רצפת אגן - בואו נפתח את זה

efroch99

New member
רצפת אגן - בואו נפתח את זה../images/Emo22.gif

נושא קלאסי שמבדיל ספורט נשי מספורט גברי....
עובדה אחת : הופתעתי מאוד לגלות לאחרונה שדווקא ספורטאיות עלולות לסבול יותר מבעיות רצפת אגן
עובדה שניה: ראיתי בכמה מקומות באינטרנט שלא מומלץ לנשים מעל גיל 40 להתחיל לרוץ - כדי לא לפגוע ברצפת האגן.
עובדה שלישית: כל פעולה של ניתוק שתי רגליים מהקרקע ונחיתה חזרה (כמו ריצה כמובן) - "מוחצת" במידה מסוימת את רצפת האגן. אשמח מאוד לשמוע את דעתכן על הנושא? האם אתן נותנות על כך את הדעת? האם אתן חושבות על רצפת האגן תוך כדי ריצה ועושות מאמץ לשמור עליו? האם אתן מבצעות תרגילי רצפת אגן במסגרת פעילות אחרת - כדי למנוע בעיות שעלולות להיווצר במהלך הריצה? והאם מישהי נתקלה בבעיות או חולשה של רצפת האגן כתוצאה מהאימונים?

באמת???

וואו זה ממש מטריד אותי (אני אמנם לא בגיל שאני אמורה להיות מוטרדת מזה אבל היו הרבה הריונות סביבי לאחרונה וכל הכרוך בכך...). למה שלספורטאיות יהיו יותר בעיות בתחום? ומה הכוונה ב"מוחצת" (זה לא בהכרח נשמע לי רע)... את יכולה לשים לינקים אולי? נתקלתי בבעיה שלא ממש רלוונטית לחיי היום-יום, אבל כשאני סופגת מכות בבטן לפעמים קצת בורח לי... אז התחלתי לעשות תרגילי חיזוק לפני השינה ונראה לי שזה עוזר.

רצפת האגן - נושא חשוב מאין כמוהו!

רצפת האגן נחלשת מאוד במהלך ההריונות
. הרחם שהגדל, המשקל של העובר, משקל הגוף שגדל ועוד ועוד. אחרי ההריון הראשון והשני לא הרגשתי שינויים כמו אחרי ההריון השלישי (למרות שדווקא בו עליתי פחות מהשנים הראשונים). מאז באופן שאינו מתוכנן מראש אני עושה תרגילים לחיזוק רצפת האגן. הטוב שבזה שניתן לעשותם בכל זמן!!!! כך שאין לי שותפים אבל ברגעים של שיעמום זה פתרון טוב. למשל: ישיבות משעממות, נסיעה ברכב (גם כשאני נוהגת וגם כשלא), צפיה בטלויזיה ועוד. ככה מדי יום אני עושה משהו קטן (לא השקעה היסטרית של זמן). היום אני רצה בלי בעיות ומקווה גם לא תהיינה בעתיד
. מעניין לשמוע איך גם אחרות מסתדרות. לא מזמן מישהי ספרה לי שהפסיקה לשחק כדורגל עם הילד שלה בגלל בריחת שתן ונושא חבל. שבת שלום נעמי

