שאלה בנושא רכישת דירה

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל
בוקר אור.
לפני זמן מה, רכשנו דירה.
בחוזה קיים סעיף האומר: "המוכר מצהיר כי למיטב ידיעתו, כל מערכות הדירה (חשמל, מים ביוב) תקינות ופועלות וכי לא ידוע לו על רטיבות ו/או נזילות ו/או איטום מהדירה ו/או אליה וכי אין בדירה מום ו/או פגם נסתר עליו ידע ולא סיפר לקונה. המוכר מתחייב למסור לקונה את החזקה הבלעדית בדירה כשכל המערכות הנ"ל פועלות ומחוברות במצבן במועד חתימת הסכם זה אך בכפוף לבלאי טבעי הנובע משימוש סביר. יובהר, כי ככל שיתגלה פגם ו/או נזק בדירה, מתחייב המוכר לתקן את הפגם על חשבונו".
ובכן, הדירה נמסרה, ונתגלו בה 3 פגמים עקרוניים שאין להם כל קשר לבלאי טבעי, ועליהם לא הצהיר המוכר:
1. המוכר הגדיל פתח של חלון בסלון לדלת אלומיניום 3 כנפיים = פתח רחב. לחלון היה סורג, שהתחבר לתחתיתו. לאחר הסרת החלון וקטע הקיר התחתון שהיה מתחתיו, נותר הסורג המקורי ללא הארכה וללא קיבוע לרצפה שמתחת לפתח. כלומר: נותר רווח של כ-40 ס"מ בין הרצפה לבין שארית הסורג שנותר תלוי באוויר בתחתיתו. משמעות הדבר היא, שילד שיזחל מתחת לסורג, ינשור ללא כל התרעה מוקדמת לחצר, תוך סיכון חייו.
2. בחלון של אחד החדרים קיים סורג "נכה", שנוסר ממנו הפרופיל וה"אוזניים" שאמורות לחברו לקיר. הסורג אמנם נראה כסורג, אבל כל פורץ יכול לעוקרו ללא כל בעיה ולהיכנס חופשי לדירה (הנמצאת בקומה ראשונה).
3. לוח החשמל, שנמצא אגב בארון ב"אולם" הכניסה לבניין, שבור וחסר בו המכסה. לא זו בלבד שהמכסה חסר, והקונה יוכל (אולי) לרכוש לוח זהה וחדש ולפרק ממנו את המכסה כדי להרכיבו בלוח ההרוס, גם בתי הברגים למכסה מכוסחים, ולכן לא יהיה ניתן כלל להתקין מכסה חדש על הלוח הקיים. פירוש הדבר הוא, שכל מי שנכנס למבנה ומסתקרן לתחוב יד לתוך הלוח, מסתכן בהתחשמלות קטלנית.

לא יעלה על הדעת, שהמוכר לא ידע על הפגמים הללו, וברור שלפחות 2 מתוכם הם מסכני חיים. לגבי הראשון, קיים חוק הקובע, כי לכל פתח חייב שיהיה סורג, שיגן מפני נפילה אקראית מהדירה. לגבי השלישי, ברור שחוק החשמל קובע, כי לוח חיבורים חייב שיהיה מוגן וסגור. לגבי השני, המוכר ידע היטב על מצב הסורג, אך הוא דווקא התהלל, שכל החלונות מוגנים בסורגים. הקונה אמנם לא בדק כל סורג וסורג, הקונה לא ביקש מהמוכר שירים את התריס בסלון עד סופו, ולכן לא הבחין בכך שהסורג "קטוע" והקונה גם לא ביקש מהמוכר שיראה לו את לוח החשמל.

למרות כל זאת, שואל הקונה, האם סעיף זה בחוזה רכישת הדירה מגן עליו, ולכן, על המוכר מוטלת האחריות לטפל במפגעים אלה על חשבונו, או שהוא ייאלץ לקבל את הדירה "AS IS" ולטפל בכל אלה על חשבונו.
כולי תקווה, שמי שמתכוון להשיב על פוסט זה, הוא אכן איש מקצוע בתחום המשפטי ובתחום חוזי רכישת דירה, או שהוא מכיר אירוע דומה וידוע לו היטב כיצד הסתיים הסיפור.
בתודה מראש ובברכה, משה

קבצים מצורפים

• bb1a7d69-7141-4332-8bee-5060ff084de0.jpg
    bb1a7d69-7141-4332-8bee-5060ff084de0.jpg
    KB 153.5 · צפיות: 5
  • d836cf0f-1c81-47ff-8e72-c4f88d1cf7f6.jpg
    d836cf0f-1c81-47ff-8e72-c4f88d1cf7f6.jpg
    KB 100.2 · צפיות: 6
  • c8b7dda9-adc1-4cf9-b4b4-103460cde817.jpg
    c8b7dda9-adc1-4cf9-b4b4-103460cde817.jpg
    KB 131.3 · צפיות: 4
  • e41b95e6-7334-478a-8d82-092614136ad0.jpg
    e41b95e6-7334-478a-8d82-092614136ad0.jpg
    KB 146.7 · צפיות: 5
נערך לאחרונה ב:

shila777

Member
אני רק שאלה.אלו פגמים שרואים בעין.האם הקונה לא בדק?

