ריח הבישול מסביב

Lcapone

New member
ריח הבישול מסביב

לחץ לי על בלוטת הנוסטלגיה ובלוטת הכתיבה, והוספתי הקדמה לרשימת המתכונים שלנו. אני מאוד מקווה שהצלחתי להעביר במילים את מה שכל אחד מאיתנו מרגיש בלב. תמשיכו לשלוח מתכונים והרבה. ככה אנחנו בונים מצבה אחת גדולה ומפוארת לדורות הקודמים. על אפם וחמתם של אויבנו! סליחה על הדביקות הפתאומית שאחזה בי. ושיהיה לכולנו שבת שלום!
 

Lcapone

New member
מזון למחשבה-הקדמה לרשימת המתכונים

זו ההקדמה שכתבתי לפינת המתכונים שלנו: המטבח היהודי-ספרדי: מזון למחשבה סבתי, עליה השלום, אסתר קפון, היתה צדקת אמיתית. גם בשנותיה האחרונות, כשהיא בת למעלה משמונים, המשיכה לבקר בבית האבות , "פרה איודר לס ויאז´אס" ("כדי לעזור לזקנות", שמרביתן היו צעירות ובריאות ממנה...). סבתא אסתר התאלמנה בגיל צעיר ונאלצה לגדל לבדה, חמישה ילדים, באותן שנים נוראות סביב מלחמת העולם השניה. היא עשתה הכל, אבל ממש הכל, על מנת לגדל ולחנך לתפארת את חמשת ילדיה: מבשלת בבתי זרים, נוסעת לכפרים הסמוכים על מנת להחליף גרוטאות מתכת בירקות טריים, ולא בוחלת בשום עבודה על מנת להאכיל את משפחתה. האוכל, אשר עבורם היה הישרדות, עבורי הוא נוסטלגיה: ריחות וטעמים שהינם תמצית מרוכזת של אהבה אמיתית. האוכל הזה, היה הרבה יותר ממזון. כל ארוחה היתה עוד נצחון קטן על אויבנו, עוד קרב השרדותי שצלח, עוד יום שאפשר לשלוח בו את הילדים לבית הספר עם בטן מלאה. לסבתות שלנו לא היו כוסות מדידה. גם במאזניים הן לא הרבו להשתמש, לכן, בטובים שבמתכונים היהודים- ספרדים, לעולם לא יצוינו כמויות מדוייקות. במקומן, תופענה הוראות ברוח זו: "מים כמה שנכנס", "קמח כמה שלוקח", "מלח לפי הטעם", "קצת בצל קצוץ", "כמה שיני שום", "חופן או שניים סוכר". במתכונים המופיעים כאן, תוכלו למצוא את הטוב שבטוב שבמטבח של הסבתות שלנו. גם אם ההוראות הינן במקרים רבים בנוסח "מים כמה שנכנס", התוצר הסופי הוא שיר הלל לבלוטות הטעם והנוסטלגיה גם יחד. רשימת מתכונים זו לא נכתבה על ידנו. אנחנו רק השליחים של דורות העבר, המעבירים הלאה את מסורתו המפוארת של המטבח היהודי- ספרדי. עם כל מתכון חדש הנוסף לרשימה, אני יודע שסבתא אסתר מחייכת בשמיים, ביחד עם עוד הרבה סבתות אחרות, ואחת מהן ודאי אומרת: "קומר אי קומר- אי אפלקר נו אי"...
 
קארו קפון - מה אמוסיונטס מונצ´ו../images/Emo140.gif

קפון, הסאגה של משפחתך מאוד ריגשה אותי. ולמעשה היא דומה מאוד לשלי. סבתא רבקה Rebecca הירש לבית לוי, נולדה בורנה שבבולגריה. בגיל 16 פגשה את דוד הירש סוחר ביצים מרוסיה שהגיע לורנה לצורך עסקיו. הם התאהבו עד כלות ונישאו בצ´יק צ´א´ק. את ביתם הקימו בסופיה ונולדו להן 4 ילדים, הצעיר שבהם היה אבי יעקב (ג´ק) הירש. כשסבא היה בן 50 וסבתא בקושי בת 40 חלה סבי בסכרת ונפטר. סבתא נשארה בבית עם 3 ילדים צעירים (אבי היה בן 11) כשרק הבת הבכורה רוצה הספיקה להינשא. סבתא שהיתה רגילה לרמת חים גבוהה, בית ענק עם משרתות (זינגנס=צועניות) נאלצה לכלכל את ילדיה בעבודת תפירה. היא נלחמה עבור ילדיה כלביאה ולא הסכימה שיפסיקו מלימודיהם, עבדה בחוט ומחט מצאת החמה ועד השעות הקטנות. הוקל משאה כשאך בתה השניה נישאה לאזרח טורקי עשיר ובנה השלישי אף הוא בתום לימודיו פנה לעסקים בטורקיה. אבי לכשסיים את לימודיו עלה בגיל 19 לארץ ישראל, לבד לבד התחיל לבנות את עתידו נדבך אחר נדבך..... סבתא עלתה לארץ בעקבות אבי, חיה ברח´ רענן פינת לוינסקי וביתה היה עבורי אואזיז של אהבה, ריחות וסיפורי אגדות. אמי שתיה בריאה בשלנית ואפיינית בחסד, וגם אני לא רעה... אבל שום דבר לא ישווה למאכליה של אותה סבתא מופלאה. סבתא, אם את מסתכלת עלינו לפעמים מלמעלה, את בטח יודעת שלא שכחתי אותך. (גרנד מאמה קרידה, סי ממירס דה אריבה, אס סיירטו קה סבס קה נו דאולבידי)
 

