מהו שרלטן?
זוהי שאלה כנה, לא רטורית ולא פרובוקטיבית. האם שרלטנים (עוד לא הגדרנו מה זה בכלל), שכנראה קיימים בכל תחום, מגדירים את התחום? את ההתמקצעות בו? אותך? אותי? לפני שאתחיל אבקש מראש לציין שעולה כאן סוגיה שבא לי להגיב עליה. הדגש הוא על הסוגיה ולא עלייך חלילה וחס. כבעלת תארים ותעודות מפה עד להודעה חדשה, אני יכולה לומר לך שלא משך ההכשרה הפורמלית שעברתי כמאמנת ולא הרקע המקדים שלי עיצבו ומעצבים את המיצוב המקצועי שלי. הרצון שלנו להיות שם בשביל המתאמנים שלנו, להרחיב את ידיעותנו והשכלתנו, באופן לא פורמלי, האישיות שכל אחד ואחת מביאים למפגש ולצידם העשייה והנסיון האישי ומול כל מתאמן ומתאמן - אלה הם שבונים אותנו אט אט בכל תחום ובכל מקצוע יהיו אלה שיתמקצעו יותר ואחרים שיתמקצעו פחות ואני מסרבת להאמין שהציבור מטומטם, גם לו לוקח זמן ללמוד, להכיר, לזהות אך הוא לא אידיוט. האם בידי כל רופא מעצם היותו בעל תואר ברפואה, היית מפקידה את חייך? האם כל פסיכולוג הוא ראוי בעינייך? האם כל מורה מעצם היותו בעל השכלה חינוכית הוא אכן איש חינוך הולם לילדייך? והרשימה לא תגמר. גם תחום האימון אינו חף מסטיות תקן שכאלה. יש את אלה שימשיכו להתמקצע כל חייהם (לאו דווקא באופן פורמלי) מתוך לקיחת אחריות מקצועית ומנגד אלה שיסתפקו בתעודה יוקרתית ומנטרה של "למדתי במקום X כך וכך שנים" אני בעד לפתוח את השורות - זה מה שעשה האימון לפסיכולוגיה, בעיניי זה מצמיח ומאפשר. זה מגדיל את מרחב הבחירה והלמידה. אני מרשה לעצמי להניח שהציבור מודע למגוון הרחב של אנשי מקצוע מתחום האימון ומודעות זו הולכת ומתפתחת כדרך הטבע. אני גם מרשה לעצמי להניח שלרוב המאמנים הראויים, מגיעים מתאמנים לא בשל תעודה ומשך לימודים אלא מפה לאוזן בשל הצלחות וביצועים. גם כאן, הטובים שורדים וזה לא צריך לאיים על אף אחד שמטרתו ושאיפתו היא להיות מאמן ראוי למתאמניו. אני לא מוצאת בעיה עם המאמר שפורסם ההיפך הוא הנכון - מדברים עלינו, רק שידעו לאיית את השם נכון. האימון - תחום שאת בחרת בו, תחום שאני בחרתי בו, תחום שפסיכולוגים פתוחים ואמיצים אפילו בוחרים בו, תופס נפח ומערער את היציבות שהסיבה המרכזית לה היתה העדר מרחב בחירה. ודבר אחרון אישי שלי לחלוטין...לא מאמינה בבקורת בונה (לטובת המקצוע?) ולא ב"חייבים". אבל זה כבר סיפור אחר לגמרי. או.קי. פואנקרה, תודה על השיח שיצרת ואם לדיון הזה יש לאן להתפתח, יכול להיות נחמד. שיהיה שבוע מלא השראה לכולנו וחג שמח.