רכיבה בחום - שאלה בפיזיולוגיה

nachshon4

New member
רכיבה בחום - שאלה בפיזיולוגיה

האם הרכיבה בחום אכן יותר קשה? או שזו רק תחושת חוסר נעימות ובעצם מבחינה אנרגטית אין הבדל?
באופן אישי הרכיבות בימים החמים והמאד לחים הללו מותירות אותי מותש. בחצי הדרך מעתלית לעוספיה אני כל כך סובל, שאני מראש מוותר על ההמשך. גם בסוף רכיבה שטוחה יחסית של 100 קמ אני מרגיש עייף הרבה יותר מאשר אותה רכיבה בחורף. אבל כשאני חושב על זה אני לא מוצא את הסיבה: בהינתן ששותים מספיק, הרי שכמות האנרגיה הנדרשת להעביר את גופי מפה לשם היא לא שונה גם אם חם בחוץ. אז האם באמת זו סתם תחושת אי נעימות, או שזה אכן יותר מעייף? ואם כן, מה ההסבר הפיזיולוגי לכך?
שנה טובה וקרירה.
 

ariasdo

New member
לינק למאמר בנושא - כולל כמה טיפים לרכיבה בטוחה בימים חמים .

הלינק

http://byx.co.il/mountain-bike/fitness-and-nutrition/item/20-לצאת-לרכוב-כשחם-בחוץ

בעיקרון לכולם קשה יותר לרכב בחום
אני אישית לא אוהב לרכב בחום אבל במסגרת מגבלות זמן לפעמים זה המצב .

חזרתי לפני כשעה מרכיבה בדרום רמת הגולן .
גם בבוקר היה חם היתרון ברכיבה לרמת הגולן שהחזור זה ירידה .

היום ראש השנה צריך להספיק להגיע לבית הכנסת לפני כניסת החג
אחרת אין טעם לארוחת החג .
( אני משתדל ליהנות מכל העולמות )

חג שמח לכולם

אריה סדובניק.
 

יעקב 471

New member
אין בכלל ספק שרכיבה בתנאים קיצוניים פוגעת ביעילות

ומעייפת הרבה יותר מרכיבה בטמפרטורות סבירות , ובשבוע האחרון בנוסף לחום התווספה הלחות הגבוהה ,והקומבינציה הזאת גורמת לירידה בביצועים .
המדד שאליו אני מתייחס הוא הדופק וברגע שהוא מתחיל לעלות שלא ביחס למאמץ שאני משקיע ,בשבילי זה סימן .
 

אילון22

New member
הסכנה העיקרית היא מכת חום

כדי למנוע זאת צריך לדאוג לקרר את טמפרטורת הליבה- דרך מערכת העיכול. ברגע שהיא עולה- המערכות משתבשות וקורסות.
הפתרון שלי: בקבוקים תרמיים (PolarBear) מוקפאים במקרר בלילה לפני הרכיבה. הקרח מחזיק כ-3 שעות לפחות. מי שמשתמש ב-Camelback יכול להיכנס לתחנות דלק ולקנות קרח.
 

זכיר

New member
יכולת נמוכה בטמפרטורה גבוהה

למשל בגלל דם שמנותב לעור כדי לאפשר סילוק חום עודף מפני העור, בא על חשבון דם שיכול לזרום לשרירים ולספק להם חמצן. גם התייבשות בשל הזעה מוגברת בחום מפחיתה תפוקת לב ויכולת אירובית.
ועוד כל מיני ג'יבריש של פיזיולוגיה כגון ירידה ב VO2max, וגם עליה בפעילות מטבולית אנאירובית.
חומר לקריאה קצת ישן (שלא נס ליחו):
http://www.nap.edu/openbook.php?record_id=2094&page=55
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1322918/pdf/jathtrain00007-0030.pdf
 

ItsikH

Member
כמות האנרגיה שנדרשת שונה מהותית בגלל התנאים
גם בתנאים אופטימליים, כמחצית מהאנרגיה שאתה צורך "מתבזבזת" כחום. לכן תנאים אופטימליים הם טמפרטורה נמוכה משמעותית - אך במידה ידועה - מטמפרטורת הגוף שלך. בטמפרטורה נמוכה יותר אתה נדרש להוציא יותר אנרגיה על חימום הגוף, בטמפרטורה גבוהה - אפילו "רק" בקרבת טמפרטורת הגוף - אתה נדרש להוציא יותר אנרגיה על פיזור חום וקרור הגוף. אפשר לתרגל ולשנות את הטמפרטורה האופטימאלית הזו במידה מסוימת באמצעות אימון. גם ללחות יש השפעה בולטת - בתנאי יובש קרור הגוף באמצעות הזעה יעיל יותר.
המלצתי לכן היא - בחום יבש, להגביל את העצימות ולשתות הרבה, בחום בצרוף לחות - רצוי להמנע מפעילות כלל או לפחות להגביל מאוד את העצימות.
 

