גיל - אין סיבה אמיתית להמנע (זהירות, ארוך!)
הריטלין זו אחת התרופות בשימוש ארוך ביותר וידועה ונחקרת כבר שנים רבות. ככל שהרפואה יכולה להדריך אותנו, זו תרופה בטוחה. היא לא מתאימה לכל אחד, כיוון שהתגובות אליה הן אישיות. לכן המינון צריך להיות מותאם ללוקח, ולא ניתן לתת אותו מינון לכולם (אפילו לא לפי משקל גוף - למרות שזו נקודת הפתיחה לרוב). ישנו אחוז מסויים של אנשים שהריטלין לא מתאים להם, ואז ישנן תרופות אחרות שמבצעות פעולה דומה. ההתנגדות לריטלין נובעת מבערות לרוב. חלק מההתנגדות נובע מאלמנטים דתיים, וחלק נוסף מנסיון להמנע מתרופות בכלל. אז בוא ואספר לך קצת על הפרעת הקשב והריטלין מנקודת המבט שלי. כילד, הפרעת הקשב שלי הפריעה לי בכל התחומים, ואני לא ידעתי. שיעורי הבית היו סיוט מתמשך - ואני לא עשיתי אותם לרוב. הישיבה בכיתה היתה לרוב התעסקות בדברים שאינם שייכים. בכיתות הנמוכות (ב', ג') זה היה לרוב קישקוש על ניירות, גילוף גירים והפרעה לילדים אחרים. בכיתות גבוהות פשוט התנתקתי מהסביבה ושקעתי לרוב בספר שהבאתי מהבית. הייתי מבודד חברתית (וזה נמשך כך רוב חיי). לא היה לי את הסבלנות לשמור על קשר ולהשקיע בקשר עם ילדים אחרים. לרוב הייתי רגוע ומרוחק (ניסיתי להיות ילד טוב), אבל כשתקפו אותי, התגובה היתה נפיצה. בכיתה ב' זרקתי שולחנות על ילדים, ובכיתה ה' הייתי נאבק עם חבורות ילדים ברחובות. אני יכול להמשיך עוד הרבה, אבל אין בזה טעם. כילד הייתי אלים, מבודד ומנותק. כמבוגר, הפרעת הקשב לא פחות הפריעה לי. באוניברסיטה, היה לי קשה לסיים תארים, או כמעט כל מטלה אחרת. הייתי חסר סבלנות, וגם שם מבודד חברתית. לא בגלל שדחו אותי, אלא בגלל שקשרים חברתיים דורשים הרבה השקעה בפרטים קטנים ומשעממים, שקשה לי לזכור אותם, או שלא מתחשק לי לבצע אותם. שיחות ארוכות בטלפון לדוגמה, ביקורים תכופים ושיחות בטלות. קשה לאנשים אחרים להבין שכל כך הרבה תגובות לא מקובלות הנן בעלות רקע ביולוגי. דברים שנחשבים כעצלנות, חוסר טאקט, אי הקשבה, חוסר אכפתיות. הדברים האלה לרוב האנשים נראים כדבר שתלוי ברצון - והוא לא. לפחות לא כאשר יש הפרעה של קשב וריכוז. הדבר המטעה ביותר בהפרעה הזו הינו ההתמדה. כל כמה זמן מצליחים לבצע מה שרוצים, ומה שנדרשים. ואז כולם אומרים "אתה רואה, אתה יכול כשאתה רוצה". אבל לא, אתה לא יכול לחזור על זה. אי אפשר להתמיד. וגם כשמנסים, הרבה פעמים לא מצליחים. וכך מצטברות האכזבות במשך הזמן. ואם מישהו מכוון אותך לכיוון זה, תחושת הכישלון הופכת לחוסר יכולת, חוסר אונים וחוסר ביטחון. תוך זמן מה אתה גם מפסיק לנסות. ישנם אנשים שכבר מאמינים שהם לא יכולים, לדוגמה למצוא בן זוג, או קריירה, או השכלה. עכשיו נגיע לריטלין. הריטלין הוא חומר שמאפשר לנו להוציא לפועל דברים שהחלטנו עליהם. הוא מפחית את המכשולים הביולוגים שקיימים לנו בראש. הוא לא מתקן אותנו, אבל אם אנחנו רוצים, אז איתו קל לנו יותר להצליח. אבל