רמקול וחשמל

Feanor75

New member
רמקול וחשמל

אם יש לי רמקול שמקבל כוח מסוללה פנימית, שמיעה בפול-ווליום מרוקנת את הסוללה מהר יותר משמיעה בווליום נמוך או שזה לא משנה?

האם ניתן ללמוד על איכות רמקול מנתונים טכניים בלבד? כמו למשל טווח התדרים שהוא משמיע, עוצמה והספק? אני לא מבין בחשמל..
 

uzi2

Active member
תשובות

הנתונים האלו מתייחסים לקידוד דיגיטלי של הצליל. כמה דגימות בשנייה של הצליל (התדירות), וכל דגימה של צליל - כמה מפורטת היא מבחינת המידע (ולפיחכך כמה נפח תופסת). תקליטור רגיל, קצב הדגימות הוא 44.1 קילוהרץ. מה שמאפשר שחזור צלילים עד לתדירות של 22.05 קילוהרץ. קצת לגובה הצליל המקסימאלי בתחום השמיעה שלנו (אצל ילד: כ- 20 קילוהרץ ויורד עם הגיל. אצל בוגר בסביבות 15 עד 16 קילוהרץ).
בתקליטור רגיל כל דגימה היא בת 16 ביט (2bytes).
בגלל שיש עוד ירידות באיכות לפעמים חשוב בזמן עיבוד צליל במחשב לעבוד בתדרים וגודל דגימה גדולים יותר. אפשר רק בשלב הסופי לרדת לרזולוציה נמוכה יותר.
בעבר לא כל נגן ידע לנגן מוסיקה שלא קודדה ב- 16 ביט ו- 44.1 קילוהרץ, וזה היה החסרון של הקידוד הזה.
כיום ממליץ על mp3. תופס נפחים קטנים משמעותית ועדיין ניתן ב- bitrate של 224 ומעלה לקבל איכות מאוד מאוד גבוהה, שלדעתי אנשים לא יבחינו בהבדל בינה ובין צליל מקורי שלא קודד ל- mp3 וכל קובץ יתפוס כעשירית הנפח.
הצליל עצמו באוזניות הוא אנלוגי, ולכן אין משמעות שם לקצב דגימה או נפח דגימה, אבל ייתכן שיש בקליטה הדיגיטלית שלו, למרות שלדעתי, בהקשר הזה 48 קילוהרץ ו- 24 ביט זה אוברקיל. (כלומר הרבה מעל למה שצריכים ומיותר לחלוטין).
 
קול הוא סוג של אנרגיה. לכן בעיקרון יותר עוצמת קול (ווליום)

קול הוא סוג של אנרגיה. לכן בעיקרון השמעת עוצמת קול (ווליום) גבוהה יותר מצריכה יותר אנרגיה חשמלית.
אבל יש שתי הסתייגויות: א. מאחר שהאוזניים שלנו מאד רגישות, צריך יחסית מעט אנרגיה כדי שנשמע. ב. צריך לבחון איך מסודרת הבקרה על העוצמה (כפתור הווליום). אם הוא מספק יותר חשמל להשגת ווליום יותר גבוה, זה יתבטא כמובן במצב הסוללה. אך יכולה להיות מערכת הגברה שמושכת תמיד אותו הספק מהסוללה, ובווליום נמוך מבזבזת חלק ממנו כזרם עוקף, כך שמבחינת הסוללה לא יהיה הבדל - הסוללה תספק תמיד אותו הספק, והשאלה רק כמה ממנו מגיע פיזית לרמקול.
בכל מקרה ווליום גבוה פוגע במערכת השמיעה, כך שתמיד כדאי להנמיך. מבחינת הסוללה זה יכול להשפיע במידה מסוימת, אך לא תמיד.
 

Feanor75

New member
כן

גם שיערתי שזה כך, ולא יודע איך זה באמת ברוב הרמקולים.
&nbsp
כמובן שצריך לשים לב שלא להזיק לשמיעה, מניסיוני אוזניות גורמות את הנזק הכי גדול לשמיעה. אנחנו כבר לא ילדים שצריכים להשתולל עם הווליום, רק רוצה לשמוע באיכות ולא חלש מדי. בכלל למוזיקה יש השפעה דומה לסמים אז לא כדאי הרבה.
 

