רומא,הקהיליה היהודית העתיקה ביותר בעולם

רומא,הקהיליה היהודית העתיקה ביותר בעולם

אני יליד בגדאד, ותמיד האמנתי שיהדות בבל היא הקהיליה העתיקה ביותר בעולם. אני קורא לאחרונה ספר מרתק של ישעיהו ליבוביץ' על הרמח"ל ונדהמתי לגלות שהקהיליה היהודית ברומא נוצרה לפני 2200 שנה לפני חורבן בית שני, והיא הקהיליה העתיקה ביותר. יש לי שאלות אשמח אם תוכלו לעזור לי. 1. אני הבנתי שנבוכדנצר בערבית נבוח'ד'נצר , וסרגון , היה להם את הפטנט הזה של להגלות את אשר הם כובשים, האם נשארו בכל זאת יהודים אז בארץ ישראל, או שבאמת באמת כולם הוגלו ????? 2. אני מבין שבחלקם יצאו לכיוון רומא, במקום לבבל, אך זה ייתכן ????? 3. באזה צורה הם יצאו לרומא, זה ניראה לי דרך מאוד ארוכה ומאוד מסובכת, אך הם עשו את זה, ולמה דווקא רומא מה כל כך חשוב ברומא, לעשות המאמץ העילאי הזה. 4. מה הבסיס ליהדות אתיופיה, אך יהודים הגיעו לאתיופיה, האם זה קרה באותה תקופה. 5. בספר, הרב , קובע עובדה שאומרת, שבזמן כיבוש המונגולים לבגדאד, יהדות בבל נעלמה ואח"כ נוצרה מחדש ולכו יהדות בבל היא לא הקהיליה הכי עתיקה, אם אני זוכר טוב, היה אז מאבק דמים בין שני אחים על הזכות להיות ח'ליפה של האמפריה העבאסית, אלאמין ואלמאמון, ואז המונגולים הגיעו, ושרפו את בגדאד כליל, ואני זוכר שקראתי שהמונגולים מאוד שנאו את היהודים והרגו הרבה, אז מה, יהדות בבל נכחדה לגמרי אז והפסיקה להיות קהיליה ???? בגדאד היתה עיר הבירה, והיא נשרפה אבל שאר הערים היו בסדר קשה להאמין שהם שרפו את כל עיראק והרגו את כל היהודים בעיראק או בבל. בכל זאת, הרב נשמע מאוד בטוח בדבריו, אם כי היה לו הסתייגות מלקחת שיחות מוקלטות ולהפוך אותם לספר, כי הספר היה מבוסס על הקלטות של הרצאות. 6. הקהיליה ברומא, נשאר איתנה ומאוגדת, ואף פעם לא בוצע פוגרום או כל דבר שלילי אחר למרות שהיתה כל כך קרובה לאפיפיור, אך זה ייתכן, ומה עם האינקויזיציה, זה לא קרה בהשפעת האפיפיור ??? 7.הקהיליה היהודית ברומא, היה בא משו שונה משאר הקהיליות, בזה, שהם ידעו את השפה של המקום, כלומר התחברו עם השפה האיטלקית, ואילו יהדות פולין למשל בשנת 1750 לא ידעו פולנית, אז אני תוהה, האם אפשר לטעון, שאחד הסיבות שהובילו לשואה במלחמת העולם השניה, היא שיהדות פולין ברובה המכריע לא ידעה לדבר פולנית , האם נכונה הטענה הזו ????? 8. האם יש אתרים יהודיים מיוחדים ברומא שמוכיחים את הטענה של קהיליה מאוד מאוד עתיק, אם אני אסע לרומא , אפה עליי לבקר, כדי לראות את כל הדברים העתיקים מאוד??? יש לי עוד הרבה שאלות, אבל פרה פרה..... אודה לכם אם תוכלו לענות על חלק משאלותיי.

