שאלה:איך הוא ידע? לפני 800 שנה, רבינו משה בן מיימון (הרמב"מ) ידע על זיהום הים.

boriska1

Well-known member
הוא המליץ לאכול דגים קטנים ולא גדולים . כיום כל ילד יודע שיש להמעיט בלאכול דגים גדולים, שכן תכולת הכספית בו גבוה.
הוא אסר לאכול פירות, שכן הם מזוהמים. ביקש לבחון את זה שוב לאורך הדורות. והנה האנושות למדה לגדל פירות לא מזוהמים ולשטוף פירות.
אם תגידו שאלוהים עזר לו, לחש לו וכדומה, תצחיקו אותו בקברו. מה כן?

חורזת באהבה

Well-known member
מנהל
הוא המליץ לאכול דגים קטנים ולא גדולים . כיום כל ילד יודע שיש להמעיט בלאכול דגים גדולים, שכן תכולת הכספית בו גבוה.
הוא אסר לאכול פירות, שכן הם מזוהמים. ביקש לבחון את זה שוב לאורך הדורות. והנה האנושות למדה לגדל פירות לא מזוהמים ולשטוף פירות.
הייתה בו בינה. אולי הוא חזר אלינו כ ai ;-)

חורזת באהבה

Well-known member
מנהל
ההגדה גם ידעה
Screenshot_20250411_095446_WhatsApp.jpg

Harrington

Well-known member
מנהל
יש דברים רבים שמופיעים במקורות תורניים קדומים והמדע מגלה אותם אט אט רק בדורנו וחלקם עדיין תמוהים ולא ידועים לחלוטין. יש סט ספרים שהוציא הרב זמיר המוכר מארגון הידברות, שמציג מקורות תורניים קדומים ומשווה לידוע היום בעולם המדע, כמדומני בעיקר בקטעים אסטרונומיים אך לא בטוח.

אגב גם בקטעים שאינם מדעיים, אפשר ללמוד הרבה מחז"ל וממקורות תורניים. קח למשל נושא חברתי של מפגשים בין גבר לאשה, מפגש שלא נועד להיות רומנטי. המקורות התורניים הקדומים אוסרים על מפגשים כאלו. אילו כל החברה האנושית הייתה מקפידה על הלכות הצניעות, כמות המקרים של הטרדה מינית ושאר עניינים כאלו הייתה יורדת פלאים וכמות הנפגעות/ים הייתה יורדת משמעותית. הבעיה שיותר נוח לחברה האנושית לצחוק על הדברים ולהגדיר אותם כקיצוניים ומשיחיים, מאשר להבין את חוכמתם ואת התועלת הרבה שניתן להפיק מהם.

חורזת באהבה

Well-known member
מנהל
יש דברים רבים שמופיעים במקורות תורניים קדומים והמדע מגלה אותם אט אט רק בדורנו וחלקם עדיין תמוהים ולא ידועים לחלוטין. יש סט ספרים שהוציא הרב זמיר המוכר מארגון הידברות, שמציג מקורות תורניים קדומים ומשווה לידוע היום בעולם המדע, כמדומני בעיקר בקטעים אסטרונומיים אך לא בטוח.

אגב גם בקטעים שאינם מדעיים, אפשר ללמוד הרבה מחז"ל וממקורות תורניים. קח למשל נושא חברתי של מפגשים בין גבר לאשה, מפגש שלא נועד להיות רומנטי. המקורות התורניים הקדומים אוסרים על מפגשים כאלו. אילו כל החברה האנושית הייתה מקפידה על הלכות הצניעות, כמות המקרים של הטרדה מינית ושאר עניינים כאלו הייתה יורדת פלאים וכמות הנפגעות/ים הייתה יורדת משמעותית. הבעיה שיותר נוח לחברה האנושית לצחוק על הדברים ולהגדיר אותם כקיצוניים ומשיחיים, מאשר להבין את חוכמתם ואת התועלת הרבה שניתן להפיק מהם.
בעייתי, מגיעות נשים בלבוש צנוע לבקש ברכה, או כיון, ומה שהן מקבלות הטרדה, לבעיה הזו שום ספר, ושום הלכה אין פתרון, לא לנסות ליפות דברים בבקשה.