רשל

New member
זה מה זה מזכיר לי-נורא מרגש ../images/Emo23.gif

שבת שלום לכולם, ההקדמה למתכונים מהממת, קדה בירבו כאסקרויטיס אקי קפון קומו כקונטווס פור לס גרממס מייס אי לס מדרס מואיסטרס פחות או יותר. אם הלחץ ומרוץ החיים הדברים האלה קצת נשארו מאחור וכמעט שלא מזכירים את הימים ההם כי לאט לאט נעלמים אלה שסיפרו לנו את הסיפורים המרגשים האלה מהחיים ומאותם ימים,נעלם הסגנון של "מים כמה שנכנס" ...... זה מרגש מאוד ואתה מתאר את זה יפה מאוד.וכל הכבוד לכל אחד ואחד בפורום שתורם כמו שאמרת "לבניית מצבה אחת גדולה ומפוארת לדורות הקודמים". ובענין ה"קומר אי קומר_אי אפלקר נו אי" נדמה לי שהסבתא שלך היתה די מודרנית, כי שלי דווקא היתה אומרת "כנואי מז ארמוזה דגודריקה אי בלנקה קומה ללונה" והיתה מתנגדת חריפות לדיאטות, ומוסיפה את המשפט הידוע "אל טימפו ארוגבה מוס קומר קאיגה" דרך אגב גם סבתא שלנו היתה אסתר מצד האמא ומצד האבא רבקה. שבת שלום ומבורך.
 
קוקליקאס??

קוקלה......מ-פרסה קה אס בובה...(חושבת שזה בובה) רודי קואלו אס קוקליקאס, קה סבור טיינן - סלדו או דולסה? (מה זה קוקליקאס? איזה טעם יש להן - מתוק או מלוח) שבת שלום, רודי נשמח אם תארגן מפגש פורום, נוספו חברים חדשים, וגם מנהל חדש - שטרם זכינו להכיר.
 

רותי ב.

New member
קוקלה - נכון הפירוש הוא בובה, אבל

בהקשר לאוכל ומתכונים זה כאלה ששמים במרק, ומזכיר קצת כופתאות כאלה. קוקלאס, או קוקליקאס.
 

Sarika

New member
לכבוד שבת../images/Emo96.gif

בואן שבת אטודוס, ברצוני לשתף אתכם בזכרונות ילדותי בשכונת נווה צדק. בתקופה שאני מספרת לכם עליה, נהגו עקרות הבית לשלוח את דברי המאפה והחמין לשבת, אל האופה כדי שיאפה אותם בתנור האפיה הגדול הבנוי בתוך הקיר שבמאפיה, תפקידנו הילדים היה לקחת את הטסין עם המאפים, בורקס בורקיטס וסירים עם חמין ולהביאם לאופה. השכונה מלאה ריחות מאפים וניחוחות חמין, לאחר מספר שעות חזרנו בשמחה למאפיה כדי לאסוף את המאפים ,כל הדרך הביתה לא עמדנו בפיתוי ושלחנו ידיים מתחת למפיות המכסות את התבניות ובפיות מלאים וחיוך רחב הבאנו את המנחה לאמא שמיהרה לקחת אותם מידינו פן נחסל הכל ולא ישאר לשבת בבוקר כשיבואו האורחים, טיו איזק וטיה סטרינה ועוד. שבת בבוקר, ריחות של בורקס וחמינדוס חומים מעירים אותנו משנתנו. דבר ראשון מקבלים הוראות מאמא, לא נוגעים באוכל לפני שבאים האורחים, וכשבאים האורחים לא לוקחים לבד אלא מחכים עד שאמא תתן! אבא מוזג מעט ראקי בכוס גדולה ומוסיף מים קרים, על שולחן מכוסה מפה לבנה מעומלנת היטב, אמא מניחה צלחת עם מלפפונים מקולפים, חצויים וממומלחים קלות, זיתונס קלמטה, קוביות קזוס בולגרו וקשקבל ועתה מגיעות הבורקס חמים וחצאי וואבוס חמינדוס לא לפני שנבזק עליהם מלח ופלפל והחגיגה הקולינרית מתחילה.לבסוף מקנחים בבקלאווה נוטפת דבש, בסוטלץ מתוק שקינמון מעטר אותו,קוביות מספה (מרציפן) ושרופה בלנקו בקפית שקועה בכוס מים. ובקבז´יקו שאי אפשר בלעדיו. היידה יה מקיו לבאבאה. שבת שלום ומבורך אטודוס
 

רותי ב.

New member
אוחחחח אוחחחחח היה לי

עונג גדול לקרוא את מה שרשמת, על ההכנות והנוהגים לשבת, על הריחות שהבאת, של פעם, והטעמים.
גראסיאס קרידה.
 
למעלה