שאלה בנוגע לספרים לגבי היסטוריה של העם היהודי

אייני

New member
שאלה בנוגע לספרים לגבי היסטוריה של העם היהודי

אני מאוד מתעניין בהיסטוריה של העם היהודי, בעיקר בתקופת התנ"ך (תקופת אברהם, יציאת מצרים, כיבוש הארץ, עד גלות בבל), איך התפתח, ומה היה כאן. אולם הבעיה המרכזית שלי היא שכל הספרים שאני מוצא למעשה הם ספרים שמתבססים על התנ"ך כעל אמת בלתי ניתנת לערעור, גם אם אין ממש ממצאים בנושא. ברור לי לחלוטין כי אובייקטיביות אמיתית בסופו של דבר לא ממש יכולה להיות בארכיאולוגיה או בהיסטוריה, אולם אני בכל זאת מנסה לחפש ספר שמנסה לבנות את ההיסטוריה של העם היהודי בצורה כמה שיותר אובייקטיבית, ומתוך ראייה שהתנ"ך הוא פשוט עוד ממצא (שלא בהכרח נכון), ולא משהו שיש להתבסס עליו ולהכריע גורלות לפיו (מקווה שהצלחתי להיות ברור). אז השאלה שלי אליכם - יש חיה כזאת? יש ספר כזה בנמצא? ויש לכם המלצות? (מקווה שזה הפורום הנכון לשאול בו, ומקווה שזה בסדר שפתחתי הודעה חדשה. אם לא - אני מתנצל) וכמובן - תודה לעוזרים!

אורי-

New member
יש חיה כזאת - ביקורת המקרא

תחום מאוד מעניין ומאוד שנוי במחלוקת כיוון שכשמו כן הוא - לקחת טקסטים ולהשתמש בהם באופן שנוגד את הסיבה להשתמרותם. רק אם מצליחים לבוא נקיים מדעות קודמות (יש מי שבא עם דעות ששוללות הכל, ויש מי שמגיע מתוך אמונה שהכל אמת צרופה) ניתן לחקור את המקורות התנ"כיים בצורה טובה כי מחפשים תובנות ולא לאושש פרדיגמות. אז אפשר לראות כיצד טקסטים תנ"כיים דומים לטקסטים אחרים, חלקם מתוארכים לתקופה שקודמת לתנ"ך. קשה לי להמליץ לך על ספר כלשהו. אני יודע שבלימודי ארכיאולוגיה, לדוגמא, כנשענים על טקסטים כדי להבין ממצאים - או להיפך: כשמחפשים אישוש בשטח לטקסטים, אז מתעוררות שאלות רבות בנושא ירושליים בתקופת דוד המלך. וכך הארכיאולוגיה של התקופה הופכת לחקר המקרא וגם לביקורת עליו. טקסט שזכור לי, והוא דוגמא לביקורת המקרא - סיפור משה בתיבה אל מול סיפור אחר של מלך אשורי שגם הוא היה בתיבה, אם כי הרבה קודם (על פי תיארוכים). על פי מקורות שונים, יש דעות שונות בכל הקשור לנושאים שציינת: מה אמת ומה מיתוס, מה היה ומה רק נכנס לזכרון הקולקטיבי של העם. ובגלל הקישור הפוליטי והדתי של נושאים כאלה, במוסדות אקדמיים שונים בארץ תיתקל בגישות שונות לנושא ביקורת המקרא. לדעתי, התנ"ך מאוד משפיע על העם היהודי המודרני, אבל לא ניתן להבין בעזרתו כיצד העם היהודי הגיע למצבו הנוכחי, 2000 שנה אחר כך. מקום נחמד להתחיל בו- לקרוא מעט מהספרים שבברית החדשה, אותם יותר קל לקרוא באופן נייטרלי כי לא "גדלנו" עליהם ולא הכרנו את הפירושים לפני שקראנו את הטקסט עצמו. מעניין להשוות טקסט נוסף שעבור היהדות אינו מקודש, אבל מתאר בשפה דומה אירועים דומים. (יש מי שיגיד שההשפעה דומה במכוון, ויש מי שיגיד שזו פשוט השפה של התקופה)

אייני

New member
זהו, אני מעוניין בספר היסטוריה

שמנסה לשפוט בעיקר לפי הממצאים הארכיאולוגיים בשטח, ופשוט לוקח את התנ"ך בערבון מוגבל - כסוג של ממצא, שיכול להיות שגוי. לדוגמא, אם בתנ"ך כתוב שיציאת מצריים הייתה בתאריך הזה והזה, אולם לא התגלו שום ממצאים ארכיאולוגים שמעידים על כך, או התגלו ממצאים שסותרים את זה ממש, אז בספר יסבירו על כך ויסבירו מה היה לעם היהודי באותה תקופה אם לא הייתה יציאת מצריים (שזה אחד הדברים שמאוד מסקרנים אותי האמת, אני רוצה לדעת עד כמה יש או אין ממצאים שתומכים ביציאת מצריים, ואם לא הייתה יציאת מצריים, אז מה היה בדיוק במקומה לדעת החוקרים). משהו כזה. כלומר, ספר כמה שיותר אובייקטיבי - ששופט כמה שהוא יכול לפי הממצאים בשטח ולא מנסה להתאים הכל לתנ"ך.

Y. Welis

New member
חפש על פינקלשטיין, גם בפורום (נושא לדיונים)

ספריו עם סילברמן - 'ראשית ישראל: ארכאולוגיה, מקרא וזיכרון היסטורי' וכן 'דוד ושלמה - בין מציאות היסטורית למיתוס', הם מהידועים. בנוסף יש את זאב הרצוג, אדם זרטל (מהכיוון הנגדי, אם כי עצמאי למדי) ועוד. אני הגעתי לתחום לפני עשור וחצי, מספרו של ריצ'רד אליוט פרידמן, 'מי כתב את התנ"ך', שהיה אולי הראשון שתיאר בשפה ברורה את תיאוריית המקורות (או 'תעודות') שהיא בבסיס המחקר המדעי של התנ"ך. אם תרצה להמשיך משם - ספרו המונומנטאלי של אלכסנדר רופא, 'מבוא לספרות המקרא' (כרמל, 2007) הוא המחקר המקיף ביותר בעברית - ספר שהופך את הראש... לא תוכל לקרוא את התנ"ך באותו אופן אחריו. יש גם אנציקלופדיה בהוצאת 'יבנה' בשם 'עולם התנ"ך' או משהו דומה, שמבוססת מחקר מדעי ברובה, ומאוד מעניינת.

אייני

New member
תודה!

אני אחפש:) (אם כי לגבי האנציקלופדיה, אני מעוניין כמובן בעיקר בספרי קריאה. כלומר, שהם יהיו קריאים כמה שאפשר, ככה שנראה לי שאוותר עליה. אם כי אנסה למצוא אותה כדי לעיין בה קצת לפחות)

למעלה