הוא לא פותר דברים לבד, הוא רק מאפשר לדברים לקרות יותר בקלות. בגלל זה מדברים על "טיפול משולב". לומדים אסטרטגיות וטריקים שונים כדי לכוון את עצמך למה שאתה רוצה, ובנוסף לוקחים תרופה שמאפשרת לך להוציא את זה לפועל. אם תיקח רק את התרופה, אבל לא תכוון את עצמך להצלחה, ביזבזת את האפשרות, ובעצם לא עשית דבר. לכן הריטלין לבדו אינו פיתרון. אנשים עם הפרעת קשב צריכים עזרה חיצונית. זה קל לקבל אותה כשאנחנו ילדים, ויש הורים שמספקים את המסגרת ואת התמיכה. כמבוגרים זה כבר לא אפשרי, ואז ההשקעה היא גדולה יותר. בוא נחזור להשוואות המוכרות. יש לי משקפיים, אבל אני יכול להסתדר בלעדיהם, פשוט לא אראה רחוק, ויהיה לי קשה לצפות בטלויזה, בקולנוע, ומסוכן יותר לנהוג. אז אני מרכיב משקפיים. אבל אם אני רוכש את המשקפיים ולא מרכיב אותם, ואז כועס שהם לא עוזרים לי - זה הגיוני? נכון אני מחזיק אותם ביד, אבל זה לא איך שצריך להשתמש בהם. אחרי כמה חדשים של הרכבת משקפיים, אני חוזר לרופא ושואל אותו מתי אוכל להוריד אותם, מתי אני ארפא? ואני יכול לכעוס מאוד על התשובה: כנראה שאף פעם. רימו אותי! הרי לקחתי את התרופה המחורבנת במשך חדשים, ונמאס לי להסתובב עם המשקפיים האלה שכל הזמן נעלמות לי ולפעמים אני יושב עליהם... תראה, אני מנסה להמנע ככל האפשר מתרופות. זה נובע מתחושה של שליטה על הגוף שלי (אשליה או לא - כך אני מרגיש). לכן אני לא לוקח כדורים נגד כאב ראש - אני מניח לו לעבור לבד. אני לא לוקח כדורים להורדת חום, אני מחכה עד שירד בעצמו. וכך הלאה. אבל כל כמה זמן (אחת לכמה שנים), אני חולה בצורה רצינית, וגורר את עצמי לרופא. וכשהרופאה שלי רושמת לי אנטיביוטיקה ומשככי כאבים, אז אני לוקח ובשמחה. זה בגלל שאני רוצה להמנע מתרופות, אבל בסיכומו של דבר אני סומך על הרפואה שהיא נועדה להיטיב את מצבי ושלא מנסים להזיק לי, ושיודעים מה ההשפעה של החמרים שאני מקבל. בלי אמונה כזו, למה לי לבוא לרופא? וזה לא שרופאים לא מבצעים טעויות. הם כן, ואני תפסתי כמה מהם מספר פעמים. אבל אלה הם הרופאים - האנשים. וזה אנושי לטעות. כשיטה, מדע הרפואה טורח רבות לוודא שיודעים מה עושים ושיודעים מה הסיכונים. אם אתה לא מאמין לרופא שלך, זה הגיוני וסביר. בדוק בעצמך את הדברים. אתה יכול לקבל את המאמרים המקוריים ולראות מה עשו, אתה יכול לקבל את מערכי האישורים שנדרשו לשיווק תרופה שחשודה בעיניך. בימינו, הגישה למידע היא מהירה ומקיפה, ורופא לא יכול להתנשא ולומר לך "שתוק, אני זה שיודע!" זה כבר לא קיים. לריטלין אין תופעות ארוכות טווח, כיוון שהוא לא נשאר במערכת. הוא לא משפיע על הגדילה, והוא לא מביא להתמכרות. אבל אם אתה חושב שזה משהו שתוכל בסופו של דבר להפסיק איתו ולא להזדקק לו יותר, אז יש לך טעות. כמו משקפיים זה ילווה אותך לכל החיים. אם תרצה לראות - תשים. אם תרצה לא לשים - לא תראה. אתה יכול כך, ואתה יכול גם הפוך, זו רק שאלה של סדרי עדיפויות.