רעיון לכתיבת תזה וצעדים ראשונים

arikuh

New member
רעיון לכתיבת תזה וצעדים ראשונים

שלום רב לכולם סיימתי תואר שני במדיניות ציבורית במסלול ללא תזה תואר ראשון עשיתי בכלכלה חשבתי לעשות תזה והייתי שמח לקבל קצת עזרה בנושא. כמה שאלות : 1. האם אני צריך לעשות את התזה רק במקום בו למדתי לתואר שני? 2. האם נושא הכתיבה חייב להיות קשור לתואר שני שלי או שאני יכול להחליט שאני עושה מחקר על נושא שמעניין אותי יותר כמו ספורט למשל,אולי אפשר לשלב ספורט עם הנושא? למשל לחקור את נושא אוהדי הכדורגל בארץ בהקשר כלשהו לתואר השני או הראשון. אשמח לעזרה בנושא תודות

yairma1

New member
השלמת תיזה

אריקו שלום, ראשית, נשאלת השאלה מדוע לעשות תיזה. מה רע בתואר שני? תיזה עושים עם מטרה. בדרך כלל המטרה הינה לגשת לדוקטורט. האם זו המטרה? אם כן, ישנן כמה אפשרויות. בכל מקרה, א. אין קשר בין נושא התיזה לבין מה שלמדת עד עתה. ניתן לעשות בכל נושא. אבל נהוג לעשות בנושא שלמדת כדי להקל על ביצועה. קל יותר להתמודד עם נושא מוכר מאשר עם נושא לא מוכר ולהתחיל ללמוד אותו מהתחלה. ב. אנשים מעדיפים לעשות לעשות את התיזה בחוג שלמדו כוון ששם הם מכירים את המרצים ומן הסתם המרצים מכירים אותם. כך קל יותר להשיג מנחה לתיזה. ג. בחירת הנושא הינה אומנות בפני עצמה. זה צריך להיות נושא קביל אקדמית (ובאופן מעשי: קביל על החוג ועל המנחה), אבל גם כזה שמעניין אותך (אחרת הוא יהיה לך לזרה עוד בטרם תסיים אותו), והכי חשוב זה צריך להיות נושא שניתן לסיים אותו. תיזה טובה היא תיזה גמורה!. ד. אסור לשכוח שצריך גם לעמוד בדרישות היסוד בכל חוג שתרצה להשלים בו את התיזה. זה שונה בכל חוג וחוג. עליך לעיין בדרישות הרלוונטיות בחוג/אוניברסיטה שלך או זו המועדפת עליך. ה. אם נחזור לנושא הראשון, שהעלתי, באשר למטרה. אם אכן המטרה הינה דוקטורט אזי אולי שווה לבדוק מסלול שמשלב את השניים. השלמת תיזה לקראת דוקטורט. ההתייחסות, הן של המנחה והן שלך עצמך יהיו מן הסתם שונות בשני המקרים. כך גם באשר לבחירת הנושא. אני מקווה שעניתי על שאלותיך בצורה מספקת. אם לא אנא חזור ושאל. בהצלחה יאיר מעיין

arikuh

New member
המשך לדוקטורט

ראשית תודה על התשובה והנכונות לעזור כמובן שהמטרה היא המשך לדוקטורט אבל אני פשוט לא מצליח להבין מה הצעד הראשון שעלי לעשות את התואר השני עשיתי באונ' תל אביב אבל אני צפוני והייתי שמח להמשיך דווקא בצפון לכיוון הדוקטורט אז מה הצעד הבא שלי בעצם?

yairma1

New member
אם כך:

אזי עליך ראשית כל לברר אם אתה עומד בדרישות הקדם ללימודי התואר השלישי. אני מניח שלאור מקום מגוריך תעדיף ללמוד באוניברסיטת חיפה. אם כן, עושים זאת ברשות ללימודים מתקדמים: http://research.haifa.ac.il/~graduate/ או בחוג בו אתה מעדיף לעשות את התואר. הדרישות יכולות להיות שונות בין חוגים שונים. לעיתים הן גם שונות באשר למועמדים שונים. בהתאם לרקע האקדמי המוקדם קובעים מה צריך להשלים כדי להתקבל לאותה תוכנית. לאחר שתדע אם אתה קביל , או מה חסר כדי שתהיה קביל בחוג/אוניברסיטה הרלוונטיים, תוכל להתחיל לברר את המשך הפרטים החשובים: מנחים, נושא וכו'.... לכן השלב הראשון שלך הינו לברר אם אתה קביל אקדמית לחוג אותו תרצה ללמוד - זאת עושים באמצעות שיטוט באתרי החוגים או באתר הכללי של האוניברסיטה כדי לראות את דרישות הקדם. (בכל חוג תמצא את הדרישות לתארים מתקדמים). למעט מקרים חריגים, זהו שלב מקדים בלעדיו אין טעם להתחיל לחשוב על מנחה או נושא. כשתסיים שלב זה נוכל להמשיך לדבר על השאלה כיצד מוצאים מנחה ואיזה נושא עדיף. אגב, חלפתי בשתיקה על ההצהרה שאתה רוצה ללמוד לדוקטורט. זה לא דבר שצריך להכריז עליו בלי מחשבה מראש. צריך להיות ערני לכך שלימודי דוקטורט מיועדים בראש ובראשונה כדי לפתח קריירה אקדמית. האם זה מה שאתה מתכנן? (אומנם יש סיבות נוספות ותחומים מקצועיים ספציפיים שדוקטורט כבר יועיל להן גם בשוק הפרטי אולם זה לא ברור מאליו. שווה לחשוב על כך מראש). יאיר מעיין

