קשר חדש בין חלבון elF2alpha לבין מחלת האלצהיי

ב ן ח ו ר י ן

Member
מנהל
קשר חדש בין חלבון elF2alpha לבין מחלת האלצהיי

מחקר חדש אשר נעשה באוניברסיטת חיפה בראשותו של פרופ' קובי רוזנבלום, ראש החוג לנוירוביולוגיה באוניברסיטת חיפה, מגלה קשר חדש בין גורמי סיכון של מחלת האלצהיימר לבין חלבון בשם elF2alpha אשר קשור לבקרה של תהליכים מוחיים אשר יוצרים חלבונים.
מחלת האלצהיימר היא מחלה נפוצה מאוד אשר משפיעה על תאי המוח שנים לפני שמופיעים סימפטומים ממשיים לכך כאשר בשלביה המתקדמים של המחלה ישנם משקעי חלבון עמילואיד.
ישנם שני סוגים של אלצהיימר- אלצהיימר משפחתי גנטי (FAD-Familial AD) של 5% מאוכלוסיית החולים אשר בו מופיעים הסימפטומים לפני גיל 65 ואלצהיימר ספורדי, אשר לו יש גורמי סיכון אחרים אך גם בהם מעורבים גנים מסוימים (כמו גן APOE4).
מחקרים אחרונים בתחום חלבוני המוח גילו שניתן לשפר יכולת קוגניטיבית בעזרת שינוי חלבון מסוים ששמו elF2alpha , אשר מבקר את יצירת החלבונים בכל התאים, בתוכם גם תאי העצב במוח ונשאלה השאלה האם ניתן בעזרת שינוי החלבון הנדון לשפר ואף למנוע פגיעה קוגניטיבית אצל חולי אלצהיימר עוד בשלבים המוקדמים של המחלה, לפני הופעת הסימפטומים.
המחקר של יפעת שגב, דוקטורנטית של פרופ' רוזנבלום, מצא שאצל חיות מזדקנות יש שינוי בחלבון elF2alpha, כך שישנם ירידה ביצירת חלבונים, מה שפוגע ביצירת זכרונות חדשים לטווח הארוך ומראה שהאלצהיימר הוא בעצם סוג הזדקנות של המוח. כמו כן הוא מצא שעכברים צעירים בעלי גן Apoe4 יצרו את אותו השינוי בחלבון ה- elF2alphaוהראו פגיעה קוגניטיבית, כפי שהיה אצל החיות המזדקנות.
מכאן שקיים קשר בין חלבון ה- elF2alphaלבין גן Apoe4 אשר משפיעה על סנתוז החלבונים בתא, ובעצם מביא להזדקנות מוקדמת, מצב שאותו חווים חולי אלצהיימר. הצלחה ביכולת לשנות את החלבון יכולה בעתיד להביא לתרופות אשר יעצרו את האלצהיימר עוד בתחילתו.

מבוסס על כתבתו של אילן יבלברג, עיתון גלילאו מס' 171, ע"מ 44-45.


על חלבון העמילואיד

קצת על מחלת האלצהיימר
 

deathcaster

New member
מעניין...

המחקר של יפעת הוא מחזור של המחקר של ד"ר אלעד שטרן,(כאן: http://www.cell.com/abstract/S0092-8674(07)00324-8) דוקטורנט של פרופ' רוזנבלום שמסתכם במאמר משנת 2007.

אני מכיר את 3 השמות הללו מהיכרות אישית, ושמח לראות כי מאמציהם מניבים פירות.

קובי רוזנבלום הוא חוקר מצוין, היו לי שיחות רבות איתו וגם הייתי בקורסים אצלו, וכל סטודנט שלומד תחתיו רק מרוויח.

כמובן צריך לקחת את הדברים בפרופורציה ולזכור שאנחנו יותר לא יודעים מאשר יודעים על אלצהיימר ועל מה שגורם לו. ולקחת בחשבון שבחיות טרנסגניות זה לא שווה ערך לבני אדם ויש עוד הרבה עבודה בנושא.
 

sivan120

New member
מישהו יודע אולי היכן נמצא החלבון הזה

באוכל קונבנציולי?
 

Gidi Shemer

New member
סיון, אני מסתכן בניחוש פרוע

אבל השאלה שלך מכוונת לכוון של להשיג את החלבון ממקור חיצוני?

אם לא, אז אל תמשיכי לקרוא את ההודעה שלי.
אם כן, אז לצערי אין קשר בין השאלה אם יש או אין את החלבון באיזשהו מקור אוכל לבין ביטוי החלבון אצלך בגוף.
החלבון מקודד על ידי גן שקיים אצלך. חלבון שאת אוכלת מתפרק בקיבה ובמעי לחומצות אמינו. כל חלבון שאת אוכלת דומה לחשבון השני (פחות או יותר) בתרומתו לגוף- הוא מהווה מקור לחומצות אמינו).

ו
 

deathcaster

New member
אופס.....

לא מבין למה רשמתי את המילה "מחזור", התכוונתי לרשום "המשך", .... היה יום ארוך אתמול, הסמנכ"ל שלי פשוט שיגע אותי. אז סליחה.
 
למעלה