רילוקיישן, מסים ושאר ירקות

elod

New member
רילוקיישן, מסים ושאר ירקות

שלום לכולם, אני מתעניין באפשרות לקבל הצעת עבודה מחברה אמריקאית, ולצורך כך לעבור לגור באזור ניו-יורק למשך כשנתיים. מספר שאלות: 1. כישראלי שגר ועובד בארה"ב (ויזה H1B) במשך שנה-שנתיים: מה יהיה המעמד החוקי שלי בארץ ? אילו חובות מס יחולו עלי ע"פ כללי המס _החדשים_ (ביטוח לאומי, האם חל מס ישראלי על ההכנסות בחו"ל) ? 2. חוזה העבודה אמור לכלול את הסדרי המעבר (relocation). אילו הסדרים מקובלים בתהליך כזה ? (סכום חד פעמי למעבר ? כמענק או כנגד קבלות ? כמה טיסות ביקור לארץ, אם בכלל, מקובל לקבל בשנה ? מה מקובל בנוגע למימון ההעברה חזרה לארץ בתום התקופה ? וכו'). האם יש מקום בו אפשר למצוא דוגמה של חוזים כאלו ? תודה מראש !

Boston Guy

New member
לפי חוקי המס החדשים של ישראל

מס הכנסה על אזרח ישראלי הוא מס אישי ולא מס טריטוריאלי. זה אומר שאדם בעל אזרחות ישראלית אמור לשלם מס הכנסה לישראל על כל הכנסה שלו, בלי קשר היכן יוצרה - בארץ או בחו"ל. כדי להיות פטור מזה, צריך להוכיח שאין לך קשרים לישראל, ו"מרכז החיים" שלך הוא בחו"ל. זה אומר שאין לך בארץ דירה, רכוש, חסכונות, תכניות פנסיה (כמו ביטוחי מנהלים למשל) וכ"ו. אם אתה יוצא לחו"ל רק לשנה או שנתיים, כמעט אין סיכוי שתצליח לשכנע את שלטונות המס ש"מרכז חייך" עבר לחו"ל. חוק ה 180 יום בשנה וחוק ה 425 יום בשנתיים ידפקו לך רילוקיישן של שנה. מכיוון שיש אמנה למניעת כפל מס בין ארה"ב לישראל, אתה תשלם למס הכנסה האמריקאי את מה שיגיע לו, ואחר כך תגיש דו"ח מס למס הכנסה הישראלי שבו: 1. תפרט את הכנסותיך (משכורת וכולי) 2. תדרוש ניכוי של מה ששילמת ל IRS - מס הכנסה האמריקאי 3. תדרוש ניכוי על הוצאות חו"ל אחרות שמס הכנסה הישראלי מכיר בהן: שכירות (אף אחד לא יודע בכמה בדיוק הם יסכימו להכיר), חינוך ילדים (לא ברור אם יכיר בזה או לא) מיסים מקומיים ששילמת כמו STATE TAX, CITY TAX (לא ברור אם יכיר בזה) וכ"ו. 4. תשלם למס הכנסה הישראלי את ההפרש שישאר לחובתך. אז כמה מס משלמים? אף אחד לא יודע... הכל נורא חדש, חוק המס השתנה מטריטוריאלי לאישי רק בינואר האחרון והמון דברים עדיין לא מוגדרים. אין עדיין מספיק מקרים תקדימיים שמהם ניתן ללמוד. רק הזמן יתן תשובה. דבר אחד ברור - מי שמתכנן לצאת לחו"ל, ולחזור לישראל אחרי מספר שנים, חייב לשכור את שרותי רואה חשבון ו\או יועץ מס שמתמחה בנושא - אחרת ישלם ביוקר...

odedee

New member
כמה תיקונים

קודם כל, בוסטון גיא צודק בגדול, רק שאת ה"אזרח הישראלי" במשפט הראשון יש להחליף ב"תושב ישראל". כי הרי מס הכנסה משלמים גם תושבי קבע בארץ שאינם אזרחים - ומצד שני, בחו"ל חיים אזרחים ישראלים רבים אבל הם לא חייבים דבר למס הכנסה. במסגרת הרפורמה במס נקבעו פרמטרים רבים שבעזרתם קובע מס הכנסה האם אתה תושב ישראל בשנה קלנדרית מסוימת או לא. אפשר לצאת לרילוקיישן של שנה, אבל צריך להכיר היטב את החוק החדש כדי לא לשלם להיחשב תושב ישראל (ולשלם מס בישראל) באותה שנה. כדי לא להכנס למלכודת המס שהרפורמה יוצרת, רילוקיישן לחו"ל של שנה יהיה כדאי רק אם תצא מהארץ בתחילת שנה קלנדרית, ותקפיד להיות בישראל פחות מ-30 יום באותה שנה קלנדרית. אם תצא לרילוקיישן של שנה ב-1 בפברואר, אתה נכנס לאסון פיננסי. תוכל למצוא פרטים רבים על הנושא בשרשור שהיה פה בתחילת השבוע עם רו"ח ישי עציון. יש לינק בטאגליינס.