nachshon4

New member
איציק אתה לא עונה לי

איך בדיוק הגוף מוציא אנרגיה על פיזור חום וקירור הגוף? מה בדיוק המנגנון שעושה את זה, ואיך הוא משתמש באנרגיה?
הכי קרוב לתשובה שמניחה את דעתי היה זכיר שכתב שהזרימה מוגברת של דם לקרבת העור, כדי לצנן אותו, ועל ידי כך פחות דם וחמצן מגיע לשרירים הנדרשים לרכיבה.


אגב, להערתך, החום הנוצר בגוף כתוצאה מפעילות גופנית הוא תוצר לוואי של הפעילות, ולא נתון לשליטתך. הגוף לא מגביר או מקטין פעילות מטבולית באופן אוטומטי כדי לאזן טמפרטורה, בין אם יש 40 מעלות או 0 מעלות.
 

ItsikH

Member
"לא נתון לשליטתך" רצונית ודאי שלא, אבל הגוף עצמו כן מווסת
חום בתהליכים שהם בהחלט לא רצוניים, ויתרה מזאת - אימון יכול להשפיע על אופן תגובת הגוף [הלא רצונית] לטמפרטורה. כמובן יש להזהר, אין להניח שאימון בתנאי טמפ' קיצוניים כשלעצמו ישנה את תגובת הגוף, ואין הצדקה לאדם בריא לנסות להשיג שינויים כאלו באופן יזום.
רוצה לומר, הגוף מבצע וויסות חום הרבה יותר מאשר יצירת חום ספונטנית עקב פעילות - זה בדיוק משמעות היותנו בעלי "דם חם", כי בעלי דם קר כן עונים לתאור שלך, הם בסה"כ מפחיתים פעילות בחום ומגבירים אותה בקור. הגוף האנושי מחויב ממש לפעול לשמירה על טמפ' קבועה בכל תנאי.
הדוגמא שזכיר הביא היא רק אחד המנגנונים של הגוף להשגת המטרה הזו. הזעה היא כמובן המוכרת לנו ביותר, אבל נדרש שילוב של שני המנגנונים.
תוכל לראות כאן
[URL]http://www.healthline.com/health/thermoregulation#Types3[/URL]
שלמשל במצבי קור יש תגובה הורמונלית שמשנה את המטבוליזם עצמו.
 

nachshon4

New member
אני חושב שלא

אולי יש השפעה לידיעה, ובכל זאת...
ראשית כל, בניסוי שהצגת לא מוצגים תנאי הלחות, וזה מאד חשוב.

אני יכול לומר שבשנת 2012 השתתפתי ברכיבה מאורגנת אתגרית בהרי האלפים האוסטרליים. יום מאד מאתגר עם הרבה מאד קילומטרים והרבה מאד טיפוס. הטמפטורות בעמקים הגיעו באותו יום ל-35 מעלות. זוכר טוב שהיה חם, לא זוכר כמעט שזה היווה אצלי פקטור משמעותי.
לעומת זאת, בימים אלו, כשאני רוכב בבוקר ב-28-30 מעלות עם אחוזי לחות גבוהים, גם בלי עליות בכלל, אני מרגיש מותש מהר הרבה יותר, וסובל תוך כדי רכיבה הרבה יותר מאשר אז. חשוב להדגיש שאז לא ידעתי את הטמפרטורה, וגם היום אני בודק את מד החום רק כאשר אני מגיע הביתה, כך שאני לא יודע כלום תוך כדי רכיבה.
כלומר, יכולת הגוף להשתחרר מהחום היא חשובה, ולא "בראש".
 

ItsikH

Member
ראשית הטמפרטורה היא רק אחד הגורמים, הלחות היא גורם משמעותי
נוסף: שילוב של טמפ' גבוהה אך מתונה עם לחות גבוהה מקשה על פיזור החום הרבה יותר מטמפ' גבוהה באוויר יבש. נסיוני שבתנאי יובש, עד טמפ' הגוף בקרוב קל לגוף להסתגל ולפזר את החום.
גורם פיזיולוגי רלוונטי הוא הספקת נוזלים, כדאי לשתות כמויות קטנות בתדירות גבוהה, חוסר נוזלים ולו מזערי עלול להשפיע על יכולת ההזעה [כמות גדולה מדי בבת אחת תופרש כשתן].
 
למעלה