שאלה בנושא חוק הכלים השלובים.

N o o b

New member
שאלה בנושא חוק הכלים השלובים.

אוקיי אני מניח שהשאלה קצת טיפשית,אבל,עדיין... מדוע בכלים שלובים כאשר אחד הכלים הוא צר מהשני,המים יהיו באותה רמה? אחרי הכל אפילו אם הלחץ ה"טורי" מלמעלה שמופעל עליהם הוא שווה,הרי שהנוזל בכלי הרחב יותר צריך לדחוף בצורה חזק יותר על השטח הקטן של הכלי הצר. והאם קיימים דוגמאות של נוזל שבהם דווקא המים יהיו בגבההים שונים? תודה.
 

niv1990

New member
דוגמאות

בכל הדוגמאות פועלים כוחות נוספים\שונים שבגללן החוק לא מתקיים (לא יודע אם לזה התכוונת). אם אחד הכלים סגור ויש הפרשי לחץ. אם אחד הצינורות מאוד דקים ואז יש כוח נוסף. אם מדובר על חומרים בלי צפיפות שונה שלא מתערבבים. אם הכבידה לא אחידה, כמו בגאות ושפל. בכל מקרה אם לא קורה שום דבר שיפריע, החוק אמור לחול (זה העניין בו אני חושב
). בקשר לשאלה הראשונה, אני חושב שמה שמשנה הוא לא הכוח אלא הכוח ליחידת שטח.
 

N o o b

New member
אממ...

הנוזל שבמבחנה צריך להיות אחיד. כרגע מדובר רק בכל הכוחות שמסביב. בקשר לדוגמאות. -"אם אחד הצינורות מאוד דקים ואז יש כוח נוסף."...הכיצד? חשבתי שלרוחב המבחנות אין שום השפעה. -"אם הכבידה לא אחידה, כמו בגאות ושפל."...אוקיי זה נשמע מעניין, אבל כיצד כבידה יכולה להיות לא אחידה באותה נקודת זמן? ז"א יכול להיות שמפלס המים בכל הכלים יעלה וירד,אבל רמות שונות בין כלי לכלי? בקשר לשאלה הראשונה. נו נכון,הכוח ליחידת שטח,אבל כשהחיבור שבין המבחנה הגדולה לקטנה מתבצע הרי אותה כמות מים,מופעלת כלפי שטח קטן יותר....
 

חייסוס

New member
ננסה

בצינורות דקים מאד קיים אפקט שנקרא נימיות (Capillarity). כתוצאה מהאפקט הזה, נוזל יכול לעלות בצינורית דקה כנגד כח המשיכה (אם תהית אי פעם איך צמחים שואבים את המים מהאדמה). http://en.wikipedia.org/wiki/Capillary_action אם מסתכלים על מערכת כלים שלובים מספיק גדולה, כבידה יכולה להיות לא אחידה. לא לחינם הביאו פה כדוגמה גאות ושפל.
 

N o o b

New member
מעניין... שאלות!

טוב,אתחיל עם הנימיות. אכן דבר מעניין,אך לא הבנתי לגמרי מדוע הוא קורה.קודם כל,מדוע הכוחוות החוץ מולוקולריים(אדהזיה) גוברים על הכוחות הפנים מולקולריים(קוהזיה)? ושנית,גם עם זה כך, לא ברור לי מדוע המים עולים? ז"א אם הקשרים המולקולריים חזקים יותר בין הנוזל למוצק אז אפשר להבין אולי מדוע קשה יותר להזיז את המים-כי הם "דבוקים" לזכוכית,אבל עלייה? לגבי צמחים...דווקא הבנתי שהמים מטפסים שם לא בגלל אפקט הנימיות כי אם בגלל שהמים שבעלים מתאדים,יוצאים מהעלים,מה שיוצר ריק ולחץ נמוך יותר,מה שבתורו גורם לטיפוס המים.(אבל האמת היא שביליתי את כל הצהריים וחלק נכבד מהערב היום בשיטוט בויקי ובגוגל ליחפוש מידע בנושא,ויצאתי קצת מבולבל ממידע סותר,אז אני מתכוון לפתוח פה שרשור חדש בקרוב לגבי שאיבה צמחית). לגבי הגרויטציה. אוקיי,אפילו עם מערכת גדולה מספיק,כיצד הבדלים בכוח המשיכה מתרחשים?ומה לגבי מערכות קטנות יותר? ועדיין לא הבנתי מדוע בכלים שלובים כאשר אחד הכלים הוא צר מהשני,המים יהיו באותה רמה? THX! נ.ב אני אמנם מבקר מזדמן בפורום ובודק עדכונים רק כל חודשיים-שלושה,אבל זה רק אני או שבאמת מתחילה להתפתח פה שממה? יש לי הרגשה שקצב חילוף ההודעות פה,הוא לא כתמול שלשום...
 

