../images/Emo94.gif../images/Emo94.gif../images/Emo94.gifכתבה בגלובס
רפובליקת בננות אחרי שמיצה את דריסת האמהות החד-הוריות, מתפנה נתניהו לקיצוץ בהפריות חוץ-גופיות רונית ורדי 02/10/03 14:31 עד לדומיניקנים הגיע הוויכוח על תקציב המדינה של בנימין נתניהו. כלומר, עד לגדה הדרומית של הים הקאריבי, בין עצי הקוקוס עמוסי הפרי, ליד הסירה התכולה ששקלתי לשכור הבוקר לשיט בנהר עם ידידים ישראלים שמתגוררים כאן. וכך, בשעה שהתקשרתי לארץ כדי לספר על חופשת החגים המופלאה שאני חוגגת ברפובליקה הדומיניקנית, מהצד השני צעקו, איפה את? "איפה את?", שאלה אותי ידידה ששוחחתי עמה מכאן, כדי לשמוע מה חדש בארץ, והאם היה פיגוע וכולי. "עד שכבר צריך שתכתבי משהו, את נעלמת". מודעה מעגל זעיר של גברים מולאטים חנה סביב הסירה התכולה, ממש בתוך המים. נדמה לי שהיו עסוקים בזריקת רשתות לאיסוף דגה, ואולי סתם נהנו מהשמש. אבל אני עמדתי עם הטלפון ביבשה, ליד תנור ברביקיו ששווייצרי שזוף (ורחב כתפיים, כמובן) טיגן עליו כרעי עוף מתובלים. "ודווקא היום", אמר, "הסירה הקטנה נתקעה". עכשיו היתה שתיקה. במקום הזה לא מדברים יותר מדי. גם לא עושים הרבה. השווייצרי משח בשמן את העוף על התנור שהתקין בחצרו, ממש ליד המים. "הסירה התכולה תעלה 50 דולר לכל היום, כולל מדריך, וכנראה שגם כיבוד". אבל פתאום 50 דולר נראו יקרים מדי, וויתרתי. השווייצרי הזה יושב כאן כבר 20 שנים, אמרתי לעצמי, והוא מכיר את המשחק על בוריו. כלומר, מתמחה בכלכלת המחירים המרתקת של המקום הזה. יש כאן שתי מערכות מחירים שונות: האחת ללבנים, והאחרת לצבעונים. פערי המחירים בין המערכות הללו עומדים על עשרות אחוזים, אולי אף למעלה מזה. קשה לדלג בין המערכות האלה. האמת היא שגם לא צריך. מה חשוב כל-כך בחגים, בארץ, שאלתי בטלפון, שכך את נזעקת? תשובה: שר האוצר מתכוון להגביל את מספר מחזורי הטיפול בהפריה חוץ-גופית לחמישה. חמישה מחזורים זה כלום. במילים אחרות, היא אמרה, ביבי מחריב את תקוותן של אלפי משפחות ליהנות מהפריה חוץ-גופית (ואגב-כך, שולח את אנשי המחקר והרופאים לחפש את עתידם במקום שאפשר להתפתח בו). בכל שנה מתבצעות בישראל כ-4,000 הפריות חוץ-גופיות. במסגרת תוכניתנו "גם את זה נקצץ, נרוצץ ונחסל", עתיד ביבי למנוע כ-2,500 הריונות מהמספר הנ"ל. לא נורא, רציתי להגיד לידידתי בטלפון. אבל האמת היא, שלא חשבתי כך. אפילו ממרחקים. ביבי לא אוהב נשים מסע הקיצוצים של שר האוצר, מחדהוריות ועד הפריות ישראל נחשבת לאחת המדינות המתקדמות בחקר הפריות חוץ-גופיות. הרופאים הישראלים נחשבים למומחים מבוקשים בתחום, וישנם ביניהם המפעילים עתה בתי-חולים פרטיים באירופה, לטובת קליינטורה אמידה שם. בתי-חולים ישראליים שותפים במרפאות כאלה. הידע הקיים כאן מתורגם מדי יום לעסקים בפועל. הידע הזה, אם נתניהו אומנם יקצץ בתקציב, עתיד ללכת למקום אחר, למדינה אחרת. ההסבר התרבותי להישגיות הישראלית המיוחדת הזו, נעוץ בתרבות הרבייה המקומית. מאז ימי בן-גוריון עוסקים כאן בקשר שבין רבייה טבעית למצב הביטחוני. לא מזמן השקיעה הממשלה בהקמת ועדה מיוחדת שתעסוק בעניין הדמוגרפי. את הוועדה הזו, יש להניח, איש לא שוקל לבטל: יש בה משרות ותנאים לשורה של מינויים פוליטיים נחוצים. היא תמשיך בעבודתה, אבל את המעבדות יחריבו. מי שבכל זאת ירצה להיעזר בלידת מבחנה, ישלם אלפי דולרים במעבדות שיפעלו במדינות זרות. כ-25 מיליון דולר מבקש נתניהו להרוויח באמצעות הקיצוץ בטיפולי הפריה חוץ-גופית. 25 מיליון דולר, למי שלא יודע, זה גלגל וחצי במטוס קרב-הפצצה של חיל האוויר. גלגל וחצי וכמה שעות אימון; זוהי משמעות הסכום שנתניהו מבקש לקצץ מהטיפול הרפואי. לטובת מה? לטובת טיפולי החינם הרפואיים שצה"ל מעניק לאנשי הקבע והפנסיונרים שלו? אחר-הצהריים חשבתי שוב על פגיעות נתניהו בנשים בישראל. כן, מדובר בעיקר בנשים. זה החל בחד-הוריות, וממשיך עכשיו בהפריות מבחנה. ביבי פוגע בנשים. ושוב הצעתי לעצמי לשים לב לדבר מה נוסף בביקור ברפובליקה הדומיניקנית: הנה, תראי איך שהנשים הן המעמד הדפוק ביותר בחברה שאין בה מעמד בינוני. אם את אשה דומיניקנית ענייה, את יולדת, עובדת וחולמת על התעשיין הלבן שאך הגיע לנהל את המפעל הסמוך. אם את עשירה, (כלומר, נישאת לעשיר) את משולה לשפחה: תביאי את הטלפון, תכיני קפה, ותזמיני קייטרינג לברביקיו של הערב, השותפים מניו-יורק הגיעו. ובשם אלוהים, תעשי כבר דיאטה. לא פלא שהגברים הישראלים שפגשתי כאן עושים חיים משוגעים. זה דומה למילואים, אמר לי מישהו, רק עם יותר אפשרויות.