריהו סוג של בחירה. הפילוסופיה היישומית (או להלן "הייעוץ הפילוסופי") שונה במובנים רבים מייעוץ פסיכולוגי. דוגמה לשוני הזה היא בכך שבייעוץ הפילוסופי נדרשת אקטיביות רבה מצד הנועץ: קריאה, כתיבה, תרגול מעשי מתועד וכיו"ב. ייעוץ פילוסופי הוא, בהחלט חלופה לייעוץ פסיכולוגי. מי שמעדיף גישה דיאלוגית ושוויונית יותר, מי שאינו מאמין שבידי הפסיכולוגיה מצויה תיאוריה תקפה כוללת על האדם ומצוקותיו, מי שמעוניין שלא להיכנס לסטטוס של "מטופל" על כל המשתמע מכך- כל אלה מוזמנים להיעזר בייעוץ הפילוסופי. אבל איננו מחליפים את הפסיכולוגיה בהקשרים רבים אחרים. האם הייעוץ הפילוסופי נותן נקודת מבט אחרת? התשובה היא שהוא מתיימר לעשות בעיקר את זה. כלומר להראות שאפשר להעמיד דילמה נתונה, או סיפור נתון בדרך אחרת ושעצם ההעמדה האחרת של מצב העניינים מייצרת גם כיווני פתרון ויצירה חדשים. האם הייעוץ הפילוסופי משנה את האדם או "רק" את מעשיו? האם זה בכלל משנה? יש השקפת עולם פילוסופית (ז´אן פול סארטר מייצג אותה) שטוענת שאין בכלל "טבע אדם" אלא האדם הוא סכום מעשיו. זאת אומרת שדי לנו בכך שנשנה את התנהגותנו. כלומר, אם שינינו את התנהגותנו גם את עצמנו שינינו. הייעוץ הפילוסופי לא מתימר ליילד לשום אדם אישיות חדשה אלא הוא מניח שאפשר ליילד אצל מרבית האנשים כוחות חדשים ולייצר כוחות חדשים להתמודדות. אבל הכוחות החדשים הללו הרי היו מצויים בנו גם לפני כן!...

hilabarak

New member
שלום לך אני עברתי התלבטות דומה

בין היותי כלכלן לבין היותי מנחה למודעות בשילוב עם רוח (שני תחומים שונים בתכלית לכאורה). וגיליתי שהמילה "פשרה" היא מילה "גסה" רק אם מגזימים בה ואני אסביר. אני איש ריאלי והחלטתי שממקצוע הכלכלה אתפרנס ביתר קלות מאשר בתור מורה לרוח ומודעות, בכלל שאינני מוכר בתחום ובכלכלה אינך צריך להיות מוכר התואר השני הוא תעודה ברורה ועוברת לסוחר. תגידי לי "ברק התפשרת" ואני אגיד לך "נכון, אבל במידה נורמלית". אני נשוי ועם שני ילדים, אבל גם לי יש שעות פנאי (21:30 אחרי שהילדות הולכות לישון, פעם בשבוע שאני יכול ללכת להיפגש עם חבר על בירה יום שישי כשהילדות בגן וכו'). לקחתי את שעות הפנאי והמרתי אותן במימוש עצמי. אז אני כותב ספרים (אני עובד על החדש) ועונה בפורומים ונותן הרצאות. פשוט במקום לנוח מול הטלויזיה ללא תוחלת אני עושה דברים (וזה לא מתנגש בזמן המשפחתי). עכשיו קודם כל זה משפר מאוד את היכולות בעבודה ואני אדגים עלייך. נניח שאת עושה קורס בישול בערב ואת מנסה מתכון חדש וזה נורא קשה ואת נכשלת ואחרי זה מצליחה ויוצא בכלל משהו אחר שלא לימדו אבל יותר טוב. חודש אחרי זה את נפגשת במסגרת עבודתך במצב קשה של אדם שנכשל בהליך שיקום כזה וכזה. בזכות הניסיון המסכן בקורס שלך, את מבינה אותו באלפית האחוז טוב יותר, את יכולה אולי להשליך מהכישלון וההצלחה שלך לגביו, לעודד אותו בצורה מחוכמת יותר. אני כמובן מקצין, אבל זו המציאות, כל עשייה והתנסות ורצון לקדם עצמך פועל בכל המישורים, לא רק במישור הנקודתי. אז פעם אחת זה כלום, אבל אם תתנסי שוב ושוב ושוב, זה ישפר גם את יכולתך המקצועית. לי זה קורה בדיוק עם הכלכלה. בגלל היכולות האישיות שפיתחתי הפכתי לאט לאט למנחה עיסקי יותר מאשר כלכלן (ואותי זה מאתגר הרבה יותר). ההנחייה העיסקית תורמת לי בהנחייה הרוחנית, כי אני רואה תהליכים שלקחו שנים, אבל בסוף נשאו פרי ומצד שני הרוח תורמת לעסקים כי אני לומד להבין אנשים. בקיצור במקומך הייתי ניגש לאחד התחביבים (עיצוב או בישול) ובמקום נניח לחדר כושר פעם בשבוע, נרשם לתחביב. תוך מטרה ברורה שעוד 15 שנה מהיום זה יכול להיות המקצוע הראשי. תלמדי, תתנסי, תכייפי, תיכשלי ויהיו לך גם מטרה עתידית וגם מימוש חלקי כרגע. אני מדגיש שאם תלכי במטרה ליהנות היום מהקורס יכול להיות שתיכנעי אחרי 4חודשים כמו שרוב האנשים נכנעים מחדרי כושר או דיאטות. אם תלכי במטרה מוצהרת לצור מימוש בחיים בצד העבודה לדעתי ומהניסיון שלי הם יתמזגו לאט לאט. אל תשכחי למשל שעובדת סוציאלית יכולה גם להיות יועצת פרטית ולשלב קורס כזה או כזה. אז נכון שהרבה יותר קל עוד 15 שנה כשהילדים גדלו, אבל תחשבי שאם תתחילי היום לפעול עוד 15 שנה כבר תכירי את הענף ויהיו לך קשרים ותדעי למזג עם החיים וכו'. לא חייבים גם למצוא מה מתאים ביום הראשון תרמי לחוג טבחות ואחרי שנה לעיצוב פנים ובסוף עוד 4 שנים תמצאי עצמך מנחה שירה בציבור ואחרי זה יהיו לך 11 שנה לצבור שם וקשרים וניסיון בתחום בעוד בבוקר תהיה לך עבודה מסודרת. הכל מוקצן כמובן, אבל את מבינה בטח לאן אני חותר. החוכמה היא לעשות זאת במקביל לעבודה יציבה וטובה כך שומרים על איזון ולא מתשפרים בו זמנית.

רוטם ג

New member
מאד מזדהה

אני במצב דומה , כבר שנים קשה לי להחליט. גם אני לא יודעת מה לעשות ולמה לי כל כך קשה להחליט כשלאחרים כל כך קל. אני שמחה לשמוע שאני לא היחידה. צרת רבים....חצי נחמה....

למעלה