niv1990

New member
בקשר לשאלה הראשונה

אם אני לא מתבלבל, אז הכוח ליחידת שטח הוא זה שקובע את את הלחץ. מאחר ובשני המקרים הכוח ליחידת שטח שווה, הלחץ יהיה שווה, לא יהיה הפרש בלחצים, ולכן לא תיהיה תנועה. הכוח ליחידת שטח צריך להיות זהה שבאותו הגובה, ולכן הכוח יהיה זהה מכיוון שהשטח הוא אותו הדבר. אם השאלה שלך היא לאיפה "נעלם" הכוח מהמים שבכל, אז הדפנות של הכלי מפילות נורמל (או משהו דומה) אני חושב על מים.אם יש לך צינור אנכי, שאתה רוצה להקטין את הגודל שלו, אז אני חושב שבהכרח יהיה לך רכיב אנכי לנורמל (כי הדפנות לא יהיו מאונכות). עוד משהו שאולי יעזור, זה אם תחשוב על כך שהחיבור הוא אופקי, ולכן בין כה וכה הכבידה של המים מכלים לא מופעלת עליו "ישירות" (לא בטוח אם זה המינוח המתאים). " -"אם הכבידה לא אחידה, כמו בגאות ושפל."...אוקיי זה נשמע מעניין, אבל כיצד כבידה יכולה להיות לא אחידה באותה נקודת זמן? ז"א יכול להיות שמפלס המים בכל הכלים יעלה וירד,אבל רמות שונות בין כלי לכלי? " לדוגמא אם המסה היא לא כדורית\נקודתית. לדוגמא המסה של הירח וכדור הארץ, היא מתחלקת בין הירח וכדור הארץ, ולכן איפה שהירח וכדור הארץ מושכים לאותו כיוון יש יותר משיכה, מהיכן שהמשיכה מנוגדת בכיוון. לא ממש הבנתי מה כוונתך ביעלה וירד, אבל לדוגמא המים במקום אחד כל כדור הארץ, ימצאו גבוהה יותר מהמים במקום השני כשיש גאות.
 

Alkhimey

New member
הסבר

לחץ שווה כוח חלקי שטח. בכלי רחב יותר השטח גדול יותר, אבל כך גם הכוח (יותר מים = משקל גדול יותר, משקל המים פרופורציונלי לנפח הכלי).
 

N o o b

New member
לא הבנתי לאן הכוחות נעלמים...

אני לא בטוח שהבנתי את ההסבר לגבי הנורמל... זה נכון שיש יותר שטח בצינור הרחב,אך מה קורה ככל שהוא הולך ומצר?מדוע לא נוצר כאן "אפקט הנעץ"(אם אני לוחץ על הקיר בעזרת האצבע שלי לא יגרם לקיר שום נזק,לעומת זאת אם אני אלחץ באותו הכוח על נעץ שצמוד לקיר,הוא יכנס)? צירפתי תמונה,יכול להיות שיהיה לך יותר קל להסביר בעזרתה(לצייר חיצים אולי...). בנוגע לכבידה... אהה...קלטתי. נכון. יש עוד דוגמאות לשינוי כבידה בכד"א?משהו נקודתי יותר,אולי? תודה לכולם!
 

