ראיון עם א.ב. יהושע, "דבר", 1968

ראיון עם א.ב. יהושע, "דבר", 1968

מדוע אתה מסתייג מסיפוריך הראשונים? "יש לי הסתייגויות רבות מדרך כתיבתם של הסיפורים שכונסו ב'מות הזקן'. הכתיבה הסוריאליסטית המנותקת מזיהויי זמן ומקום היתה שלב הכרחי עבורי. אולי יבוא יום ואסתייג גם מהסיפורים שב'מול היערות', אבל ההסתייגות לא תהיה כה חמורה כמו מסיפורי הקובץ הראשון שלי". מי השפיע על כתיבתך במיוחד? "צלו של עגנון כה גדול, שסופרים שונים זה מזה מושפעים ממנו. אין סופר ישראלי, מבני גילי במיוחד, שהתחמק מהשפעתו של עגנון. דרך ההר הזה חייב כל סופר לעבור בניקבה משלו, השאלה היא מה עושים לאחר שעוברים את 'הר עגנון'..." מה דעתך על ספרות עכשווית? "אני מאמין בריאליזם. אני מאמין שספרות אמיתית יש לה סיכויים רבים יותר בכתיבה ריאליסטית, מאשר בכתיבה סוריאליסטית. יש סיכוי רב יותר לכתוב ספרות גדולה באמת, בכתיבה ריאליסטית". איך התחלת לכתוב? "לא היו לי קשיים בפירסום סיפוריי. לא קשה לפרסם בארץ. יש בה הרבה יותר במות ויותר אפשרויות פירסום מאשר בארצות אחרות. אני חושב שבשלבים הראשונים של הכתיבה רע הדבר שקל מדי לסופר ישראלי בארץ לפרסם את כתביו". היית מרוצה מהסרט שביים אורי זהר לפי סיפורך 'שלושה ימים וילד'? "לא. הבמאי נתן פירוש מסויים לסיפור, שלא התקבל על דעתי. הוא גם התעלם מכוונות מסויימות בסיפור, כמו מהאגרסיביות כלפי הילד". מה דעתך על השטחים הכבושים? "אינני שותף להתלהבות לאחזקת השטחים החדשים". סופר איננו גם אדם פוליטי? "פעם התחום הפוליטי לא עניין אותי כלל. היום העניינים הפוליטיים הבסיסיים מעסיקים אותי. למשל, אני סבור שבשום פנים ואופן אסור לנו לספח שטחים. משום שבשטחים חיים אנשים ערבים ויש לכבד את רצונם. נצטרך להיות אדוניהם, ואין דוגמא בהיסטוריה שסיפוח כזה הצליח. אם ניתן להם את מלוא הזכויות - לא תהיה זו מדינה יהודית וחשוב בעיני שישראל תהיה מדינה יהודית". (יצחק בצלאל מראיין את א. ב. יהושע למוסף הספרותי של עיתון הבוקר "דבר", מרס 1968)

Rivendell

New member
נדמה לי שטעית בפורום ../images/Emo13.gif

למעלה יש קישור ל"ספרים וספרות".

למעלה