שאלה בגנטיקה

mosheyd

New member
שאלה בגנטיקה

היות ואני בור גמור בעניין זה, אשאל לגבי דיון מעניין שהיה לי עם רופאה מומחית. טענתה היתה שיש משמעות עמוקה הרבה יותר ממה שנהוג לחשוב לגבי גנטיקה והשלכותיה להמשך חייו של האדם.
טענה דומה ראיתי בתוכנית, נדמה לי בדיסקברי, עם מורגן פרימן כמנחה, ששם נטען אותו הדבר בדיוק: שגנטיקה משמעותית הרבה יותר ממה שחושבים.

אז אשאל כאן בפורום כמה שאלות, ואולי אף אנסה לעורר דיון בנושא. אשמח לתשובות מעניינות:
אם אכן כך הדבר, וגנטיקה משמעותית, עד כמה "לאחור" יש השלכה של השפעותיה? דור אחד? עשרה דורות? אולי אפילו אלף שנים? לשם הדוגמא, אם אבות אבותיי הם ממעמד הסמוראים ביפן, האם יש לכך משמעות ב-DNA שלי וכו'? (השתמשתי כאן בדוגמא מופרכת, אבותיי אינם ממעמד הסמוראים...).
שאלה נוספת, אם מצד אמי מדובר במשפחה שניתן לעקוב דורות לאחור שמדובר היה במשפחה שרוב בניה סוחרים, ומצד אבי רבנים וסוחרים, האם גם לכך יש איזשהיא משמעות?
שאלת המשך: כמובן בשילוב עם תנאי סביבה בייחוד בילדות, אם לגנטיקה יש משקל מכריע כל כך, האם לדורות קדימה נדונו צאצאיי להיות סוחרים, וכל ניסיון לברוח מגורל זה יסתיים בכישלון?
כל השאלות כאן נוסחו באופן מוחלט. כמובן שלא כל צאצאיי יהיו סוחרים. השאלה היא אקדמית לחלוטין. סתם מעניין.
תודה לכולם.

השפעה על מה? משמעות לגבי מה? השלכות על מה?

לגנטיקה שלנו יש משקל מכריע לגבי חלקים מסויימים בנו, משקל משמעותי לגבי אחרים, ומשקל זניח לגבי דברים אחרים.
&nbsp
הגנטיקה שלך תהיה משמעותית מאד בשאלה אם תקריח, אבל לא משמעותית בכלל בשאלה אם תאהב חומוס.
&nbsp
אם תנסח את השאלה יותר במדוייק, התשובות תהיינה מוצלחות יותר בהתאם.

C H 4

New member
אני מבצעת פה כמה ניחושים מושכלים

השאלה שלך מנוסחת לא נכון, אני מקווה. קיימות 2 אפשרויות לשאלות שבהן נתקלת/הרופאה אמרה.
&nbsp
הגנטיקה שלנו כמובן משמעותית, משום שהנתונים בבסיס הפיזיולוגיה שלנו צפונים במידע שנמצא שם. אבל הם פועלים בשילוב עם כל מיני השפעות סביבתיות לכן אין בקוד הגנטי שלך מידע שיקבע שתהיה סוחר או סמוראי.
אם יש לך למשל גנים שמעוררים מטבוליזם מואץ, אולי יהיו לך נתוני פתיחה טובים יותר כדי להיות אתלט מצטיין, אבל בשביל באמת לנצל אותם תצטרך גם להתאמן כמו כל האתלטים. למשל, לא מזמן היה דיון סוער בנוגע לאצנית שמסתבר שהגוף שלה מפריש יחסית כמויות טסטוסטרון גבוהות מה שמאפשר לה לטפח סט שרירים מפואר יותר מאשר מתחרות אחרות (שאם יטלו טסטוסטרון בגלולות יפסלו מלהתחרות). כמובן שארגוני הספורט "לא יכולים לראות אי צדק שכזה" ולכן דרשו ממנה לעבור טיפולים רפואיים להורדת כמויות הורמונים בגוף ו"החזירו את הטבע על כנו" כי כמובן שהם יודעים יותר טוב ממה שנוצר באופן טבעי.
למעמד או מקצוע יכולות להיות כל מיני נטיות בסיסיות שיעזרו להתמודד איתם, למשל סוחר צריך יכולת חישובית, אתלט כאמור זקוק למטבוליזם תקין וכו'. מכיוון שהתכונות האלו הן בחלקן תורשתיות אפשר לומר שיש בהן מן הגנטיקה, אבל זו לא תגלית קונספטואלית חדשה. יתרה מזאת, ילדים לא יוצאים תמיד כמו ההורים שלהם, בטח לא בתכונות מורכבות כמו יכולת חישובית, ויש גם מרכיבים התנהגותיים/חינוכיים גדולים בהרבה מקצועות ומעמדות בעולם. בעבר לקחו את הרעיון הזה לאקסטרים, ופתחו את תורת האאוגנטיקה. ישנן קומץ הוכחות מתמטיות שמראות שמדובר בתורה בלתי סבירה שפשוט שרתה באופן נוח את בעלי הממון והכח בזמנים מסויימים.
&nbsp
אפשרות אחרת היא שאתה שואל בנוגע לאפיגנטיקה- כלומר הדברים שלא נמצאים בקוד הגנטי אבל משאירים עליו איזושהי חותמת שעשויה להשפיע על האופן בה הקוד הגנטי בא לידי ביטוי. אבל אלו לא דברים שקובעים תכלית לקיום שלנו, כלומר, אין איזו תבנית מיוחדת שנשמרת במשפחות של מקצוע X.
&nbsp
לגבי מורגן פרימן, בטוח שאתה לא מתכוון ללוסי? הוא היה סרט אקשן מגניב עד האמצע עם מדע לא רלוונטי.
&nbsp
מא

