שאלה בנוגע לביטוי הקשור בבלשנות

Bohemi

New member
שאלה בנוגע לביטוי הקשור בבלשנות

שלום,
יש מונח שאני די בטוחה שקיים וששמעתי אותו, אך אני לא מצליחה להיזכר מהו או להגדיר אותו מספיק טוב כדי לחפש אותו בגוגל-
איך נקראת מחיקת מילים או ביטויים מהשפה, לעיתים עם החלפתן במילים אחרות, כחלק מאידיאולוגיה פוליטית או אחרי טראומה מסוימת?
לדוגמא ב"1984" של ג'ורג' אורוול, כשממציאים את ה"שיחדש" ועם השפה הישנה מעלימים רגשות או תפיסות עולם. דוגמא מנוגדת וקצת שונה אפשר למצוא בארה"ב, כשהמילה "כושי" יוצאת מהלקסיקון והופכת למגונה. או- בעיראק במשטר הבעת' לא היה שימוש במילה "שיעי" כדי למנוע שיח סקטוריאלי שיכול לערער את מעמד המשטר הסוני.

חשבתי על זה בתחילת השבוע ותחושת ה"זה עומד לי על קצה הלשון" לא מרפה, ועכשיו באופן אירוני אני צריכה את המונח כדי לתאר תופעה בעבודה לאוניברסיטה. האם אתם מכירים משהו כזה או שהזיתי אותו מדמיוני הקודח?
אשמח לעזרתכם, סליחה על ההתפרצות לפורום.
 

מיכי 10

Member
ברוכה הבאה לפורום.


זאת לא התפרצות, אלא שאלה עניינית בהחלט.

האם את מתכוונת ל"תקינות פוליטית" = politically correct
 

מיכי 10

Member
וואו. לא הִכרתי את המושג הזה.

הייתי בטוחה לגמרי שהשואלת התכוונה לְמה שכתבתי למעלה.
 

Bohemi

New member
כנראה התכוונתי ל"מכבסת מילים" באמת

פשוט משום מה חשבתי שיש לזה שם מדעי יותר.

אני מניחה שאתן עוסקות בבלשנות כמקצוע, אבל אתן מכירות אולי ספר מדע פופולרי טוב על פסיכובלשנות, או על היפותזת ספיר-וורף, או בעצם כל דבר שנראה לכן מעניין וקריא לאנשים לא מהמקצוע?

תודה לכן על התשובות
 

trilliane

Well-known member
מנהל
"יופמיזם" זה "מדעי" (אקדמי) לחלוטין...

לא מתמצאת בפסיכובלשנות, צר לי. אני יכולה להמליץ על ספריו של גיא דויטשר ("גלגולי לשון", "בראי השפה") כספרי בלשנות פופולרים מצוינים.
 

מיכי 10

Member
גם אני לא בלשנית במקצועי,

אלא רק חובבת.
מעניין שהספר היחיד שחשבתי עליו, הוא "גלגולי לשון" של גיא דויטשר, שמישהו השאיל י, אבל הספקתי בינתיים לקרוא בו רק מעט.
יש כאן בפורום גם בלשנים "אמיתיים", כלומר מומחים לבלשנות.
 

מיכי 10

Member
אל תשימו
. ניסיון לבדוק ב-
, בלבד.

כלומר, זה רק ניסיון לבדוק שני דברים אשר קשורים לכותרות בפורומים.

צדקתי. כיום יש אפשרות לסמן אייקונים גם בכותרת בשתי האפשרויות (1. בלחיצה על האייקון או 2. בכתיבתו במילים, בין שני קווים | | כאלה).
וגם צדקתי שיש אפשרות לכתוב עד 45 תווים בכותרת.
 
למעלה