שאלה בנושא ההורים שלנו ( ארוך)

vered4

New member
שאלה בנושא ההורים שלנו ( ארוך)

יש משפחות שהיחסים עם ההורים טובים וקרובים, לפעמים גם גרים ממש קרוב וזה טוב. איך אתם מסתדרים? אצלינו, לאמא שלי יש בעיה של שליטה, היא חייבת להצליח בהכל, לעשות הכל ולא מרפה. בעבר זה גרם להרבה חיכוכים בינינו ודי התרחקתי. היום היחסים יותר טובים, אבל אמא שלי בבעיה. אבא שלי במצב שהוא צריך טיפול, יש מטפלת בבית, אבל אמא שלי מרגישה שהכל על הכתפיים שלה. הוא יכול להיות יותר עצמאי, היא יכולה להשתחרר קצת. לא רק שהיא לא עושה את זה, היא היתה רוצה שאני אהיה מעורבת יותר במה שקורה אצלם. שאגיד לו שקשה לה, שאגיד לו שיתנהג אליה יותר יפה. היחסים שלהם על הפנים, היא מטפלת והוא לא מרוצה, היא מרגישה שהיא מקדישה לו את חייה והוא לא מעריך אותה. על טיפול זוגי אין מה לדבר (אבא שלי בן 80). כמה פעמים הצעתי את עזרתי, בלבוא איתה למקום מסוים, בלראות מטפלת. היא לא מבקשת את עזרתי (איזה קטע פולני שכנראה אני לא יודעת לשחק אותו יפה, וגם אין לי ענין), אבל כל הזמן מדגישה שהיא מטפלת לבד בהכל. נכון שיש לי את המשפחה והילדים שלי, אנחנו גרים במרחק 3/4 שעה נסיעה, אז זה לא מסתדר לקפוץ במשך השבוע, ואין לי אפשרות לטפל יותר צמוד, אבל גם את המעט שאני יכולה, היא לא מבקשת. אח שלי בחו"ל עם משפחתו כבר כמה שנים, מגיע לבקר ובמקרי חירום, אבל לא נמצא בשביל היום יום. המלצתי לה ללכת לטיפול, כי לדעתי היא לא מנהלת נכון את חייה והיא צריכה איש מקצוע שיעזור לה להוריד מהנטל, ואפילו רק כדי לפרוק מהנטל הנפשי. היא אומרת שהלכה למישהי "מצויינת" שאמרה לה שהיא מבינה אותה, ואין מה לעשות, אז מה זה עוזר. את טענתי שמישהי מצויינת צריכה לעזור לה בטיפול יותר ארוך, היא מבטלת בתירוץ של חוסר זמן ואי יכולת להתארגן. חבל לי עליה, אבל היא לא מוכנה לשמוע שום דבר שלא בתנאים שלה. האפשרות לעבור יותר קרוב אלינו לא מתאימה להם (בית חולים, עבודה- היא עובדת פעמיים בשבוע שזה ממש מצוין, אבל מסיימת בסוף השנה), ואנחנו מדברים על זה כבר שנים, עוד לפני שהמצב התדרדר (ואני ממש שונאת את המקום שהם גרים). מה דעתכם, איך מתמודדים?

היי ורד בוקר טוב../images/Emo42.gif

עושה רושם שממש קשה לאמא שלך ואת האדם אליו היא יכולה לפנות.. הייתי מציעה בפעם בשבועיים שתתפני ותסעי אליה..אולי אפילו תשבו בבית קפה..ולא דווקא בבית.. אני מאד מבינה למה את נמנעת מלהתערב בין הורייך ואני חושבת שהייתי נוהגת בדיוק כמוך.. לדעתי מעבר דירה הוא לא פתרון כי יש לאמא שלך חיים שלמים במקום בו היא נמצאת..אולי כדאי להמשיך ולנסות לשכנע אותה ששיחות יכולות לעזור... ובאשר להתמודדות הורים..אז אני בתקופה כזו שההתמודדות עם ההורים היא שלי..ופתאם אני חשה שיש לי עוד שני ילדים קטנים..(שניהם חלו..והם לא חיים יחד..) זה נכון שאמא יכולה לגדל 5 ילדים..וחמישה ילדים לא יכולים לטפל באמא... מסתבר..

