שאלה בנוגע לאתיקה באוריגאמי-למירי ג

gogolobo

New member
שאלה בנוגע לאתיקה באוריגאמי-למירי ג

שלום לכם. יצא לי לעיין בחוברת של מירי גולן - מספר 8 וראיתי שם דגם של שני לבבות מחוברים. הדגם לא של מירי, ובכל זאת לא מצויין שם הממציא, ומירי קוצרת את המצלצלין. האם הדבר מקובל? האם אני יכולה מחר להוציא ספר עם דגמים שונים של אנשים שונים ולהרוויח ממנו? לי זה לא נראה בסדר

Matan Bi

New member
ממש מדהים!

אני לפני הרבה זמן קיפלתי את זה,אבל מדף אוריגמי זה יצא פחות יפה,עם טישו-פוייל עוד לא ניסתי אבל,זה יוצא מאד יפה,שילות הצבאים מהמם.

bshuval

New member
An answer

Unfortunately, the computer I am using doesn't have Hebrew installed, so I will type my answer in English. Miri wrote her booklets quite a few years back. When she wrote the booklets, her knowledge of origami was mainly from Japanese publications. Back then, the Japanese publication did not have any English annotations. Miri thought that the said model (and a few others) was traditional. Later on, she had learnt that the models weren't traditional, and contacted each of the creators to ask for permission. She received all creators' permissions. However there was a problem with a Yoshizawa model in booklet 3. As a consequence, Miri stopped printing booklet 3. Booklets 7 and 8, I believe are also out of print, but for a different reason.​

gogolobo

New member
תשובה לתשובה

ראשית, אי ידיעת החוק אינה פותרת מעונש, וגם אם הדברים נעשו בתום לב, על מירי להפסיק לשווק את החוברות, ישנה כאן הפרה בוטה של זכויות יוצרים. קשה לי להאמין שמירי חשבה שהלבבות של FRANCIS OW הם דגם מסורתי, כיוון שמר פרנסיס הוא מסינגפור, וככל שידוע לי הלבבות מופיעים רק בספר ORIGAMI HEARTS שמודפס באנגלית. מירי עדיין לא ביקשה רשות, לפחות לא מפרנסיס, וכעדות יש לי תכתובת אישית שלי איתו שבה הוא עונה לי שאין לו הרבה מה לעשות בדבר הפרת זכויות היוצרים ולא נותר לו אלא לקוות שאנשים כמותה לא ישנו טוב בלילה. אשמח לפרסם את מכתבי אל פרנסיס ותשובתו. דבר זה גורם לי לתהות אם מירי דיברה אמת בנוגע לשאר היוצרים. האם ניתן לראות מכתב אישור מהם? הטענות שהעלית נשמעות קצת ילדותיות ולי נראה שהן מנסות "ליפות" את העוולה. מירי לא כך תמימה. היא היתה חברה באגודת אומנות אוריגמי הישראלית עד שהסתכסכה עם המייסדים ופנתה לכיוון עשיית רווחים אישיים מאוריגאמי. רק לאחר מכן היא הוציאה את החוברות, ואם עד חוברת מספר 8 היא לא הבינה שיש עניין של זכויות יוצרים (מעניין אם יש את הסימן של זכויות יוצרים על ספרה...) אז אני מאד מצטערת - היא כסילה גמורה! אני קוראת למירי בזאת לחדול מלמכור את חוברותיה שבהן יש יצירות גנובות!

gogolobo

New member
Francis Ow's letter

Dear Carmit, I thank you very much for your e-mail and your concern about some of my models being pirated. This is not the first time that this has happened and I have to live with the fact that there are thieves and pirates even in this peaceful origami world! There is nothing much I can do because I do not have the means and cash to seek redress. These people doing such things to make some money do not belong to the origami world. May they live with their conscience pricking them... that is if they have a heart. Peace and Harmony through Origami. PS. My homepage has just been updated and you are invited to visit it at anytime. There are also some diagrams that you can download. It is at:- http:/web.singnet.com.sg/~owrigami Happy folding. Francis Ow Singapore.

gogolobo

New member
אם מירי תמצא לנכון לענות

אני מוכנה לפנות אישית לכל שאר האומנים שדגמיהם מופיעים בחוברותיה ולשאול אותם אם נכונה הטענה שמירי קיבלה את רשותם לפרסום.

