שאלה בנושא צער בעלי חיים- דרור |נר.

• פותח הנושא ofd1
  • פורסם בתאריך

ofd1

New member
שאלה בנושא צער בעלי חיים- דרור |נר.

שאלה בקשר לגוזל של דרור. לצוות הפורום שלום רב, לפני כיומיים נמצא דרור קטן ותשוש מוטל במגרש חניה, הדרור הובא לבית ובתחילה קשה היה להאכילו (הוא בקושי זז ). לאחר שהתעקשנו הוא החל לשתות (באמצעות פיפטה) חלב וגם דבש מומס במים , ביום למחרת הוא חש יותר טוב ואף קיפץ מקופסת הנעליים בה הושם. מכיוון שראינו שהוא מחפש איך לצאת מהקופסא שאלנו , באמצעות שיחת טלפון, את אחד העובדים בגן הזואולוגי בסביבה האם יש לשחררו או להביאו לגן. אותו עובד ציין כי אם הוא מסוגל לעוף כדאי לשחררו , אם אינו מסוגל אזי להביאו לגן הזואולוגי. שחררנו אותו בגן ציבורי וראינו שהוא לא עף אלא התמתח והלך ברגליו עד למרגלות השיח הקרוב ושם ישב, קרוב לנמלים שצעדו מסביב. מכיוון שחששנו שהוא לא יכול לעוף וכי נמלים שוב יטפסו עליו (כפי שהיה בעת שנמצא) והוא ייחלש, לקחנו אותו לגן הזואולוגי, שם נמסר לנו כי הטיפול בו דורש זמן רב והם אינם יכולים לבצעו, מה גם שלא בטוח שישרוד למרות שהתחזק וכבר היה מסוגל לקפץ ולצייץ (אם כי חסרו לו עדיין נוצות). הנחיותיהם היו לתת לו מעט לחם רטוב, להאכילו 3 פעמים ביום, אפשר להמשיך לשכנו בקופסת הנעליים, ולתת לו קצת מדי פעם לצאת ולחלץ עצמות באחד מחדרי הבית. לקחנו אותו הביתה חזרה נתנו לו מזון (חלב עם פירורי לחם, או קצת דבש מהול במים- להלן: מי דבש )והשארנו אותו בקופסא . ביום למחרת (היום בבוקר) קמנו מוקדם נתנו לו מעט מאד מס' טיפות דבש מהול במים (יש לציין כי בערב לעיתים חם כאן), לאחר כשלושת רבעי שעה מישהו אחר נתן לו בפיפטה כ-20 טיפות מי-דבש (אם כי לפעמים הוא לא תמיד בלע את הטיפות אלא השפריץ אותן ונמנע מלבלען). לאחר מכן הושם שוב בקופסא ( יש לציין כי במכסה הקופסה חוררו חורים רבים ורחבים יחסית (רוחב עד 1 ס"מ לערך, חורים רבים מאד). בסמוך לשעה 11 בבוקר הוא נמצא מוטל ללא רוח חיים בקופסא.ז"ל . איננו יודעים בודאות מה היתה הסיבה לכך, יש לציין כי נוצותיו נראו דבוקות לגופו (וגם בגן הזואולוגי ציינו בפנינו שהוא אינו פצוע אלא שלא כל נוצותיו גדלו ולכן בשרו נראה חשוף). האם משהו יודע מה יכולה להיות הסיבה? האם אולי כמות המים/מזון היתה גדולה מדי חוו"ח (אם כי יש שוב לציין כי לא אכל / בלע הכל, חלק לא קטן בד"כ טיפטף החוצה)? האם יכולה להיות סיבה אחרת? האם היה צריך למרות הכל לשחררו לנפשו (למרות העובדה שלא עף)? האם היה צריך להחזיקו באופן אחר (למרות הוראות עובד הגן)? האם כדאי היה לשכנו בחצר הגינה (אם כי חששנו מחתולים המסתובבים בחוץ וגם עובדי הגן ציינו בפנינו כי בחוץ יהיה לו מאד קשה לשרוד)? תודה .