אביטל +

New member
אל תצפי לשינויים גדולים

אני מבינה מאוד את מה שאת אומרת, אבל קשה לי להאמין שמשהו רציני הולך להשתנות בגישה של אמא שלך, בלי שום קשר למה שתעשי. היא חיה בצורה שבה היא חיה כל חייה, הסיכוי לשינוי עכשיו הוא קטן. אני יודעת עד כמה קשה לי לשנות הרגלים ואני רק בסוף שנות העשרים לחיי
לדעתי הדרך להתמודד היא לנסות לקבל אותה איך שהיא, ולהבין שאין דרך לשנות אותה. לעזור היכן שניתן ואפשרי לעזור, וזהו. אם אימך רוצה להרגיש שכל הנטל נופל עליה (ולמרות התלונות נראה לי שזה המצב אותו היא רוצה, זה מוציא אותה כגיבורה בצורה כלשהיא) אז שתרגיש כך ותגיד כך. את תעשי את מה שאת צריכה ויכולה לעשות עבור הורייך. גם לי יש מערכת יחסים לא קלה עם הוריי, אבל אני מרגישה שיפור רציני שהחל כאשר הבנתי שאלו הם הוריי, הם לא ישתנו הרבה לטוב ולרע. ואין לי ברירה אלא לקבל אותם כמו שהם. זה תהליך ארוך ולא קל אבל לדעתי זו הדרך הנכונה.

לאה_מ

New member
אני לא בעד "שכנועים".

בהנחה שאמא שלך היא אדם בוגר ואינטיליגנטי - הבעת בפניה את דעתך, יעצת לה מה את חושבת שהיא צריכה לעשות, ועכשיו את גם רוצה לפקח על איזה שימוש היא תעשה בעצה שלך? אולי לא מתאים לה? אולי מה שמתאים לה זה לעשות הכל לבד ולקטר לך על זה? אני חושבת שזה נפלא שאת דואגת לה, שאת רוצה לעזור לה, שאת רוצה "להיות שם" בשבילה. אבל אל תשכחי שהיא אמא שלך. היא אדם אוטונומי, וכמו שאומרים הילדים שלי "את לא מחליטה עליה". אני גם מאד מבינה את חוסר הרצון שלה לעבור דירה. אני מניחה שיש לה חיים שלמים, שכוללים יותר מאשר אתכם, והיא לא ממש רוצה להפרד מהם. וגם - 45 דקות זה לא הרבה. נכון, זה לא ממש בשביל לקפוץ לחצי שעה מדי יום, אבל אתן בהחלט יכולות בקלות להתראות כל שבוע, ואולי אפילו פעמיים בשבוע. אני חושבת, שהתרומה שלך בהחלט צריכה ויכולה להתבטא במתן כתף. אם אמא שלך נהנית לקטר, תני לה "לשפוך" אצלך את מה שיש לה על הלב. תהיי אמפתית. תשתתפי. היא בכל מקרה לא רוצה את עזרתך (הפיזית). רק תמיכה, ואת זה את יכולה לספק לה (ונראה שגם מספקת לה). אם היא נהנית מחברתך, את יכולה לדאוג להתראות איתה פעם בשבוע, ואולי פעם נוספת בהרכב מלא יותר (גם עם הנכדים). אבל תני לה לנהל את החיים שלה כמו שנראה לה. גם אם את חושבת שהיא יכולה לעשות זאת אחרת - הרי הצעת לה והיא לא רצתה...

ורד היקרה, אולי לא תאמיני, אבל...

אני הייתי מוכנה להתחלף איתך! הוריי נפטרו לפני מספר שנים ולכן אני חשה שבעייתך עם הורייך מתגמדת ביחס לגעגועים שאני חשה להוריי שאינם עוד. לפעמים צריכים להסתכל יותר למטה כדי לשאוב כוחות להתמודדות. את לא תוכלי לפתור להורייך את בעייתם אבל תוכלי להקדיש קצת מזמנך ולהיות שם עבורם בידיעה שזה מה שהם רוצים וזה מה שעושה להם קצת טוב. ואני מקווה שיוקל לכולכם. לפחות תדעי שאת עשית כמיטב יכולתך.

