ריאליזם נאיבי

Yidaki doo

New member
ריאליזם נאיבי

היי. מקריאה של כמה מההודעות האחרונות כאן, שמתי לב שישנם אנשים הדוגלים באמונת "הריאליזם הנאיבי", ז"א: העולם קיים ופועל בדיוק כמו שאנו מבינים אותו ע"פ התאוריות הנוכחיות, ומה שנוגד אותן פשוט לא נכון. משמע: אמונה נאיבית משהו בריאליזם כפי שהוא נתפס בימינו, וכל מה שלא "ריאלי" ולא ניתן להסבר מדעי לא באמת קיים. אני מאמין שהרבה דברים שאינם ניתנים להסבר כרגע ונחשבים ל"על טבעיים" קיימים באותה בהירות וודאות כמו החוקים המוכרים לנו, והם טבעיים לגמרי (ולא מיסטיים), פשוט אנחנו בתפיסתנו המוגבלת (מבחינה מימדית) את העולם איננו מסוגלים להסבירם, למרות שאנו מודעים לקיומם. Yidaki

Yidaki doo

New member
דוגמא:

ניתן להסביר זאת ע"י שימוש ביצורים החיים בעולם דו מימדי, על שולחן. אם נניח כפית על השולחן, היא תיראה ליצורים אלה כשתי נקודות שאין שום קשר בינהן. אולם אם הם יזיזו נקודה אחת, תזוז גם הנקודה השנייה בתלות ברורה בראשונה. תופעה שקיימת בוודאות, אולם בלתי ניתנת להסבר ע"י היצורים הדו מימדיים(שאינם רואים את הקשר בין שתי הנקודות) עד שלא יבינו שהעולם מתנהל בעוד מימדים מלבד אלה הברורים להם. Yidaki

nissimhania

New member
אני חושב (יודע) שאתה צודק,

זאת הסיבה שאני נמצא כאן. לנסות עם אנשים את הגישה שלפיה קיימת מציאות טרסנדנטאלית שאינה ניתפשת בשכלינו, אך בעלת קשר עמוק לנו (כיצורים שחציהם בעולם המודע וחציהם בעולם שמעבר). למעשה, אני נהנה בעיקר מהצורה שבה האדם יכול לגלות בעצמו בצורה בלתי אמצעית, שכל עולמו הוא יציר רוחו. שקיימת מציאות שמעבר להבנתו ושתהיה מעבר לנצח, ואפילו להשתמש במציאות זו! אתן דוגמא פשוטה- מושג האינסוף. אין אינסוף בטבע (הנתפש), אין אינסוף במחשבה. ובכל זאת, כל המתמטיקה שאנו מכירים מתבססת על קיומו, וכל המדע שאנו מכירים מתבסס על המתמטיקה הזו! ריבוי מימדים- כנ"ל. חופש בחירה- כנ"ל. מציאות הזמן(!)- כנ"ל. אפילו המרחב! לשום דבר אין משמעות בזכות עצמו, אז אולי שום דבר לא קיים?? אפשר להמשיך ולהמשיך... המסקנה שלי היא ברורה- אנו בני-האדם לא יכולים לדעת שום דבר לגבי העולם הזה ללא עזרה "מבחוץ". עכשיו אפשר לחפש את אלוהים.

bogz

New member
נאיבי?

הכל עניין של דעה את יודעת, זה מה שאני לא אוהב בפורום הזה. למרות שאין לי כל כך זכות לומר זאת כי גם אני נהגתי ככה בהודעות הראשונות שלי אבל כל הודעה שהפורום כותב הוא בעצם קובע עובדה. אסור לקבוע עובדה בלי להגיד לפני זה "לדעתי" ובטח לא כשקוראים לאנשים בשמות, מה שמביא אותי לנושא הבא. נאיבים? אז בואי אני אגיד לך מה אני חושב. אז לדעתי לא אנחנו הנאיבים כי אם כל אלה שמחפשים כל מיני יישויות שטובות יותר מהן. לדעתי הריאליסטים הם הלא נאיבים כי הריאליסטים, אנכי ביניהם, מקבלים את כל העובדות המוכחות ומשום מה אנשים מזלזלים בנו בגלל זה. למה אלה שרוצים ראיות מוצקות הם הנאיבים ולא אלה שמחפשים בכוכבים? אני למשל עדיין לא מבין את עינייני החלל ותפיסת הזמן, ונמנע מדיונים על הנושאים האלה, כי אני, כמוכם (תקנו אותי אם אני טועה) לא יכול לתפוס את העניינים האלו. בוגז

Yidaki doo

New member
מעין נאיביות, לדעתי...