יהודים בארץ ישראל

אם זמן קצר לפני הכיבוש הערבי של הארץ בזמן השלטון הביזנטי היהודים התמרדו נגד השלטון בקונסטנטינופול וחברו לממלכת פרס כדי לסלק את השלטון הנוצרי מארץ ישראל סימן שנשארו כאן מספיק יהודים גם יותר מ-500 שנה לאחר חורבן הבית. מה גם שהבנתי שלפי הספר הזה כנראה שהיו כאן מספיק יהודים גם 1500 שנה לאחר חורבן הבית. כמו כן לפי מה שאני יודע האשורים היו אלו שמגלים אך הבבלים לא הגלו אלא רק את הקבוצה השלטת, וכך התחילה קהילת בבל לגבי שריפת העיר בגדאד גם רומא נשרפה בזמנו של נירון ולא ידוע לי גם שהמונגולים חיבבו את היהודים פחות מעם אחר כלשהו. אתה כותב "מה כל כך חשוב ברומא?" רומא הייתה אחד הכוחות המשמעותיים ביותר בעולם דאז והא גם הייתה בעלת ברית של המקבים נגד הסורים, ומאוחר יותר גם השתלטה על יהודה, ולאחר חורבן הבית לא הייתה הגליה משמעותית שכן נשארון מספיק מורדים לבר כוכבא ולמרידות מאוחרות יותר כפי שציינתי קודם. וליהודים מאפריקה הפלאשים מאתיופיה הם כמו קבוצות אחרות מרחבי אפריקה שהנצרות הגיעה אליהם, הם החלו לחקות את המנהגים המתוארים בתנ"ך, בשלב מסויים קראו לעצמם יהודים משיחיים ולאחר מכן רק יהודים. אם לא שמעת הפלאשים מאתיופיה הם לא היחידים יש קבוצות דומות גם בניגריה, מאלי, גאנה, אוגנדה, קניה, זימבבואה ודרום אפריקה. ייתכן שהם החליטו מיוזמתם לעבור ליהדות וייתכן שמטיילים או סוחרים יהודים שהגיעו לשם בנו סביבם קהילות יהודיות של בני המקום. הנה תמונה של אחד מבני האבאיודאיה מאוגנדה. http://www.mindspring.com/~jaypsand/ugandaP14.htm

תותח9

New member
לא הגיוני שהגיעו לרומא כ"כ מוקדם

2200 שנה לפני חורבן הבית - לא היתה רומא וגם לא היו יהודים בעולם

לתותח, לפני 2200 שנה מהיום, שזה היה לפני

חורבן בית שני, לפני 2200 שנה, לפני חורבן בית שני.

תותח9

New member
אני מצטט מדבריך:

"שהקהיליה היהודית ברומא נוצרה לפני 2200 שנה לפני חורבן בית שני" זה אומר 2100 בערך לפני הספירה, אז לא יהודים בעולם ורם לא רומא אם אתה מתכוון 2200 שנה מהיום - ייתכן שאז באמת נוצרה קהילה ברומא (חופף מעט לימי החשמונאים), אבל קהילות בבבל ומצרים, וכנראה עוד מקומות - היו כבר 500 שנה קודם לכן.

ייתכן שההגדרה של קהילה או קהיליה, לא מוגדר

טוב אצלי, ייתכן שהמשמעות של קהילה, זה לא אוסף של כ 2000 משפחות שחיות ביחד, אלא זה אוסף של 2000 משפחות עם מוסדות משלהם, עם מנהיגות מתוכם ועם נציגות, בתי ספר משלהם, מעיין חצי אוטונומיה כזה. ואז אכן בתקופת "אלמאמון" היה באמת מוסדות כאלה, ראיתי תעוד ופסלים במוזיאון יהדות בבל,והמונגולים הרסו את הכל, והיהודים התפזרו להם בתוך הערים של עיראק, לא כקהילה אלא כבודדים, אולי בית כנסת קטן אבל לא כיחידה תרבותית עצמאית, אוליי לזה הוא התכוון. אבל שוב, מה שנהרס זה בגדאד, אז אפשר לבוא ולטעון שיהדות כורדסטאן, שהיא דוברת אראמית עד היום, וכולה עלתה ארצה ב 51, היא הקהילה העתיקה ביותר, במיוחד כאשר ידוע כי הנביא יונה קבור שם. שאלתי היא בעינה, עד 51, מי היתה הקהילה היהודית העתיקה ביותר בעולם. קהילה עם מוסדות ועם חצי אוטונומיה או רבע אוטונומיה, ההתיחסות של הרב ישעיהו היתה לגבי שנת 1750 שאז פעל הרמח"ל, אם זה כך, אז מה עם ארץ ישראל, אין שם קהילה עתיקה ???? היא לא אמורה להיות הכי עתיקה שיכולה להיות ???

