רעיונות לתיבול

רעיונות לתיבול

ותיקי הפורום בטח כבר מכירים את חוסר הכישרון שלי בבישול ושלרוב אני לא מצליחה לבשל גם בריא וגם טעים.
ארוחות הצהריים שלי מורכבות באופן כללי מירקות מבושלים ואיזשהו שילוב של דגן וקטנית. אם כי אני לא יודעת איך להפוך את התבשילים גם לטעימים.
אני מרבה להשתמש בכורכום, פפריקה, כמון אבל לרוב התבלינים האלה לא מספיקים לי ובסופו של דבר כמעט תמיד אני מוצאת את עצמי שופכת על התבשיל כמויות אדירות של טחינה כדי לשדרג את הטעם (הרי כמו אצל טבעונים רבים אחרים גם אצלי טחינה הולכת כמעט עם כל דבר)
אז מה הפלא שבעוד שתכננתי להוריד 2 ק"ג בחודש, 2 ק"ג...? (טוב, הטחינה היא לא הסיבה היחידה אבל בטח יש לה גם חלק נכבד בעניין).
הדיאטנית הקציבה לי, בצדק רב כמות של 2 כפות טחינה ביום. שכרגע מנוצלות לסנדוויץ' של ארוחת הערב (אם כי גם לארוחת הערב אני מתכננת לחפש ממרחים אחרים מלבד טחינה).
אז היום שמתי בתבשיל רוטב סויה במקום טחינה. אני יודעת שגם רוטב סויה זה לא אידיאלי לירידה במשקל אולי פחות שומני ועתיר קלוריות מטחינה.

בקיצור אשמח להמלצות נוספות לשדרוגים, איך לעשות את האוכל בריא וטעים מבלי לרצות לקבור את עצמי מבושה בביקור הבא אצל הדיאטנית?
 

Dr T noki

New member
מה את אוהבת לאכול?

אפשר לשדרג משמעותית את התיבול ואת הטעם וגם להוסיף בריאות בעזרת עשבי תיבול ותבלינים.
למשל - כוסברה, פטרוזיליה, בצל ירוק - קצוצים, אפשר להוסיף לסלטים, תבשילים (למשל כוסברה הולך מעולה עם ירקות בסגנון הודי כגון כרובית ואפונה עם תיבול קארי כורכום מלח פלפל וכוסברה. בלי חלב קוקוס כי יש בו הרבה קלוריות).
בצל קצוץ חי או מטוגן או מוזהב מוסיף המון טעם, גם שום קצוץ.
תבלינים ארומטיים - אני מתה על קינמון כמעט בכל דבר, פלפל אנגלי, מלח פלפל, כורכום, חוואיג׳ למרק או כמון ועוד.
ממרחים יש הרבה מוצלחים.
גם אם משתמשים בטחינה אין צורך לשים כמויות אדירות, להשתמש בה כתבלין.
 
תבלינים ועשבי תיבול

גם אני במהלך של ירידה במשקל, וומה שמאד עוזר לי, חוץ משילוב של הליכה כל יום, והתארגנות מראש כדי שלא אמצא את עצמי רעבה, זה שימוש בעשבי תיבול ותבלינים.
למשל, כרובית (קפואה) מאודה במיקרוגל, טחונה עם מעט עלי בזיליקום ורבע כפית גארם מסלה. אני מקפיאה את הבזיליקום, כי צריך ממש קצת כל פעם. זה גם דל קלוריות וגם טעיםםםםם מאד. אפשר לקנות גארם מסאלה או להכין לבד אם יש לך מטחנת קפה. בכלל, תיבלון הודי מעודן, לא חריף, ממש ״מעיף״ כל תבשיל קטניות.
או ממרח של עשבי תיבול וקצת שמן זית, שגם אותו אני מקפיאה ומוסיפה בכל פעם קצת למאכל.
 