מממאיה35

New member
חולקת על קביעה חד משמעית בתגובה שלך

"שלימודי דוקטורט מיועדים בראש ובראשונה כדי לפתח קריירה אקדמית".. כבר היו פה לא מעט שרשורים בנושא. אולי האמירה הזו שלך נכונה למדעי הרוח, אבל רציתי לתקן ו/או לסייג שלא כל מי שעושה דוק' מעוניין בקריירה אקדמית. לחלק מהסטו' - הדוק' הוא סוג של שדרוג תנאי העבודה ו/או רכישת ידע נוסף שיכול למנף אותם בעבודה בחוץ. הדבר האחרון שאני רואה את עצמי משתלבת בו בסיום הדוק' הוא האקדמיה (אם כי - never say never..) חוץ מזה -אחלה תשובה

yairma1

New member
אכן, והבחור בא ממדעי החברה....

כמו שאמרת, אכן, יש רבים שלומדים לדוקטורט מסיבות אחרות וחלקן מקצועיות. אבל הבחור בא ממדעי החברה ואני חושב שבתחום זה דוקטורט הינו בראש ובראשונה לצרכי קריירה אקדמית. אני ערני לכך שבתחומים אחרים, מדעים מדוייקים, מדעי החיים, כימיה שלא לדבר על דוקטורט ברפואה - יש מקום רב לבעלי מקצוע שהינם דוקרטורים ועובדים בתחומם המקצועי. בחלקם מדובר אף בדרישת יסוד. אולם, כאמור, במדעי החברה והרוח - אני חושש שמעטים אלו שהדוקטורט מוסיף להם לתחום המקצועי. אומנם, אני רואה בשנים האחרונות שיועצים בתחומים שונים מתהדרים בתואר דוקטור כאמצעי למשוך לקוחות כמו גם מכונים סטטיסטיים שונים שמחזיקים או מנוהלים על ידי דוקטורים - אולם לדעתי אלו המיעוט. רוב בוגרי תארי הדוקטור בתחום מדעי החברה והרוח עושים זאת לצורך כניסה לעולם האקדמיה והמחקר. אין בידי נתונים כדי לגבות או להפריך טענה זו אולם כאמור זו תחושתי שמגובה בהלך הרוחות בחוג שלי, ובשיחות עם אנשים שונים. חוץ מזה, הנקודה כאן איננה אם התואר מיועד לפיתוח העיסוק הפרטי או לצורך פיתוח קריירה אקדמית, אלא, לטעמי, חשוב להדגיש את החובה לחשוב טרם מעשה. לחשוב על האפשרויות שיפתחו או לא יפתחו בפניך אם תלמד לתואר דוקטור. חשיבה זו יש לעשות טרם מעשה ולא לאחריו. בעיקר שהבחור, שהוא מושא הדיון, נמצא עדין לפני שלב התיזה. כך שלפני שמתחילים דרך כה ארוכה שווה לחשוב עליה. עוד סיבות "מדוע כן/לא דוקטורט" אפשר לקרא במסמך שכתב פרופ' רפאלי, כיום ראש החוג למנהל עסקים בחיפה: http://gsb.haifa.ac.il/~sheizaf/ResearchMethods/WhyNotPhd.doc להתראות, יאיר מעיין

22ק ו ס ם

New member
זה ממש, אבל ממש לא נכון

הנה רשימה של משרות בפסיכולוגיה שאינן אקדמאיות. זה אמנם מארה"ב ובישראל קשה למצוא חלק גדול מהן, אבל גם מאוד קשה לקבל משרה אקדמית. יש כל כך הרבה משרות לא אקדמיות למי שעם דוקטורט במדעי החברה שאני מעז לנחש שיש דווקא יותר אנשים עם דוקטורט שעובדים מחוץ לאקדמיה לעומת אלו שעוסקים במחקר אקדמי. בלי קשר לזה, יש הרבה מאוד סיבות למה אנשים מעוניינים בדוקטורט וכולן לגיטימיות. אנשים צריכים להיות מודעים למה הם נכנסים ובמאמץ הכרוך בדוקטורט אבל המניעים שלהם לא צריכים להיות רלוונטיים. ואגב, הלינק שהבאת שגוי בעיניי בכל כך הרבה רמות שאני באמת לא הייתי הולך לעבוד עם אותו פרופסור. רק בגלל שמישהו בתפקיד חשוב כתב אותו, לא הופך את זה לנכון.

