רשמים קולינאריים מבודפשט

  • פותח הנושא liti
  • פורסם בתאריך

liti

New member
רשמים קולינארים מבודפשט

כמי שגדלה על ברכי התרבות ההונגרית ומגיל מאוד צעיר, בזמן שהחברה' היו עסוקים בהסנפת דברים אסורים התרכזה בהסנפת פפריקה, הונגריה מהווה עבורי ארץ שתמיד אשמח לחזור אליה. בביקורי בה בעבר העברתי כעשרה ימים שלמים בחרישה רגלית של פשט- חלקה התחתון של בודפשט (ומי שלא יודע- בודפשט מורכבת משתי ערים- בודה ופשט- שאוחדו) ונותרתי עם חשק אדיר לעוד, בפרט עקב העובדה שבביקור הראשון הייתי במהלכו של מסע רכבות ברחבי אירופה, עם תקציב זעום לאוכל של כ- $ 10 ליום (בזמנו כ- 37 ש"ח) מה שלא איפשר לי להינות מהמטבח ומהאוכל ההונגרי המקומי. הפעם, כמובן, לא פיספסתי את ההזדמנות לפצות על החסר והעברתי את החופשה בטעימות וזלילות רבות (מעבר לטיולים כמובן). אני חייבת להודות שלמרות שמו הטוב של המטבח ההונגרי (ובפרט שגדלתי על המטבח הזה) המסעדות ההונגריות לא ענו לציפיות אך למרות זאת נראה כי המגמה שם היא של שיפור ואני מאמינה כי בעוד מספר שנים מהיום (לאחר הכניסה לאיחוד האירופאי) יהיה שיפור מהותי מאוד. SHALL WE START?
 

liti

New member
רשמים קולינאריים מבודפשט

כמי שגדלה על ברכי התרבות ההונגרית ומגיל מאוד צעיר, בזמן שהחברה' היו עסוקים בהסנפת דברים אסורים התרכזה בהסנפת פפריקה, הונגריה מהווה עבורי ארץ שתמיד אשמח לחזור אליה. בביקורי בה בעבר העברתי כעשרה ימים שלמים בחרישה רגלית של פשט- חלקה התחתון של בודפשט (ומי שלא יודע- בודפשט מורכבת משתי ערים- בודה ופשט- שאוחדו) ונותרתי עם חשק אדיר לעוד, בפרט עקב העובדה שבביקור הראשון הייתי במהלכו של מסע רכבות ברחבי אירופה, עם תקציב זעום לאוכל של כ- $ 10 ליום (בזמנו כ- 37 ש"ח) מה שלא איפשר לי להינות מהמטבח ומהאוכל ההונגרי המקומי. הפעם, כמובן, לא פיספסתי את ההזדמנות לפצות על החסר והעברתי את החופשה בטעימות וזלילות רבות (מעבר לטיולים כמובן). אני חייבת להודות שלמרות שמו הטוב של המטבח ההונגרי (ובפרט שגדלתי על המטבח הזה)
 