mirigami

New member
יונתן ישן ואני אגיב

לצערי אני עסוקה מאוד ולא כל יום נכנסת לפורום אני עסוקה מאוד בהכנת פסטיבל סוכות וכמובן ביונתן הקטן שרוצה את אמא ..... ראשית אני חושבת שכשאת לא מזדהה ואי אפשר לדעת מי את זה נראה מגמתי כשמישהו רוצה לתקוף אז הוא תוקף!!!!!!!!!!! ולא תעזור שום תגובה! אם מישהו רוצה להתקיף אותי באופן אישי שיציג את עצמו. זו הוצאת דיבה מה שאת עושה, את מציגה טענות קשות ללא ידיעת העובדות יכולת לפנות אלי באופן אישי והיית מקבלת תשובה. מטרת הפורום היא להרחיב את הידע על עולם האוריגאמי ולהתקפה אישית מטעה שכזו אין לה מקום בפורום. > קשה לי להאמין שמירי חשבה שהלבבות של FRANCIS OW הם דגם מסורתי, כיוון שמר פרנסיס הוא מסינגפור, וככל שידוע לי הלבבות מופיעים רק בספר ORIGAMI HEARTS שמודפס באנגלית. וזה רק מוכיח את טענתי למדתי את המודל מחברים ביפן שידעו אוריגאמי. ואמרו שהמודלים מסורתיים. קשה היה לבדוק האם הדגם לא מסורתי מכיון שלא נתקלתי במודל בספר. בשאר המודלים בחוברת 8 מוזכר שם היוצרים מלבד הדגם הזה. מלבד זאת בועז הסביר זאת. > הדגם לא של מירי, ובכל זאת לא מצויין שם הממציא, ומירי קוצרת את המצלצלין. הכסף מהחוברות אינו הולך לכיסי אלא למרכז לאוריגאמי והמרכז לאוריגאמי עושה בכסף זה פרויקטים רבים כמו פרויקט השלום שעד לפני חצי שנה נעשה מההכנסות של המרכז לאוריגאמי בלבד ללא תקציבים. מלבד זאת לוקח שנים לכסות את הוצאת החוברות מכיון שעלותם גבוה מאוד ובארץ עולם האוריגאמי קטן. > מירי עדיין לא ביקשה רשות, לפחות לא מפרנסיס, וכעדות יש לי תכתובת אישית שלי איתו שבה הוא עונה לי שאין לו הרבה מה לעשות בדבר הפרת זכויות היוצרים ולא נותר לו אלא לקוות שאנשים כמותה לא ישנו טוב בלילה. אשמח לפרסם את מכתבי אל פרנסיס ותשובתו. בספרים הקודמים שלי לא היה לי מידע לגבי המודלים וארגוני האוריגאמי וזה היה עידן ללא אינטרנט והייתי די מבודדת מעולם האוריגאמי. כשהכרתי את פול ויצאתי לכנסים הבנתי שטעיתי עם החוברות הראשונות . פול שלח מכתב לכל היוצרים בשמי וככבוד ליושיזאווה החלטתי באופן אישי להפסיק את הדפסת חוברת 3 כנראה שפספסנו את פרנסיס או ואנחנו נפנה אליו באופן אישי . ההוראות בחוברות