רותי ע

New member
איך ככל שאנחנו גדלים ההורים שלנו

נהיים "קטנים" יותר.. פתאום אנחנו מרגישים אחריות כלפיהם. צורך לטפל בהם.. אבל זה לא תמיד הולך. בגיל כזה הם מאוד מקובעים וקשה עד בלתי אפשרי לשנות. צריך רק לתמוך ולעזור במה שאפשר. וצריך להשלים עם מה שהם. ופשוט להיות שם עם אוזן קשבת ואהבה. זו התמיכה הטובה ביותר. אמא שלך מצד אחד מתלוננת שהכל עליה ומצד שני היא מארגנת את הדברים כדי שככה בדיוק יהיה. לא נראה לי מהתאור שלך שהיא רוצה מצב אחר. אז תני לה את העזרה שהיא מבקשת ולא יותר. ופשוט תהיי שם בשבילה כשהיא מרגישה צורך לשפוך את הלב..

ציפי ג

New member
אני לא מכירה את אמך

אבל כאשר אמא שלי, מנסה להכניס אותי לאן שאני לא רוצה להכנס, או רוצה להכנס לאן שאני לא מוכנה להכנסי אותה, אני אומרת זאת בפירוש (וגם אמא שלי יוצאת אותה מדינה מזרח ארופאית). לקח לה זמן להבין את זה, אבל בסוף היא קלטה, שאם היא כועסת על אחי, היא יכולה לספר לי על זה, אבל אני לעיתים רחוקות אכניס את עצמי לתוך המריבה. גם יש לפעמים לאדם בודד צורך סתם להשתפך בלי שהדבר יוביל לפעולה כלשהי. עצם העובדה שתשבי איתה אולי תשרת את מטרת איון הבדידות. ולגבי " אני עושה הכל לבד" קצת קיטור נגדי יכול לעזור. כמה קשה לך שאחיך נמצא בחו"ל וכל העול של המחשבה על הוריך תלוי על צווארך. רפואה שלימה לכולם.

דסי אשר

New member
מנסיוני עם מבוגרים

כעו"ס, אוכל רק להוסיף, שיש מערכות יחסים, כפי שתארת אותם וורד, שרק מקבלות עוצמה יותר חזקה עם שינויי המצב -למשל מצב פיזי. תארת כל כך יפה את אמך, את תפיסתה את החיים, את הצורך שלה בשליטה ואת הצורך שלה שהכל יהיה מושלם, בדיוק כמו שהיא רוצה. לכן, היא למעשה " הקורבן" של תפיסתה. ואולי לכך התכוונה היועצת, בעדינות, מתוך הנחה שקשה מאד לעזור לאמך לשנות את תפיסותיה על החיים, לא רק משום גילה, אלא משום שתפיסות אלה משרתות אותה, בצורה זו או אחרת. קורה הרבה, במצבים כאלה, שאותו בן הזוג המטפל בבן הזוג החולה, לוקח עליו הרבה מעבר למה שהוא חייב, מבקש מהסביבה לנהוג כמוהו, ומרגיש קורבן לנסיבות. מנסיוני, פעמים רבות, היינו בונים לאשה כזו תכנית "טיפול", שתוכנה היה יציאה מהבית כאשר המטפלת של בן הזוג החולה מגיעה, על מנת שתתחיל לדאוג לעצמה. דינמית, חלק מהקושי לטפל בעצמה, הוא הקושי להיות עם עצמה, עם רגשותיה ומחשבותיה, ועדיף להיות עסוקה בעשיה עם האחר. לא תוכלי לשנות. רק להקשיב, להבין, לנסות להעביר עד כמה את מבינה אותה, להציע רעיונות חילופיים על מנת שיהיה לה קל יותר (היא לא תקבל זאת ממך, אולי ממשהו זר), ולהעביר לה שאכן, גם לך קשה בטיפול בילדיך, והמציאות האוביקטיבית אינה דורשת את התערבותך. פעם, אמר לי ידי בן גילי " אשרי יתומים אנחנו". צער גידול הורים, קשה הרבה יתר מצער-שמחת גידול ילדים. דסי

