קשרי מלים? משמעויות?

קא זו או

New member
קשרי מלים? משמעויות?

בהיותי באוטובוס, בדיוק כסיימתי לקרוא את הספר התורן, שמעתי גברת מדברת על הביקור האחרון בקֶניון רמת-גן, לא תקנתי אותה, אבל חשבתי לעצמי על סדרת המלים הבאה: קָנָה,קָנֶה, קֵן[מקווה שהניקוד נכון], מִקְנֶה - בטח יש עוד מלים קרובות בצליל או בשורש. אבל ובעיקר מענינות אותי שתי המלים הראשונות שמזכירות לי את ההתפצלות של סופר חפצים וכותב ספורים, מה גם ש-סִפֵּר ספור אך גם את ראשי.
 

MiniMax

New member
באיזה אופן

התופעה מעניינת אותך? בעיקרון, חפיפה לכסיקאלית (כלומר כמה מילים בעלות איות זהה) קיימת כמעט בכל שפה, ואפשר להסביר זאת על פי העיקרון של "מקסימום תקשורת במינימום מאמץ". דובר ילידי יודע להבדיל בינהם בקלות על פי הקונטקסט ועולם לא יתבלבל. ויש כמובן גם חפיפה פונטית - אותו צליל ואיות שונה... ויש גם וגם (את, את, עת, עט).
 

קא זו או

New member
כן, כן - כל זה ידוע ומוכר

עם זאת מעניין איך מלים בעלות משמעויות שונות זהות ו/או דומות, ולפעמים אפילו אפשר למצוא קשרים ביניהן. סתם בנין באוויר ממש: האם יתכן שבפרה-היסטוריה של השפה העברית [פרוטו-שמית] מי שהיו לו קנים יכל למשל להשתמש בהם במסחר חליפין? ת'מבין ת'כיוון שלי?
 

MiniMax

New member
בודאי שאני מבינה

אבל קשה להוכיח את ההשערות הללו, אלא אם כן יש בכתובים משהו שיכול לעזור לך לעשות את ההקשרים. דווקא העניין עם הקנים עשה לי אסוציאציה לדרך שבה סופרים סחורה או כסף כך - |||| בייצוג שדומה לקנים, אבל your guess is as good as mine. לחלק גדול מהחפיפה הלכסיקאלית אין הוכחות מתועדות.
 
משענת קנה רצוץ

סתאאם כמו שנאמר כאן - אין הוכחות להשערת הקשר שהעלית כאן בין הצמח קנה ובין הפועל לקנות. יש מי שיטען שכל עוד אין הוכחה לסתור אפשר לקבל את הסברה. אני חושבת שלא. כמשחק מילים זה נחמד, אבל כעיקרון מדעי אין לזה רגליים. מה עוד שכדי לטעון שיש קשר בין השניים יש למצוא קשר הדוק בין הקָנֵה - ודווקא הוא ולא צמח אחר - לבין פעולה הקנייה.
 

קא זו או

New member
המון צחוקים

חשבתי שכבר הבנת מתשובותיי הקודמות שאני נהנה מהענין הזה, הוא מעורר בי רגשה סמנטית-יצירתית, שיש לה סיכוי אפילו להגיע עד אביונה אינטלקטואלית. חחחחחחחחח
 
למעלה