הם שלי מעולם לא העתקתי מודל מספר לרוב הייתי מלמדת את המודל מכינה הוראות נותנת לתלמידים שלי לקפל וכך הייתי משנה אותם. כך שכל ההוראות שלי. על החוברות תמיד נכתב ערכה וכתבה מעולם לא היה כתוב יצרה! לחוברות אלו תרומה רבה להתפתחות האוריגאמי בישראל ושוב אני אומרת לחוברות ולא לי ההוראות הברורות סייעו לרבים להבין להצליח ולהפוך את האוריגאמי לתחביב. > ראשית, אי ידיעת החוק אינה פותרת מעונש, וגם אם הדברים נעשו בתום לב, על מירי להפסיק לשווק את החוברות, ישנה כאן הפרה בוטה של זכויות יוצרים. בפניה שלנו ליוצרים (שפול מכיר באופן אישי ואת חלקם פגשתי באופן אישי ) ביקשנו אישור להמשיך לפרסם את החוברות ללא שם מכיון שזה יצריך הוצאה של פלטות חדשות ועלויות נוספות. קיבלנו אישור מכיון שכולם הבינו שהכסף אינו הולך לכיסי אלא למרכז הישראלי לאוריגאמי ולפיתוח האוריגאמי . > היא היתה חברה באגודת אומנות אוריגמי הישראלית עד שהסתכסכה עם המייסדים ופנתה לכיוון עשיית רווחים אישיים מאוריגאמי. רק לאחר מכן היא הוציאה את החוברות, לגבי אגודת האוריגאמי הזעירה מעולם לא הייתי חברה ! רוזלי תעיד על כך! מעולם לא הסתכסכתי עם רוזלי אלא להפך. רוזלי ככבוד לליליאן וגם מכיון שאני מחבבת אותה הוזמנה למיני כנס במוזיאון ארץ ישראל שהתקיים לפני בערך 6 שנים והוזמנה לסדנאות רבות שעשיתי (וגם הגיעה) ונפגשנו באופן אישי פעמים רבות. בכנס האחרון הזמנו את רוזלי וגם לחברים מהאגודה אפשרנו להגיע אני לא אבקר את האגודה ולא משנה שהם מעט חברים לכולם יש זכות קיום. וככול שרבים יתרמו לעולם האוריגאמי כך יטב! ...) < אז אני מאד מצטערת - היא כסילה גמורה! לא יפה וזה רק מוכיח שכוונתך אינה תמימה. הכנס הנפלא שהיה בעין גדי וספר אוסף של החובבים שיצא לאור בימים אלו ,פסטיבל סוכות והמעבר של המרכז למוזיאון הם פרי עבודה קשה מאוד ולא רק שלי אלא של אנשים רבים במרכז לאוריגאמי ובמועדון חובבים. גם הפורום הזה שאת מנסה להתנגח בי איתו הוקם על ידי!!! אני לא מרגישה בעלים על האוריגאמי או על שום דבר גם לא על המרכז לאוריגאמי היום אני כאן ומחר לא! ואני לא אענה לשום התקפות נוספות מכיון שזה לא מטרת הפורום! ותודה לבועז ההסטוריון שלנו על ההסבר. שלכם מירי