תותח9

New member
אנסה קצת לסדר

עד 586 לפני הספירה היתה קיימת ממלכת יהודה בארץ ישראל. אם תרצה, זו ה"קהילה" הראשונה. קצת לפני כן-וגם אחר-כך, הוגלו יהודים לבבל, וכנראה שגלו בעצמם למצרים. אלו הקהילות הבאות בתור, אם בכלל יודעים משהו על מבנה קהילות באותם ימים. לא כל היהודים גלו, וחלקם נשאר בארץ. מאז - קיים רצף של ישוב יהודי, ברמות משתנות של עוצמה, גודל, אוטונומיה ומוסדות מבבל ומצרים המשיכו יהודים לפרס ולשאר חלקי המזרח התיכון. יהודים הגיעו לרומא כ-300-400 שנה אחר כך, ושוב, לא ברור מתי הם הפכו לקהילה עם מוסדות. לגבי קבר יונה: הוא קבור בעוד מקומות, לא רק בכורדיסטאן - בארץ (במשהד וביהודה), ובלבנון

לתותח, האם ניתן לומר, שקיימת בארץ קבוצה מאוד

קטנה, אבל קבוצה, שמאז ומתמיד היתה בארץ, הכוונה לקבוצה יהודית, כלומר אם נשאל אותם מאזה מוצא הם, לא יוכלו לענות, ויגידו לי שהם מאז ומתמיד היו בארץ........... האם יש אנשים כאלה בארץ ישראל ????? בקשר לנביא יונה, הופתעתי מהתשובה שלך, לא ידעתי שהמצב הוא כזה, שיש טענות שהוא קבור במקומות אחרים, פעם ראשונה שאני שומע את זה. יש לך אזה קישור על הנקודה הזו, אשמח לקרוא. נביא יחזקאל קבור דרומית לבגדאד, והוא מקודש גם ליהודים וגם למוסלמים. נביא סופר קבור בדרום עיראק בעיירה "אלעזיר", והוא מקודש גם ליהודים וגם למוסלמים.

תותח9

New member
יהודי פקיעין

משפחת זינאתי ומשפחת תומא - ככל הנראה מוצאם מיהודים שלא עזבו את הארץ מאז ימי בית שני. הם חלק מקבוצה שהיתה גדולה יותר עד לפני 200-400 שנה ונקראו מסתערבים - כלומר יהודים שלפחות מהתקופה הערבית יש בידיהם חזקה שלא עזבו את הארץ, וגם לא הגיעו אליה ממקום אחר. כיום מדובר במספר קטן מאוד של אנשים

טשאפק

New member
לשאלה 7

בתקופת השואה רוב גדול של יהודי פולין, ואירופה בכלל, דיברו את שפת המקום, וזה לא עזר להם במיוחד ולא קשור להשמדתם. היטלר והנאצים תיעבו את היהודים המעורבים בחברה הכללית לא פחות, ואפילו יותר, ממה שתיעבו את היהודים המסורתיים הלבושים קפוטות ומדברים יידיש.

טשאפק

New member
ועל יהדות רומא

יש ערך שנראה לא רע בוויקיפדיה. משך כ-250 נאלצו היהודים להתגורר בגטו. ככלל, עמדת האפיפיורים לאורך ההיסטוריה הסתייגה מפרעות נגד היהודים, ואין להתפלא יותר מדי שהיהודים במדינת האפיפיור זכו להגנה יחסית, אם כי לחוקים מגבילים ומשפילים.

תותח9

New member
תגובה לשאלה 6

האינקויזיציה לא טיפלה ביהודים, אלא בנוצרים וביהודים מומרים ומומרים למראית-עין (אנוסים) אין זה נכון שיהודי רומא ישבו בשקט ובשלווה כל הזמן. הם נכלאו בגטו, הוגבלו למקצועות מסוימים, ואף נאלצו לחבוש כובע צהוב. אפילו במאה ה-19 ה"נאורה" יחסית אירעה פרשת חטיפת ילד יהודי לנצרות ברומא (פרשת מורטארה)

אלי ו.

New member
האם בטוח שרומא היא הקהילה העתיקה ביותר?

מה עם הקהילה באלכסנדריה למשל?

למעלה