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל
אני רק שאלה.אלו פגמים שרואים בעין.האם הקונה לא בדק?
1. נכון. הקונה לא בדק. המוכר הרים את התריס של המרפסת "חלקית" ומדובר בתריס "אור". אש נכנס הרבה אור וניתן היה לראות מה יש בגינה. לא עלה על דעתו של איש לבקש להרים את כל התריס ולבדוק את הסורג...
2. החשמל "תפקד" היטב בדירה ולא חשבנו להתחיל לבדוק איך נראה הלוח.
3. בחלון חדר השינה ראינו שיש סורג, אבל לא "נענענו" אותו, כדי להיווכח שאינו שלם ואינו אחוז בקיר.
אבל המוכר ידע היטב מהן הבעיות בדירה, וכשם שמוכר רכב אמור לספר לקונה מה "עבר" על הרכב, כך גם מוכר הדירה אמור לספר מה הבעיות שבדירה, ושתיים מהבעיות שהוזכרו כאן הן בעיות בטיחות חמורות. זו לפחות דעתי.

אני לא יודע את התשובה, אבל אולי אוכל לעזור לך לחדד את השאלה - לדעתי השאלה העקרונית היא: מתי ליקוי הוא בגדר "ניסתר"? העובדה שהקונה לא בדק, לא הופכת אותו ל-"נסתר". אני מניח (וכאן צריך את יודעי הדבר), שהפרשנות היא שהליקוי לא יכול להתגלות בבדיקה סבירה ע"י קונה סביר.

כל זה, בלי לגעת בשאלה האם מצב מסוים הוא אכן בגדר "ליקוי".

חפש פורומים בנושא בניה. ליקויי בניה הוא עניין מרכזי בתחום...

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל
אני לא יודע את התשובה, אבל אולי אוכל לעזור לך לחדד את השאלה - לדעתי השאלה העקרונית היא: מתי ליקוי הוא בגדר "ניסתר"? העובדה שהקונה לא בדק, לא הופכת אותו ל-"נסתר". אני מניח (וכאן צריך את יודעי הדבר), שהפרשנות היא שהליקוי לא יכול להתגלות בבדיקה סבירה ע"י קונה סביר.

כל זה, בלי לגעת בשאלה האם מצב מסוים הוא אכן בגדר "ליקוי".

חפש פורומים בנושא בניה. ליקויי בניה הוא עניין מרכזי בתחום...
לא מדובר כאן בליקויי בניה.
מדובר ברשלנות פושעת מצד המוכר.
1. למוכר יש בנות קטנית. לקונה אין ילדים. הסיכון שהמוכר לקח על עצמו הוא הקטע המדאיג ורק למזלו, הוא לא חווה תאונה.
היות שהמוכר הרחיב חלון ופתח דלת במקומו, הוא הותיר את תחתית הסורג תלויה באוויר, תוך שהוא סיכן את בנותיו ואולי את ילדי אורחיו.
והמוכר גם טרח להתחכם: הוא הרים את התריס החשמלי (תריס אור, שמכניס הרבה מאד אור לבית), באופן חלקי. ונכון: הקונה לא ביקש שירים אותו עד הסוף, כדי שיוכל לבדוק את הסורג. תגדיר את זה כרשלנות של הקונה? אולי...

2. הקונה לא טרח לבדוק את ארון החשמל. הקונה אינו חשמלאי, ולא עלה על דעתו לברר מה מצב הלוח. חומר למחשבה לעתיד...

האם יש מקום להביא מהנדס בניין, שיבדוק את הבניין?
א. איני בטוח שהמהנדס היה בודק את כל פרטי הפרטים, גם אם היה בודק יותר ממה שבדק הקונה.
ב. אם נתמחר את המהנדס, מאד יתכן שעלותו תהיה גבוהה ממחיר התיקונים הנדרשים. מדובר כאן בכמה אלפי שקלים בודדים, גם אם סכום זה הוא הוצאה מיותרת עבור הקונה...

shila777

Member
1.רשלנות על סוגיה-נקבעת בהגדרות לחוק העונשין וחוקים אחרים.לא אתה מוסמך להגדירה.פושעת?לדעתך בלבד.
2.בכל קניית דירה,שזו השקעה גדולה,יש מקום ומקובל מאוד ,להביא חברה שבודקת הככככככל.ותתפלא-הם עולים על הכל.עלות של כ 1500 שקל לבדיקה.
3.ארון חשמל-ראה הערתי הקודמת.
4.במקום לנסות להגיע עם המוכר להסדר-למרות שמבחינתו הראה-אתה מתפלמס כאן.או-לתקן וזהו.השקעת מיטב כספך,אני מניחה,בדירה.מה לעשות-יש תקלות קטנות שגורמות לעוד הוצאות.
5.אני מקווה שאינך שש להגיש תביעה בתביעות קטנות.(אין לי מושג אם נושא שכזה מתקבל שם או בשלום).כי אם כן-תתיעץ עם מומחה.(כן.הוצאה!)