liti

New member
מסעדות

Leroy’s Country Pub A50 VISEGRADI UTCH TEL. 3403316 מסעדת בשרים מהפופולאריות בעיר, עם הפרדת מקומות בין מעשנים ללא מעשנים (דבר שלא מכובד בכל מקום בעיר) ושירות נעים. למנות הראשונות הזמנו מרק עגבניות שני צבעים, סלט יווני ומרק תפוחי אדמה עם שרימפסים. לעיקריות סטייק, פהיטה (בהרכבה עצמית- הלקוח מקבל את המרכיבים ומרכיב לפי טעמו), חזה עוף ברוטב גבינה עם אגוזים ואורז עם ירקות ליד ומנת שרימפסים. המנות היו כולן סבירות למדי אך לא היה כאן שום חידוש או הפתעה. אצלנו בארץ רמת המנות הייתה נחשבת לבינונית, אך בבודפשט מדובר באחד המקומות היותר נחשבים. לקינוח הזמנו מנה של מאקוש (פרג) גובה – מאפה הונגרי בבלילת וניל עם אבקת פרג מעל- נראה לי שזו מנה עם פוטנציאל טוב (למרות המראה הלא כל כך מלבב שלה- ראו תמונה בהמשך). סך הכל- כולל שתיה חמה וקלה ובירות- כ- 70 ש"ח לאדם. חשוב לציין כי למסעדה יש סניפים נוספים בקניון CAMPONA בבודה ובקניון WESTEND (שם יש גם סושייה שהיא בין הבודדות בעיר)
Zebra Noodle Bar 19 OKTOBER 6 STR. v 3730092 -TEL נודלס בר הנמצאת כ- 5 דקות הליכה מואצי אוצה (הרחוב המרכזי של התיירים), קרוב לבזיליקת סנט-אישטוואן. מדובר באוכל אסייתי טעים עם קינוחים צרפתיים. המקום חדש יחסית (בן פחות משנה), מכיל שלושה חללים לישיבה, עיצוב נקי ומבריק מנקיון ושירותים אפלוליים מדליקים (ועוד דבר חשוב- מלצרים אדיבים!). פתחנו בפולי סויה מבושלים- חטיף נפלא לפתיחת הארוחה שאפילו הגבר שבפרינציפ לא אוכל "אוכל של בנות" התלהב ואף המשיך את התלהבותו במנה של טופו ברוטב טריקאי פיקנטי. אכלנו גם גיוזה שרימפס, פטריות שונות ברוטב צדפות, אגרול גדול ברוטב חמוץ מתוק (שקוף ולא ורוד לשם שינוי), סיגרים (ספרינג רול) במילוי עוף וערמונים- הכל טעים מאוד, וכל זאת בלווי ORANGE SUBMARINE - שיק כתום של תפוז, תפוח וגזר. מתוך תפריט הנודלס- בהן ניתן להזמין חצאי מנות- בחרנו באטריות ביצים עם פסטו ועוף ואטריות ביצים ספייסיות ברוטב בוטנים. לטעמי האטריות ברוטב בוטנים היו מוצלחות יותר אך הבנ"ז אהב יותר את השניות (אך מה שחשוב הוא ששתיהן היו מוצלחות מאוד!). למרות שהבטן כבר הייתה מלאה לא וויתרנו כמובן על הקינוחים והזמנו מרנג ברוטב פירות יער וחמניית תפוחים (מין שטרודל הנמצא בתוך מאפה פילו בצורת חמנייה) ברוטב וניל. מיותר לציין כי לא נרשמה חרטה על דחיסת הקלוריות המופרזת עקב הקינוחים הנפלאים. מחיר לאדם- בסביבות 80 ש"ח. מומלץ ביותר!
Remiz BUDAKESZI UT 5 2751396 TEL מסעדה הונגרית הממוקמת בבודה עם חצר בחוץ. העיצוב הפנימי יפה ומרשים. התפריט מגוון ועשיר. מנות לדוגמא שהזמנו- כבד אווז על מצע של תפוחי עץ ומאפה בצק ברוטב שמנת, מאפה בצק עם פטריות ברוטב שמנת, שניצל וינאי, פילה כבש, שניצלוני הודו במעטפת עם דבש ועוד. למרות הפוטנציאל הטוב של המנות האוכל היה בינוני ולא יותר ולא נרשמה התלהבות יתרה מאף מנה (מלבד שניצלוני ההודו בדבש). שירות טוב מאוד, אם ייצא לכם להיות שם חפשו את המלצר שדומה לאיתן אורבך). מחיר לאדם- כולל יין- כ- 100 ש"ח. גישה נוחה לנכים למסעדה (יש מדרגות לשירותים).
Cafe Kor SAS UTCA 17 V 3110053 TEL מהמסעדות היותר נחשבות בעיר. מטבח הונגרי ובינלאומי. קרובה לבזיליקת אישטוואן ומכילה מקום לכ- 40 איש. המנות היו טעימות מאוד ובהחלט ניתן לומר שהארוחה הייתה מוצלחת. לראשונות הזמנו גולאש שהיה מצויין, סלט ירקות ברוטב גבינות וסלט יווני. לעיקריות- סטייק פילה מכוסה כבד אווז ופורטבלו בציר יין אדום ובשר, פשטידת ירקות עם אנטיפסטי ברוטב רוקפור ולקינוח לא וויצרנו על פלצ'ינטה הונגרית מקומית (ושלא תעיזו לומר בלינצ'ס!) ובחרנו בפלצ'ינטת אגוזים (גונדול פלצ'ינטה) טעימה. מחיר לאדם- כ- 70 ש"ח. גישה סבירה לנכים (קצת צפוף בפנים)
 

