שאלה, איפה אפשר

anat281

New member
שאלה, איפה אפשר

למצוא דיאטניות שמתמחות בתזונה לטבעונים ? ומה עדיף, דיאטנית או נטורופתית ? מי מבינה יותר בתזונה (והתמודדות עם משקל) ובויטמינים ?
אשמח לקבל שמות\המלצות באזור ת"א והמרכז. תודה !

vegetalien

New member
אין לי המלצה בודדת, אבל

ישנה רשימה של תזונאיות שתומכות בטבעונות. מתוכן מוכרות לי (לטובה) נירה אולנד, אורית אופיר והגר מילר-אלמוג. דרך אנונימוס זמינה כרם אביטל, והיא גם מומלצת.
לגבי מה עדיף - אם תשאלי לדעתי, חד-משמעית דיאטנית קלינית. תחום הנטורופתיה מפוקפק בעיני, אף שישנם מביני-עניין גם שם.
פשוט כל תחומי הרפואה המשלימה (גילוי נאות: אינני ממוקיריה) פרוצים מאוד (בניגוד לרפואה הקונבנציונלית) ואי-אפשר לדעת על מי נופלים, אלא אם את סומכת על מישהו לכתחילה.

anat281

New member
תודה רבה, זה

באמת מבלבל כל הגישות והשיטות השונות למיניהן ואל תשכח שגם לרופאים דעות משלהם, לדוגמה, הרופא נתן לי B12 וששאלתי אותו אם לקחת אותו עם עוד ויטימני B הוא אמר שלא כי את השאר אני מקבלת מהמזון ושאם לא חסר אז לא צריך לקחת סתם, לעומת זאת דיאטן (ושמעתי זאת גם מנטורופתים) טוענים אחרת, שצריך לקחת ביחד את כל ויטימני B, או כדי להוריד רמת הומוציסטאין, דיאטן יגיד לך תיקח B12+B6+B9 ביחד והרופא אומר שלא שאין צורך, למי תקשיב ? איך יודעים מי צודק ? לפעמים זה נותן תחושה שאתה שפן נסיונות ואין ברירה אלא לנסות גישה מסוימת ולראות איך הגוף מגיב.
בכל אופן חיזקת אותי בנושא הדיאטן, גם אני חשבתי שעדיף בנושא התזונה דיאטנית מאשר נטורופתית אם כי אסייג ואומר שבנושא תוספי תזונה דווקא נטורופתים נראים לי מבינים יותר.

vegetalien

New member
במקרה הספציפי שהעלית,

דווקא הרופא צודק. ומדוע? מפני שוויטמינים B6 ו- B9 (האחרון ידוע גם כחומצה פולית) קלים להשגה בתזונה, במיוחד בתזונה טבעונית עשירה בירקות עליים ובקטניות.
ועל-כן, מדוע לתסף ללא צורך? אם מתגלה חוסר בחומצה פולית, מילא. אבל סתם כך? חבל, יש מספיק באוכל.

לגבי נטורופתים ותוספי-תזונה: לא בהכרח.
רבים מהם פשוט נלהבים יותר להמליץ על תוספים (לא תמיד עם צידוק מספק) לעומת רופאים ודיאטניות, שהם בעלי גישה קרה ועניינית יותר (ממליצים על תיסוף בד"כ רק כשיש צורך למנוע/לתקן חוסר).