Harrington

Well-known member
מנהל
בעייתי, מגיעות נשים בלבוש צנוע לבקש ברכה, או כיון, ומה שהן מקבלות הטרדה, לבעיה הזו שום ספר, ושום הלכה אין פתרון, לא לנסות ליפות דברים בבקשה.
בוודאי שיש פתרון, אשה נוספת בחדר וזהו. היכן הבעיה? גם לגדול הרבנים אין להיכנס ביחידות. הבעיה היא לא בכלל אלא ב(אי-ה)קיום שלו. הוא שאמרתי, הקפדה על הלכות הצניעות בהחלט פותרת את הבעיה.

נערך לאחרונה ב:

boriska1

Well-known member

"הצחקת" את "הנשר הגדול". הוא לא ייחס לעצמו את מה שאתה מייחס לו, שום דבר מיסטי. למד גם מהגויים.
והנה שאלה: כיום מישהו מזכיר בחיבוריו פילוסופים מאוחרים, שחוללו מהפכות בתורת המוסר, בלוגיקה, במדע.
הרמב"מ הסתמך על אריסטו שככל הנראה היה עובד אלילים או אטאיסט, על אבן סינא שהיה מוסלאמי.

Harrington

Well-known member
מנהל
"הצחקת" את "הנשר הגדול". הוא לא ייחס לעצמו את מה שאתה מייחס לו, שום דבר מיסטי. למד גם מהגויים.
לא זכור לי שכתבתי שהוא לא למד מהגויים, אבל לגבי השאר, שיהיה לו לבריאות. אני כלל לא הזכרתי את הנשר הגדול ודיברתי באופן כללי. פשוט תיארתי מצב עובדתי. תלמד ממנו מה שמתחשק לך.
והנה שאלה: כיום מישהו מזכיר בחיבוריו פילוסופים מאוחרים, שחוללו מהפכות בתורת המוסר, בלוגיקה, במדע.
הרמב"מ הסתמך על אריסטו שככל הנראה היה עובד אלילים או אטאיסט, על אבן סינא שהיה מוסלאמי.
אלא אם כן הרמב"ם סיפר לך על מי הוא הסתמך, תצטרך לסלוח לי אם לא אקבל את קביעותיך בעניין על אוטומט. זה בלי קשר לכך שאין קשר מיוחד בין דבריך לדברי עליהם התיימרת להגיב.

לעומק

Well-known member
לא זכור לי שכתבתי שהוא לא למד מהגויים, אבל לגבי השאר, שיהיה לו לבריאות. אני כלל לא הזכרתי את הנשר הגדול ודיברתי באופן כללי. פשוט תיארתי מצב עובדתי. תלמד ממנו מה שמתחשק לך.

אלא אם כן הרמב"ם סיפר לך על מי הוא הסתמך, תצטרך לסלוח לי אם לא אקבל את קביעותיך בעניין על אוטומט. זה בלי קשר לכך שאין קשר מיוחד בין דבריך לדברי עליהם התיימרת להגיב.
לפי צאט GPT הרמבם במורה נבוכים אומר:

"ואחר כך בא אריסטו, איש זהיר ובעל הבחנה, שבלשון חכמי ישראל היה נקרא ‘החכם הגדול’, והסיר את הספקות ההם והבהיר את העניינים ההם בבהירות שלא נשאר אחריו להוסיף אלא מעטים מאוד.

כל מה שנאמר אחריו אינו אלא תוספת על דבריו או פירוש לדבריו – או שהוסיף דברי שטות. וכך אמרו עליו: 'הוא שלימד את המורים' – כלומר שהוא נעשה מורה לחכמים עצמם.

ואף על פי שלא השלים את החכמה האלוהית, כמו שנשיג אנו, לפי תורתנו, הרי שהשלים את החכמה הטבעית במידה שאין למעלה ממנה אלא הנבואה."

-----

מורה נבוכים חלק ב', פרק כ"ה (גרסה מתומצתת אך נאמנה למבנה המלא)

> דע, שהשקפת אריסטו בעניין קדמות העולם אינה מוכחת.
אין לו הוכחה אמיתית, אלא רק ראיות שהן קרובות להוכחה או מתקבלות על הדעת – אך אין הן מכריעות.

> ולכן, אין אנו נוטים לקבל השקפה זו, אלא ממשיכים לדבוק במה שקיבלנו מן הנביאים, כלומר – שהעולם מחודש, ונברא יש מאין.

