רצועת עזה

במודו

New member
רצועת עזה

איך רצועת עזה בנויה מבחינה אורבנית?

ומעניין אותי עוד האם ברצועה יש רמזורים פעילים.

ש מים

New member
"כמו כל עיר ערבית"?

ראית את דוחה?
את דובאי?
את מכה?
יודע מה, אפילו את אום אל פחם??

ובאשר ל-"תכנון", אני רוצה לחזור על דברים שכתבתי כבר אין ספור פעמים בעבר:
יש תכנון "אקדמי" ויש תכנון "שצומח מלמטה".
אני לא מזלזל באף אחד. לכל אחד יש את הייתרונות והחסרונות שלו.

סליחה אסייג את דבריי, כמו כל עיר ערבית עתיקה

וכך למשל "ראוובי" הפלסטינית אינה מודל כי אינה עיר ערבית עתיקה ולא סתם היא שואבת השראה מערים "מתוכננות" ישראליות. גם אום אל פאחם בסופו של דבר היא עיר שהתפתחה שנים תחת שלטון ישראלי והמבחן האמיתי לאי הכשירות של עיר ערבית ללא תכנון הוא דווקא בפזורה הבדואית בנגב (למרות שרהט מנסה לראשונה ליצור תוכניות מתאר מסודרות לשכונות חדשות) או ביישובים ללא שלטון חזק (כמו טייבה).

כמובן שלגבי עזה אפשר לפתוח בפירוט מעמיק כמו למשל על איכות הבנייה הקלוקלת או היעדר תוכנית מתאר מסודרת. אפשר גם לדבר על הבחנה למשל קו הים של עזה שמזמין יותר בתי יוקרה ומלונות (אם כי ללא עקרונות הגבלת בנייה על קו החוף הנהוגים בישראל) או אתרים של יישובים ישראליים לשעבר שמזמינים בנייה יותר כפרית או מחנות הפליטים שהפכו לערים צפופות בשל בנייה "זמנית". אבל אם לחזור להגדרה הכוללת עזה היא עיר מאוד לא מתוכננת וכמו כל הערים הערביות בעבר שנבנו סביב קאסבות.

כמובן שלא תמיד היעדר תכנון נחשב לליקוי. למשל אחת הערים "הלא מתוכננות" הגדולות והמפותחות בעולם היא טוקיו שבנוייה רבעים רבעים ללא התכנון המסודר המוכר למשל בערים כמו ניו יורק שיוצר שדרות ישרות ומספרי בתים סידוריים. גם לונדון היא סוג של עיר "לא מתוכננת". דוגמאות מזרחיות יותר הן למשל איסטנבול וקהיר ואם להזכיר את ברזיל מהמונדיאל אז גם סאו פאולו נטולת תכנון. אבל מסתבר שזה תלוי גם בתל"ג ובפרמטרים נוספים ועזה כמדינת עולם שלישי לא מצטיינת באורבניות שלה. אפילו בגדה המערבית יש יותר מודעות תכנונית מסודרת מעזה.

ש מים

New member
ולכן: "כמו כל עיר עתיקה"...

אגב גם דובאי דוחא ודומותיהן..

יש את העיר היפה והמתוכננת לתושבים ולתיירים ויש את הסלמס שהם בונים לעובדים (כמעט עבדים) הרחק מהעין.

ש מים

New member
"סלמס" הנו נושא מעניין ושונה

יש סלאמס כמו שרואים למשל הקהיר, או בערים הגדולות באפריקה ובדרום אמריקה - שהינו בד"כ מקבצי ענק של מגורים רעועים (לרוב פחונים וכיו"ב), שהוקמו ע"י מהגרים וכפריים שנהרו לעיר בחיפוש אחר פרנסה.
ויש סלמס כדוגמת אזורים מסויימים בדרום ת"א למשל, שהינם מגורים של אוכלוסיות מעוטות יכולת שהשתכנו על תשתיות עירוניות קיימות (ובהחלט מתוכננות. ולכן קל יותר גם לבצע שם רה-תכנון. ראה למשל שכונות פלורנטין, שפירא וכד' בת"א).

Azazel

New member
הנ"ל לא במקרה של עזה!

עזה באופן ברור החלה כעיר מתוכננת דווקא. ניתן לראות זאת בכל מפה - רואית רשת של של רחובות שתי וערב.

לאחר מכן, כמובן, התמזג השטח עם שטח הכפרים השכנים, התכנון העירוני קרס - והשאר - היסטוריה.

ש מים

New member
לא מפתיע.

ההסטוריה של ההתיישבות בעזה ארוכה מאוד. אני לא יודע עד כמה העיר (כמו גם חאן-יונס להישובים הנוספים ברצועה) תוכננה, אבל די סביר שכשהיתה תחת השלטון הבריטי היא פותחה תחת תכנון מסויים. כל זה השתנה בשנת 1948, עם ההגעה של הפליטים שנסו מפני צהל. במובן זה - בהתיישבות כמו גם באופי ההתיישבות - אני מוצא דמיון רב מאוד לערי הסלאמס של מערב אפריקה ודרום אמריקה, המורכבות מהמוני מהגרים שנהרו אל העיר בחיפוש פרנסה.

עשרות תשתיות תוקנו בימי המבצע..

לפי המוסף לשבת של ידיעות אחרונות תוך כדי המבצע (אפילו לא הבפוגות ההומניטריות) נתנו אישורים לבצע עשרות תיקוני תשתיות כמו ביוב, מים, חשמל ואפילו טלפון על ידי חברות התשתית הפלסטיניות מטעמים הומניטריים.

למעלה