anat281

New member
מסכימה איתך לחלוטין, זו

גם הגישה שלי ולכן היה לי קל להסכים עם הרופא גם כי ויטמינים לא לוקחים סתם אם אין צורך, זה יכול להזיק, פעם לפני כמה שנים לקחתי קומפלקס ויטמין B לפי המלצה של מישהי מבית הטבע (המליצה לי על זה בשביל רוגע ושינה טובה כי הייתי בתקופה קצת לחוצה) ותוך כמה ימים מעבר לזה שהשתן שלי נהיה צהוב\כתום נהיו לי כאבים בשוקיים עד כדי כך שהיה לי קשה לעמוד, זה ממש הציק, הפסקתי את לקיחת הקומפלקס ואחרי יום, יום וחצי בערך הכאבים עברו והכל חזר לנורמה, מאז למדתי שלא לוקחים סתם.
לגבי הדוגמה שנתתי קודם זה מדובר לגבי הורדת רמת הומוציסטאין, מצד אחד מה שאתה אומר גם הרופא אומר וגם מה שאני אומרת, B9 ו B6 יש בתזונה אז ההגיון אומר שאם אתה מקבל את זה בתזונה אז למה לקחת (אגב, קראתי שיצא מחקר חדש שסותר את כל מה שאמרו עד היום כל כך שחומצה פולית לא מזיקה בעודף, עכשיו טוענים שהיא כן מזיקה בעודף וB6 עוד יותר מזיק בעודף, למרות שהם יוצאים בשתן), אבל לגבי הומוציסטאין כל אחד אומר משהו אחר וזה משגע, אם תקרא באינטרנט תראה שכתוב מה שגם דיאטנים ונטורופתים ממליצים שזה לקחת השילוב של 3 הויטמינים (B12,6,9) בשביל הורדת הרמה וכאמור הרופא שלי מדבר כמוך ומתנגד, ניסיתי למצוא מאמר שיגיד האם B12 לבד מוריד הומוציסטאין ללא השילוב של שלושתם ואין תשובה בשום מקום, אז מה עושים במקרה כזה ? למי מקשיבים ? כל אחד טוען שהוא יודע ! אז לדעתי מקשיבים לגוף, כלומר עושים בהתחלה מה שהרופא אומר ואז עושים בדיקת דם ורואים איך הגוף מגיב, הצליח יופי, לא הצליח עושים מה שהדיאטן אומר וכן הלאה.
אותם חילוקי דעות יש גם לגבי שמן קוקוס, כל הזמן טענו לא לאכול כי זה מלא שומן רווי, עכשיו פתאום יש דעות חלוקות וכאלה שאומרים שהוא כן טוב, אז למי מקשיבים ? אתה מבין למה אני אומרת שאנחנו שפני נסיונות ?

vegetalien

New member
כן, יש הרבה אינפורמציות סותרות,

במיוחד בעידן האינטרנט והמידע הזורם.
השתן שלך אכן נהיה צהוב בגלל התוסף (או ליתר-דיוק, בגלל ויטמין B2 הידוע גם בשם ריבופלאווין), אבל זוהי תופעה מוכרת ולא-מזיקה. בגלל תכונות הצבע הללו, ויטמין B2 משמש גם בתעשיית המזון כצבע מאכל.
לגבי הכאבים, אינני יודע להסביר, אך קשה לי להאמין שישנו קשר ישיר לנטילת התוסף עצמו. מצד שני, אינני רופא וגם איני בקיא בכל הפרטים.

נכון הדבר שעל מנת להוריד רמות הומוציסטאין יש צורך בשלוש הוויטמינים ולא ב- B12 לבדו, אך כיוון שהשניים האחרים נמצאים במזון, את מקבלת אותם בלאו-הכי.
אין צורך ליטול הכול ביחד כדי ליצור את האפקט. רמות הומוציסטאין נמוכות הם הנורמה, והם אמורים להיות ברירת מחדל כאשר התזונה מאוזנת ותקינה.
אם עד כה אכלת תפריט מזין (ונטלת B12 אם את צמחונית/טבעונית), אין סיבה להאמין שאת צריכה להוריד רמות של הומוציסטאין, כי הן כבר אמורות להיות נמוכות מספיק.

ויטמין B9 בעייתי בעודף רק כאשר מדובר בתוסף, מאחר שהתוסף (חומצה פולית) אינו זהה לרכיב המופיע במזון (פולאט). במזון אין בעיה עם עודף, אך לתוסף נקבע רף עליון של 1000 מק"ג (שזה פי 2.5 מהמינימום המומלץ).
ויטמין B6 אכן רעיל בעודף, גם כשהוא מגיע ממזון, אך הרעלה ממנו נדירה מאוד. הצריכה היומית המומלצת היא 1.6 מ"ג, והרף העליון עומד על 100 מ"ג, שזה המון - ולכן מעשית לא ניתן לצרוך יתר-על-המידה ממנו באוכל.
אפילו תפריט עתיר-ירקות כשלי מספק "רק" כ- 7.5 מ"ג ויטמין B6 ליום.

vegetalien

New member
הם=הן

שעת לילה מאוחרת, המוח לא עובד.

למעלה