ladybug6

New member
כמה טיפים

1. כמו שכתבו קודמותיי - עשבי תיבול! מכל הסוגים והמינים. זה מוסיף מלא טעם.
&nbsp
2. להשתמש בציר ירקות במקום מים לתבשילים שיש בהם רוטב (וגם לחלק מאלה שבלי רוטב). פעם בכמה זמן תעמידי סיר עם חתיכות גדולות של גזר, בצל, סלרי, כוסברה, פטרוזיליה, עלה דפנה ומים, ותני לזה להצטמצם לחצי אחרי רתיחה. תסנני מהירקות ותקפיאי במנות של כוס בערך (מהירקות אפשר להכין לביבות או מרק טחון).
&nbsp
3. אל תנסי לערבב יותר מדי דברים בבת אחת. ככה אין לשום דבר טעם מובהק, והכל מרגיש אותו דבר.. תלכי על תבשיל של שעועית ירוקה וגזר, למשל. ברוטב עגבניות. תבשיל קישואים ותרד ברוטב שהוא בעצם קצת מים, מיצלימון, מלח, קצת סוכר לאיזון, נענע טריה, בצל ושום. תבשיל של כרובית, תפו"א וגרגרי חומוס ברוטב על בסיס חלב קוקוס עם קארי. וכו' וכו'. שילובים מוצלחים לפעמים עושים את ההבדל..
&nbsp
4. סוכר ומלח. לא צריך המון מהם, חצי כפית עד כפית סוכר על תבשיל שלם זה ממש לא הרבה משום בחינה, ומשדרג את כל הטעמים. גם מלח.
&nbsp
5. בישול ממושך עוזר לרכז טעמים. אפשר לבשל את הרוטב הרבה זמן ואז להשתמש בו ספציפית לבישול זריז, למשל אני מכינה מדי פעם רוטב עגבניות בסיסי עם בישול ממושך ומקפיאה במנות ואז יכולה לזרוק לסיר קצת בצל וירק כלשהו לטיגון קצר ואז כוס של הרוטב + קצת מים/ציר ירקות, ובישול קצר יספיק.
 

גםאני5

New member
להתרגל לטעמים (וזה תלוי גם בעונה וטיב הירקות)

אמרת שאת משתמשת בירקות? אני אוהבת להקפיץ\לטגן קצת את הירקות ובעונה טובה עם ירקות מוצלחים הם מוסיפים את המתיקות-מליחות ולא צריך סויה או אבקות מרק.
כורכום נהדר. ניסית אבקת קארי למיניה,חויג' בהרט?
תערובות תיבול לאורז?
להוסיף לתבשיל עם אורז קצת גרעינים,בטנים או שברי קשיו במקום טחינה?
 
תודה לכולם על הרעיונות

לרוב אני מבשלת את הדגנים/קטניות רק עם מים ואת התיבול מוסיפה אחר כך.
אני מניחה שזה באמת עניין של הרגל. לפעמים אני רואה אנשים אוכלים פחות או יותר את הדברים שאני אוכלת בלי שום תיבול והם טוענים שזה טעים להם ככה. אולי באמת להוריד את הרוטב סויה או שאר התיבולים הפחות מומלצים, בהדרגה, כפי שהתרגלתי לשתות תה בלי סוכר, אני מניחה שזה אותו דבר גם עם האוכל

לעשות ציר ירקות או להוסיף יותר ירקות עם טעם זה גם רעיון נהדר.
תודה רבה לכולם
 

ladybug6

New member
אין שום מניעה לבשל את הדגן ביחד עם הירקות

זה מאפשר גיוון, למשל אורז עם פרחי כרובית קטנטנים ופטרוזיליה קצוצה. אורז עם גזר מגורר ועגבניות (בלי הקליפה) ובצל ושום. אורז פרסי קלאסי שיש בו חתיכות של גזר ושעועית אדומה, ותבלינים כמו כורכום, טיפה קינמון, מלח ופלפל. אורז ירוק עם מלא עשבי תיבול יבשים ופול ירוק/ אפונה/ פולי סויה ירוקים/ ווטאבר. אורז עם לקט ירקות קפוא מוכן כלשהו. כמובן שאפשר גם בורגול, גריסים, קינואה, כוסמת וכו' וכו'..
 

ימימה

New member
מצטרפת להמלצה לתבל באופן מובחן

ולתת לכל תבשיל אופי משלו.
וגם: בצל מטוגן (אפשר עם מעט מאד שמן, טיגון איטי על אש בינונית) שמוסיפים לאורז עם עדשים או סתם לאורז אחרי(!) הבישול מוסיף הרבה טעם.גם בצל מטוגן מיובש שקוים בחנויות טבע מוסיף טעם (אחר).
סלרי מוסיף המון טעם, פטריות מוקפצות טריות או פטריות מיובשות שהושרו במים (שיטאקי למשל) משדרגות תבשילים.
בישול ארוך של מרק ותבשילים מאד משפר את הטעם (נסי לאכול מרק ירקות אחרי חצי שעה ואחרי שעתיים על האש - הטעם שונה לגמרי.
וחוץ מזה - אולי תמצאי לך סדנת בישול טבעוני קרוב לבית ותקבלי קצת הדגמות? גם כיף וגם לומדים...
 
כמה רעיונות

שום ממש לפני סוף הבישול משאיר אותו בקיום נוכח.
שורש סלרי מגורר כנ"ל שורש פטרוזיליה, כחלק מתהליך הבישול- מחדד טעמים .
שורש זנגויל , מעט טיגון של תבלינים לפני התחלת הבישול מחזק את הטעמים.
רוטב סויה ראוי הוא מאד מרוכז ואין להשוות את הערך הקלורי המוסף למזון ממנו לעומת טחינה בגלל הכמות הקטנה הנדרשת.
 
למעלה