mosheyd

New member
תודה על תשובתך המאירה

צירוף הנסיבות של אמירה ספיציפית ונחרצת של רופאה מומחית, בהצטרף לתוכנית שראיתי עם מורגן פרימן, עורר אצלי תהיות אקדמיות.
לגבי מורגן פרימן כשלעצמו, אין לי מושג קלוש מהי היצירה "לוסי", ואני משער שאני ממש ממש לא מדבר על זה. הוא מנחה תוכנית מעניינת בדיסקברי בשם "אל תוך חור התולעת". שם צפיתי בטענה שניתנה על איזשהו "דטרמיניזם אישיותי" בכל הנוגע לגנטיקה. ואין זו פעם ראשונה שניתקלתי בטענה שכזו.
מבחינה של בנייה והתפתחות האישיות האנושית, ברור לי שיש השפעה גדולה הרבה יותר כתוצאה ממשתנים סביבתיים, ובפרט בגילאים שנתיים עד שש. יחד עם זאת, הבנתי בביולוגיה בכלל, ובגנטיקה בפרט, היא זעומה הרבה פחות מרוב בני האדם שסביבי... ואם אני שומע דעות כה נחרצות אז הדבר מעורר אצלי תהיות.
דוגמא נוספת וקרובה הרבה יותר למדינה זו מאשר מעמד הסמוראים? בני שבט לוי והכהנים עסקו תמיד בעבודת הקודש. העניין הוא שאומנם הדבר התחיל בזמן משה ואהרון, אך לא נעצר בבית המקדש, ולמעשה ממשיך עד ימינו אנו, כאשר הם נדרשים לקריאה בתורה בבית הכנסת.
למרות כל זה, לאחרונה נתקלתי במספר דעות שמדברות על משה כמנהיג גאון, אומנם, אך כזה שלא פחד להיות אכזרי כשצריך. דעות אלה מדברות על שבט לוי כמעין משמר פרטוריאני אישי שלו, ששימש אותו גם ל"משימות מיוחדות". דהיינו, הגנה אישית שלו ושל אהרון, ושאר משימות "מלוכלכות". אמירה זו הופכת את בני השבט למשהו קצת פחות למדני וקצת יותר לוחמני. האם יש לכל אלה משמעות עד ימינו?

שוב, אין כאן תזה אקדמית משובחת, אלא כמה מאפיינים סימבוליים שמעוררים את סקרנות בן האנוש.
שוב תודה על תשובתך. היא היתה מעניינת ומאירה.

C H 4

New member
קח לעצמך כלל

אם מספרים לך על תאוריה שאתה לא יכול להסביר במונחים ספציפיים, כניראה אתה מפספס משהו (או שמי שהסביר לך פספס משהו, היינו הך).
כמו שכבר כתבתי השאלה שלך מנוסחת לא נכון וקשה להבין מה בדיוק אתה שואל. מה שבטוח שאין גנים למקצועות ספציפיים ונראה לי שקלטת פיסות מידע קטנות מתוך מידע די גדול שנזרק לעברך.

למעלה