shila777

Member
א.הקונה אמור לבדוק.אגב-היום מקובל לקחת חברה שתעשה בדיקה יסודית.
ב.קח שמאי או מהנדס בניין-שיבדקו ויעריכו את הפגמים.הערכה כספית של תיקון ומסוכנות למבנה.
ג.שלח למוכר אץת הדוח"ח שתקבל וראה תגובתו.
ד.הוא הסכים לתקן.אז מה לא בסדר?הרי הראה לך ולא בדקת.יכולת לבקש לפתוח תריס או חלון.
ה.לא ברור לי למה אתה חותר.מה היית רוצה שיקרה?

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל
א.הקונה אמור לבדוק.אגב-היום מקובל לקחת חברה שתעשה בדיקה יסודית.
ב.קח שמאי או מהנדס בניין-שיבדקו ויעריכו את הפגמים.הערכה כספית של תיקון ומסוכנות למבנה.
ג.שלח למוכר אץת הדוח"ח שתקבל וראה תגובתו.
ד.הוא הסכים לתקן.אז מה לא בסדר?הרי הראה לך ולא בדקת.יכולת לבקש לפתוח תריס או חלון.
ה.לא ברור לי למה אתה חותר.מה היית רוצה שיקרה?
עניתי לקודמך: במקרה של הדירה הספציפית הזו, אין ולא היה מקום להכניס מהנדס בודק , חברה או שמאי.
העלות הכספית אינה מהגבוהות שיש, ומדובר בכמה אלפי שקלים בודדים.
האם הוא הסכים לתקן? אילו הסכים, הפוסט הזה לא היה נכתב. הייתי סוגר איתו את הנושא והכל היה נגמר בטוב.
ומה אני רוצה שיקרה? יש לי מספיק מה לעשות בבית הזה. מערכת החשמל מיושנת, והמוליכים הם דקים יחסית לדרישות הדייר ו/או דרישות חברת החשמל כיום.
[ואין לי כל טענות על כך: לא היה מחובתו של המוכר לטפל במערכת שתפקדה].
וצביעה? נו. זו עבודה לא קלה, אבל אף מוכר לא טורח לצבוע את דירתו לפני שהוא מוסר מפתח.
אבל מכיוון שידיי מלאות בעבודה, איני מחפש הרפתקאות נוספות.

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל
1.רשלנות על סוגיה-נקבעת בהגדרות לחוק העונשין וחוקים אחרים.לא אתה מוסמך להגדירה.פושעת?לדעתך בלבד.
2.בכל קניית דירה,שזו השקעה גדולה,יש מקום ומקובל מאוד ,להביא חברה שבודקת הככככככל.ותתפלא-הם עולים על הכל.עלות של כ 1500 שקל לבדיקה.
3.ארון חשמל-ראה הערתי הקודמת.
4.במקום לנסות להגיע עם המוכר להסדר-למרות שמבחינתו הראה-אתה מתפלמס כאן.או-לתקן וזהו.השקעת מיטב כספך,אני מניחה,בדירה.מה לעשות-יש תקלות קטנות שגורמות לעוד הוצאות.
5.אני מקווה שאינך שש להגיש תביעה בתביעות קטנות.(אין לי מושג אם נושא שכזה מתקבל שם או בשלום).כי אם כן-תתיעץ עם מומחה.(כן.הוצאה!)
אכן רשלנות אף כי (כנראה) לא פושעת. מסתבר שבארץ אין חוק לגבי החובה להתקין סורג שמגן על פתח שילד עלול לטפס עליו. אבל בכל זאת, מה שבטוח בטוח, ואם כבר הותקן שם סורג, אסור היה להותירו תלוי על בלימה.

לגבי לוח החשמל.... לוח שנמצא בחלל הכניסה, לצד המדרגות, כשהוא חשוף לתחיבת ידיים של כל מי שחפץ בכך? זוהי עבירה בוטה על חוק החשמל וזוהי רשלנות קשה. והלוא הלוח אינו נמצא בבית הדייר אלא במרחב הציבורי.

איני מכיר את מחירי הבדיקות למיניהן, אבל איני בטוח שתיקון הנדרש במקרה בו אני דן, יעלה הרבה יותר.
ואפרופו לוח החשמל... המוכר התלונן על כך, שדווקא בתקופה האחרונה, הוא נאלץ להזמין חשמלאי שטיפל בלוח (נחרך המאמט הראשי והאביזר נגד התחשמלות). לטענתו, רק ה"טיפול" הזה עלה לו 1,500 ש"ח (לדעתי מחיר די מופקע).

למעלה