Boston Guy

New member
לגבי Relocation expenses

אין בנושא הזה "סטנדרטים". מבחינת שלטונות המס האמריקאים, כל גרוש שנותנים לך חייב במס - ולא משנה אם קוראים לזה משכורת, מענק רילוקיישן או מחיר כרטיס טיסה לישראל. אז מבחינת המעביד, כל דולר שהוא נותן לך להוצאות רילוקיישן הוא בעצם דולר וחצי - כי הוא צריך לגלם את זה במס. אז מה נותנים? תלוי בסטנדרטים של החברה שבה תעבוד... זה יכול לנוע בין "כלום", להלוואה שצריך להחזיר עד סוף שנת המס (כדי שלא תחשב כהכנסה), לכמה עשרות אלפי דולארים כמענק רילוקיישן (כל אדם והתנאים שלו... שמעתי מאנשים שונים על סכומים שנעו בין 10k ל 50k). לא שמעתי עד היום על "כנגד קבלות" - מה תעזור לחברה קבלה על זה שאתה , למשל, קנית לעצמך רכב? זה לא מכר להם במס בין כה וכה כי זה לא שלהם. לגבי "חופשות מולדת" - זה דבר שקיים לרוב לאנשים שעושים רילוקיישן במסגרת העבודה (מסניף ישראלי לסניף חו"ל של אותה חברה) וחשבים ל " ex-patriates". אם אתה הולך לעבוד בחברה אמריקאית שאין לה קשר לישראל, לא סביר שתקבל כזו הטבה. בלי קשר לזה, אני שמעתי אצל חברים שמקבלים תנאי ex-pat על תנאים שנעו בין טיסה אחת בשנה לטיסה אחת בשנתיים. אנשים שעושים רילוקישן לארצות קשות, כמו סין, רוסיה, אפריקה וכ"ו לרוב מקבלים חופשות מולדת יותר תכופות - אבל אמריקה אינה נחשבת ל"ארץ גזרה".

odedee

New member
דווקא יש הגיון ב"כנגד קבלות".

החברה יכולה לאמר לעובד - אנחנו נשלם משלוח פריטים אישיים עד $10000 (נניח) או, אם תעדיף, נחזיר לך כסף על ריהוט שתקנה בשלושת החודשים הראשונים, עד $10000. נכון שלחברה אין שום יתרון כספי פה (אלא אם כן העובד לא מנצל את כל הסכום באחת מהדרכים) אבל זה נותן לעובד גמישות - הוא יכול להחליט שהוא מעדיף לקנות הכל חדש בארה"ב ולא לשלוח רהיטים ישנים מהארץ. אצלנו בחברה לא הסכימו להציע גמישות כזו כי לא רצו להתעסק עם הניירת של הקבלות. אבל אולי בחברות אחרות מאפשרים את זה.

Boston Guy

New member
הסיבה היחידה ההגיונית להציג קבלות

מבחינת החברה היא ניכוי פריטים ממס. מכיוון שהחברה אינה יכולה לנכות רהיטים לבית העובד ממס, הרי אין משמעות לקבלות. נותנים לעובד צ'ק על סך מענק הרילוקיישן נטו ושיבזבז אותו כרצונו. אם ירצה - יקנה בזה אוטו ובביית ישב על בלוקים... העובד, דרך אגב, יכול לקבל ניכוי ממס על הוצאות מעבר דירה והובלה...

eransh

New member
חשוב להבין !! לגבי מיסוי בינ"ל ו ..

