שאלה בנושא הרפורמה בבריאות הנפש

sense9

Member
מנהל
שאלה בנושא הרפורמה בבריאות הנפש

האם זה בעצם מה שבארה"ב מכנים managed care?
אם כן, החסרונות ממש גוברים על היתרונות. מה הטעם?

reakwind

New member
אני עדיין לא מצליח להבין מה רע בזה

שקופות החולים יעסיקו פסיכולוגים
הרי גם ככה לוקח חודשים עד שמקבלים אותך לטיפול במרפאה ממשלתית (שבדרך כלל התקציב שלהם נמוך להחריד)
ואם את לא יכולה לשלם ויש לך מצב חירום את תמיד יכולה להגיע למיון פסיכיאטרי.

katzeran

New member
סיבה ומסובב

טוב, השאלה היא למה לוקח חודשים עד שמקבלים אותך לטיפול במרפאה ממשלתית (כמו שציינת, התקציב נמוך להחריד, למה?) והאם הרפורמה היא המענה הנכון לדבר הזה.
אין דבר רע בזה שקופות החולים יעסיקו פסיכולוגים, השאלה היא מה יהיו תנאי הטיפול והאם השירות לציבור לא ייפגע בגלל זה.

sense9

Member
מנהל
אחד החסרונות הם

ותקן אותי אם אניטועה, הוא מכיוון שמדובר כאן בשיטה שעיקרה חישוב תקציבי, יהיה יותר דגש על טיפול תרופתי [לטוב ולרע] ופחות על טיפול פסיכותרפי.

katzeran

New member
רפורמה ביטוחית

אני לא בטוח למה הכוונה ב-managed care ולאיזה חסרונות ויתרונות את מתכוונת, תוכלי לפרט?

בכל מקרה, הרפורמה בבריאות הנפש היא למעשה רפורמה ביטוחית, שמשמעותה היא שהאחריות הביטוחית על טיפולי הנפש תעבור ממשרד הבריאות (דרך התחנות הקיימות) לקופות החולים. יש יתרונות ויש חסרונות, כמובן, אבל אני לא יודע להתייחס לזה ביחס למה ששאלת עליו.

ובאופן כללי-מה היתרונות והחסרונות של

הרפורמה? למען האמת היא נשמעת לי בסדר אבל היא לא באמת כל-כך ברורה לי.

katzeran

New member
על רגל וחצי

טוב, זה נושא שנכתבו עליו כבר המון המון מילים, אני מציע לך לחפש קצת ברשת.

בגדול, יש כמה יתרונות ברורים:
* חיבור רפואת הגוף והנפש - לכאורה, ברגע שרפואת הנפש תעבור לקופ"ח היא תוכל להיות אינטגרטיבית יותר עם רפואת הגוף, גם אם רק ברמה העקרונית, וזה מתקשר גם לנקודה הבאה, אבל לצורך העניין תחשבי על מצב שבו את הולכת למטפל נפשי והוא יכול לראות את התיק הרפואי שלך (או להפך, רופא המשפחה) ולחשוב על קשר בין דברים. (כמובן, שאותו עניין אפשר לציין כחסרון בכל הנוגע לפרטיות).

* הקטנת הסטיגמה - יש טענה שהמרפאות לבריאות הנפש מעודדות סטיגמה ואנשים נמנעים מהן בגלל זה, אבל אם אנשים יילכו לקופ"ח רגילה לקבל את הטיפול, זה לא יהיה ככה.

* קיצור תור ההמתנה - אם תפני היום לטיפול במרפאה של משרד הבריאות תיאלצי ככל הנראה להמתין כמה חודשים טובים, לפעמים יותר, עד שתתחילי טיפול. הרפורמה אמורה לפתור את זה, או לפחות לצמצם את זמן ההמתנה באופן משמעותי ע"י הגדלה של כוח האדם.

