שאיבת מים לגובה

שאיבת מים לגובה

נאמר לי שהניסוי המוצג בסרטון הזה אינו אפשרי, כי אי אפשר להרים מים לגובה של יותר מ-10 מטרים. אם כך- איך מים מגיעים לדירות בקומות העליונות בבניין רב קומות? תודה גולן

Rtitan

New member
הלחץ הברומטרי ששורר על פני כד"א ...

אינו ספיק גבוה על מנת "לדחוף" את האוויר לגובה של יותר מסביבות 10 מטרים (760 מ"מ כספית) ולא משנה לאיזה תת-לחץ תפנה לו את הדרך בתוך הקשית (והרי תסכים איתי שחיבור קשים שכזה חשוף לדליפות אוויר שמבטלות את אפקט השאיבה לחלטין כבר אחרי 3-4 קשיות. כדי להעלות מים לבניין רב קומות - לא שואבים, אלא דוחפים את המים מתחנות שאיבה, ואלו מעלות את המים למיכלים על גגות הבתים הגבוהים - ומשם המים יורדים גרביטציונית אל הברזים. דרך אגב - אותו רעיות מופעל על שכונות שלמות - בהן יש בתי-שאיבה ובהם מאגרים מים לכל השכונה (למי שגר בחיפה באחוזה - יש או לפחות היה פעם כזה מבנה צמוד למרכז חורב...) זו הסיבה שבכניסות לבתים נמוכים יש ווסתי לחץ אשר מווסתים את הלחץ ל- 4psi ולמנוע נזק לצנרות. אני רק מקווה שמנהל החברה בהן עובדות העלמות לא רואה מה הן עושות בזמן העבודה ../images/Emo6.gif

ועוד שאלה בבקשה בקשר ללחץ ברומטרי ומים

אני יודע שככל שמגביהים- יורדת נקודת הרתיחה של מים (למשל על האוורסט מים רותחים ב 70 מעלות), ולהיפך- בים המלח המים ירתחו ביותר מ 100 מעלות. אבל מה קורה לנקודת הקיפאון? באיזה טמפ' המים יקפאו על האוורסט ובים המלח? (חיפשתי בגוגל את התשובה ולא הצלחתי למצוא). תודה על העזרה- גולן

אחמס1

New member
נקודת הקיפאון כמעט ולא משתנה

אבל באופן עקרוני, ככל שהלחץ גדל (ים המלח) טמפרטורת הקיפאון תהיה יותר נמוכה. ובאוורסט מים יקפאו קצת מעל אפס מעלות. חשוב לציין כי: א. נקודת הקיפאון של מים, בתחום גדול מאוד של לחצים, מאוד קרובה לאפס בניגוד לנקודת הרתיחה שמשתנה בצורה דרסטית בין קצת יותר מאפס מעלות צלזיוס (בלחץ מאוד קטן - 0.006 אטמוספירות, "הנקודה המשולשת של מים") לבין 374 (בלחץ של 218 אטמ' - "הנקודה הקריטית של מים") ב. מים הם יוצא דופן בעניין הזה, נוזל אחר ו-"רגיל" יקפא בטמפרטורה יותר גבוהה כשהלחץ יותר גבוה.

meidos

New member
האומוניה הנוזלית לא חולקת תכונות דומות

של שינויים בטמפ' הרתיכה עקב קשרי המימן? ועוד שאלה קטנה, הם קשיותו (או חוזקו) של קרח גוברת ככל שהטמפ' יורדת? האם של סריג יוני? ואטומארי? ומתכתי?

avinamal

New member
אמוניה אינה חולקת את האנומליה של המים

ירידת נקודת הרתיחה עם ירידת הלחץ משותפת לכל החומרים - זה כיוון שרתיחה פירושה הגעה ללחץ הסביבה. לשאר השאלות, אם כי הן טובות, לא ניתן לענות - יש דוגמאות לכאן ולכאן, ויש כמובן להגדיר מהו "חוזק". לדוגמה במתכות - העמידות למשיכה יורדת באופן דרמטי בטמפ' נמוכה (כלאמר מאמץ השבר קטן מאד). נדמה לי שלא מעט ספינות טבעו עד שהובן האפקט הזה.

למעלה