אלוהים אדירים!! ../images/Emo2.gif
את רוצה להגיד שמישהו ברצינות אמר לך את הדברים האלו?! איזו חוצפה!! ולמקרה שהאמנת בכך - זה שטויות (וגם סקסיזם, ועוד כמה דברים. טמטום, בעיקר). בעצם, אני לא מתפלאת כל כך על התגובות האלו. אני נתקלתי בהם מאז שהתחלתי להתעניין ברצינות במוסיקה, בגיל 12, לפני הרבה הרבה שנים. אז הבדילו בין רוק, שנחשב למוסיקה "רצינית" לבין פופ שנחשב מוסיקה "קלה". בנים וגברים ראו את את הרוק (במובן הרחב של המונח) כטריטוריה שלהם, אליה לא ייתנו לבנות ונשים לחדור, כי זה מאיים על הזהות הגברית שלהם. כל מי שהביעה עניין במוסיקה, רצתה להביע דעה בנושא, או חלילה להשתתף בכתיבה ויצירה, זכתה ליחס מזלזל. ועכשיו אני נזכרת בנשכחות: באמצע שנות השבעים, אולי 1976, העביר המלחין יוסי מר-חיים סדרת הרצאות בבית ציוני אמריקה תחת הכותרת "פופ מהו?" (למיטב זכרוני). חברתי הטובה ואני קנינו כרטיסים וישבנו בשורה הראשונה - היא, מכיוון שהיתה עיוורת כעטלף ואני, כיוון שאני חרשת כ.. חיה אחרת. היינו אז בנות 13 לערך ושתינו היינו כבר אז "נרקומניות" כבדות של רוק לגווניו השונים: היא היתה אוהדת של הביטלס והביץ' בויז, בעיקר, ואני - של הסטונס, ופופ-פסיכדליה בריטית. מר-חיים סיפר על הביטלס, על הדורז ועל עוד כמה שמות גדולים. באותם ימים, היו מעט מאוד מקורות מידע מהם היו מאזינים יכולים ללמוד על האמנים שאהבו, או בכלל לשמוע על ההיצע בעולם, ורבים מהדברים שאמר היו חידוש עבורנו. בשלב מסויים - אני לא זוכרת באיזה הקשר - הועלה העניין של נשים ורוק. מר-חיים היה בדעה שרוק לא נועד לנשים: "אתם יכולים לתאר לעצמכם אשה מנגנת בגיטרה חשמלית?" הוא שאל בלעג. "הרי אם היא תנסה לנגן, זה יתנגש בציצים שלה!" והוא הדגים בתנועות כמה "נלעג" זה נראה, לקול ציחקוקיו של הקהל. לאחרונה קראתי שמר-חיים עומד לקבל את פרס ישראל, או פרס אחר נכבד כלשהו. אני חושבת שהוא קודם צריך להתנצל בפני אי-אילו נשים, ואפילו לא כאלו החיות מעבר לים... גם אצלנו יש כמה כאלו. לצערי, אני רואה מדבריך שהמנטליות הזו קיימת גם כיום. בעצם, נוכחתי בה בעצמי רק לפני כמה ימים. הייתי בחנות מסויימת לתקליטים ודיסקים מיד שניה, בתל אביב. רציתי לקנות קלטת וידאו של הפלויד (קטעים נדירים וכאלו). כשניגשתי לקופה, המוכר - איש מבוגר, לפחות בן 50 - רכן מעבר לדלפק ואמר בקול חמור סבר: "זה רק לאנשים שמכירים טוב את פינק פלויד!" כאילו שזה לא הגיוני שאשה תכיר טוב את הפלויד. חשבתי לשניה להעיף לו איזו סטירה מצלצלת, או לפחות להזכיר לו את המקצוע של אמא שלו, אבל החלטתי לא לבזבז את האנרגיה, ולצאת משם מהר ככל האפשר - עם הקלטת. בגיל צעיר, חשבתי שכדי לזכות ביחס שוויוני, בהתייחסות רצינית כאדם בעל דעה, אני חייבת להיות "כמו הבנים" - לשנוא פופ, לזלזל בבנות אחרות על הדברים שהן אהבו ולהתעניין ולהעריך את הדברים שבנים מתעניינים בהם ומעריכים אותם. כיום אני רואה את הדברים באור שונה לגמרי. אגב, סוציולוגית, לפלויד יש כיום קהל מאסיבי, הכולל את כל שכבות הגיל - יש להם אוהדים מכמה דורות כבר! - וכל המינים, וכל התרבויות. אני לא יודעת לגבי ישראל - לדעתי זה אותו הדבר כמו בחו"ל. בעבר, בשנות השבעים, באמת רוב הקהל שלהם בחו"ל (ואולי בארץ) היה מורכב מבנים (צעירים). בשנות השישים, בתקופת בארט, נראה לי שהקהל שלהם היה מעורב. כך לפחות עפ"י התאורים של ההופעות ב-UFO וכיו"ב. אני לא יודעת לגבי פרוג באופן כללי - נראה לי שהעיסוק האובססיבי בקיטלוג, איפיון וחלוקה לז'אנרים הוא טיפוסי לגברים בכלל, ולאוהדי פרוג בפרט. כמובן שלא כולם שוביניסטיים, אך סטטיסטית הסיכוי לכך גדול יותר בקרב קבוצה זו, ויש לכך סיבות פסיכולוגיות, שלא נכנס אליהן כרגע. מה שחשוב לזכור זה להיות נאמנות לאמת של עצמנו: מה שאנחנו אוהבות ומה שאנחנו חושבות הוא לגיטימי וראוי באותה מידה כמו תפישותיהם של אחרים. אנחנו לא צריכות לאהוב את מה שאחרים אוהבים, להאזין למה שהם מאזינים, או לחכות לאישורם של גברים בכלל, על מנת לראות את עצמנו כשוות-ערך.