moran ashur

New member
רצפת אגן - אכן נושא חשוב

רצפת האגן מכילה כלי דם ועצבים, רקמות חיבור וכמובן שרירים. השרירים הם שרירים רצוניים הניתנים לשליטה ואימון כמו כל שריר אחר שאנו מאמנים בחדר הכושר. תפקידי רצפת האגן (בין היתר) "להתאפק" לאפשר לנו שלוט על הצרכים, עזרה במערך היציבה ושמירה על עמוד השדרה יחד עם הבטן והגב. תפקידי השרירים ברצפת האגן להיות "סוגרים" כלומר מניעה מהפרשות הגוף "לצאת" החוצה והפוך, הרמה ופתיחה לצורך התרוקנות. השרירים האלה חשובים מאוד שכן הם משפיעים על מיקום ותפקוד הרחם, שלפוחית השתן המעיים ופי הטבעת. חולשה של השרירים האלה או חלק מהם, עלולה לגרום לבריחת הפרשות הגוף והפוך, קושי בהתרוקנות, כאבים ועוד... כמה תרגילים "ביתיים" שיוכלו לחזק את האזור: 1. בישיבה על כיסא: כיווץ רצפת אגן תוך נשיפה (בזמן הכיווץ) + הכנסת הבטן פנימה חזק והארכת הגב. 2. בעמידת שש: ישבן לאחור ידיים משוכות קדימה גב ארוך, לכווץ רצפת אגן ולנשוף (בזמן הכיווץ) תוך הכנסת הבטן מבלי להעלות את הגב 3. בשכיבה על הגב: רגליים מונחות כפופות על הרצפה לכווץ את הבטן לגלגל אגן ולהרים את הישבן באויר. תרגיל מעט יותר מתקדם לישר רגל אחת בזמן שהאגן באויר. * יש לחזור על כל תרגיל כ 10 פעמים בהתחלה 10 שניות ואח"כ עד דקה יש כמובן עוד המון תרגילים אם זה מעניין אוכל לתת עוד כמה... ובנימה אישית: אני לא רצה אלא רק רוכבת אופני כבש בגלל הפציעות הרבות שקשורות בריצה. ההגיון שבפגיעה ברצפת אגן כתוצאה מהתנודות החזקות והניתוק של הגוף מהריצפה נראים לי מאוד הגיוניים אבל לא צריך להיתפס לפאניקה אלא חשוב לחזק את האזור ולתרגל זאת כל הזמן. אשמח, כמנהלת אולם כושר, מדריכת כושר, אוסטיאופורוזיס, התעמלות לאוכ' בוגרת וכמובן מדריכת אופניים לסייע בשאלות וטיפים בנושאים שונים. סופש נעים מורן

efroch99

New member
היי מורן

תודה על התגובה. רציתי לדעת אם במהלך הריצה יש צורך לשים לב במיוחד לשרירי רצפת האגן? האם צריך לבצע איזשהי "החזקה" של השרירים במהלך הריצה כדי למנוע פגיעה? שאלה נוספת, האם ביצוע פעילות כזאת עם שלפוחית לא מרוקנת לגמרי - עלולה לגרום יותר נזק? כלומר, אם אני רצה ומתחילה להרגיש דגדוג של דחף להשתין - האם להפסיק את הפעילות עד שאני מתרוקנת? או שזה לא נורא (כמובן שבשטח לא תמיד יש אופציה כזאת).

moran ashur

New member
הי... לא הצלחתי לאתר את שמך

לדעתי לא כדאי לבצע פעילות על שלפוחית מלאה\מלאה למחצה. לא יודעת אם יגרם נזק נוראי אבל ביכולות בטוח תהיה ירידה כי קשה ולא נוח לבצע פעילות עם פיפי... מנסיון, למדתי לפשתן ב-כ-ל מקום!!! רוכבת נהדרת אחת בשם זוהר לימדה אותי יום אחד לעצור ופשוט להשתין. אני זוכרת שבדיוק פנינו ימינה בצומת עזקה לכיוון עמק האלה והתאפקתי נורא, היא הורתה לי לעצור בצד וממש בשול הכביש, מאחורי המעקה, כשעיני הרוכבים והשבים נעוצים בי, אני, הביישנית הכי גדולה בעולם, שאבא שלה היה צריך לבוא לטיולים שנתיים תלת יומיים כדי לקחת את הפרינססה להתקלח ולהתפנות במקום מלוקק, אני - השתנתי לעיני כל. אני אפילו זוכרת, רוכב אחד שעבר וכמעט נפל מרוב שהסתכל ופלט בחצי חיוך "אין לכן אלוהים..." אז נכון זה היה טיפול בהלם - שעזר. מאז אני משתינה תמיד לא משנה כמעט מה. לגבי איך או האם לבצע החזקה של שרירים או כיווץ, היות ואני לא באה מעולם הריצה אני אשתדל לברר ולחזור עם תשובה. בהצלחה רבה

efroch99

New member
איזה אמיצה!

