שאלה : אבי ז"ל הלך לעולמו לאחרונה

cobeh

New member
שאלה : אבי ז"ל הלך לעולמו לאחרונה

אמי סובלת מהדרדרות בריאותית ובעיקר קוגניטיבית. התחלתי לראשונה לטפל בכל מיני עניינים בירוקרטיים שקשורים לאמא שלי ואני די אובד עצות. יש לי כמה שאלות וברור לי שזה לא הפורום המתאים, אבל אולי באחת מהן תוכלו לעזור : בבעלות הורי (אמי) נכס, והשוכר ביקש לאחרונה שאציג לו חשבוניות עבור התשלום שהוא משלם מדי חודש. שאלתי אותו מאיפה אני אמור להביא לו חשבוניות, והוא אמר לי שהוא חתם חוזה עם אבא שלי ז"ל לפני כמה שנים ואפשר לגשת עם זה למע"מ או משהו כזה ולקבל פנקס. שאלתי את אמא שלי ואין לה בכלל מושג איפה החוזה (יש דברים הרבה יותר בסיסיים שהיא לא זוכרת). התייעצתי עם קרוב משפחה שאמר לי שעדיף לא לספר לשוכר שאנחנו לא מוצאים את החוזה, הוא גם אמר לי שאם אבא שלי לא הוציא לו חשבוניות אז כנראה היתה לו סיבה, אולי זה יפגע בפנסיה של אמא שלי או משהו. בכל מקרה, אין לו מושג איך מוציאים חשבוניות. אז אולי למישהו כאן יש תשובה. סליחה על החפירה ותודה מראש.

בשביל להוצי חשבוניות

צריך ליפתןח תיקיפ ב: מס הכנסה .ביטוח לאומי.מע"מ . ולנהל ספרים כחוק . מעיין עסק קטן . ולהגיש דוחות . למס הכנסה ומי"מ

cobeh

New member
תודה. זה לא למגורים

זה נכס מאד קטן אבל עבור חנות

xfwind

New member
תוציא בדחיפות יפוי כח נוטריוני כדי לפעול כלכלית בשם אמך

אצל עו"ד שהוא נוטריון.

לגבי מיסוי - תוכל להתייעץ עם יועץ מס או עם לשכת יעוץ ציבורית (שי"ל?).

אל תמהר להוציא חשבונית (צריך להרשם/לפתוח תיק במע"מ לשם כך).
לגבי הפעולות בשם אביך - אתה צריך צו קיום צוואה - ואת זה אני מקווה שביקשת/עו"ד ביקש בשימך ממשרד המשפטים.

cobeh

New member
תודה רבה

יש צו ירושה. מהבחינה הזו לא אמורה להיות בעיה למיטב הבנתי. אבל מה שהוא מבקש זה חשבוניות. אני לא מחויב לספק לו אותן ?

תודה לך

ראשית קבל את תנחומי על מות אביך.שנית לגבי החשבוניות,

הכי פשוט לבקש מהשוכר את חוזה השכירות עליו הוא חתום עם אביך.רק אז תוכל לקרוא אותו ולראות אם מדובר על חשבוניות מס.
באופן עקרוני רק אם מדובר בנכס לשימוש עסקי (רופא שיניים,משרד עו"ד ,וכדומה) יש צורך במתן חשבוניות לצורך קיזוז מע"מ.
אם הנכס משמש למגורים בלבד אזי אין צורך במתן חשבוניות ואפשר לתת קבלה פשוטה בעבור התשלום של השכירות.
מעבר לעצה המצויינת של קבלת אפוטרופסות בקשר לאימך הרי שאם הנכס הוא לשימוש עסקי יש גם עניין של מס הכנסה.
לטעמי הכי טוב לבקש מהשוכר את החוזה המקורי !!! ואחר כך לצלם אותו ולקרוא אותו.
רק אז תוכל להעריך במה מדובר.אז גם תוכל לשאול בפורום מיסים והחזרי מס כאן בתפוז.המענה שלהם ענייני ,אדיב ומדוייק.
תוכל לברר שם גם איך לסגור את התיק העסקי של אביך ז"ל במוסדות השונים כגון מס הכנסה ,מע"מ,ביטוח לאומי ועוד.
אבל השלב הראשון צריך להיות קריאת החוזה.אני סבור כי העצה שקיבלת מקרוב המשפחה לא לספר לשוכר שאין לכם חוזה היא טמינת הראש באדמה .יש כנראה מספר פעולות שתצטרך לבצע על מנת למנוע הטלת קנסות במוסדות השונים.לדוגמא ,אי דיווח למס הכנסה ואי הגשת דו"ח שנתי (במידה והנכס שימש לעסקים ) עלול לגרור קנסות.

xfwind

New member
אפוטרופסות זה הליך אחר ולא בטוח שנחוץ. תלוי בהרבה גורמים

עקרונית מסכים איתך אבל לפי תיאור מצב האם כנראה

יש צורך באפוטרופסות.אם יתעורר צורך בטיפולים רפואיים שונים המצריכים אישור וחתימת הפציינט ובעיות בתחומים נוספים לרבות כספיים נראה כי האם לא כשירה לנהל את ענייניה ולכן אני סבור כי במקרה זה כדאי לפעול בנושא.

xfwind

New member
זה נושא לא פשוט עם היבטים לכאן או לכאן.

