ק.ד.מ. - קדימה/קדמה - קדום... מה?

Nomaed Dominus

New member
ק.ד.מ. - קדימה/קדמה - קדום... מה?

השורש, ק.ד.מ, מרכיב 2 מילים הפוכות לגמרי. קדימה, או קדמה, ובניגוד יש את קדום, או קדם מה פשר העניין? למה? מאיפה בא הקשר, או ההתפלגות. נ.ב., יש מקורות לאטימולוגיה שמית/עברית?
 

masorti

New member
לעניות דעתי ההסבר פשוט...

כדי להבין את התפתחות המילים האלה יש להסתכל על כיוון זריחת השמש. כידוע, במזרח הקדום (למעט מצרים) המפות היו מכוונות למזרח ולא לצפון. והסיבה היא כיוון זריחת השמש. אם אנו עומדים כשפנינו לכיוון מזרח (זריחת השמש), הרי שכיוון זה הינו "קדימה" מנקודת מבטנו. לעומתו כיוון מערב הוא "אחורה". על כן, ים המלח (שנמצא מזרחית לכנען) כונה במקרא "הים הקדמון" במובן של "קדימה" ואילו הים התיכון (שנמצא מערבית לכנען) כונה במקרא "הים האחרון" במובן של "אחורה". לכן גם כיוון מזרח מכונה "קדם/קדמה". ע"י הדגמת השימוש ב"קדמה" לגבי כיוון מזרח אפשר לראות את ההשתלבות של שתי המשמעויות: מצד אחד, זהו הכיוון שנמצא קדימה לנו (כשפנינו למזרח); מצד שני, זהו הכיוון שבו השמש זורחת קודם. נ.ב. מסיבה דומה משמשת המילה הערבית "שימאל" לתיאור הצפון. כשעומדים עם פנינו למזרח, כיוון צפון נמצא משמאל לנו. וכמו כן, זהו כנראה המקור לשם "תימן" (או "ימן" בשפות אחרות). כשעומדים בא"י עם פנים למזרח, חצי האי ערב (ובתוכו תימן) נמצאים מימין לנו.
 

slevinger

New member
יופי של הסבר../images/Emo140.gif

ודעתך לא עניה אלא עשירה....ותוספת קטנה: השורש ק.ד.מ נמצא גם בערבית, עם שתי המשמעויות הנ"ל, דהיינו קדימה וקדום, וגם בארמית (מקדמת דנן).
 

hillelg

New member
תיאוריה שונה במקצת על הזמנים

בעולם הקדום, ההסתכלות על המסע בזמן הייתה של אדם ההוך ופניו אחורה. מכיון שהעבר ידוע (אנו רואים אותו), והעתיד עלום (כלומר, מאחורינו). על כן, ההמשגה לדברים הקשורים בעבר התקשרה עם "קדם" ו"לפני", והעתיד התקשר עם "אחר" (ימי קדם לעומת אחרית הימים, קודם ואחר כך, וכולי). אינני יודע אם רק שם ראיתי את זה או שגם במקום יותר ספציפי ו"מדוייק", אבל בספר של קרייטון "קונגו", מתואר שם העולם של השימפנזות (או שמא הגורילות??) בצורה הזו. ייתכן שהוא לקח את זה מחשיבתו של האדם הקדום. לא יודע.
 

yaely2

New member
מנהל
ברור ונכון../images/Emo42.gif../images/Emo29.gif../images/Emo26.gif../images/Emo36.gif

 

הכימאית

New member
שתי המשמעויות של השורש קד"ם

אמנם נראות מנוגדות זו לזו, אך בעצם הן קשורות זו בזו. כשמדברים על תקופה קדומה או על ימי-קֶדֶם, הכוונה היא לזמנים שהיו ראשונים, לפני זמנים חדשים יותר. כשמדברים על קִדְמָה, הכוונה היא להתקדמות, הליכה עם הזמן קדימה. במקרה הראשון יש לשורש קד"ם משמעות של "מה שבא ראשון", ואילו במקרה השני, משמעותו "מה שנמצא מלפנים". אם יוצאים מנקודת הנחה שהקצה הראשון שרואים בכל חפץ הוא החזית שלו, הצד שנמצא מלפנים - אזי הקשר בין שתי המשמעויות הוא ברור, לא?
 

