(רודי מקורלי) סליחות

כדורית

New member
(רודי מקורלי) סליחות

ביום שישי הלכתי לסליחות בבית הכנסת היכל יהודה : אני מוכרח לומר כי לא היה הבדל רב בין הסליחות שלהם לסליחות הנאמרות בבתי כנסת אחרים הנוהגים כמנהגי הספרדים. פגשתי שם אדם שמשפחתו עלתה מלאריסה ביוון בשנת 1911 והתיישבה בירושלים. יום לפני כן הלכתי לראות את בית כנסת "אוהל מועד" שברחוב שד"ל וראיתי כי בית הכנסת המפואר נטוש כמעט לחלוטין. זה בית הכנסת שבו התחתן אקי אבני.

"אוהל מועד"

האם זה לא בית הכנסת הגדול הספרדי בתל-אביב? זה שעולים אליו עם המון מדרגות. כל החתונות של ילדותי נערכו שם, ואפילו אחותי הצעירה העדיפה להתחתן שם. הוא נחשב לבית כנסת "מזלי" בגלל המדרגות הרבות, אומרים שזה מביא הרבה מזל לחתן ולכלה. עצוב לראות שבית כנסת זה שומם בימנו. עצוב בכלל[ שבימנו רוב האוכלוסיה חילונית מבלי שמץ זיקה לדת. וחבל שאלה שאמורים לשמור על המסורת וערכי היהדות לא מבינים שלערב דת בפוליטיקה זה יריה ברגל, במבט מושכל קדימה - ההפסד כולו שלהם. הדתיים מרחיקים עצמם מכלל הציבור ומכניסים את עצמם לגטאות עם מנהגים ואמונות חשוכות.

רותי ב.

New member
בנוגע לסליחות,

אז בשבוע הזה, שהיינו בירושלים, הלכנו גם, השכם בבוקר לסליחות, בשכונות הישנות ששם חיו הספרדים. לא רוצה לטעות בשם בית הכנסת, ולכן אוסיף את הפרטים מאוחר יותר, של שם בית הכנסת ושם השכונה. בכל אופן, היו אתנו שנים-שלושה בחורים מהקורס, והם נהנו בצורה לא רגילה, מהנוסח, שהיה זה שהם זכרו, מבית אבא מאז. ורודי, לגבי האדם שפגשת, מלאריסה, זה מאד מסקרן אותי, אולי יש לך את שמו? בבקשה..... כי גם אבא שלי הוא מלאריסה, ואני סקרנית מאד לדעת מה שמו. ועצוב, שככה בית כנסת שהיה כל כך מפואר פעם, היום נטוש ושומם.

כדורית

New member
(רודי מקורלי) לגבי האדם

לא הספקתי לשאול אותו לשמו. דרך אגב -האם את מכירה את קלדרון מבאר שבע (דל מוסך) דבר שני -הייתי גם בבית כנסת דל פינטו ליד נווה צדק (שם יש מנין)

רותי ב.

New member
קלדרון?

לא יודעת, השם משפחה מוכר לי, אבל אני לא מקשרת אותו לבאר שבע. אז כנראה זה בבאר שבע זה מישהו שלא מכירה.

רותי ב.

New member
אוקיי, הבטחתי את שם בית הכנסת,

חסד ורחמים שמו, באחת השכונות הסמוכות לשוק מחנה יהודה. היינו שם בסביבות 4 בבוקר, והיה מרגש בלי סוף. ניסיתי לחפש בעזרת הנשים ספרים, אולי אמצא את הנוסח הספרדי, אני זוכרת ספרים של אבא שהיה בהם לצד התפילה גם תרגום בלאדינו, לא מצאתי כאלה שם. אולי ניתן למצוא במכון של אבנר פרק, נוסחי סידורים ותפילות בשתי השפות.

כדורית

New member
(רודי מקורלי) האם

האם עדיין מתפללים שם בנעימה הספרדית הנושנת? או שמא ש"ס (החזרת עטרה לישנה....) השתלטו גם על המקום הזה?

כדורית

New member
(רודי מקורלי) חבל

בית הכנסת נראה כל כך מפואר בלב הארכיטקטורה הישנה המאפיינת את מרכז תל אביב אשר תושביה נטשוה לטובת בתי משרדים

למעלה