אני אנסה לסכם
ארמן אוטימסקי, נשיא-שותף של ארגון הטרנסג'נדרים הצרפתי CARITIG, אמר לי שבכל צרפת אין להם אשת מקצוע כמו אילנה ברגר, משלבת התעניינות מקצועית, התמחות טיפולית ומסירות לענין הטרנסג'נדרים. להזכירך, לצרפת אוכלוסיה גדולה פי עשר מישראל, מסורת ארוכה של מערכות טיפוליות, ומשאבי-ענק של מחקר ולימוד אקדמיים במימונה הנדיב של המדינה. אילנה ברגר היא ד"ר לעבודה סוציאלית פסיכותרפיסטית שמתמחה בזהות מגדר ובטיפול בה. אין בכל הארץ, למיטב ידיעתי, מישהו/י בעל/ת מומחיות בנושא המתקרבת לשלה. היא מטפלת באופן פרטי בטרנסג'נדרים מכל הסוגים, ומלווה את תהליך השינוי של הרוצותים בכך. בנוסף היא גם מזהה את עצמה עם הקהילה, משתתפת בכל פעילות קהילתית, כינוס, מצעד או הפגנה, מופיעה בפורומים שונים ומציגה עמדה מקצועית פרו-טרנסית מתקדמת, נאבקת בבורות ובסטראוטיפים הרווחים בנושא בקרב קהילת המטפלים, הפסיכולוגים והפסיכיאטרים ומבקרת אותה. בקיצור בנוסף לעבודתה הטיפולית היא גם ה"נורה גרינברג" שלנו בקרב א/נשות המקצוע. בנוסף, היא מרכזת ומנחה, בהתנדבות ככל הידוע לי, קבוצת תמיכה לטרנסג'נדרים (בוגרותים) שנפגשת במשרדי האגודה. על פועלה הוענק לה בצדק תואר "יקירת האגודה" לשנת 2004. אז למה ההשמצות? ההשמצות קשורות לשלוש עובדות פשוטות: 1. חילוקי דעות תמיד יש, והגישה של ד"ר ברגר - למרות היותה מתקדמת, מזדהה ופור-טרנסית - לא חייבת להיות מקובלת במאה אחוז על כולנם. 2. ד"ר ברגר מתפרנסת מהטיפול בטרנסג'נדרימות. אם זה לא היה המקצוע שלה, היא לא היתה יכולה להתמסר לכך בהיקף שהיא מתמסרת. בעולם אידאלי, ד"ר ברגר היתה מרכזת מרפאה ציבורית יוקרתית לטיפול בזהות מגדר, מכשירה גדוד שלם של מטפלותים, ואולי גם מחזיקה קתדרה באוניברסיטה. בעולם שלנו היא מטפלת באופן פרטי, וזה כמובן עולה לא מעט. יש כאלה שלא כ"כ מבינותים למה היא לא עובדת בהתנדבות. קשורה לכך העובדה שהיא מתנה כניסה לקבוצת התמיכה שהיא מרכזת בפגישה עמה, לפי הכללים המקובלים בקבוצות תמיכה טיפוליות. המפגש הבודד הזה הוא בתשלום. למיטב ידיעתי - במקרים של העדר אמצעים אפשר לסדר משהו, אבל יש כאלה שזה מרגיז אותם/ן. 3. לא כל מטפל/ת מתאים/ה לכל מטופל/ת, וד"ר ברגר אינה יוצאת דופן. יש בהחלט טרנסימות שלא מרגישותים שהיא מתאימה להם, וזה בהחלט לגיטימי. אה, כן, אולי גם, לפעמים, יש פה ענין של - איך קוראים לזה - צרוּת עין? סתם ספקולציה. זהו, אני מקווה שהבהרתי את הענין.