שאלה אימי בת 84 צמחונית

שאלה אימי בת 84 צמחונית

אינה אוכלת בשר כלל כמובן לא עוף ומעט דגים בעיקר בשבת, וביצה פעם בשבוע , הרבה ירקות קטניות מרקי ירקות עשירים ופצוחים דגני בוקר לחם מלא ומוצרי חלב. בבדיקת הדם נמצא המוגלובין נמוך (9) הנני מבקש אולי מישהו יודע האם ו תופעה ידועה בקרב צמחונים ההמוגלובין הנמוך. תוצאות הדם מראות כי אין חוסר בויטאמינים מינרלים וברזל. תודה.

d a p h n a

New member
בעקרון המוגלובין נמוך הוא סוג של אנמיה

שבהחלט יכול להיות קיים אצל צמחונים, אם כי זה קצת משונה במצב שבו הברזל תקין. בכל מקרה, במצב של חוסר כזה רצוי להתייעץ עם רופא ולא לסמוך על דעות אלו ואחרות בפורום.

ברור שאתייעץ עם הרופא

רק רציתי לשים בפרופורציה את רמת החששות והדאגה שלי עד שתיהיה אבחנה מדויקת של הרופא, הוא נתן לעשות עוד בדיקות דם יותר ממוקדות, רק רציתי לנסות להרגע, דבר חשוב בימים אלו. בכל מקרה תודה ושמחתי על התגובה יום טוב.

moran f

New member
זה ממש לא משונה

גם חסר B12 עלול לגרום לאנמיה, למשל - ובמצב הזה אין סיבה שהברזל לא יהיה תקין. ישנם מצבים נוספים (אני לא רואה טעם לפרט אבחנה מבדלת שלמה "באוויר" - זה לא יעזור לשואלת ועלול גם לגרום לדאגה מיותרת).

TheFinalCut

New member
המוגלובין וברזל

רמות ההמוגלובין בד"כ כן קשורות לרמות הברזל (בניגוד ל-B12), ולכן יש סיבה לכאורה לתהיה לגבי העניין. אבל זה נכון שיש מקרים בהם הברזל תקין ורמות ההמוגלובין נמוכות ולהפך. בכל מקרה, המוגלובין נמוך, או ברזל נמוך, או B12 נמוך, אך אחד מאלו לא מעיד במישרין על אנמיה לפי הגדרתה, עד אשר הרמה צונחת מתחת לערך סף מסוים (של הטווח שנחשב תקין, ומצוין בבדיקות הדם). גם אז נהוג להגדיר את המצב כמצב של חוסר ולא בהכרח של אנמיה. לכן השאלה היא האם הערכים של הגב' שבנדון נמוכים אך עדיין בטווח הנורמלי (מה שעלול להדאיג אך אינו מעיד על אנמיה) או מתחת. חשוב לציין גם שמחלת האנמיה (בניגוד להגדרה של חוסר המבוססת על ערכים בבדיקות הדם, כמצוין לעיל) מוגדרת לפי תסמינים, כגון מספר נמוך של תאי דם, או גודל או צורה בלתי נורמלית שלהם, כמו גם תסמינים בריאותיים כגון עייפות (ברזל), אדישות, נשירת שיער, בעיות ניורולוגיות (B12) וכו'. זה ראוי לציון, כיוון שערכים נמוכים (בייחוד במקרה של ברזל) אינם מלווים בהכרח בתסמינים של אנמיה: ביחס לשאלה המקורית (תשובה לשואלת), סקירות שנערכו הראו שלצמחונים לעיתים יש ערכים נמוכים יותר של ברזל, אך אין תדירות גבוהה יותר של מחלת האנמיה בהשוואה ליתר האוכלוסיה במערב. לגבי המקרה הספציפי, אכן חשוב להתייעץ עם אנשי מקצוע כדי להבין את המצב הנוכחי כראוי ומה כדאי לעשות בנוגע אליו.

moran f

New member
בדרך כלל? אולי.

אבל זה לא עד כדי כך יוצא דופן שלא. מי שבוחר להתפלא מכל מה שלא קורה כמו "בד"כ" - זכותו. המוגלובין של 9 זו אנמיה (פירוש המילה הוא אכן חוסר דם) ואתה קצת מערבב בין סימנים ותסמינים
ואני מסכימה עם המסקנה הסופית שלך, כמובן.

TheFinalCut

New member
../images/Emo22.gif

אם כבר בדיון הגדרות דקדקני עסקיינן... המוגלובין נמוך אינו מעיד בהכרח על חוסר דם (כלומר, נפח דם נמוך או מספר נמוך יותר של תאי דם אדומים), אלא יכול להעיד על ריכוז נמוך יותר של החלבון בתאי הדם עצמם. אבל זה נכון שמאפיינים ברמת תאי הדם הם סימנים ולא תסמינים, ואיך שהלא יהיה גם אני מסכים עם המסקנה הסופית שלך (הסמיילי בין המלה "ותסמינים" ל"ואני"), ככה שהפורום יכול להמשיך להיות משפחה גדולה ומאושרת

d a p h n a

New member
האמת, את צודקת...

קצת התלבטתי עם לכתוב את השורה ההיא כי האמת היא שנדמה לי שמתישהוא בעברי אפילו היה לי מצב של חוסר בהמוגלובין ללא חוסר משמעותי בברזל, וחשבתי שמחקתי אותה אבל כנראה שבגלל שהיה מאוחר בלילה (אצלי) לא ממש קלטתי מה אני עושה.

למעלה