strix butleri

New member
שתי סיבות אפשריות-

ושתיהן קשורות לדבש: -דרורים לא רגילים למזון עתיר בסוכר. נכון שמידי פעם הם יאכלו פרי אם ימצאו, אבל מי דבש לא נכללים בתפריט- הכולל באופן נורמלי זרעים למיניהם ולפעמים גם חרקים וכאמור פירות. יכול להיות שהדרור פשוט מת מעודף סוכר בדם. אין לי הרבה ידע בנושא השפעת רמת הסוכר בדם על ציפורים, אולי תנסו לשאול בפורום ביולוגיה ומדעי החיים. - הדרור, כפי שציינתם, סירב לשתות חלק ממי הדבש. אולי המים שפלט באו במגע עם הנוצות- וגרמו להן להדבק אחת אל השנייה. במצב כזה מערכת הבידוד הטבעית של הציפור נהרסת: ציפורים שומרות על חום גופן באמצעות כליאת אוויר ברווחים שבין נוצות הגוף. כאן מדובר על ציפור שמלכתחילה הייתה במצב גופני ירוד, וכן כנראה שמי הדבש עצמם לא הקלו על המערכות הפיזיולוגיות. השילוב של הגורמים הללו ביחד עם הדבקת הנוצות הקשו על הדרור לשמור על חום גופו, ואולי מת מקור ( האם המזגן עובד? ציינתם שחם אצלכם בערבים, אבל הדרור רגיל לחום- אפילו באילת ולאורך הבקעה הם נפוצים מאוד...) - ועוד דבר- קשה לי להאמין שכמה טיפות דבש ונוצות דבוקות יכולות להרוג דרור. נראה לי שעשיתם מעל ומעבר כדי לשמור אותו בחיים ! קרוב לודאי שאם לא הייתם מטפלים בו הוא היה מת על כל מקרה, שהרי כבר כשמצאתם אותו הוא לא היה במצב טוב ובמהרה היה מוצא את דרכו לחתול הקרוב. ושאלה למשתתפים הקבועים (מי פחות,מי יותר) בפורום : האם לדעתכם צריך להפריד ונסות לדחוף לכיוון שני פורומים- פורם צפרות ופורום טיפול וגידול ציפורים ? אני בעד.

netbird

New member
מה? כבר?

שיקול ראשון, לדעתי עוד מוקדם מדי לכך. הפורום הזה עצמו צעיר מאוד (פחות מחצי שנה). זהו לא פורום ותיק ויציב שסביר מאוד שימשיך להתקיים גם אם יתפצל. אולי בעוד חצי שנה או שנה, בהנחה שקצב ההודעות יישאר כפי שהוא כעת, כדאי יהיה להעלות השאלה לדיון מחודש. נושא הפיצול עלה לא מזמן בפורום שמירת טבע, שם דווקא מנהל הפורום הותיק הציע פיצול כדי להתמקד יותר בשמירת טבע וזכה לשורה לא קצרה של הסתייגויות מצד הגולשים. אם בארזים נפלה שלהבת, מה יגידו אזובי הקיר? שיקול שני, נראה לי שהפרדה תיצור מצב שבו צפרים מקצועיים יהיו במקום אחד ומתחילים באחר והייתי רוצה לקרב ציפורים גם לאלה שעדיין אינם עמוק בתחום. זה יכול לקרות בעזרת המנוסים יותר. שיקול שלישי, לך ולי ברור היכן עובר הגבול העבה בין צפרות לציפורים, אבל אני לא בטוח שכך גם לחלק נכבד מאוד של יתר הגולשים, בטח שלא לכאלה שרק נכנסים לתחום.

strix butleri

New member
יש משהו בדבריך...