liti

New member
../images/Emo96.gif../images/Emo72.gif בתי קפה וברים

בתי קפה וברים: בודפשט עשירה בבתי קפה וברים המציעים מגוון רחב של משקאות אלכוהוליים. הקפה בהונגריה ממש לא טעים. הוא מריר מאוד ומגיע עם החלב השמן המקומי שלא מוסיף לו. למכורים לקפה מומלץ להביא את הקפה עימם. מי שרוצה סוכרזית צריך לבקש מהמלצר סכרין.
MARTINEZ BAR - בר משקאות אחד מיני רבים בבודפשט, ממוקם מול בית הכנסת הגדול ומשקיף עליו. ישבנו שם לכוס קפה- או ליתר דיוק קפוצ'ינו- שהגיע כמקובל בהונגריה עם תוספת עשירה של קצף ולא קצפת… הקפה (מאוריציו- איטלקי) סביר בהשוואה לסוגי הקפה האחרים שטעמנו. שירות מצויין, מקום נחמד לשבת ולשתות משהו. גישה נוחה לנכים.
|קפה סנטרל- CENTRAL KAVUHAZ KAROLY MIHALY UTCA 9 פינת רחוב IRANYI קפה לא מרשים מבחוץ אך מבפנים מעוצב בצורה קלאסית ומכובד מאוד. יש חלוקה לאזור מעשנים ולא מעשנים. שירות טוב מאוד (10% שירות כלול בחשבון), קפה מעל הממוצע בעיר. יקר להחריד יחסית לבתי הקפה האחרים בעיר- עבור קפוצ'ינו ושני בקבוקי אוויאן שילמנו כמעט 30% יותר מאשר במקומות אחרים (כ- 30 ש"ח).
MIRO FASHION CAFE ממקום בקניון WESTEND. עיצוב מדליק ומלצריות חתיכות אך כסאות בלתי נוחים בעליל. המעשנים יושבים בפנים והלא מעשנים בחוץ. בפנים יש מסך גדול עליו מוקרנות תצוגות אופנה. מקרר עוגות עשיר אך ממה שטעמנו ממש לא התלהבנו. הקפה של לוואצה אך התערובת לא טעימה. ממש לא יקר- שתי כוסות קפוצ'ינו ועוגה עולים פחות מ- 20 ש"ח. גישה נוחה לנכים.
MUVESZ KAVEHUZ ANDRASSY 29 (ליד הבניין בו צילמו את הפרסומת של פוקס) בית קפה מאוד פופולארי מסיבות בלתי מובנות בעליל. השירות גרוע והסנדוויצ'ים מגיעים מנוליינים ישר מחברה לאספקת סנדוויצ'ים. העוגות נראות טוב אך לא התלהבנו מהעוגה שבחרנו. כשהגענו בבוקר היה ריק אך תוך חצי שעה לא היה מקום לזוז. לדעתי- רק אם חייבים. גישה נוחה לנכים.
 

liti

New member
שווקים ואוכל רחוב

ביקרנו בשוק המקורה שבעיר (Kozponti Vasarcsarnok, IX, 13 Vamhaz Korot) המורכב משתי קומות. הקומה התחתונה מכילה מזון והעליונה מזכרות לתיירים. האמת? די התאכזבנו. דוכני האוכל חזרו על עצמם וכולם היו נראים אותו הדבר. כל דוכני הפירות והירקות דומים, כל דוכני הבשר וכל דוכני הפפריקות והתבלינים. בכניסה יש עוד 2-3 דוכנים לעוגות ועוגיות ודוכן אחד למוצרי חלב. נחמד בהתחלה אך מהר מאוד נמאס. אוכל רחוב בהונגריה אינו נפוץ כמו אצלנו. מי שמעוניין בארוחה זולה יכול להיכנס למקדונלדס, ברגר קינג, קנטקי פרייד צ'יקן ועוד, בהם ארוחה ליחיד תעלה בסביבות 12-15 ש"ח. המסעדות עצמן לא יקרות וניתן לאכול במחיר של כ- 50 ש"ח לאדם. ברחובות עצמן יש מאפיות וקונדיטוריות בהם בדרך כלל יש מאפים מתוקים. בכל קונדיטוריה יש מאפי גבינה ומאפי פרג. בקניונים- הרבה דוכנים של ארוחות מלאות (מנה עיקרית+תוספות) בעלות של שקלים בודדים. הג'ירוס היווני מאוד פופולרי שם ויש גם לא מעט דוכני פלאפל. בסופרמרקטים הגדולים (ובעיקר ברשת MATCH) יש בר סלטים עשיר בהרכבה עצמית בעלות של כ- 6 ש"ח לקופסא קטנה וכ- 8 ש"ח לגדולה. אסור לוותר על אכילת לנגוש- מאפה הונגרי שטוח בטעם של סופגניה מלוחה משוח בשמנת חמוצה שמעליו מפוזרת גבינה צהובה. לנגוש מצויין אכלתי בשוק הפשפשים, לנגוש בינוני מינוס אכלתי בפארק שמול גן החיות (אחרי כיכר הגיבורים).
 