* פריסה רחבה בארץ - היום יש מרפאות ממשלתיות בפריסה מסוימת בארץ, יותר במרכז, פחות בפריפריה. יש ערים שאין בהן מרפאה. אם זה יהיה באחריות הקופות אז תהיה אפשרות לפריסה רחבה יותר (לפחות תיאורטית)

לגבי החסרונות:
* הנקודה העיקרית נוגעת למידת ההשקעה בטיפולים. כמו שציינה סנס9 מעלי, מדובר בשאלה של כסף. טיפול נפשי עולה כסף, זה ברור, והחשש הוא שקופות החולים ידאגו יותר לשורת הרווח וההפסד ופחות למתן הטיפול המתאים. כך, אנחנו עלולים לראות יותר פניה לטיפולים תרופתיים ופחות לפסיכותרפיה (מכל סוג שהוא, דינמית, CBT ועוד). לא שטיפול תרופתי זה רע, אבל לא תמיד זה הפתרון הכי נכון למטופל (ובטח שלא הבלעדי)

* הגבלה על כמות טיפולים - כיום אדם שמגיע למרפאה ציבורית רשאי לקבל טיפול של שנה לפחות ובהתאם לצורך לעתים אפילו יותר. אם מדובר על ילדים זה כולל גם מפגשי הדרכת הורים. ברפורמה תהיה הגבלה על כמות הטיפולים, בדיוק כמו שהיום יש הגבלה בקבלת טיפול ע"י הקופה. זה לא ממש ברור איך ומה, אבל לפי מה שהבנתי תהיה הגבלה די משמעותית על ה"מגעים" (ככה קוראים לזה. מגע יכול להיות פגישה עם רופא, עם אחות, עם פסיכולוג, וואטאבר). שמעתי דיווחים על משהו כמו 30 מגעים לשנה, אבל הפרטים לא חשובים. הנקודה היא שתהיה הגבלה שתפגע מאוד ביכולת לתת טיפול מתאים. נחשוב למשל על ילד שיהיה זכאי רק ל-30 מגעים, שכוללים טיפול לילד והדרכת הורים. זה כלום.

* הגבלה על קבלת טיפול ללא אבחנה פסיכיאטרית - היום, אדם שניגש למרפאה ציבורית יקבל טיפול גם ללא אבחנה פסיכיאטרית. נגיד שמישהי נפרדה מהחבר שלה ונכנסה למשבר בכל הנוגע ליחסים עם גברים בחייה, לדוגמה. או גבר שפוטר מעבודתו. נניח שהם לא עונים על הקריטריונים של ה-DSM לדכאון קליני, אז היום הם יקבלו טיפול אבל ברפורמה הם לא יקבלו טיפול.

* מקצועיות - יש הטוענים שקופות החולים לא יהיו מחויבות לשמירה על האיכות המקצועית ועל ההכשרה של המטפלים. היום סטודנטים לפסיכולוגיה קלינית ולעבודה סוציאלית מתנסים בעבודה במרפאות, וכמובן שהמתמחים בפסיכולוגיה מהווים אחוז ניכר מכוח העבודה שם וזה חלק משמעותי מההכשרה שלנו. האם קופות החולים ישקיעו את המשאבים הדרושים בהדרכת מתמחים? אף אחד לא מבטיח לנו את זה. האם קופות החולים לא יעדיפו לחסוך כסף ובמקום לשכור פסיכולוגים מומחים ישכרו מטפלים עם הכשרה מעוטה יותר? אין לדעת.

וכמובן שיש שאלה עקרונית ואידיאולוגית של אחריות המדינה וכל זה, אבל זה סיפור קצת אחר.

sense9

Member
מנהל
רפורמה ביטוחית היא למעשה מה שקוראים לו בארה"ב

managed care . שיטה ש*אולי* מתאימה לארה"ב [עקב ההכנסות הגבוהות יותר, בהכללה גסה] אבל הרבה פחות לכאן.
המטרה של השיטה הזו היא בעיקר צמצום עלויות כלכליות למבטחים, ולפיכך פוגם באפקטיביות הטיפולים הנפשיים.
היתרון שאני מוצאת בשיטה הזו הוא בעיקר כלכלי.

למעלה