השיקול העיקרי עימו אני מסכים הוא קצב וכמות ההודעות בפורום. אבל מצד שני: את תחום גידול הציפורים אינני מכיר; יחד עם זאת אין לי ספק שבתחום הצפרות יהיו מספיק משתתפים והודעות, וזאת במידה שיותר צפרים ברמה גבוהה ישתתפו בו. כרגע משתתפים ככל הידוע לי בין 2 ל-4, תלוי איך אתה מגדיר צפר ברמה גבוהה. פורום צפרות, להבדיל מפורום ציפורים, יעסוק בעידכונים לגבי מצב של אתרי צפרות ( בריכות דגים ריקות, התייבשות השפ"דן, מצב הכתמים הירוקים בערבה בתחילת נדידת האביב וכו' ), בנושאי זיהוי עדכניים והשלכה לגבי הסטטוס של המינים בארץ ( דיון בנושא מיני השחפים הגדולים הנצפים בארץ, לדוגמה ), בחידונים, כפי שהם מתבטאים בפורום עכשיו, ואפילו בהתארגנויות ליציאה לטוויצ'ים (...קשים הם חייו של הטוויצ'ר הנאלץ לנסוע בתחבורה ציבורית וטרמפים ). הכל תלוי בכ-10-15 איש שיכולים לתרום הרבה מאוד לפורום הנ"ל אך לא משתתפפים בו, איש איש וסיבותיו המוצדקות. ובנוגע להפרדה בין צפרים מתחילים לוותיקים- לדעתי אפשר לשמור על איזון. כך קורה לדוגמה בפורום ביולוגיה ומדעי החיים, שבו משתתפים גם תיכוניסטים וגם סטודנטים לתארים ראשון ושני, שלא נדבר על דוקטורנטים. אזובי הקיר- מקומם בקינו של הגדרון !
והנה עוד תהיה- האם יש לפרסם בפורום הנוכחי תצפיות עדכניות ? הסכנה ברורה לנוכח גולשים תמימים שלא יודעים שהציפורים מוגנות, ומעוניינים להשיג לעצמם תנשמת, לדוגמה. לכן יש בעייתיות מסויימת בפירסום הנוגע לעופות דורסים בעיקר. אבל מה בנוגע לציפורים שלא מעניינות את הציבור הרחב ? האם לדעתך/כם ניתן לפרסם בפורום תצפיות עדכניות בנוגע לחופמאים/עלוויות/פיפיונים וכו' וכו' ? כנ"ל בנוגע להוראות הגעה מדוייקות לאתר צפרות מסויים. ולסיכום: אולי הפתרון הוא פורום סגור לציבור הגולשים הרחב, שינוהל בשיטת חבר מביא חבר. הוא יהיה מיועד לקהילת הצפרים הוותיקים יחסית אך אני לא רואה סיבה שלא יצורפו אליו מתחילים בעלי פוטנציאל. כך הפורום יוכל לעסוק בכל הנושאים הנ"ל וגם לא יהיה חשש מפרסום תצפיות והוראות הגעה.

netbird

New member
israbirdnet

קיימת כבר רשימה סגורה של מכותבים המקבלים עדכונים על תצפיות ושמה israbirdnet. אני חושב שרשימה כזו מיועדת לצפרים מנוסים בעיקר, גם משום מהימנות ואמינות התצפיות וגם משום (כפי שהזכרת) התעניינות הקהל הרחב באותן ציפורים. מפרסמים שם בעיקר הודעות על ציפורים נדירות אבל גם תוצאות טיבועים ואם מישהו מצא את הכובע שהלך לאיבוד בטיבוע האחרון בחרמון.

nightjar

New member
רשימה חצי סגורה

ה irsaBirdNet אכן הוקמה בעיקר עבור צפרים מנוסים (או מתחילים "רציניים"). אבל, כדי לקרוא את ההודעות המתפרסמות שם כבר לא צריך להיות מנויים: זה מספר חודשים שהארכיון פתוח לכלל הגולשים.

strix butleri

New member
הכל טוב ויפה, אבל-

ב-ISABIRDNET אי אפשר לשאול שאלות לגבי זיהוי, סטטוס, אתרי צפרות וכו'- הבדל משמעותי מפורום.

לפצל?? למה?

אין הרבה על מה לדבר בפורום הזה, כל פעם "מצאנו דרור פצוע" או "מצאתי גוזל שלא יכול לעוף" (בלי לזלזל כמובן...). במהלך עונת הקינון היו המון הודעות על זה, לפעמים הודעה מעל הודעה ואף-אחד לא טרח לגלגל לתחתית העמוד ולראות את אותה שאלה בדיוק\ לחטט בשאלות הנפוצות, אבל מילא. אם אתה מדבר על פורום תוכים, כזה כבר יש: 781

