רה (Re) -אל השמש המצרי...

kitiara 6

New member
רה (Re) -אל השמש המצרי...

אל השמש המצרי, רה היה אל השמש לאורך כל שושלות מיצרים, יש הסוברים שהשם רה פירושו "כוח היצירה", ולכן נקרא בפיהם "היוצר" בדומה לשימוש שעושים הנוצרים בשם זה על מנת לתאר את אלם ה"כל יכול". רה נחשב לאל שייצר את עצמו מתוך פריחת הלוטוס הקדמון או שהוא ייצר את עצמו על תל שהגיח מהמים הקדמוניים. לאחר מכן יצר רה את שו (Shu ) – האויר ואת תפנות (Tetnut ) – הלחות. שו ותפנות יצרו את ג'ב (Geb ) – אל הארץ ואת נות (Nut ) – אלת השמיים. טוענים שרה יצר את המין האנושי מדמעותיו ואת האלים הו (Hu ) – סמכות וסיה (Sia ) – שכל mind , יצר מדם שנשאב מאיבר זכרותו (פין). רה היה מתואר כאדם בעל ראש של בז, על ראשו עטה דסקית שמש שמוקפת במאין טבעת שאמורה לייצג את הקוברה המקודשת, דסקית זו אמרוה לייצג או את גופו או את עינו. דרך נוספת שבה רה תואר היא בז. כבר בשלב מאוד מוקדם של ההיסטוריה רה זוהה עם הורוס ( Horus ), הורוס תואר גם הוא כבז או כנץ , הורוס ייצג את נשגבות השמים. מרכז פולחנו של רה היה בעיר אנו (Anu ) בעברית און, ביוונית helio Heliopolis- שמש . המלך הראשון של השושלת החמישית, אוסרקאף (Userkaf ), היה הכוהן הראשי של רה והוא זה שצירף את המונח "הבן של רה" (Sa Re ) לתארים של הפרעונים. הפרעונים האמינו שלאחר מותם הם אמורים לעלות לשמיים ולהצטרף לפמלייתו של רה. בתקופה מאוחרת יותר (השושלת ה18 ) איזיס ואוסיריס הפכו להיות יותר פופולארים מאשר רה, אך בכל זאת רה נשאר כ" רה האל האדיר, אדון גן עדן" (Re netjer-aa neb-pet ). אחת האמונות על רה אומרת שכל יום רה היה נולד מחדש ומתחיל מסע מקצה לקצה של השמיים. את מסעו היומי היה מעביר בסירה הנקראת menjet (מתחזקת) , הסירה הייתה שטה דרך שתים עשרה המחוזות , שייצגו בעצם את שתים עשרה השעות של אור היום. במהלך שעות היום היה עוטה רה שני שמות : Khepera - השמש בזריחה, מיוצגת על ידי חיפושית פרעה. Tem/ Teme - השמש בשקיעה. בצהרי היום כאשר השמש בשיאה שמו היה נשאר רה. בסוף כל יום רה היה מת ועולה על סירתו הלילית Mesektet (נחלשת), ומתחיל את מסעו הלילי שנמשך גם הוא שתים עשרה שעות ( שעות החשיכה), מסע זה התרחש במימי העולם התחתון. במסעו הלילי רה היה מקבל את השם אוף (Auf ) שפירושו גופה. הפלגות אלו לא תמיד היו ללא תקלות, במהלכן רה היה צריך להביס את אויבו הראשי , נחש בשם אפפ (Apep ). בכל הפלגה נערך קרב גדול בין שניהם, בד"כ רה היה המנצח , אך בימים גשומים או ליקויי ירח המצרים האמינו שרה הפסיד ואפפ בלע את השמש. בעולם התחתון לא נושבת רוח , ולכן רה היה להסתמך על רוחות ושדים ,לא ידידותיים , שונים שישיטו את ספינתו בנהר של העולם התחתון. משימתו העיקרית של רה בעולם התחתון הייתה להביא אור לנשמות המתים בזמן הפלגתו בממלכתן. לאחר שרה היה מסיים את מסעו הלילי , נשמות אלו היו נופלות חזרה לחשכה. לעיתים היו המצרים יוצרים שילובים בין האלים מסיבות שונות: Re horokethy - שילוב בין רה לבין הורוס המבוגר ( alder ), שילוב זה בה להראות שהם שניהם התגלמות של אותו כוח , השמש. Amon Re - שילוב שנועד לקשור את פולחנו של אמון מהממלכה החדשה עם פולחן של אל השמש הקדום יותר רה.

TheBlueOne

New member
תודה... ../images/Emo24.gif

כרגיל, מאמר מעולה. מידע מפורט ותחקיר מקיף, ראוי לשבח. בהחלט

Justin Angel

New member
כל הכבוד!

מאוד מקיף! שאלה, מאיפה נוצר הקשר בין תפקידו של רה לבין הופעתו החיצונית? ואם כבר, מהו? כלומר למה רה נראה כמו שהוא נראה והאם זה קשור לתפקידיו?

kitiara 6

New member
אהה.....