slevinger

New member
מסכימה כרגיל....../images/Emo13.gif

המשמעויות אינן הפוכות אלא קשורות כפי שהסברת יפה מאוד. ובערבית כשאומרים אש-שבוע אל-קאדם, הכוונה היא לשבוא הבא ולא לשבוע שעבר, הקודם, וההליכה עם הזמן קדימה מסבירה גם שקדם בערבית זה רגל, וקורת אל-קדם זה כדורגל (משחק שבו אמורים לשחק קדימה ולא אחורה.....סתאאאאאם רעיון שלי
וכשאומרים ימי קדם מתכוונים הרי למזרח הקדום, למסופוטאמיה, וגם לזה יש קשר למזרח....(עוד רעיון שלי)
 

הכימאית

New member
../images/Emo62.gifאיזו הברקה!

לא עלה על דעתי לקשר בין המלה قدم, רגל, לבין הצעידה קדימה... כל הכבוד! אגב, אני זוכרת שכשהייתי בת 10 או 11 היה לי ויכוח גדול עם חברה, האם "ימי-קדם" הם העבר הקדום או העתיד, תקופת הקִדְמָה. אני הייתי בעד האופציה השניה דווקא
.
 

slevinger

New member
מי, מה, אני??../images/Emo9.gif

ולמרות שאני דוברת ערבית עירקית, עד להתחלת לימודי הערבית שלי, הייתי משוכנעת שמדובר בשבוע הקודם, ולכן אף פעם לא עלה בדעתי לשאול את הורי למשל...
 

Cephissus

New member
לחדד את הקשר הערבי:

משמעות הפועל قدم (קַדַםַ) היא: הקדים, קדם. לעומת זאת, צורת הבינוני של הפועל, כפי שאמרת, היא قادم (קַאדְם), ומשמעותה היא: הבא.
 

GIPSY

New member
והצעה נוספת משלי שעלתה לי כרגע בראש

כידוע אין עבר (קדם) ללא עתיד שממנו אנו מתחלים ל-ה-ת-ק-ד-ם, לצעוד ולהתבונן קדימה לעתיד - ולכן כשאנו מסתכלים על העבר כדי לבחון את התקדמותינו אנו משתמשים בבטוי כמו למשל "בצעדים שעשינו קודם לכן" הווה אומר הצעדים שנקטנו בעבר (מוקדם קדום) שהובילו וקידמו אותנו לעבר העתיד ומכאן שזה רק הגיוני (ושוב לדעתי האישית בלבד) שהשורש ק.ד.מ הוא אומנם קשור ל-2 מילים הפוכות לכאורה לגמריי או באם תרצה אפילו מנוגדות לגמריי אך בסופו של דבר באם תשים לב מדובר בניגודים משלימים. דבר נוסף (ושוב על פי רעיון נוסף שעלה לי באופן אישי) על אותו רעיון: צד מזרח כידוע קרוי כך משום שהוא מציין את הצד שממנו זורחת השמש בבוקר שהוא כאמור תחילתו ה-מ-ו-ק-ד-מ-ת ועולה ו-מ-ת-ק-ד-מ-ת הלאה לעבר היום ולא בכדי המזרח קרוי גם קדם בדיוק מאותו הטעם ובדיוק מאותו הטעם כל זאת מתקשר גם אם ק.ד.ם בעבר אל ק.ד.ם בעתיד. יום נפלא ואחלה סוף שבוע רגוע, רוגע וחמים לכולנו - אינשאללה!!!
 

slevinger

New member
../images/Emo140.gifיפה מאוד

ואת מחזקת בדבריך את דברי הכימאית.
 

GIPSY

New member
../images/Emo140.gifתודה רבה

ומסתבר שאכן כן במקרה זה יצא שחזקתי את דברי הכימאית ורק כעת, לאחר שציינת זאת בפניי, שמתי לב לכך וזאת פשוט מהסיבה שברגע שחשבתי על כך הייתי מוכחרחה לכתוב זאת. ושוב תודה לך
 
למעלה