צודק אבל השאלה היתה ספציפית
שלום רימון,
בוא נתחיל מכך שאומר שאני מאוד מעריך את פועלך.
ולגופו של עניין, אור שאל ספציפית על שכונה מסויימת אבל לפי אופן השאלה (״מה מתוכנן להיות שם״) הוא בעצם מסגיר שהוא כלל לא יודע מה קורה שם.
אני עניתי כי הייתי בפוזיציה דומה. רציתי להשקיע איפשהו ושמתי לב לבניה שם בעיקר בגלל המחירים שעוד איפשהו נחשבים סבירים ביחסי לדירות קבלן במקומות אחרים בארץ.
אחרי חודשים רבים בשיחות עם נציגי מכירות של קבלנים שבונים באזור, פשוט נסעתי לשם. גיליתי שכונה שהיא ממש לא על הנייר. נכון שיש שם עדיין הרבה מאוד בנייה בתכנון ובשלבים ראשונים, אבל אין מדובר בשכונה של ערימות חול אלא בשכונה חיה וקיימת, עם עשרות בניינים מאוכלסים, מערכות חינוך פעילות, מסחר ענף ופארק היסטרי (קיים ולא על הנייר) וגם שוק השכרה שוקק.
זאת היתה כוונתי בתשובתי שאין מדובר בספקולציה. ברור שלקבלן ידע מקיף ורחב מאשר לי אולם בניגוד לטענתך, אני חושב שהקבלנים (כמובן לא באופן גורף) לא יכולים לעצור מכירות רק מתוך ידיעה שהשוק עוד ימשיך לעלות. חלק האחד מגלגל את ההוצאות בין פרויקט אחד למשנהו (מסירת הדירה בפרויקט א׳ מממנת בחלקה את בניית תחילתו של פרויקט ב׳ שמכירתו תממן את עלויות המכרז לקרקע בפרויקט ג׳ העתידי) וחלקם האחר של הקבלנים הן חברות ציבוריות הנסחרות בבורסה (כך שבמובן מסויים ייבוש המכירות במכוון הוא הורדת פרופיל גדולה מדי עבורם, ארוך ככל שירצו לתכנן לטווח הארוך).
אני גם מכיר את הטיעוןן המבוסס (ודי משכנע) שלך על ׳מסירת׳ כספים לקבלן כדי לקבל מוצר במסירה דחויה. אני חייב לסנגר מעט על הדיעה ההפוכה - רכישת דירה להשקעה מקבלן בדרך כלל לא תהיה רווחית באקסל אבל נוחה למשקיעים רבים. תנסה להבין את המשקיע בעל הון ראשוני לרכישת דירה להשקעה: מצד אחד הוא מעוניין להשקיע אבל אין לו את הזמן לעבוד עבור הדירה. בגלל זה שנים הוא ׳גלגל׳ את הכסף בחסכונות או בהשקעות נ״ע. מצד שני, פשוט אין לו זמן. העבודה, האשה והילדים לא מותירים זמן רב להתעסקות עם דירה עכשיו. חיפוש דירה יד שניה עלול להיות סיזיפי. החששות רבים ואתה לא באמת מצליח להבין אם הדירה תחזיק מעמד או שתתפרק. רוב הפעמים יהיה כלול גם שיפוץ הטומן בחובו נעלמים רבים (זמן, איכות וכסף. רב הנעלם על הגלוי) ומנגד דירת קבלן אכן דורשת הרבה זמן בחיפוש הפרויקט, במו״מ ובבחירות הסניטריות, אבל מה שבאמת קורץ הוא האפשרות שהבניין חדש ויחזיק מעמד זמן רב, בתקווה בלי הצורך להזעיק את הקבלן בשנותיו הראשונות מהמסירה.
בקיצור, יש כמה פרמטרים שצריך לשקול. האקסל בדר״כ מנצח אבל לאנשים עסוקים שלא מבינים מספיק בתחום ושאין להם קשרים עם מתווכים, עורכי דין ושיפוצניקים, הרבה פעמים האופציה של לבחור קבלן מוצלח עם הוכחות וערבויות היא האופציה שיבחרו בה.

ובכל זאת, תודה שאתה מאיר את כל הענף הזה בזווית ראיה שקולה ואחראית. תודה