niv1990

New member
נניח שהתגובה יועדה להודעה שלי

אני לא חושב שזה קשור לאפקט הנעץ, שריטתי משהו מאוד סכמתיולא מדויק בציור, אבל אולי זה יעזור. בשחור המשיק, והנורמל שניצב לו. בצהוב מערכת צירים. ובאדום רכיבי כוח הנורמל. עכשיו אנחנו צריכים לקוות שבמצב מנוחה סה"כ הנורמל של כל הנקודות יהיה שווה לכבידה, ושסה"כ הכוחות האופקיים יהיו שווים זה לזה. אני מקווה שמישהו יאשר שלא עשיתי שטויות
עוד שינוי בכבידה: כדור הארץ הוא לא בדיוק כדור, כי הוא קצת פחוס בקטבים. לכן סביר להניח שהמים יטו טיפה יותר לכיוון קו המשווה (אם כי זה כבר ממש זניח). אפשרות יותר מעניינת היא g*. אם המערכת מאיצה, אז תאוצת הכבידה שווה לתאוצת הכבידה פחות תאוצת המערכת. באופן פשוט זה אומר שאם אתה ר אני מניח שאותו הדבר בכלים שלובים, שקו המים יתייצב אופקית לכיוון g*, מה שלא יהיה אופקי לכוח המשיכה של כדור הארץ.
 

Alkhimey

New member
מאוחר אז יכול להיות ויש טעות ->

p = F/A F = m*g m = k*V (K מסת מים ליח' נפח) V = A*h p = k*h*g​
מסקנה: לחץ על קרקעית של כלי לא תלויי בשטח החתך של הכלי. היות ובמערכת שלובת כלים הלחץ שווה, כל המשתנים k, h, g צריכים להיות זהים בשני הכלים. כאשר הצורה של הכלי משתנה ניתן התייחס למע' ככמה כלים שלוחצים אחד על השני בטור, ופשוט לחבר את הלחץ.
 

N o o b

New member
אז ככה...../images/Emo13.gif

NIV- אוקיי,אני מבין אותך...אז אתה אומר שאין דרל כלשהי "לרכז" לחץ של נוזל? ומה יקרה אם לדוגמה אני אשים פיסה של קרטון בתוך המבחנה?(המים ילחצו על הקרטון,הקרטון ילחץ על המים אחריו והוא ישמש כבוכנה). ומדוע מוצק לא לוחץ לכל הכיוונים?(אחרת לא היינו זקוקים לצורות מורכבות בארכיטקטורה). לגבי כוח הכבידה אז לא סיימת את המשפט...
אפשר עוד הפעם?
ALKHIMEY- אםם,אני כמעט בטוח שהבנתי אותך,אבל אשמח למקרא קצר בנוגע לאותיות שבנוסחאות. לגבי המסקנה(חיבור לחץ בטור),נו נכון,במקרה כזה הלחץ בצינור הדק צריך להיות גדול מבצינור העבה...לא? יכול להיות שקצת לא הבנתי אותך? ואנשים,מישהו בבקשה אם אפשר עזרו לי להבין את אפקט הנימיות(CAPILLARITY),רשמתי שאלות 6 הודעות לפני זו... תודה רבה!
 

niv1990

New member
בבקשה, אני חושב שקראתי פעם כתבה

על תנאים בהם חוק כלים שלובים לא מתקיים, רוצה שאני אחפש אותה? אני לא ממש מבים למען האמת למה אתה מתכון ב"לרכז" לחץ של נוזל. בכל מקרה, אם הנורמל בעל רכיב בכיוון ההפוך ושווה בגודלו, אז הוא "מתבטל". " ומה יקרה אם לדוגמה אני אשים פיסה של קרטון בתוך המבחנה?(המים ילחצו על הקרטון,הקרטון ילחץ על המים אחריו והוא ישמש כבוכנה)." אם הקרטון יצוף מעל המים (בלי לתפוס נפח שלהם) הוא אכן יפעיל עוד כוח כלפי מטה, מה שיגרום למים בצד השנילעלות יותר אני חושב. חח טעות שלי, אני אמשיך: באופן פשוט זה אומר שאם אתה מאיץ באוטו קדימה, אתה "תמשך" אחורה. (לא זוכר למה שמתי ר'). אם המים מאיצים איתך קדימה, הם גם כנראה ימשכו אחורה..
 

niv1990

New member
בקשר לנימיות

קשה לי להאמין שתמצא הסברים טובים מאלו שנגישים באינטרנט, גם מהסיבה שמשם אני קראתי...
 
למעלה