אני למדתי לעשות את זה בטיולי טבע - בעיקר בחו"ל - ושם באמת אין לי בעייה, ואפילו גיליתי שיש בזה משהו כיף (כמו חיות בטבע שפשוט עושות כשמגיע הצורך). אבל איכשהו יש לי קצת בעיה לראות את זה קורה בלב שכונת מגורייי....
תודה על ההתיחסויות! ושמי ענת.

היי ענת

שמתי לב רק עכשיו לשאלתך לגבי ריצה עם שלפוחית לא מרוקנת והרי תשובתי והפעם לא כמאמנת כושר ולא כרצה אלא כפרמדיקית: חשוב ביותר!!! לא לשכוח להתרוקן לפני הריצה. ריצה בשלפוחית מלאה עלולה לגרום לקרעים מיקרוסקופיים בשלפוחית השתן ולבריחה של ברזל.

efroch99

New member
כמובן שאני לא מתחילה ככה

אני מתרוקנת לפני כל ריצה (וכל פעילות בכלל כמובן) ומשתדלת גם לא לשתות הרבה לפני הריצה. אבל בכל זאת בריצה של שעה- שעה וחצי - הצורך עלול להתעורר.

efroch99

New member
צודקת במאה אחוז

לפעמים אני מחליטה לבצע כמה תרגילים כל פעם שאני עומדת ברמזור - אבל לרוב אני זונחת את ההחלטה מהר מאוד. הסיבה - זה די מעצבן לתרגל את רצפת האגן. אפילו בישיבה סטטית באוטו, אני לרוב מתעצלת/שוכחת. אבל ללא ספק אלה הרגלים ששווה מאוד לאמץ

omaopa

New member
יש תרגילים לחיזוק וכו' אבל....

יש לשים לב שלא כל דבר שקוראים באינטרנט הוא מבוסס ו/או אפילו נכון. אנא צרפי את המקור. צריך לבדוק מהו המקור לפני שמחליטים שמה שקראנו באינטרנט הוא "עובדה". אני גם אחרי 40, גם רצה כמה שנים וגם רצה די הרבה ועוד לא נתקלתי בבעיה של חולשת רצפת האגן. כל אשה באשר היא, בלי שום קשר לאם היא מבצעת ספורט בכלל או ריצה בפרט צריכה לחזק את שרירי רצפת האגן שנחלשים באופן טבעי כתוצאה מהריונות ולידות. נשמע לי הזוי שספורט כלשהו יחליש איזשהו שריר בגוף. אם כבר, ההיפך צריך להיות הנכון. יש גיניקולוגית בבית?

efroch99

New member
לך ולגמדים

גם אני הופתעתי מהנתון לגבי ספורטאיות. הנה מאמר שמצאתי באינטרנט: http://www.mdspharm.co.il/design/projects/pelvicfloor/v2/pages.asp?id=62 החלק המשמעותי: מנתונים אלו ניתן להיווכח כי שכיחות גבוהה של דליפות שתן קיימת בענפי ספורט אשר גרמו לזעזועים גדולים של רצפת האגן ורקמת החיבור שלה (High impact activities) כמו התעמלות וחלק ממשחקי הכדור. נמצא כי הזעזועים לאגן והגדלת הלחץ התוך בטני, כנגדו עובדים שרירי רצפת האגן בקרב ספורטאיות (במיוחד בספורטאיות צמרת), הרבה יותר גבוהים מאשר אצל אשה ממוצעת, לכן כדאי ששרירי רצפת האגן אצל ספורטאיות יהיו יותר חזקים. והנה דיון שהתקיים בנושא בפורום אירובי לא מזמן: http://www.tapuz.co.il/Forums2008/ViewMsg.aspx?ForumId=665&MessageId=129253235

efroch99

New member
ולגבי התחלת ריצה אחרי גיל 40:

מתוך אתר שוונג: http://www.shvoong.co.il/he-IL/129/3811/ ציטוט: לנשים בנות 40 ומעלה פחות מומלץ להתחיל לרוץ אם עדיין לא רצו כל חייהן בשל חולשת שרירי קרקעית רצפת האגן. במקרה זה ניתן להמליץ על פעילויות אירוביות אחרות בהן לא מתנתקות 2 הרגליים מהקרקע כגון: הליכה, רכיבה באופניים, מחול אירובי, ועוד. מותר לציין, שיש לבחון כל מקרה לגופו, שלא אחת ניתן להבחין בנשים בנות 40 ומעלה המחזקות את קרקעית רצפת האגן באופן ספציפי, אזי אין מניעה שיבחרו בריצה כספורט האירובי המועדף עליהן. ובכללי לגבי הנושא - אני לא רוצה להכניס אף אחד לפאניקה, אבל זה בהחלט נושא שחשוב לתת עליו את הדעת. הרי לא נרצה לקדם את הבריאות באספקט אחד, ולפגוע בה באספקטים אחרים. אני אמנם עושה פילאטיס, אבל לדעתי אפשר בהחלט לעשות יותר לחיזוק רצפת האגן.

המסקנה שלי - צריך איזון בחיים

תודה על המאמרים. נראה שלאף אחד אין תשובה, בטח לא לגבי ספורטאיות חובבניות עד חובבניות+. הלוואי שיכולתי לעשות פילאטיס, אני פשוט עלולה לנקוע את מפרק השיעמום באופן בלתי ניתן לתיקון (ניסיתי 9 שיעורים וקיבלתי "פטור" מאמא, לפחות כל עוד אני לא מבינה למה התרגילים של פילאטיס אמורים להיות קשים...) נראה לי שאמשיך כמו שאני ופשוט אנסה לשים יותר לב לשריר הזה. בכלל, כדאי לחזק את כל השרירים בגוף ואת כל "מרכיבי הכושר".

אם עשית תשעה שיעורי פילאטיס

והפנמת את נושא רצפת האגן, אני משוכנעת שאת יכולה להמשיך ולהפעיל את שרירי רצפת האגן גם מחוץ לשיעור. אפילו מול המחשב אפשר.

moran ashur

New member
תתפלאי...

כמה בעיות יכולות להיווצר מספורט. סתם דוגמא מהתחום שלי, ספורטאי אופניים, בהשוואה לענפי ספורט אחרים, נמצאו בגיל מבוגר סובלים יותר מירידה במסת העצם לעומת ספורטאים במקצועות אחרים בגלל העדר התנגדות מספקת במהלך האימונים. נכון מאוד שצריך, בלי קשר, לחזק את שרירי הבטן ורצפת האגן וכמו שכבר כתבתי לא להיתפס לפאניקה בגלל מאמר כזה או אחר.