strix butleri

New member
את הפתרון לבעיית הדרורים בעונת

...הקינון אני משאיל לפורום ביולוגיה ומדעי החיים- הייתה להם בעיה שגולשים שלחו להם שאלות אמריקאיות שהעתיקו משיעורי הבית, וציפו שהגולשים האחרים בפורום יכתבו להם תשובות בסגנון-"תשובה ב' היא הנכונה". באותה מידה הגולשים השואלים יכלו לפנות למאגרי המידע של הפורום, למאמרים ולקישורים, ולמצוא שם את כל התשובות. עכשיו מנהלי הפורום פשוט לא עונים או מוחקים שאלות בסגנון הזה, ובראש עמוד הפורום מתנוססת הודעה בולטת בסגנון- נא לעיין במאגרי המידע של הפורום לפני כתיבת ההודעה. אותו הדבר אפשר לעשות כאן- לשים כתובת בולטת בראש העמוד- "בנושאי דרורים נטושים, נא לפנות למאגרי המידע של הפורום". נכון שנפח ההודעות ירד באופן דרמטי, אבל לפחות לא נאלץ לענות שלוש פעמים ביום את אותה התשובה. לכן לדעתי ניתן לפצל את הפורום לתחום הגידול והטיפול בציפורים מחד, והצפרות מאידך: הגבול, כפי שכתב נטבירד ( אמנם בנוגע לדעה שונה ) הוא עבה מאוד, ושני התחומים לא חופפים. כל מה שידרש מהגולש הממוצע היא מעט הבנת הנקרא בעת שיתלבט בנוגע לאיזה פורום לשלוח את הודעת הדרורים הנטושים שלו. רוב הגולשים לדעתי יבינו ששאלות מעין אלה מקומן בפורום גידול וטיפול ולא בצפרות.

netbird

New member
שתיים זה תמיד ביחד

כבר מתנוססת לה הודעה כזו בטאגליינס (שהפסיק "לרוץ" לפני כמה חודשים בדף הראשון ואני מצר על כך). אבל גם אז, לפעמים יש שאלות נוספות או שלא בטוחים לגמרי מחשש לחיי הציפור. אני לא בטוח שנפח ההודעות ירד. יותר נראה לי שעונת הקינון פשוט נגמרה.
אני לא מתכוון להתעלם ובטח שלא למחוק הודעות כאלה. לדעתי, גם מקומן של אלה בפורום זה. אגב, עד הקמתו של הפורום תועלו הודעות מעין אלה לפורום תוכים ונראה לי שלעיתים זה עדיין קורה (במקביל כמובן לתיעול לפורום הזה - כל אחד יודע שעדיף להשאיר הודעה בכמה שיותר פורומים וכך להגדיל את מספר התגובות וזה לגיטימי). אם יהיו שני פורומים, צפרות מחד וציפורים מאידך, אני יכול להתערב איתך שכל גולש שתהיה לו שאלה כלשהי על ציפורים ישאיר את הודעתו בשני הפורומים ואז מה עשינו? אני מטיל ספק ביכולתם של גולשי פורום ביולוגיה ומדעי החיים במתן תשובות טובות לגבי גידול ציפורים וטיפול בציפורים/פרחונים פגועות/ים. אני די בטוח שהם יפנו את אותם גולשים לפורום הזה ודומיו (שמירת טבע, תוכים, חינוך ובע"ח).

strix butleri

New member
הכוונה הייתה אחרת:

אולי לא הבהרתי את עצמי מספיק טוב, אבל המחשבה הייתה לאמץ את פורום ביולוגיה ומדעי החיים כמודל לטיפול בשאלות החוזרות על עצמן, ולא כמי שיענו על שאלות הדרורים. לא נורא, סמנטיקה...

netbird

New member
מים שקטים חודרים עמוק

אפשר שהוא מת ממים בריאות. הרבה אנשים טובים שאוספים פרחונים חלשים או פגועים לא יודעים שמצעירים צריך לחסוך מים. את כל הנוזלים שהם צריכים הם מקבלים במזון (חרקים). צעירים לא מסוגלים עדיין לנתב מים לקיבה והם מגיעים לריאות במקום. העובדה שהוא השפריץ המים מחזקת ההנחה הזו וזה כנראה רפלקס. תקראי הקישורים הבאים: הצעה כיצד לטפל בגוזל עזוב מצאתי ציפור! מה עליי לעשות?

ofd1

New member
תודה לכל נותני התשובות, אבל ...

בכל מקרה זה כואב ועצוב מאד, הוא היה כל כך חמוד ומסכן, חבל לי עליו, ואני גם פוחדת שלמרות ההנחיות שקיבלתי בגן הזואולוגי כדאי היה לנהוג קצת יותר טוב ואולי לשכן את האפרוח בארגז יותר גדול , פתוח (למרות החשש שאולי היה בורח משם) ועם סביבה שנדמית לו כסביבה יותר קרובה לטבע (ענפים, עלים , זלזלים וכו'). חבל, חבל, חבל. תודה שוב על התשובות שנתתם.

למעלה