רעיון לדיון

yonti261

New member
רעיון לדיון

לא מזמן התקיים פה דיון על הסימפוניה ה-9 של בטהובן.זה נתן לי את הרעיון לעשות דיון על הסימפוניה הפנטסטית של ברליוז שהיא אחת היצירות האהובות עליי.התזמור המזהיר והמהפכני,הכלים והאפקטים המיוחדים,העלילה שמסתתרת מאחורי הפרקים ומתוארת בכישרון רב בשפת המוזיקה,הרגש ,הדמיון,כל אלה מצטרפים יחד ועושים אתהיצירה הזאת ליצירת מופת של ממש.ולחשוב שהיצירה החדשנית הזאת היא רק מ-1830!אם הייתי צריך לכתוב רשימה של היצירות שהכי השפיעו על המוזיקה הקלאסית לא הייתי חושב הרבה בקשר למקום של היצירה הזאת ברשימה.מה אתם חושבים?

הקיזומ

New member
תוכל לרשום פרטים יותר מדוייקים

לגבי הסימפוניה? שם/מספר אופוס.

אכן,

אחת מאבני הדרך המשגרות סטנדרט חדש של "גבולות הדימיון" בעולם המוזיקה. מכל הבחינות. ובעיקר בתזמור. מקווה לדיון פורח :) ביצוע מספר 1 לדעתי הוא זה של מרק מינקובסקי. מינקובסקי הוא היום לדעתי המנצח בעל הדימיון הרחב ביותר ובעל התעוזה הגדולה ביותר. ואלו הם האלמנטים הנדרשים בסימפונייה הזאת יותר מכל דבר אחר. מה גם שהוא משלב כלים אותנטים ומודרנים. (Mahler Chamber & Les Musiciens du Louvre) והתוצאה כמובן...בשמיים.

GustavM

New member
מינקובסקי

מנצח בחסד עליון... לפני שבוע הזדמנתי ללונדון ושמעתי אותו בקונצרט, שהוא ביצע פורה (סוויטה מתוך "שיילוק"), ברליוז ("Les nuits d'ete" עם אן סופי פון אוטר) וביזה (הנערה מארל). היה מדהים!

מינקובסקי קנה את עולמי

כאשר הוא ניצח על האופרה "פלאטי" מאת ראמו. זאת לא רק המקצועיות שהוא הפגין בהכל אלא גם הקסם שהוא הקרין!

המומלצים שלי לפי הסדר הנ"ל

אבאדו בדויטשה גרמופון ביצ'ם באי אם איי פאריי בפיליפס באופן מפתיע דווקא את הביצועים של מר ברליוז, הלא הוא קולין דייויס, שהקליט את הסימפוניה 3 פעמים, לא אהבתי במיוחד.

yonti261

New member
על הסיפוניה הפנטסטית

אם אתה לא מכיר את היצירה הזאת לרוץ לחנות דיסקים ולקנות.קצת מידע: על ברליוז המלחין הצרפתי הקטור ברליוז (1803-1869) נחשב לאחד מגדולי המלחינים הרומנטים ועם מעריציו נמנו פגניני,ליסט,שופן,גונו וואגנר.ביצירותיו המהפכניות מופיע התזמור כפי שאנו מכירים אותו כיום והודות לחידושיו קיבלו הנבל והקרן האנגלית מקום של קבע בתזמורת הסימפונית. על היצירה ברליוז התאהב בשחקנית אנגלייה בשם הארייט סתימפסון שהעלתה יחד עם להקתה ממחזותיו של שייקספיר.לאחר שראה אותה כאופליה בהמלט חיזר אחריה בלהט רב אולם חיזוריו לא נענו.כדי להרשים אותה חיבר לכבודה את הסימפוניה הפנטסטית אופוס 14 שנחשבת לטובה שביצירותיו.חמשת פרקי הסימפוניה מתארים את הזיותיו של מלחין צעיר הנמצא תחת השפעה של סם האופיום וסובל מאהבה נכזבת ומצטיינים בתזמור מהפכני וכשרון בלתי רגיל למוזיקה תכניתית (שמספרת סיפור).חידוש בולט בסימפוניה זו הוא האידאה פיקס-נושא חוזר המתאר את אהובתו של הגיבור ומופיע בשינוי אופי בכל אחד מהפרקים.הפרק הראשון מתאר את סערת רגשותיו של הגיבור.בפרק השני,הפותח במבוא מסתורי בשני נבלים וקונטרבסים ומכיל ולס עדין ואוורירי פוגש הגיבור את אהובתו בנשף ריקודים.ההפרק השלישי מצטיין באופי אידילי.הגיבור נמצא בנוף כפרי ומקשיב לדואט של שני רועי צאן מנגנים.הוא מנסה להרגע מעט אולם אהובתו שבה וטורדת את מחשבותיו.בפרק הרביעי הגיבור שהרג את אהובתו מפני שחשב שהיא בוגדת בו מובל לגרדום.האופי של הפרק חגיגי ופראי לחליפות ונעשה בו שימוש נרחב בכלי נשיפה ממתכת.הפרק החמישי שהוא המהפכני ביותר בסימפוניה.הוא מתאר התכנסות של שדים ומכשפות על קברו של הגיבור,שאליה מצטרפת גםרוחה של אהובתו המתה.אופיו של הפרק גרוטסקי ופראי והוא האהוב עלי ביותר.הפרקים האחרים שאהובים עליי הם השני והרביעי. ביצוע מומלץ הביצוע שיש לי ואני ממליץ עליו בחום רב הוא של התזמורת הסמפונית של סן דייגו ובניצוחו של יואב תלמי,בחברת נקסוס. תהנה!

