רשומון מזעזע בתנועה הקיבוצית

לב אם

New member
אכן לא פשוט

להרחיק ילדה מהבית. הדילמה מאד קשה - בין הטוב שבפתיחת דף חדש, עם חברים חדשים וניטרול המתחים מול המשפחה והסביבה ומצד שני, עצם הריחוק מהבית ובפרט עם אנשים שלא תמיד מבינים את הקושי שהילדה עוברת, ולא יכולים לתמוך בה באופן מלא.

לב אם

New member
רשומון מזעזע בתנועה הקיבוצית

הגיעו אלינו בעבר הדים על התעללות מינית והתעללויות אחרות בתנועה הקיבוצית של פעם, שהיו מוסתרות ומושתקות ומטופלות "בתוך הבית" - ורק שנים אחרי התגלו ועלו לאוויר העולם. בעשרים השנים האחרונות הקיבוצים עברו מהפכה מאד גדולה, שאחד המאפיינים שלה הוא פתיחות גדולה יותר כלפי חוץ, והפסקת החשש להיעזר בגורמי חוץ כדי לפתור בעיות. היום אנו יודעים שכאשר מתגלה ארוע כזה הקיבוץ כולו מתגייס לטובת הנפגע/ת ותומך בפתרון הבעיה גם בכלים של תלונה פלילית, או הרחקה של הפוגע. והנה דוקא בימים אלו התאבדות של צעירה במצוקה עקב מעשים מאד קשים שנעשו בה. אורה ערמוני בעיתון הקיבוץ כותבת דברים אמיצים ויפים מאד בשם התנועה. אבל בקיבוץ שלה עצמה - חברים קרובים, מחנכים, מי שעבד אתה - איש לא ידע, איש לא שמע איש לא ראה את המצוקה הגדולה. המרכז לסיוע לנפגעות תקיפה מינית שידע ותמך בה, לא הצליח למצוא מקום שיעזור לה להתגבר על הבעיות והיאוש - והיא שמה ידה בכפה. אני קוראת על ילדה שברחה מהבית לפנימיה לאחר שני מעשי אונס קבוצתי, ולאחר מקרה של גילוי עריות, שהיתה מטופלת , שאפילו ניסתה להתאשפז במוסד פסיכיאטרי כדי לסייע לעצמה, ואני לא מבינה - איך מקרים כל כך חמורים שבודאי דרשו התערבות משטרה ותלונה פלילית, יכלו לעבור על אותה ילדה בלי שחברתה הקרובה ("בקבוצה המגובשת" שתוארה בכתבה) תחוש במאום, בלי שמחנכיה בבית הספר ידעו, בלי שבקיבוץ ישערו אפילו שהיתה פגיעה.. היתכן רשומון שכזה?

0 אור 0

New member
החברים מדברים

במעריב התפרסמה הבוקר כתבת המשך לאותו סיפור. החברים בקיבוץ התאספו לדבר על המקרה ולשמוע את גירסת המשפחה. וגם הסיפור הזה לא שופך יותר אור על הפרשה: האם כדברי המשפחה הלכו ונקרעו נוכח מצוקתה של הילדה, וניסו לתמוך ככל שאפשר האם ניתן להאשים את הקיבוץ, שהפנה אותה לטיפול פסיכולוגי ואף מימן אותו, ששלח אותה לפנימיה יוקרתית ויקרה, שדאג ללוות אותה את השמפטרה להגש/ת תלונה על הארוע (שנסגרה כי לא היתה מוכנה לתת שמות) האם יתכן שהאירועים היו רק בדמיונה כפי שמאמינים חלק מן המכירים אותה. האםיתכן שיש קשר של שתיקה כל כך חזק שהיו ארועים כאלו והושתקו ואיש מחוץ למעגל יודעי הסוד לא ידע? אכן רשומון. אני קוראת את התיאורים על ההלם והתחושות הנסערות של חברי הקיבוץ, ואני נזכרת בארוע טראומתי שהיה לפני שנים אצלנו: רצח של בת קיבוץ . מיד לאחר הרצח, המשטרה חשדה כי הרוצח הוא חבר הקיבוץ. החשדות האלו עוררו תחושה של פחד וחרדה בקיבוץ, ותחושת הבטחון בבית אבדה. באותה תקופה הייתי עם תינוק בית התינוקות - אני זוכרת שהמון בנות היו מגיעות אלינו במשך הערב והלילה, לא יכלו להיות לבדן. חיפשו את הבטחון שבחברת השומרות והאמהות. אצלנו, בסופו של דבר התגלה הרוצח. לאט לאט התחלנו לחוש בבטחון שוב. גם אצלנו היה ארוע של "נגיעות" בבנות הישנות בלינה המשותפת - אבל כולם ידעו ודרשו לנקוט באמצעים. אולי היה מצב של השתקה כלפי חוץ - לעתון זה לא הגיע, אבל אותו פוגע, שהיה הטריגר המרכזי למעבר ללינה משפחתית בהחלט טופל כולל הרחקה שלו מן הקיבוץ. הספקנות שלי היא בידיעה שמצב של גילוי עריות יכול להתקיים גם בקיבוץ בלי שאף אחד ידע, אך קשה לי לראות איך אונס קבוצתי (כפול) יכול להתקיים בלי שידעו.

לב אם

New member
המשך - תגובת למערכת

תגובות רבות בגליותן של היום: תגובות של הלם, קריאה לחקירה ולהוצאת האמת לאור, תגובה אחת מתגרה של מי שהכירה את הנערה מקרוב ולא מאמינה לקיבוץ שלם שלא ידע. והאמת, אני דוקא מאמינה שגם אם כל הדברים אמת בהחלט יכול להיות שם מעגל קטן של יודעי סוד, כאשר שאר החברים לא ידעו את האמת. מי כמונו הנפגעים והנפגעות יודע עד כמה האמת לפעמים מוצנעת ומסתרת היטב ואפילו קרובים לנו ביותר לא חושדים באמת שמאחורי "הכל בסדר" שלנו. אם הייתי חברה באותו קיבוץ הייתי דורשת להביא מישהו שיחקור ויגיע אל האמת ויחשוף אותה עד תומה. גם אם אין הנערה בחיים עוד - צריך לברר את כל הפרטים על פי מה שמסרה לחברותיה, ולחקור את כל מי שמעורב או ספק מעורב.

למעלה