> ואילו הייתה השקפת אריסטו מוכחת בהוכחה גמורה, הייתה דרכנו להשתדל ככל יכולתנו לפרש את כתבי הקודש כך שלא יסתרו את ההוכחה.

> שכן, אין דבר מונע שנפרש את מעשה בראשית כמשל או כרמז, כל עוד אין בזה כפירה.

> אולם – לא כך הוא.
השקפת אריסטו, כאמור, אינה מוכחת. והיא מתבססת על הנחת יסוד שדורשת עצמה הוכחה: כלומר, שהוא מניח שהטבע כפי שהוא עכשיו – כך היה תמיד. ואין זה מוכח.

> ולכן, אין לנו הכרח לסטות מדברי התורה.
אנו מחזיקים בבריאת העולם, כי זו המסורת שלנו – והיא גם אינה נסתרת על ידי היגיון ברור.

> אך אילו הייתה השקפת אריסטו מוכחת בהיגיון שאין להשיב עליו – היינו מוכרחים לפרש את הכתובים בהתאם

----

חוץ מזה הוא מדבר על ליחות.. שזה היה מקובל ברפואה של אותם ימים.

ולגבי אישה הוא ממליץ לא לתת לה לצאת הרבה החוצה..

בקיצור, הבעיה של הדתיים שהם חושבים כמו בימי הבניים שהכל כתוב בתורה. וזה לא נכון..
הלוואי שזה היה נכון..

לעומק

Well-known member
לא הכל כתוב בתורה אבל הכל ניתן ללמוד מהתורה. זה לא אותו דבר.
תלמוד בבלי, ראש השנה י, ע"ב – יא, ע"א

שם מובאת מחלוקת מעניינת בין חכמי ישראל לבין חכמי אומות העולם:

> "חכמי ישראל אומרים – ביום חמה מהלכת למטה מן הרקיע, ובלילה למעלה מן הרקיע.
וחכמי אומות העולם אומרים – ביום למעלה מן הרקיע ובלילה למטה מן הקרקע."

גם חזל טעו, זה ויכוח ישן נושן..
היום דתיים שמספיק הוגנים מודים שיש טעויות..
ולא הכל כתוב בתורה

Harrington

Well-known member
מנהל
תלמוד בבלי, ראש השנה י, ע"ב – יא, ע"א

שם מובאת מחלוקת מעניינת בין חכמי ישראל לבין חכמי אומות העולם:

> "חכמי ישראל אומרים – ביום חמה מהלכת למטה מן הרקיע, ובלילה למעלה מן הרקיע.
וחכמי אומות העולם אומרים – ביום למעלה מן הרקיע ובלילה למטה מן הקרקע."

גם חזל טעו, זה ויכוח ישן נושן..
היום דתיים שמספיק הוגנים מודים שיש טעויות..
ולא הכל כתוב בתורה
התייחסתי לכך כבר למעלה. או שלא הכל כתוב או שטרם מצאנו הכל. אבל זה חסר משמעות. בכל מקרה אפשר ללמוד את הכל מהתורה. לי אישית די בכך.

boriska1

Well-known member

בהחלט סיפר לי, ואף נקב בשמותיהם

certified.woke

Well-known member
היכן מצויות המלצתיו אלה בנוגע לדגים ולפירות?
האם אסר גם ירקות?

לעומק

Well-known member
אם היו אומרים לרמבם שהוא קיבל זאת בנבואה הוא היה מתהפך בקברו...

זה פשוט, כל חוכמת הגויים, הוא למד מגויים

boriska1

Well-known member
למד מגויים? מאיזה גוי? [
מוסכם על הכל, הרמב"מ היה גדול הפרשנים של אריסטו. בטח לעת ההיא. מה שאני משער, לא בטוח שאני צודק, הגיע לאלה כמחשבה פילוסופית - לוגית מתצפיות מעטות. בקשר לפירות, ניחא, רואים שהפירות מזוהמים. וגם זה לא מובן מאליו, בעת ההיא לא ידעו מה זה חיידקים, בקטריות וכו".
לגבי דגים, צריך מעבדות משוכללות מאוד כדי לגלות מזהמים בדגים

לעומק

Well-known member
הקטע הוא שהרמבם טעה מלאאא טעויות ברפואה..
אבל זה היה מה שמקובל לתקופתו..

והוא היה נגד זה שיהפכו את דבריו כאילו הם הלכה למשה מסיני..

צריך להבין את התורה ולא להיות דוגמטים

למעלה