שלום לכולם. לדעתי קיים בילבול ענק בפורום לגבי הרפורמה במס. באופן עקרוני כל תושב ישראל חייב במס בארץ. עכשיו נשאלת השאלה - מיהו תושב ?? לדעתי יהיו על זה עוד הרבה פס"ד בביהמ"ש, אבל באופן עקרוני תושב הוא מי שמרכז חייו בחו"ל. אני אתן כמה דוגמאות: מי שהוא ואישתו (או היא ובעלה) חיים בחו"ל, ושניהם עובדים בחו"ל, וילדיהם חיים בחו"ל - אינם תושבי ישראל (אפילו אם הסבא והסבתא ורוב שאר המשפחה חיה בארץ). יש לציין שזה נכון אם מדובר על עבודה של למעלה משנה בחו"ל. היה בפורום יועץ מס ולדעתי הוא זרע בלבול בנוגע לנושא זה. מי שחייב בהגשת דו"ח בארץ הוא למשל מי שעובד בחו"ל אבל אשתו חייה בארץ, מי שילדיו חיים בארץ, או מי שעבד במשך תקופה קצרה בחו"ל וחזר לארץ. עוד נקודה חשובה: אם מישהו שאינו תושב (לפי הדוגמאות הנ"ל) ממשיך לשלם דמי ביטוח לאומי כ"אזרח ישראלי החי בחו"ל" זה לא עושה אותו לתושב. מקווה שעזרתי, ערן.

eransh

New member
עוד משהו קטן ...

כל מה שאמרתי בהודעה מקודם תקף רק לגבי שכירים, אין לי מושג מה קורה עם עצמאיים.

Boston Guy

New member
אתה לא צריך לשכנע אותנו - אלא את פקיד השומה

אני לא חושב שרואה החשבון היה זה שגרם לבלבול בנושא – הוא שיקף את מצב העניינים די במדויק. המצב כרגע מבולבל. אף אחד לא יודע מהם הקריטריונים המדויקים שלפיהם מס הכנסה קובע אם אתה תושב ישראל או לא, כי ההגדרות של "מבחן מרכז החיים" מעורפלות מאוד. עד כמה שנראה לפי רוח הדברים המנשבת מכיוון שלטונות המס בישראל, הם ינסו לחלוב מיסים מכל מי שרק אפשר. הם כבר הדגישו מספר פעמים בעבר, שהם שמים פוקוס מיוחד על ישראלים בחו"ל – יש להם אפילו "מחלקת מחקר" מיוחדת שסורקת עיתונים וכלי תקשורת בחיפוש אחרי אינפורמציה על ישראלים ש"עשו כסף" בחו"ל... יצאת לחו"ל והמשכת להחזיק דירה בישראל? זה יכול לשמש לשלטונות המס הוכחה שתמיד התכוונת לנסוע לזמן מוגבל ולחזור – ולפיכך אתה נחשב כ"תושב" וחייב במס על הכנסתך בחו"ל. יש לך "ביטוח מנהלים" בישראל? יש לך חשבונות בנק פעילים? משלם משכנתא? שומר על וותק בקופת חולים או בביטוח לאומי? – כל אחד מאלו יכול לשמש אותם כהוכחה שתמיד התכוונת לנסוע לזמן מוגבל ולחזור – ולפיכך אתה נחשב כ"תושב" וחייב במס על הכנסתך בחו"ל. דבר חדש ששמעתי רק לא מזמן מפי רואה חשבון שעובד באחת מחברות ראיית החשבון הגדולות בישראל: מישהו במס הכנסה אמר לו, שהם הולכים להשתמש בסטטוס הויזה שלך כאחד השיקולים: אם עבדת בארה"ב על בסיס ויזת עבודה זמנית כמו H או L, הם מתכוונים להשתמש בזה כהוכחה שזו הייתה עבודה לתקופה זמנית – ושתמיד הייתה לך כוונה (שלא לומר "הכרח") לחזור לישראל בתום התקופה. לפיכך, לטענתם, סטטוס ה"תושב ישראל" שלך מעולם לא השתנה... ואתה חייב במס. הם יתייחסו אחרת למי שיש לו "גרין קארד" – שכן אז הטיעון שלהם לא תקף אין לך הכרח לחזור.

Boston Guy

New member
ורק להבהיר את נושא "מרכז החיים"...