gogolobo

New member
תגובה רצינית למירי

>ראשית אני חושבת שכשאת לא מזדהה ואי אפשר לדעת מי את זה נראה מגמתי כשמישהו רוצה לתקוף אז הוא תוקף!!!!!!!!!!! ודאי שאני מגמתית - אני רוצה לקבל תשובות על משהו ש"מסריח מהראש". ולגבי הזיהוי - שמתי לב שבפורום הזה לכולם יש כינויים. האם שמי ישנה את העובדות? האם את מנסה להטות את האש? ובכן, נעים מאד, שמי כרמית. >וזה רק מוכיח את טענתי למדתי את המודל מחברים ביפן שידעו אוריגאמי. ואמרו שהמודלים מסורתיים נו באמת מירי, החבר של החברה של החבר שלי פשוט לא ידעו... >קשה היה לבדוק האם הדגם לא מסורתי מכיון שלא נתקלתי במודל בספר. אחרי כמה שנות התעסקות באוריגאמי יצאה חוברת 8??? >הכסף מהחוברות אינו הולך לכיסי אלא למרכז לאוריגאמי תזכירי לי בבקשה מי מנהל המרכז לאוריגאמי? לא מירי גולן??? >בספרים הקודמים שלי לא היה לי מידע לגבי המודלים וארגוני האוריגאמי וזה היה עידן ללא אינטרנט והייתי די מבודדת מעולם האוריגאמי. שוב תירוצים של ילדה ביסודי??? בזמן הוצאת חוברת 8 לא היה אינטרנט??? אני יודעת, הסתגרת כל היום בבית ולא היה לך מושג שקיים דבר כזה. היית מבודדת מעולם האוריגאמי (רגע - לא אמרת שלמדת ביפן?) ופשוט לא ידעת שיש עוד ממציאים!!! >כנראה שפספסנו את פרנסיס או ואנחנו נפנה אליו באופן אישי . זה התירוץ העלוב ביותר עד כה! מה זאת אומרת "כנראה פספסנו" ???!!! ביקשת רשות או לא?! איך מפספסים דבר שכזה??? ואיך נוכל לדעת שאולי, רק אולי, לא פספסת במקרה עוד יוצרים שאת רעיונותיהם את מוכרת??? >על החוברות תמיד נכתב ערכה וכתבה מעולם לא היה כתוב יצרה! אז מותר לי לקחת את החוברות שלך, לשנות את דרך שרטוט הדיאגרמות, את הכריכה, ולפרסם בשמי? "ערכה וכתבה כרמית". זה נשמע לי ממש רעיון מצויין! >בפניה שלנו ליוצרים (שפול מכיר באופן אישי ואת חלקם פגשתי באופן אישי ) ביקשנו אישור להמשיך לפרסם את החוברות ללא שם מכיון שזה יצריך הוצאה של פלטות חדשות ועלויות נוספות אז זה נכון שאת עושה את הדברים למען הכסף! מירי - תכניסי את זה טוב טוב לראש - הפרת זכויות יוצרים זו גניבה, וגם אם זה כרוך בהוצאה כספית - את צריכה לשאת בכך! מי אם לא את צריך לתת דוגמא אישית! >לגבי אגודת האוריגאמי הזעירה מעולם לא הייתי חברה ! באמת?! לא השתתפת מעולם בפגישות האגודה?... נראה שכואב לך קצת שאין לך בלעדיות על האוריגאמי בארץ, אחרת אין לי הסבר למה להשתמש במילה כמו "זעירה". אגודת האוריגאמי של רוזלי אולי "זעירה" כהגדרתך, אך בניגוד למרכז שאת מפעילה, מטרת האגודה של רוזלי היא הפצת אומנות האוריגאמי בלבד - ללא מטרות רווח. ואם בכך עסקינן - מדוע לעולם אינך מזכירה אגודה זו בתשובה לשאלות הפונים בדבר פעילויות אוריגאמי? אה, בטח אין לך אינטרנט ולא שמעת על האגודה! >גם הפורום הזה שאת מנסה להתנגח בי איתו הוקם על ידי!!! מירי - צאי מהמגלומניות שלך! אולי הקמת את הפורום, אבל א-י-ן לך בעלות על אוריגאמי, לא בארץ ולא בשום מקום אחר בעולם! מירי - האם את מוכנה למסור בפורום את שמות שאר היוצרים שדגמיהם מופיעים בחוברותייך ללא איזכור שמם? או שאולי זה סוד שאסור לאף אחד בפורום לדעת? אם באמת נותר בך יושר - הפסיקי למכור את חוברת 8 או כל חוברת אחרת שבה יש הפרת זכויות יוצרים! ולסיום, אני מקווה שמילותיו של פרנסיס או, כפי שמופיעות בשרשור מעלה אכן ימצאו מקום לליבך.

mirigami

New member
שלחנו אימל ל- FRANCIS OW

וקיבלנו תגובה: אני אומר את עיקרי הדברים ולא אפרסם את מכתבו כפי שאת עשית (אני מקווה שהוא נתן לך אישור לפרסם את המכתב שכתב אליך) מכתבו היה ידידותי והוא מבין שזה יכול לקרות ובנימה ידידותית ביקש שנשלח לו עותק!

gogolobo

New member
מוטב מאוחר מאשר אף פעם לא

אני שמחה שהעליתי את הנושא וזה הזיז אותך. לקח לך כמה שנים וחבל שאת עושה את זה רק כשהנושא עלה, ולא מתוך יושר פנימי, מה שגורם לי לתהות אם ב-א-מ-ת עשית זאת, כיוון שכבר כתבת פעם אחת שעשית זאת והתברר שלא...