אכן נושא כאוב ורגיש

באחד מהקורסים אותם למדתי הוקדש זמן רב לנושא. ברוב במקרים בעיות רצפת אגן מתחילות אחרי לידה (לא בהריון עצמו), אלא עקב לידה וגינלית (לא כמו אצל עצלניות כמוני שתיזמנו ניתוחים קיסריים
). המאמר אותו הביאה ענת של דר' איתי זיו, מורי ומלמדי, מכוון לנשים בנות 40 שלראשונה מתחילות לרוץ ומניחים שגם ילדו ומה לעשות הרוב עדיין יולדות בלידה וגינלית-למרות שזה לא כתוב במפורש במאמר. מעבר לכך, כשאומרים "רצפת האגן" מתכוונים לשרירים ולרקמת החיבור שנמצאים בתחתית האגן. הם מעוצבים כערסל, אחראים על פתיחה וסגירה של הסוגרים, ונותנים תמיכה לאיברי האגן – הרחם, שלפוחית השתן והרקטום. במהלך ההריון "הערסל" נמתח כשהוא נושא את כובד התינוק. רקמת החיבור נמתחת וגם השרירים (לכן חשוב לחזקם כבר בהריון). בלידה וגינלית, התינוק לוחץ את כל האיזור. לחיצות ממושכות ולא נכונות, חיתוך החיץ, לידות מכשירניות- כל אלה גורמים לנזקים ברקמת החיבור, בעצבים ובכלי דם. נזקים ברצפת האגן באים לידי ביטוי כדליפות שתן, חוסר יכולת להתאפק, צניחת רחם, שלפוחית או רקטום, ועוד תופעות שונות. כאשר מדברים על דליפת שתן במאמץ, הכוונה כמובן להרמת משא כבד (התינוק, שקיות מהסופר וכו') אך לא פחות חשוב- מאמץ נחשב גם קינוח האף, שיעול, צחוק, התעטשות ופעילות גופנית. ללא אימון וחיזוק התופעות מחמירות עם הגיל, ובגיל המעבר עלולות לחייב התערבות כירורגית. כדי להמנע מכך, כל אישה לאחר לידה חייבת לחזק את שרירי רצפת האגן. יש הרבה מאד דרכים לחיזוק רצפת אגן ובעיני דוקא האופטימלי הוא הפילאטיס... חבל שאין לי זמן ב-5 שנים האחרונות להגיע לזה כמו בעבר. הגב' הנכבדה עדי רוטמן שמזכירה בפורום אירובי הרצ"ב את ה-JJ כבודה במקומה מונח ואני יכולה לאמר שאני מאד אהבתי את התדרוך שלה למאמנים ועדיין מתעתדת להגיע אליה לקורס עיצוב ופיטבול כשיתאפשר, אבל עם כל הכבוד אפשר לחיות גם ללא JJ. מקוה שעזרתי לעשות קצת סדר כך שכולנו נמשיך לעשות ספורט ולא להלחץ וגם לאמן את שרירי רצפת האגן ופי הטבעת.

לאחרונה שאלתי חברה שעוסקת בתחום הזה

והיא אמרה חד משמעית - לא נכון. ריצה לא מקלקלת את שרירי רצפת האגן. לאחרונה, לצערי אני לא מגיעה לפילאטיס כמו שאני אוהבת אבל מתרגלת רצפת אגן כל הזמן - מול המחשב, בספינינג ואפילו תוך כדי שחיה. בריצה אני עדיין לא מצליחה אבל משתדלת... הנושא חשוב לכל אשה וחשוב להיות מודעות ולתרגל. מי שמתנסה ביוגה או פילאטיס, מקבלת את הכלים לתרגל את רצפת האגן בכל זמן.

רצפת האגן-קצת אינפורמציה

מכיון שהנושא קרוב ללבי-(אני פיזיותרפיסטית שעוסקת באורוגניקולוגיה וגם רצה) שמתי לב שחולשת רצפת האגן היא לא משהו גורף לכול האצניות, למרות המחקרים. חולשת יכולה להופיע בכול גיל גם אם לא עושים שום ספורט אלא יושבים בכורסא. מאוד מומלץ לקחת את הזמן ולתרגל בקצרה שלוש ארבע פעמים בשבוע במסגרת האימונים הרגילים של חדר כושר למשל, את רצפת האגן.ממש כמו בטן, כתפיים וכו... כדאי ורצוי לתרגל פעם פעמיים עם מומחית לענין-בכדי לראות שאת מבודדת את רצפת האג מהבטן למשל. אפשר לעשות את זה במסגרת קופ"ח,או מדריכות כושר שהתמחו בנושא. במהלך הזמן אין צורך לחשוב על זה תוך כדי הריצה כי השרירים יהיו במתח הנכון. מקוה שעזרתי

למעלה