dombi7

New member
עוד כמה דברים ראויים לציון

קודם כל אלי מישהו הזכיר ואם כן סליחה... היצירה הזאת זיכה את ברליוז בפרס רומא, שזה אומר לגור בוילה שנה שלמה ודואגים לך להכל ואתה רק מלחין. בנוסף אפקטים מאוד מיוחדים שהוא הכניס בהם: הגליסנדו של האבוב והחליל בפרק האחרון. בהחלט הפעם הראשונה. וגם הפיכת הקשת ונגינה על המיתרים כך שייצא גוון מאוד צורם ודומה למכשפות. בסוף הפרק הרביעי ברליוז מתאר את הראש של הגיבור שנכרת ונופל על הרצפה ומתגלגל... זה מחלחל אותי בכל פעם. אני חושב שיש עוד הרבה אבל אני קצת עייף כרגע... הביצועים שלי יש הם מונש עם בוסטון ופרווין עם לונדון. אני דווקא מאוד אוהב את מונש.

GustavM

New member
בצדק אתה אוהב את מונש

פרווין הוא המנצח הכי משעמם ששמעתי אי פעם

yonti261

New member
תיקון קטן

ברליוז אמנם קיבל את פרס רומא ב-1830,שנת חיבורה של הסימפוניה הפנטסטית,אבל היצירה שזיכתה אותו בפרס הזה היא הקנטטה "סרדנפאל".ברליוז לא נהנה באיטליה:האוכל האיטלקי לא מצא חן בעיניו וגם סגנון הבל קנטו לא דיבר אליו (איך הוא לא אהב את שני הדברים האלה?).הנוף באיטליה לעומת זאת מצא חן בעיניו מאוד ושימש לו השראה ביצירה מאוחרת יותר,הסימפוניה "הרלוד באיטליה".ואנקדוטה מעניינת:ברליוז שמע בזמן שהותו באיטליה שלארוסתו,הפסנתרנית קאמי מוק יש מאהב חדש.ברליוז החליט לחזור לפריס מחופש למשרתת ושם להרוג את ארוסתו ואת המאהב שלה,אלגם טתא שבדרך הוא נמלך בדעתו והוא חזר לאיטליה. ושאלה איזה פרק אתם הכי אוהבים?אני את הפרק החמישי.ובלי קשר אליו,תמיד הייתה לי חיבה למכשפות.

dombi7

New member
המורה שלנו לתולדות סיפרה שדווקא

הוא לא נמלך בדעתו, הוא פשוט שם לב באמצע הדרך שהוא שכח את האקדחים...
הפרק האהוב עליי הוא בלי ספק השלישי. יש לו התפתחות מרשימה ואיטית שאני מאוד אוהב. והסוף הטראגי הזה שהקרן אנגלית קוראת לאבוב ואף אחד לא עונה. אח אח.

holst

New member
גם לי יש את מונש!

חבל שרק על תקליט. הוציאו אותו על דיסק בכלל? זה ביצוע מאוד טוב... ובאופן כללי הוא מנצח טוב על ברליוז.

GustavM

New member
בהחלט שהוציאו

אני חושב אפילו שזה בסדרת LIVING STEREO הזאת, שעושים מהקלטות רב-ערוציות ישנות בעריכות חדשות דיסקים עם איכות בשמיים וסראונד וכאלה... הקלטות משנות ה-50 שנשמעות כאילו הוקלטו אתמול.

למעלה