"מרכז חיים", לפי הגדרות מס הכנסה, הוא לא דבר שמשתנה כל חמש דקות. זה שנסעת למדינה אחרת לשנה, שנתיים או שלוש, ולקחת את משפחתך איתך, עדיין לא אומר ששינית את "מרכז החיים" שלך. לא מבחינת שלטונות מס הכנסה, לפחות. כל זמן שתגור בחו"ל, איש לא יציק לך. אבל כשתחזור... או אז יחכו לך עם "זר פרחים". הם ידרשו הוכחות שאכן התנתקתם מכל האינטרסים הישראליים שלכם, והתחברתם להוויה המקומית במקום שאליו עברתם מתוך כוונה להתערות לאורך זמן שם. הגדרות "מבחן מרכז החיים" של שלטונות המס יקחו בחשבון דברים כמו: האם יצרתם קשרי קהילה? האם הייתם פעילים באירגונים מקומיים? ועד הורים, ועד השכונה, אירגונים פילאנטרופיים... איפה היו הפינאנסים שלכם? איפה החסכונות – בישראל או בחו"ל? (מה שיאלץ אותך להצהיר על נכסים ...) האם הילדים למדו ב"בית ספר ישראלי" – ואם כן – למה? האם היית מנוי לעיתון ישראלי, או לשרות אינטרנט ישראלי (למשל ל"למה נט"???) בקיצור – מבחן מרכז החיים הוא מעין "משפט זוטא" – ומבחינת מס הכנסה הישראלי אתה אשם עד שיוכח אחרת, וחובת ההוכחה נחה עליך. מכיוון שבמדינת ישראל המושג "סודיות הפרט" הוא בדיחה, הרי שיש למס הכנסה קישור ודיווח על כל חשבון בנק שלך בישראל, יש להם גישה לרשומות ה"ביטוח הלאומי", ל"ביטוח המנהלים" ועוד...

noam31

New member
הערה קטנה

מסכים עם עקרון הבלבול . מומחה מיסים אחר שייעץ לי באופן אישי אמר דברים קצת שונים ואני מניח שכל רו"ח / יועץ מס שעוסק בנושא הנ"ל מגשש קצת באפילה ומשלים קצת מנסיונו עם שלטונות המס לגבי הנקודות הפתוחות . ההערה היא לגבי "חובת ההוכחה עליך" . אם זכרוני אינו מטעה אותי (או מבלבל אותי ) אחת הפסקאות ברפורמה (זמינה לכל גולש באתר מס הכנסה ) היא לגבי חובת ההוכחה - וזו נחה על פקיד השומה שצריך להוכיח כי מרכז החיים נשאר בישראל . בהצלחה .

odedee

New member
דווקא לא נראה לי שעזרת.

יתרה מזאת, נראה לי שאתה זה שזורע בלבול. האם אתה מקורב למס הכנסה או לאנשי משרד האוצר שניסחו את הרפורמה במס? נראה לי תמוה, שלא לאמר חצוף, לטעון שיועץ המס שמסייע לפורום ומתמצא היטב בחוקי המס של ישראל, מבלבל פה אנשים. אני מניח שלא באמת התכוונת לכתוב שתושב ישראל הוא מי שמרכז חייו בחו"ל... בניגוד למה שכתבת, יכולים בהחלט להיות מקרים שבהם אשתו של אדם חיה בארץ אבל הוא אינו תושב ישראל. עניין התושבות הוא מורכב ביותר ולא נקבע לפי עובדה אחת בלבד. בזה שאתה נותן דוגמאות כאלה ואחרות אתה מבלבל, לא עוזר, ולדעתי עדיף היה להמנע מדוגמאות כלליות ומעורפלות. הדבר הפשוט היחיד בעניין הוא שמי שחייב להגיש דו"ח בישראל הוא רק תושב ישראל. מיהו תושב ישראל זה כבר סיפור שלם. ושוב, מה שכתבת לגבי תשלום ביטוח לאומי בישראל אינו נכון. מס הכנסה כבר אמר במפורש כי מבחינתו תשלום לביטוח הלאומי מהווה אחת ההוכחות שהנישום הוא תושב ישראלי. אם תקרא באתר של ביטוח לאומי תראה שהתשלום הזה מהווה הצהרה כי אתה תושב ישראלי ששוהה באופן זמני בחו"ל. קצת קשה לטעון אחר כך שאתה תושב זר אם אתה חותם במו ידיך שאתה תושב ישראל.

eransh

New member
כמה הבהרות:

עודד - טעיתי שאמרתי שתושב ישראל הוא מי שמרכז חייו בחו"ל - ברור שהכוונה היא שתושב ישראל הוא מי שמרכז חייו בישראל. באופן כללי - אנשי הפורום אתם פארנויים !!! מס הכנסה ברור שירצה לשאוב ממי שהוא רק יכול, אבל אין שם שום "מחלקת מחקר" על ישראלים בחו"ל. העולם גם ככה מספיק קטן, כך שאם איזה ישראלי מצליח בחו"ל ישר כותבים עליו בידיעות. ועכשיו לעיקר - לאחר שהתיעצתי עם כמה רו"ח הגעתי למסקנה הבאה (לגבי ולגבי אשתי): שנינו מצאנו עבודה בארה"ב על ויזת H1B. שנינו נוסעים לשם במהלך חודש פברואר. אין לנו ילדים בארץ, אין לנו דירה בארץ, אבל יש לנו קרנות השתלמות וביטוחי מנהלים בארץ. כל רו"ח אמרו לנו שאנחנו לא נחשבים לתושבי ישראל. רו"ח אחד המליץ לנו לא לשלם ביטוח לאומי שאנחנו בחו"ל, והאחרים אמרו לנו שזה לא משנה. אני מתכוון למלא אחר המלצותיהם - לא לשלם ביטוח לאומי, לבטח את עצמי שאני אחזור(אם בכלל) בביטוח פרטי למשך זמן מה, ולא לדווח על הכנסותי בחו"ל בארץ. אנשי הפורום צרכים להבין שמס הכנסה באופן כללי לא מחפש אנשים פרטיים שכירים. הרפורמה נועדה למנוע מצב שבו חברות נפתחות בחו"ל ע"י ישראלים, או חברות ישראליות - וע"י כך מתחמקות מתשלום מס בארץ. הרבה מאד חברות עשו כך (ביחוד בענף הבנייה במזרח אירופה) - למשל מנכ"ל(ובעל השליטה) בחברה חי ברומניה בימים ב-ו, ואשתו וילדיו חיו בארץ. ככה החברה שלמה מס חברות בשעור מופחת, בעלי החברה שלם מס הכנסה רומני מיוחד שנמוך מבארץ, והתחמק מתשלום מס פה. אני לא עובד במס הכנסה אני עוד אחד שרוצה לחיות קצת יותר טוב בחו"ל ...

Boston Guy

New member
בהצלחה!!!

לטובתך אני מקווה שאתה צודק ואכן מס הכנסה לא יחפש אותך. העובדות עד היום מראות אחרת... תיכנס לאתר מס הכנסה ותראה את התעוד של התביעות המשפטיות בנושא: מרצים אקדמאים בשנת השתלמות שנדרשים לשלם מס על הכנסה מהרצאות עובדי היי טק (עוד לפני כניסת הרפורמה) ושאר ירקות. אתה באמת מאמין שמס הכנסה לא ירדוף אחרי זוג שהכנסתו בשנה מין הסתם גדולה מחצי מליון ש"ח (בהנחה ששניכם עובדים וכל אחד מרוויח יותר מ 50k לשנה)? אנחנו אולי פרנואידים - אבל נראה את רואה החשבון שלך מתחייב לשלם את חבות המס שלך בעצמו אם העצה שלו תתברר כשגוייה...

eransh

New member
לתושב בוסטון ...

לגבי מרצים: מס הכנסה צודק. הם נוסעים לחו"ל מתוקף עבודתם בארץ - לכן הם חייבים מס בארץ (שהרי אם הם לא היו מרצים בארץ הם לא היו מקבלים הכנסה כמרצים בחו"ל). במקרה האישי שלי, אני הולך(וגם אישתי) להיות מועסק אצל חברה אמריקאית, ללא קשר לארץ. כמו כן אני מדבר על תקופה של למעלה משנה בחו"ל - רו"ח אמרו לי (כל מי ששאלתי לעצתו) שאם נוסעים לפחות משנה, יש בעייתיות ורוב הסיכויים שאתה נחשב תושב ישראלי. בכל מקרה שיהיה לכל חברי הפורום חג אורים שמח, ושנה ללא בעיות עם אגף מס הכנסה ומע"מ....

ערן, למה לשער?

רק ביום ראשון האחרון היה לנו בפורום ישראלים בחו"ל אירוח עם רו"ח בדיוק בנושא הזה. אתה מוזמן לבקר בו ולקבל תשובות. על פי מה שסיפרת, רילוקיישן של שנה או שנתיים אתה עדיין נחשב תושב ישראל על פי הגדרות מרכז החיים ולכן תהיה חייב במס בישראל. הנה השרשור.

למעלה