הייתי נזהר מאוד להכנס לזה. כדאי שיתייעץ בכיוון משפטי באופן שלוקח בחשבון את המצב שלו/משפחה בהיבט הכלכלי/רפואי.

אני כמעט הייתי שם כבר בדרך לבית משפט ונעצרתי ברגע האחרון. לא מצטער.
אפוטרופסות כלכלית מחייבת חשבונות נפרדים, דו"חות ועוד תסבוכות שלא בטוח שנדרשות.

אים האבא נתן חשבונית אז

הוא רשום ב3 מוסדות . מע"מ מס הכנסה . ביטוח לאומי
לא ניתן לתת מיסמך ללא רישום במוסדות. בשנות ה50-60 נתנו פתק . קיבלתי ממר X 200 לירות . היום על מנת לתת קבלה . צריך להיות רשום במע"מ . גם לשכר דירה

שהשוכר יציג קבלה/חשבונית מהעבר הרחוק . על שם האבא ז"ל ץ ולפי זה להיתקדם. כך שלא צריך חוזה להראות מאוד פשוט . בטח בבית יש העתקים. של תעודת עוסק מורשה. העתקים של הקבלות . אפשר באתר של מס הכנס להקיש את מס' ת.ז. וליראות אים יש תיק ברשיות .

קרמר ,אסור לבן לתת חשבוניות מס של האב ולחתום בשם האב.

מעבר לכך ,יש צורך להודיע לכל המוסדות שציינת כי האב נפטר ולסגור את התיקים הפתוחים כדי למנוע חיובים מיותרים וקנסות.

באמת לא ידעתי

אנו עדיין מבררים אם ביכלל האב נתן חשבונית
אחרי זה נחליט . מה נתן סתם קבלה . או חשבונית מס.

אחרי זנ נברר מי ימשיך לתת
דייה צרה בשעתה

את הייתר אני מכיר טוב מאוד . אני עוסק מורשה מישנת 1969 . כן 69

cobeh

New member
תודה לך

המון תודה. אני חושש שלא עשיתי דבר מהדברים האלה. אני מקווה שהקנסות לא גבוהים.
תודה על העזרה והסבלנות

שים לב - כמה הבהרות ...

ראשית - משתתפת בצערך. מעבר לאבל על אביך,
אתה מספר שגם אמך חווה קושי, ובכל מקרה תמיד יש המון עניינים ביורוקרטיים, שמציפים בזמנים קשים אלה.

לעצם העניין - אם הנכס בבעלות פרטית, אין שום צורך בחשבונית -
מספיקה קבלה פשוטה. הקבלה אמורה להימצא בידי השוכר, ואם איבד
אותה זו בעיה שלו, ואתה יכול לומר לו שנדרש לך זמן כדי לספק עותק שלה. שום
דבר לא דחוף !

אותו הדבר אם הנכס הוא עיסקי. גם אז החשבונית היתה אמורה להימצא בידי השוכר, ואם איבד אותה - שימתין בסבלנות עד שתיתפנה לספק לו חשבונית חלופית.
יתרה מכך ! כרגע אינך בטוח שהשוכר אמנם שילם חובותיו !
יתכן מצב בו הוא לא שילם את המגיע להוריך, וכעת מנצל את המצב
לצרכיו. החוזה מוכיח את חובותיו של השוכר - לא את התשלומים שביצע
(או לא ביצע) בפועל. אז ראשית, ללא קשר עם העובדה שיש / אין בידיכם חוזה -
תגיד לשוכר שכרגע עליו להמתין עד שתבדוק את הנושא.

יתרה מכך - כרגע אתה ואמך, אינכם רשאים לפעול ברכושו של אביך ז"ל עד שתסדירו צו קיום צוואה. זהו הליך ביורוקרטי ממושך שלוקח חודשים. לצורך
העניין - אתה יכול לומר זאת גם לשוכר - אינך רשאי לבצע פעולות בשם אביך ז"ל עד שיוסדר צו קיום צוואה. ממליצה מאוד לשכור עורך דין לצורך כך, במיוחד כשאתה אומר שיש עוד הליכים שאתה ואמך לא מתמצאים בהם. העצות של
קרוב המשפחה לא רלוונטיות וכדאי שתקשיב לעצות משפטיות מקצועיות,
במיוחד במצבך, אבל גם בכל מקרה פטירה, לצערנו.