uzi2

Active member
תשובות

הווליום כמובן משפיע על צריכת הסוללה, וזה גם לא ליניארי, כלומר - הגברת העוצמה פי 2 יכולה להגדיל את צריכת הסוללה פי 10. מצד שני, לא הייתי רוצה מערכת שבה אני צריך להתחשב בצריכת החשמל כאשר אני שומע מוסיקה.
מנתונים טכניים כמעט שלא ניתן ללמוד כלום, כיוון שהם נכתבים מתוך מגמה שיווקית. לדוגמה אם כתוב: תחום תדרים 15Hz עד 20kHz, חסר נתון משמעותי שבלעדיו אין לנתונים האלו שום משמעות. (מינוס כמה dB)
הספק מקסימאלי 10 וואט למשל גם הוא נתון שלא אומר הרבה על העוצמה בפועל. ראשית משום שיש יותר מאופן מדידה אחד של הספק (RMS או לחילופין pic2pic הן שני סטנדרטים שונים), ושנית משום שמדובר על ההספק המקסימאלי האוזנייה יכולה לתת לפני שתשרף. אבל ייתכן שהצליל יעשה מעוות הרבה לפני כן. ושלישית שהעוצמה קשורה לשני פרמטרים שרק אחד מהם זה ההספק. השני זה הנצילות.
עד כמה שזה יישמע מוזר נתון היוריטסטי שיש לו קשר לאיכות - זה המחיר. אמנם אף אחד לא מונע מבעל חנות לספר לך על אוזניות גרועות שהן איכותיות ולגבות מחיר מופקע עבורן, אבל מצד שני, בפועל הטובות עולות יותר, והפחות פחות.
כמובן כלי המדידה הטוב ביותר עבור האדם הרגיל, וכאשר לא מדברים על סקאלת המחירים של האודיופילים (שבה אוזניות עולות מעל 1000 ש"ח). זה בדיקה בשמיעה.
כאן צריך לדעת כמה דברים חשובים:
1. עוצמת השמיעה בפועל (שתלויה בווליום) משפיעה על האיכות וההנאה.
2. חשוב מאוד לשמוע מוסיקה שמכירים וששמענו במספר מערכות.
3. חשוב להשוות באותו מגבר כמה אוזניות.
4. חשוב לתת לפחות כמה דקות של שמיעה בכל אוזנייה, ולתת מנוחה של כמה דקות בין שמיעה באוזנייה אחת לשמיעה באחרת. מיד אחרי שמיעה באוזניות שמגבירות גבוהים באופן מוגזם, שמיעה של אוזניות מאוזנות מבחינת הצליל תגרום לתחושה של צליל עמום. זאת מהסיבה שהאוזן כבר למדה להחליש את עודף הגבוהים, והיא צריכה חזרה להתרגל לצליל מאוזן.
5. חשוב להיות מודע - צליל מרשים עם הרבה בסים וגבוהים זה לא כמו צליל איכותי. באוזניות איכותיות ניתן לשים לב לדקויות במוסיקה גם בעוצמה יחסית נמוכה, ומצד שני, בעוצמה גבוהה הצליל אמור להיות עדיין נקי. הצליל צריך להיות עגול ונקי. מערכות הסטראו הכי איכותיות (ואני רגע קופץ לשמיעה ברמקולים) הן לא כאלו שמפגיזות באסים וגבוהים, אבל כשאתה שומע טריו בחדר, והאור כבוי, אתה עלול להתבלבל ולחשוב שהנגנים נמצאים בחדר ומנגנים לייב.
 

Feanor75

New member
תודה על התשובה המפורטת!

למרות שהתקשיתי להבין בדיוק את משמעות הנתונים, אבל חלקית הבנתי. מסכים איתך שבד"כ יוצא שהמחיר הוא האינדיקציה הטובה לאיכות במציאות הזאת. אבל לפי דבריך, אם הנתונים היו מוצגים באופן אובייקטיבי ואמין, ניתן היה ללמוד די הרבה על איכות הרמקול.
הווליום- פעול עלינו תמיד פיתוי שטני להגביר עד לרמה שמזיקה לשמיעה, במיוחד באוזניות צריך להזהר, אני מעדיף לא להשתמש בהן.
לרמקול יש סוללה נטענת וניתן לחברו ישירות לחשמל כך שאין בעיה. ובמקום קטן יש לחסוך במקום אז רמקול בלוטוס איכותי הוא פיתרון טוב. אפשר מהמיטה בלילה לשלוט עליו דרך הטלפון שמכיל את כל המוזיקה.
&nbsp
אני חייב לציין שיש בי הרבה סימפטיה ואפילו קצת געגוע לטיפוסים ה"רציונליים" שאוהבים מספרים ומדברים על המפץ הגדול ועל דברים כאלה כמו אבולוציה וברירה טבעית, אפילו שכיום אני יודע שזה הבלים גמורים והזויים יותר אפילו ממפלצת הספגטי. סה"כ באתי מהסביבה הזאת ובטח יכולתי בקלות להיות גם איש כזה אבל זה לא היה היעוד שלי. היום אני נמצא בסביבה שיש בה גם משהו מהקיצוניות השניה- רוחניות רחפנית ומעכבת-התפתחות. רק ללמד על איזה איזון דק נדרש האדם ללכת, ואף פעם לא מובטח לנו שלא סטינו בעצם מהדרך.
 
למעלה