liti

New member
סנט אנדרה

סנט אנדרה הוא כפר אומנים ששמו הולך לפניו למרחוק. חיכינו מאוד לביקור שם אך כגודל הציפיות כך גודל האכזבה. לא אומנים ולא בטיח. מלבד צייר אחד שישב בכניסה וכמה גלריות בודדות לא פגשנו אף אמן וכל מה שיש שם הוא מחזור המזכרות לתיירים- בגדים בסגנון הונגרי, מפות, פורצלנים וקריסטלים ועוד. כל מה שיש שם ניתן למצוא גם בבודפשט ואפילו בזול יותר (ומי שבכל זאת מתעקש לקנות בסנט אנדרה, הפער בין החנויות במרכז לחנויות השוליים מאוד משמעותי ומומלץ לדלג על אלו שבמרכז). אם בכל זאת הגעתם לשם, מומלץ לבקר במוזיאון המרציפן שהוא נחמד מאוד ובכניסה אליו יש בית קפה וחנות מרציפנים מרשימה, אך לכשעצמו הוא לא שווה נסיעה מיוחדת. אכלנו שם במסעדה יוונית בשם GOROG KANCSO (הנמצאת ברחוב GOROG). המסעדה מעוצבת יפה ומבריקה מנקיון. אמנם יוונית אוריגינלית היא לא, אך האוכל טעים למדי והשירות טוב. הזמנו סופלאקי שהתגלה כשיפוד עוף בציפוי בייקון, ג'ירוס שהיה אף הוא סתם חתיכות עוף פשוטות ופטרייה מצופה במילוי גבינה שהייתה מוצלחת מאוד. לצד המנות היה גם סלט יווני עם גבינה בולגרית (לא פטה כמנהג היוונים) טעימה והזמנו גם צלוחית סלטים קטנה שהייתה עשויה במתיקות הונגרית. ההפתעה בסלטים התגלתה בדמוי סלט כרוב מתוק עם קימל- מוצלח ביותר. סך הכל- כולל שתייה מדובר על כ- 40 ש"ח לאדם. לקינוח חצינו את הכביש ואכלנו גלידה בגלידריה ממול. היה טעים. ההגעה לסנט אנדרה- רכבת יוצאת כל 20 דקות מתחנת הרכבת BATTHYANY TER בבודה (אליה ניתן להגיע ברכבת התחתית). הנסיעה אורכת כארבעים דקות ועלותה כשמונה שקלים לכיוון.
 