אני לא יכולה בוודאות להגיד לך מאיפה נוצר הקשר אבל לאחר סקירה קצרה על אלי מיצרים אני יכולה להגיד שקיים קשר מאוד ברור בין תפקיד האל לבין תיאורו. לדוגמא רה הוא אל השמש אשר נמצאת בשמים ולכן הבז.. תחות למשל הוא אל הירח והחוכמה והוא תואר לרוב כאדם בעל ראש של בבון והרי קופים הם בין החיות היותר חכמות. אנוביס אל המתים תואר כאדם בעל ראש של תן ותנים הם אוכלי נבלות ותמיד מקושרים למוות כך גם בצע ראשו של אנוביס שהיה שחור סימל את הגופות.. כמו שאתה רואה תיאור האל כן קשור בתפקידו. יש לי תאוריה משל עצמי, שנראית לי מאוד הגיונית, מאיפה נוצר הקשר והיא אומרת כך.. האלים קיבלו תיאור אשר יתאים לתפקידם על מנת להבדיל ביניהם ושכל אל יקבל יחודיות מסוג כלשהוא.. אני חושבת שזה קורה בהרבה פנתיאונים.. קח לדוגמא את הפנתיאון הויווני והרומאי, אפרודיטה תוארה כאישה סקסית ויפה בהתאם לתפקידה שהיה אלת האהבה.. פוסידון תואר כחצי אדם וחצי דג.. והוא היה אל הים. טוב אני חושבת שהלאתי אותכם מספיק בתאוריות שלי

ToryMaster

New member
אז בעצם

רה המצרי הוא כמו זאוס היווני? האב של כל האלים בלה בלה בלה?

kitiara 6

New member
בערך.. לא בדיוק...

לגביי זאוס לא היו ספקות במיתולוגיה.. מכיוון ששושלות מיצרים התפרשו על הרבה שנים היו מלכים שהכניסו שינויים בתפיסות של האלים. מיצרים הרי נחלקה גם למיצרים עילית ותחתית... וגם לממלכה קדומה וחדשה ולכן נוצרו כמה זרמים במיתולוגיה... ישנם מיתוסים חופפים שמספרים אותו הדבר אבל לגביי אלים שונים. יש טענה שאומרת שאת האלים יצר בכלל Atum

לא

זאוס לא היה אבי האלים (רק של חלק
והרה לא אהבה את זה במיוחד...) - אלא המלך שלהם. בכלל, ישנו מוטיב חוזר שאבי האלים (ופעמים הוא גם יוצר היקום) לא נשאר שליט האלים: במיתולוגיה השומרית, עפ"י האנומה אליש, תיאמת ואפסו הם הורי האלים. שליט האלים הוא מרדוך, אשר מביס את תיאמת בקרב ומגופה יוצר שמיים וארץ. במיתולוגיה היוונית - גיאה ואוראנוס הם הורי האלים (כאשר גיאה היא גם הורתו של אוראנוס), זאוס, בסופו של דבר, הוא שליט האלים (כאן הסיפור הוא גם "עקוב מדם". בנו של אוראנוס, כרונוס, מנשל את אביו, זאוס, בנו של כרונוס, מנשל אותו ולפי הנבואות היווניות יום יבוא וזאוס ינושל מכסאו ע"י אחד מצאצאיו...). במיתולוגיה הכנענית אל הוא אבי האלים, אך בפועל, פולחן הבעל היה נרחב יותר (עד כמה שאני יודע) והבעל נחשב בעצם לאדון האלים. במיתולוגיה המצרית, בסופו של דבר, איזיס, אוזיריס והורוס הפכו לאלים הבולטים יותר בעוד רה, אטום, פתח' (כל אלה הם אלים בוראים ואבות האלים) נדחפו לרקע. גם במיתולוגיה האצטקית (או שמא זה מתרבות המאיה, אני מתבלבל תדיר וכרגע אין לידי ספר) קיים דבר מה דומה - אמנם איני חושב כי קצלקטואל - הנחש המנוצה - היה אבי האלים, אך הוא היה שליטם של האצטקים (או המאיה) אשר "נשלח לגלות" בידי האלים האחרים.

ToryMaster

New member
אוך

אבל אני גדלתי על האמונה שמבטאים ra, זה לא בסדר פתאום לנפץ לי אמונות

Jasmine3

New member
אני לא חושבת שיש הבדל

הרי שפה מצרית כמו כל שפה אחרת השתנתה עם הזמן, כמו כן מוכרים כמה סוגי כתב והיגוי. לכן אני בטוחה שגם רה (RA) זה נכון רק שזה ב"שפה" טיפה שונה. רוב שמות האלים המצרים כפי שמוכרים כיום נוצרו כתוצאה עם חיבור היוון, או יותר נכון יוונים כתבו אותם. כך לדוגמא: אל אמון אומרים (AMUN) וממנו גם באה מילה AMEN בסופו של דבר. HATHOR (ביטוי יווני) במקור הייתה HET-HERU (במצרית) ANUBIS היה ANPU THOTH היה TEHUTI וכו'... נטלי

למעלה