אני חייבת להודות

שפרופ' רפאלי נחשב לאחד החוקרים היותר מעניינים בנושא של מידע חברתי. המאמרים שלו מצוטטים לא מעט, והיו שנים (באחרונה פחות) בהן הוא נחשב לחוקר מרשים עם רעיונות מחקריים חדשיים ושיטות מחקר מרעננות. המסמך שכתב מחריד בעיני. לא פחות. וכולל לא מעט הנחות שגויות. הוא בעיקר סיבה טובה לוותר על העבודה עם פרופ' רפאלי. וחבל שכך.

22ק ו ס ם

New member
זו בדיוק הבעייה שיש להרבה אנשים כשהם בוחרים

מנחה. קשה להם לעשות את ההפרדה בין חוקר טוב לתכונות אחרות החשובות להנחייה נאותה.

קשה לי להסכים

הסיבות לדוקטורט יכולות להיות רבות ומגוונות, וכמובן שונות מאדם למשנהו. לא רק במשפטים, רפואה, מדעי החיים ודומיהן, אלא גם במדעי החברה ואולי גם במדעי הטבע אפשר למצוא סיבות מסיבות שונות לפניה למסלול הדוקטורט - החל מעניין (כן, סיבה ביזארית אבל לא בלתי אפשרית
), וכלה ברצון להתקדמות במסלול מקצועי. גם מקצועות שמשויכים למדעי החברה יכולים להועיל בהקשר הזה, וכן - גם מחוץ לאקדמיה. מה שכן כדאי להביא בחשבון בטרם תחילת הדוקטורט היא מידת המחויבות הנדרשת כדי להתמיד במסלול ולסיים אותו. זה לא עניין של מה בכך ואם הנושא לא "בנפשו" של הסטודנט, נקודת הסיום הולכת ומתרחקת עם הזמן....

מממאיה35

New member
מסכימה עם הפסקה האחרונה שלך

אכן - לא "סתם" הולכים לעשות דוק', אני מאמינה שמי שנמצא במסלול הזה בדק את כל ההשלכות שלו - גם לאורך המסלול וגם בסופו (קרי, מקומות תעסוקה, אם באקדמיה ואם מחוצה לה).

yairma11

New member
ובכן אריקו,

מסתבר שלפחות לגבי סוגית המטרה יש מגוון דעות. קרא את השירשור ונסה להתאים אותו לעצמך. בכל מקרה, ממה שעולה מתוך האמור הוא שהבחירה אינה ברורה מאליה ושווה מחשבה (כמו שסיכמה מממאיה35). שים לב, שלגבי שאר הנושאים אין חילוקי דעות. כך שככל הנראה, זה הסדר: - קבלת החלטה באשר לבחירה במסלול (לאור האמור כאן ומאפייניך האישיים). - בדיקת קבילות אקדמית במקום בו אתה מעוניין ללמוד. - בחירת מנחה/נושא. בהצלחה. ולשאר המגיבים: אכן, יתכן שהבחירה במסלול אינה מכוונת בהכרח למשרה אקדמית (אני למשל). זו הדעה הרווחת במקומות בהם אני מסתובב. אני אצטרך לחשוב על כך שנית ולהתייעץ עם בעלי ניסיון. הטיעונים שעלו כאן, לפחות חלקם, כבדי משקל. באשר למסמך של רפאלי, הוא הובא לא בגלל תפקידו. המסמך נכתב ונכנס "לאתר הדוקטורנטים" הרבה לפני שרפאלי הפך להיות ראש החוג. הוא הבא כוון שזה היה המסמך היחידי שהתייחס לנושא הבחירה במסלול והשיקולים שסביבה. לא מצאתי מסמך אחר וגם כיום אנני מכיר מסמך אחר טוב יותר. לאור האמור כאן, יתכן שצריך לשקול גם את שילוב המסמך באתר. המטרה הינה לסייע ולהרחיב את המחשבה סביב בחירת המסלול. אם זה גורם לכעס או התנגדות - פיספסתי. יאיר מעיין

yairma11

New member
תודה. קיבלתי את הקישור הזה לפני כמה ימים אולם

עדין לא הספקתי להתעמק בו. אשמח אם חברי הפורום נוספים מכירים הפניות הדנות בנושא בחירה במסלול דוקטורט אני מחפש הפניות הדנות בנושא מזוית הראיה המקומית ולא זו שבניכר. כאלו יש לא מעט. הייתי רוצה להרחיב יותר על הבחירה במסלול דוקטורט בישראל על היבטיו השונים. שוב תודה. יאיר

למעלה