הנושאים האלה שאתה נמנע מלדבר עליהם, עדיין קיימים, ולמרות שקשה לנו לתפוס אותם (משום שהראייה שלנו אכן מוגבלת), אין זו סיבה להתעלם מהם ולהתכנס בבועת העולם הברורה לנו, אבל כנראה לא נכונה לגמרי, אחרת לא היינו צריכים להמנע מהלא מובן, שכן היינו מבינים הכל... משמע.. העולם אכן מתנהל בעוד דרכים ומימדים שאינם ניתנים להסבר כרגע, אבל לא ניתן להתעלם מקיומם... שוב, זו רק דעתי הפרטית, והייתי שמח לשמוע דעות נוספות.. Yidaki

bogz

New member
אז דעתי

היא שעד שהמדע יוכל להסביר את אותם נושאים בצורה שגם האדם הפשוט יוכל להבין צריך להמנע מוויכוחים בנושאים אלה, פשוט כי אין ידע בנושא.

elad2040

New member
הממ...

המדע הוא בלי ספק גוף של ידע מתפתח, משמע, בשום נקודה אין לו תשובות, אלא רק "התשובות נכון לעכשיו". בקשר לגישה של המדע אל ה"על-טבעי", המדע, מתוך מגבלותיו, בוחר תמיד להתמודד עם דברים שמהם הוא יכול להסיק מסקנות חד משמעיות. הדבר חיוני לבניית גוף "ידע". מעט המדענים שהתעסקו ברצינות בתחומים שבדרך כלל נחשבים ל"על-טבעי" לא הצליחו להגיע למסקנות חד משמעיות, או להביא הוכחות חותכות. אני לא בטוח שאני מבין את עמדתך בנושאים האלה (אשמח אם תרחיב), אבל אני מסכים שצריך תמיד לזכור שהמדע הינו "work in progress" ולא תורה חקוקה בסלע.

bogz

New member
אז כוון שביקשת הרחבה

אז ההרחבה שביקשת: אני מייחס לכל מיני תאוריות על-טבעיות טאץ´ פרימיטיבי, כי לדעתי אותן תאוריות נוצרו בשלבים מוקדמים של האדם כי באותה תקופה האדם לא יכל להסביר תופעות מסויימות ולכן המציא דתות למיניהן כדי להסביר אותן. בכל מקרה, אני בכלל לא מתנגד לתורות של הרגעות (מדיטציה) או תאוריות של ריפוי בעזרת המחשבה, פשוט כי דברים אלו לא באים בתור דת שמסבירה את עצם קיומנו. משום מה האנשים רוצים לתת סיבה לקיום שלנו ולא מוכנים לקבל את העובדה, שנקבעה ע"י המדע, שהאדם נוצר פשוט בגלל שהוא נוצר, כתוצאה של מצב שאפשר זאת. בוגז

elad2040

New member
המדע לא קובע עובדות.

הוא מציע תאוריות. סיינטיזם יכול להיות לפעמים גרוע בדיוק כמו פונדמנטליזם. בקשר למוצא האדם- המדעים שמתעסקים במוצא האדם ומוצא החיים נצבים מול בעיה קשה: אין להם דרך להוכיח או להפריך תיאוריות בדרך הניסוי. כל מה שנותר להם הוא איזה מן משחק פאזל בשאריות ושרידים. ההסברים שיש היום, טובים ככל שיהיו, הם רק נסיון להסביר את חלקי הפאזל (הבודדים) שיש לנו. אין לדעת איזה חלקים עוד חסרים לנו. בקיצור, המדע הוא מאד מעניין ומאד חשוב אבל עובדות הוא לא מספק.

למעלה