שאלה (אמא ביקשה...)

  • פותח הנושא maec
  • פורסם בתאריך

maec

New member
שאלה (אמא ביקשה...)

לאמא שלי קוראים תלמה talma (לא telma). קיבלה את השם מאביה שהיה קשור לחקלאות (כנקבה של תלם) היא רוצה לדעת איך מנקדים את שמה. תודה לעוזרים
 

דלזאגי

New member
בבקשה

תַּלָּם תַּלמָה אם אכן ההטעמה מלרעית כמו הפועל "למדה" ולא מלעילית כמו "במבה"
 

maec

New member
אבל...

המילה היא telem ולא talam (מה בכלל פירוש המילה talam פרט לתאריך לידה משוער...) ושמה נהגה כמו במבה ולא כמו למדה האם זה משנה את הניקוד?
 

דלזאגי

New member
יש שתי מלים...

יש את המילה telem ויש את המילה, שאני מניח שאליה התכוון אביה, שהיא talam תַּלָם (ת')- חורש, יוגב, פלאח
 

קא זו או

New member
אבל - סליחה על ההתערבות

אם תַּלָּם יש דגש ב-למ"ד, הרי זה דגש תבניתי, כמו: צַבָּע, למשל. מדוע הדגש הזה נעלם בצורת הנקבה? אם זט מילה מלעלית, עפ"י כללי הניקוד, הברה סגורה מוטעמת תנוקד בתנועה גדולה - לכן היה צריך להיות תָּלְמָה- משהו לא מסתדר כאן עם הניקוד בכלל. צורת הנקבה ל-תַּלָּם, שהוא אכן בעל מקצוע, "חורש אדמה, עושה תלמים" [לא יוגב, אגב], צ"ל: תַּלָּמִית או אולי תַּלֶּמֶת? אגב, לדעתי המאוד לא מקצועית ובעזרת אבן-שושן - בארמית יש תלמא = תלם. המירו את ה-אל,ף ב- ה ונקבל תלמה. אם היא הגויה כמו: במבה, הניקוד יהיה: תָּלְמָה.
 

דלזאגי

New member
זה נכון

אם ההגייה במלעיל, גם אני חושב שזה צריך להיות שני קמצים. בכל אופן השם תלמה לא מתכוון להיות נקבה לתלם (בפתח קמץ), אלא מתייחס אליו רעיונית. גם ככה בניקוד של שמות כללי האקמיה לא תופסים כמו בניקוד מלים אחרות מפני שזה כאילו שהוספת משקל חדש. אז סגרנו על תלמה במבה בשני קמצים?
 
לא לסגור../images/Emo70.gif

זה לא עובד ככה ("חוק ניקוד הברות" צולע) ואין מביאין ראיה מן הבמבה (עם כל הכבוד שיש לי אליה) פרטים אי"ה מחר, מתישהו
 

קא זו או

New member
זו היתה פליאה

הבטחת הסבר על תלמה, ואני לפחות סקרן מאוד.
 
טוב, רגע

מהלעשות, צריך גם לעבוד לפעמים אז קודם כל לפינת המיתוס המנופץ: מה שנהוג לכנות "חוק ניקוד ההברות" (סגורה/פתוחה, מוטעמת/בלתי מוטעמת, תנועה קצרה/ארוכה וכו') על ארבעת חלקיו, הוא חוק בערבון מאוד מוגבל. רק פינה אחת שלו (הברה סגורה בלתי מוטעמת-תנועה קצרה) עובדת באופן כמעט מושלם. כל שאר הפינות של המרובע הזה מרובות חריגים, וקשה לסמוך עליהן בניקוד מילים לא מוכרות. דבר שני: אין בעברית משקל כגון זה המבוקש פה: XaXXa מלעילית (X=עיצור כלשהו), וכאמור: במבה אינה ראיה, וכך גם אחלה, בעסה, חפלה ודומותיהן. כלומר אין ממש לְמה להקביל את ההמצאה הזאת, אם רוצים לנקד. המילה היחידה, כמדומני, שנהגית כך (וגם נכתבת ומנוקדת) היא לַיְלָה, וגם היא למעשה צורת משנה של לַיִל. אפשר להוסיף עליה גם צורות עם ה' המגמה כמו: אַרְצָה, בַּיְתָה, מַעְלָה*. וכשם שכל אלה מנוקדות בפתח באות הראשונה, כך לדעתי צריך להיות דינה של תַּלְמָה (פתח, שווא, קמץ) *במקרא אפשר אמנם למצוא אותן גם בקמץ, אבל זהו מצב מיוחד הקשור בטעמי המקרא ואכמ"ל
 

דלזאגי

New member
אבל רגע, המורה,

אם תלמה זה שם פרטי וכבר הסכמנו שיש בעיה עם שמות שלא מתנהגים לפי כללי האקדמיה כי הם לא מהווים משקל מיוחד לשורש, אז דווקא לא כדאי לקחת את הדוגמא ממלים (בודדות, אכן) בעברית שנראות שהן בעלות משקל זהה. לכן הבאתי את הדוגמא של במבה שזה שם סתמי. עכשיו, אני חושב שבמבה, למשל, זה בשני קמצים, אז גם תלמה, בלי קשר לתלם. אבל כמו שאמרו, לפעמים אפשר לנקד שמות איך שרוצים או מרגישים, אז כמה טוב שיש לנו עדיין קמץ ופתח, וחגיגות יום איחוד הניקוד ייאלצו להדחות בינתיים.
 
אין אין אין

כמו במבה אם אתה רוצה לנקד לפי ההרגשה – תְפדל אבל אם אתה מחפש עוגן בעקרונות הניקוד (הטעמה מלעילית וכו')... אז מה שאמרתי לעיל וכו'.
 

קא זו או

New member
אז תַּלמָה

אם כך = אל התלם. לי זה נראה נפלא, לפי הסיפורון הקטן של השואל, שכתב מפורשות שסבו בחר את השם בגלל שרצה ליצור זיקה לתלמים ולחקלאות.
 

קא זו או

New member
מדוע ולמה?

על פי הדוגמות שהביאה שבולת, יש פתח ולא סגול? מדוע ב-תלמה תסגיל ה-ת' ואילו בַּיְתָה, מַעְלָה בפתח? והרי הבחור טוען שאמו היא תַּ/תָּלמה, והוא רוצה לדעת אם נפתח או נקמץ את ה-ת"ו.
 
הגיוני

אבלא מדויק נטיית הסגוליים (מלך, בגד, כלב וכו') היא באחת משלוש דרכים (שהן למעשה שתיים): דֶרך-דַרכו, שֶבר-שִברך או: חֶלק-חֶלקו * הנטייה הזו נשמרת גם בתוספת ה' המגמה: פֶּתח – הַפֶּתחה, נֶגֶב-נֶגְבָּה; אבל: אֶרֶץ –אַרצה (כמו: אַרצו, אַרצנו וכו'). העובדה שיש סגול בצורת הבסיס לא אומרת בהכרח שזו התנועה בנטייה. הנטייה של תֶלֶם היא בפתח: תַלְמֵי, לכן אם רוצים ליצור תלם+ה' המגמה (אל התֶלֶם) צריך להיות תַלְמָה.
 

צימעס

New member
שיבולת? את מתכונת לתת את ההסבר?

[מצטרפת ליציע המאזינים השקטים]
 
למעלה