liti

New member
טיפים

טיפים
מקובל להשאיר טיפ של כ- 10% כמעט לכל מי שנותן לך שירות בהונגריה (מלצרים, נהגי מוניות, רופאים ועוד). בחלק מהמסעדות ובתי הקפה השירות מתווסף לחשבון. במקומות שלא, המלצר מגיש את החשבון ועומד וממתין לקבלת הסכום ואז יש לומר לו כמה עודף להחזיר.
שתייה קלה- משקאות דיאט אין בהונגריה מלבד קוקה קולה. המים המינראלים מגיעים עם גז (פקק כחול) ומי שרוצה בלי גז צריך לבקש (הלא מוגזים הם פקק ורוד). המים המינראלים המקומיים כבדים ולא טעימים ויש סוגים שגם למים בלי גז יש טעם של גז עקב המינראלים בהם. מומלץ לקנות או לבקש תמיד מים לא הונגריים- סן פלגרינו, אוויאן, ויטלינאה של דנונה וכו'.
להבדיל מישראל בה כל אחד יכול להיות מלצר, בהונגריה מדובר על מקצוע של ממש הדורש לימודים אקדמים. למרות זאת רמת השירות הממוצעת היא בינונית והייתי ממליצה לאקדמיה למלצרות להוסיף לסטודנטים עוד כמה שיעורים באנגלית ושיעורים באדיבות ללקוח.
במרבית המקומות אין הפרדה בין מעשנים ללא מעשנים וגם אם הזמנתם מקום באיזור ללא עישון זה לא מחייב שלא יעשנו לידכם.
מוניות- יותר זול (בחצי מחיר!) להזמין מונית מאשר לעלות על מונית ברחוב. אנו הזמנו באופן קבוע מחברת טקסי 2000 (טלפון- 2000000).
גלידות- ההונגרים הם חובבים גדולים של גלידות ובבודפשט יש מגוון רחב של גלידריות. מכל מה שטעמנו, הגלידה המוצלחת ביותר הייתה של קונדיטוריית GERBEAUD (ז'רבו) הידועה שהדוכן נמצא בוואצי אוצה ליד מלון טברנה. הגלידה שם אומנם יותר יקרה מהגלידריות האחרות (כ- 3.5 ש"ח לכדור במקום שקל וקצת- הלוואי עלינו) אך גם הגלידה יותר טובה וגם מקבלים כדור גדול של 75 גרם לעומת פחות מחצי הכמות בכל מקום אחר. גלידרייה טובה נוספת- KAVEZO – FAGYLALTOZO CUKRASZDA – גלידה איטלקית מצוינת, מגוון רחב של טעמים. כתובת- VI. ANDRASSY 14. טיפ לחובבי גלידת הפיסטוק – להתאפק ולאכול בארץ. בהונגריה מוסיפים לגלידה ליקר אמרטו ואין כלל טעם של פיסטוק.
 

liti

New member
תמונות ועוד

את כל התמונות המלוות את סיפורי ורשמיי תוכלו לראות כאן.
 

B T1

New member
liti- תודה על התיאור הפלסטי....

חסכת לנו נסיעה.
 

olee

New member
יקירתי טילי,עיצה לי אלייך,בביקור

הבא שלך בהונגריה,במחוז האוכל המוכר לך,ל ע ו ל ם אבל לעולם אל תלכי למסעדות יווניות איטלקיות תאילנדיות ואחרות.רק אוכל הונגרי ורצוי במקומות עממים,לא לחפש את הביקורת אלא את האוטנטי, וגלידות ממש לא בז'רבו לא בבתי הקפה המפורסמים עשרות גלידריות בעיר מהמשובחות באירופה,ראיתי כאן שגם הומלץ לך על ידי orlu אם איני טועה על מקום מיוחד בבודה לשטרודלים שאין שני לו בעולם.ניסיתי לא מזמן חזרתי ומסעדות דגים זה המקום להודות ל orlu .פעם הבאה התשדלי רק על האוטנטי ואגב השוק הוא רק שוק לא שוק אוכל אלא שוק לצרכנים יויומי לקניות לבית. אנ י מקוה שראית גם את הקומה עם מפות השולחן ועבודות היד ההונגריות. בקצור הגעת לשוק כן כן חפשי את בפפריקה את ההרץ והפיק אל נא תשכחי גאוות ההונגרים בחקלאות הינה. בהונגירה היה הונגרי אל נא תבקש קפוצינו בשלושה צבעים ותדון את הקפה ההונגרי עעל פי גודל כל שיכבה. נסיעה טובה.
 

טומי*

New member
liti הסברתי לך במסר למה לא מחקתי...

לאקרה כלום, עדיף פעמיים הודעה אחת מאשר בכלל לא ושוב תודה לך
 

טומי*

New member
ליטי תודה לך מכל ה../images/Emo23.gif

על הכתבות המענינות, והתמונות הנפלאות. עושה חשק לנסוע,ולטעום את הדברים הנפלאים...שם
 
למעלה