שאלה אודות המיתולוגיה היוונית

X u N i X

New member
שאלה אודות המיתולוגיה היוונית

מהו הסיפור מאחורי הנימפה היבריס? וכן, מהו הסיפור מאחורי הנהר היבריס? ברצוני לדעת מהו הסיפור שממנו לקוח השם לחטא ההיבריס.... תודה על העזרה!

סקיפי

New member
היבריס

הוא חטא הגאווה - תחושת הגאווה הפושעת, ההתנשאות היהירה, המבטלת את הזולת וכו' וכו'. לא שמעתי אף פעם על נימפה או נהר בשם הזה. מצד שני, השעה עכשיו שתים עשרה שלושים ושש, ככה שהגיוני שאני טועה. אני אשמח אם תוכל להרחיב.

Y. Welis

New member
היבריס (= היובריס) הוא חטא הגאווה

או גאוות השווא שמובילה להרס המומט על אחרים (בפירוש שמוכר כיום; לפי הויקיפדיה זו היתה גם 'תקיפה' נטו). מקור המילה *אינו* במיתולוגיה היוונית, כי אם בפילוסופיה (של אריסטו) וכן בנאומים של דמוסתנס. היא מופיעה בסיפורים המיתולוגיים כחטא שמאחורי כמה מהטרגדיות, ובעיקר בהעזת-המצח של בני אדם מול האלים - האמונה שלהם ביכולתם לשנות דברים, שמתגלה כגאוות שווא שסופה הרס וחורבן (דוגמא 'ארצית' יותר - המחזרים של אשתו של אודיסאוס, וסופם המר).

X u N i X

New member
את פרוש המושג אני מכיר

ובכל זאת, תודה לכולכם. בהודעתך ציינת כי מקור המילה הינה בפילוסופיה של אריסטו, ואכן כך יצא לי לקרוא במספר מקורות. ואמנם, ברצוני להשיג את שמאחורי המושג..אם אכן קיים. לדוגמא, מאחורי הביטוי מאמצים סיזיפיים- מסתתר הסיפור אודות עונשו של סיזיפוס. האם גם בנוגע להיבריס מסתתר מיתוס? שהרי ישנה נימפה וכן גם נהר שניקראו כך.. ושוב, תודה:)

סקיפי

New member
אני אשמח אם תפרט

על הנמפה והנהר. כי שוב, אין לי מושג על מה אתה מדבר. אולי אתה מתכוון לסטיקס?

X u N i X

New member
להלן הפירוט:

נהר ההיבריס מוזכר כאשר איו, אחת ממאהבותיו של זאוס, נסה מפניה של הרה- חוצה אותו. הנימפה היבריס היא אמו של האל פאן, הבן של זאוס.

סקיפי

New member
מקור?

איו חוצה את הבוספרוס, שנקרא על שמה - "מעבר השור". פאן הוא הבן של הרמס.

X u N i X

New member
לאחר חיפוש קצר, המקור הראשון שמצאתי

הוא בויקפדיה, הערך היבריס. שם נטען כך: "במיתולוגיה היוונית הייתה היבריס נימפה, אשר יצרה ביחד עם זאוס את האל־למחצה פאן."

Y. Welis

New member
מעניין שזה לא נאמר בגירסה האנגלית

אבל אולי עליתי על משהו - נאמר במקום אחד שזה שם אחר של הנימפה Thymbris, שאכן מוזכרת יחד עם עוד שתיים אחרות (פנלופה וסוסי) כאמהותיו של פאן. במקום אחר מוזרת Hybris, אבל לא נאמר נימפה של מה היא היתה (במאמר שניתן לקרוא ממנו כמה שורות בלבד, היא קושרה משום מה לדבורים). בכל מקרה אין הכרעה בדבר מי מהן היתה האם האמיתית. מכל מקום אם היה סיפור אודותיה, שהיה המשל שמאחורי משמעות המילה, הוא לא שרד במקורות הידועים לנו. אבל יש ספר מעניין אונליין שמציע ספקולציות, למי שמתעניין - http://www.questia.com/library/book/hubris-a-study-of-pride-by-robert-payne.jsp

למעלה