כאשר מדובר בעורך דין ישר והגון, הוא יעזור לכם גם בשאר הביורוקרטיה, וגם ייעץ לגבי ההתנהלות עם אמך, וכיצד אפשר לפטור אותה מכל ההתעסקות הביורוקרטית. אבל שים לב שאתה מגיע לעורך דין ישר והגון ! (אני חוויתי התנהלות מול עורכת דין נוכלת שניצלה את המצב הרגיש עם פטירת הורי, לצד עורכת דין מלאכית שסייעה לי ולמשפחתי רבות).

דרך אגב - אתה כותב בסוגריים שהנכס הוא בעצם של אמך ואילו אביך חתום על החוזה. יש לכך עכשיו משמעות רבה. לכן הייתי נזהרת שבעתיים מכל פעולה
עם השוכר עד שיובהרו שאלות כמו - מי עכשיו בעל הנכס, האם צריך לבצע
העברת בעלות, מה מעמדו של השוכר כעת, האם החוזה שנערך איתו תקף,
האם נדרש שינוי ועוד... שוב אני מזהירה (וכמובן ייתכן ולא כך הדבר אבל
נדרשת זהירות) שהשוכר אולי מנסה לנצל את מצבכם לצרכיו.

xfwind

New member

cobeh

New member
המון תודה

הנכס קטן מאד אבל משמש כחנות, אז אני מניח שהוא עסקי. הוא משלם מדי חודש ובפעם האחרונה הוא ביקש שאתחיל להעביר לו חשבונית כנגד התשלום. צו ירושה כבר הוסדר (לא היתה צוואה) בעזרת עו"ד. אותו עו"ד הוא גם קרוב משפחה רחוק, הוא סייע בהתנהלות מול ביטוח לאומי וקרן הפנסיה, גבה סכום מאד גבוה ומרגע שקיבל את התשלום התחיל לנהוג בחוסר סבלנות משווע, כך שאין טעם לפנות אליו (אני עדיין לא מצליח לקבל ממנו תשובות בנושאים שהוא כבר היה אמור לטפל בהם), והיכולת הכספית שלי לממן עו"ד נוסף לצערי מאד מוגבלת. המון תודה על העזרה הרבה.

כפי שאמרתי...

כעולה מהתאור שלך, ראשית עליכם לבדוק בבעלות מי החנות (אביך ז"ל או גם אמך?).

כמו כן חשוב לבדוק את מהות חוזה השכירות והתשלום הרשום בחוזה עבור החנות, כמו גם התחייבויות השוכר ועוד.
יש פרטים רבים המהווים את זכויות השוכר וזכויות המשכיר.

זאת הסיבה שכתבתי קודם שייתכן והשוכר מנצל את המצב בו אביך נפטר, ואתם אינכם בקיאים בפרטי החוזה,. כדי לגרום לכם לשלם עבור מרכיבים שאינכם חייבים בהם.

יש פרטים רבים שעליכם לדעת: רישום החנות ברשויות, כאמור - על שם מי הרישום, תשלומים שונים לרשויות ומי החייב בהם - אתם או השוכר. זכויותיכם בנכס - ייתכן והשוכר לא משלם, למשל את כל התחייבויותיו בנכס. ועוד.

למשל - בחוזה אמור להיות כתוב האם עליכם - המשכירים, אמור לחול תשלום המע"מ או על שוכר החנות. במקרה שלכם - אם אביך היה מעל גיל 65 הוא פטור מתשלום המע"מ ומיסים נוספים, אך חייב היה במסירת דווח לרשויות.

אם כך - עליכם למצוא מישהו שיבדוק איך מתנהלים הדברים, מהן הזכויות שלכם ומהם חובותיכם. לפני כן - לא הייתי מנפיקה שום חשבונית (וגם אין ביכולתכם לעשות זאת ללא מס' התיק של העסק ברשויות ומידע על התנהלותו).

במחשבה שנייה - הכתובת לבירור נושאים אלה הוא רואה חשבון. גם כאן - לחפש אדם ישר והגון הגובה סכום סביר ופועל במקצועיות בתחומו. את תשלום שכר עבודתו אתם אמורים לשלם מהשכר אותו אתם מקבלים עבור השכרת החנות.

שווה וצריך להשקיע את הנחוץ כדי לבדוק היכן אתם עומדים, כדי שתדעו שאתם מסודרים מבחינת הרשויות, וכדי שתקבלו את מלוא זכויותיכם מהשוכר.

בעקבות הנתונים אתם יכולים לשקול נושאים כמו העלאת השכירות או שינוי תנאי השכירות, אולי החלפת השוכר ואולי גם סגירת העסק בעתיד, אם הוא לא מכסה את השקעתכם כבעלי עסק.

בהצלחה.

למעלה