bshuval

New member
A reply

Hi all, I am sorry I am writing in English, but the internet is still not available at my apartment. I felt quite embarrassed to read about this on the forum. Carmit, if you have a question for Miri, you could have asked her the question personally. I am sure she would be more than happy to supply you with an answer. In fact, I had noticed the same thing. But, I simply asked Miri about it, got an answer, and put the subject to rest. I think that there is no need for public humiliation about this. Please keep your views about Miri to yourself. I try not to judge people I do not personally know. It is only too easy to look at a list of things a person has done and judge them wrong according to it. It is true that Miri has made a mistake. However, she also did her best to amend that mistake. It is very unfortunate that you cannot see it. And I must tell you that this mistake is completely inncoent. When you learn a model from someone, and that someone doesn't know the creator, it is only too easy to decide it is traditional. In fact, the star whose directions appear in the FAQ is wildly thought to be traditional. Even I thought it were. However, I later learnt that it was created by Philip Shen. There are many other examples like that. Packages of paper OUSA sells, come with instructions. I have two packs at home that are not credited, but I know the creators. These are cases where the model is so popular, it is thought to be traditional. Even if it is later discovered as not traditional. Please keep these fights off the forum. I would be more than happy to discuss this privately with people.​

גילה או

New member
מצטרפת לבקשה לנצל את הפורום ליעודו

עיניני זכויות יוצרים זה אכן עניין חשוב .גם אם יש למישהוא טענות בעניין יש דרכים לברר זאת .נימה אישית ותוקפנית מקומה לא כאן!! מירי ,המשיכי לפעול נאמנה לקידום האוריגמי כפי שעשית בהצלחה בשנים האחרונות. גילה.

gogolobo

New member
הצדק

אני מאד מצטערת, אך יש לי מוסר צדק גבוהה, ולי מאד כואב כשמישהו מנצל דבר טהור כמו אוריגאמי עבור פרסום וממון. עובדה היא, שלמרות מה שמירי כתבה - שהיא פנתה בצורה אישית לכל היוצרים - הדבר התברר כלא נכון לפחות במקרה של פרנסיס או. אני חושבת שכשמעלים משהו על הכתב - בייחוד כמנהלת הפורום - על הדברים להיות מדוייקים! האם אתה באמת כה נאיבי לחשוב ש"אופס - באמת לפרנסיס או שחכתי לכתוב...". בתור יו"ר מועדון אוריגאמי הייתי מצפה לקצת יותר מקצועיות ממירי. אני שמחה שלפחות מבחינת פרנסיס או תוקנה העוולה (ולו חלקית) בעקבות דבריי. כתבתי את הדברים מתוך כאב על ניצול ציני של אוריגאמי. מירי אולי תרמה לתחום האוריגאמי, אך אני תוהה לגבי הסיבה האמיתית והיושר המקצועי. אני חושבת שחשוב שכל משתתפי הפורום ידעו על עניין הפרת זכויות היוצרים, במיוחד חשוב שמי ששם את עצמו לראש, ייהיה "נקי", יהווה מודל טוב לחיקוי ולא ההיפך (כפי שלצערי אנו רואים אצל נבחרי העם...). אני גם עדיין חושבת שעל מירי להפסיק להרוויח מחוברות בהן ישנן יצירות עם הפרת זכויות יוצרים. זה שהיא פנתה ליוצרים לאחר מעשה (לחלקם...) יכול להסביר את הטעות שנעשתה, מעין התנצלות. אבל להמשיך להדפיס ולמכור - זה כבר נראה לי לא בסדר. אם כבר נעשה העוול - למה לא לתקן אותו? אם מירי באמת קיבלה את רשות היוצרים, שתפגין מעט יושר פנימי, וגם אם הדבר כרוך בתשלום עליה להוסיף את שמות היוצרים בחוברותיה, ולו למען היושר ודורות המקפלים הבאים, שלא יטעו ויחשבו שעניין הפרת זכויות יוצרים באוריגאמי הוא עניין של מה בכך. אני חושבת שחשוב לכל משתתפי הפורום לדעת האם הכסף חשוב למירי או טהרת האוריגאמי. אני אמרתי את שלי. כל אחד ממשתתפי הפורום יכול להסיק את מסקנותיו הוא.

mirigami

New member
תגובה אחרונה

כמנהלת פורום אני יכולה למחוק את ההודעות המבזות שלך בחרתי שלא מכיון שהאופן בו כתבת מעיד על הכותב. אם תמשיכי בכך אני אמחוק אותן כל מה שכתבת מתועד ואם תמשיכי להטריד אותי אני אתבע אותך על הוצאת דיבה. תודה לכולם על התמיכה אני ופול ג'קסון מבקשים לא לענות לה תודה

למעלה