vered4

New member
דסי, אותה יועצת

לדעתי, יכולה לשמש תמיכה נפשית חשובה מאוד. ולהכיל דברים שאני כבת בגלל קירבתי למצב לא יכולה. נכון שקשה לשנות, אבל הייתי מקווה שהיא לפחות תנסה. לא שמעתי את השיחה, אבל אם זו היתה ההזדמנות שאמא שלי תקשיב למישהו, אז זה התפספס. אני מנסה, למרות הקושי האובייקטיבי המסויים, "לאלץ" אותה לבוא לבקר אותי (1/2 דרך במונית או באוטובוס, ובחזרה אני אחזיר), כדי שתצא, גם מהבית באופן פיסי, וגם מההתעסקות היום יומית. ואני בנתיים לא מצליחה. תודה

zimes

New member
אולי תשחקי את המשחק שלה

אם אמך רגילה לשאת את עול העולם על כתפיה, אולי היא תסכים לבוא אלייך כדי לעזור לך. אצלינו המצב שונה מאוד. קו דימיון אחד הוא בנטיה של אמי לעבוד ללא הפסקה. היא פשוט לא יודעת לנוח. בכלל. אז בתחילת השנה שכנעתי אותה לפנות לעצמה יום, וביקשתי שתהיה בו עם הילדים - במקום מטפלת (אני בלימודים אחה"ץ). ככה, אין ברירה: יש יום במערכת בו היא חייבת לעזוב את עיסוקיה, ולהיות עם ילדיי (ענין נפרד הוא שהיא תמיד מוצאת את עצמה מנקה ומבשלת אצלינו. טבע אי אפשר לשנות).

vered4

New member
היא לא מסוגלת להתפנות נפשית לילד

כשאבא שלי היה בבית חולים, רציתי להתחלף איתה, והצעתי שאני אביא אליה את הילד, שהיא משוגעת עליו, היא תשמור עליו בבית שלהם, ואני אסע לבית חולים. היא לא היתה מסוגלת לעששות את זה.

vered4

New member
תודה על התגובות../images/Emo39.gif

רציתי לתקן התרשמות שנוצרה, אני לא מנסה לשנות אותה, רק להבהיר לה מה אני יכולה לתת ומה לא, ולהציע אלטרנטיבות (כמו עזרה מקצועית). אלטרנטיבות שהיא אף פעם לא מקבלת. חבל לי עם כך שהיא מרגישה שאני מאכזבת אותה. שמערכת היחסים לא דומה לאותה פנטזיה חביבה שבמוחה. מה שאני אעשה לא ישתווה למה שדמיונה מפנטז. מכיון שאני היא אני, אז אני תמיד מפסידה בהשוואה. לכן שאלתי, איך אתם מתמודדים? נכון שמוות של הורים משאיר חלל גדול, אבל לראות מה שהגיל מעולל להם זה קשה מאוד. אבא שלי הוא ממש אדם שונה ממה שהיה. המשפט שילדים לא יכולים לטפל בהורים הוא נכון, אבל מהכיוון השני. איזה הורה שאנחנו מכירים יסכים להיות במעמד של ילד? לטפל בהורים זה סיפור אחר לגמרי, אלה אנשים מבוגרים עם דעות עצמאיות.

ורד היקרה

אני מבינה לליבך ויודעת על מה את מדברת...הייתי שם. טיפלתי בזוג הורים חולים: אחד פיזית ואחד שהיה בדכאון ממה שקרה לשני. בתקופה ההיא הייתי די צעירה ואמא לתינוקת והיה לי מאוד קשה להתמודד עם זה שהוריי הפכו פתאום לתלותיים ובמיוחד היפוך התפקידים. לא הייתה לי עזרה מכיוון שמשפחת אחי התרחקה קצת כשגיסתי ראתה שזה יביא מתחים לחייהם. אין ספק שזה לא קל לראות את הורייך הופכים פתאום לתלותיים ולשבר כלי
אני מאחלת לך ולאימך הרבה אורך רוח ושתמצאו את שביל הזהב!

למעלה