שאלה בנושא רשיונות

computer helper

New member
שאלה בנושא רשיונות

שלום, יש לי שאלה בנושא רשיונות,
אני מפתח תוכנה ב qt. הרשיון של qt זה gpl ו lgpl. וחלק מהקוד לקחתי מ libhdate ושיניתי שם חלק מהקוד והתאמתי אותו למטרה שלי, הרישיון שלהם הוא גם gpl
עכשיו השאלות:
א. לפי מה שהבנתי אני צריך לפרסם את הקוד מקור, באיזה צורה לפרסם אותו בדיוק? והאם צריך לפרסם את כולו?
ב. בקוד מקור צריך להיות בתחילת כל קובץ את הרישיון והפרטים שלי?
ג. באיזה צורה ניתן לגבות תשלום על התקנה של התוכנה ואם בכלל? (זו שאלה תיאורתית יותר כי אני מתכווין לשחרר בחינם כנראה.)

קראתי כמעט כל מה שאפשר בנושא ויצאתי די מבולבל אם מישהו יסדר לי את זה אני יודה לו מאוד!

הופאק

New member
אתה לא חייב לפרסם את הקוד

אם אתה מפיץ את התכנה אז אתה צריך לספק גם את הקוד שלה. פשוט נוח לפרסם את הקוד באינטרנט, למשל באתר כמו github.
ב. לא חייב אבל אפשר.
ג. אפשר לגבות תשלום על מה שאתה רוצה. חופשי לא קשור לחינם.

computer helper

New member
תודה רבה אם כי

תודה רבה לך.
&nbsp
אם כי ברגע שאני מפרסם את הקוד, ואני גובה תשלום עבור התקנה, כל אחד יוכל להוריד את הקוד ולהריץ אותו בלי תשלום...

אורון47

New member
האם הוא חייב לתת גישה לקוד רק למי שמקבל/קונה ממנו?

מה לא נכון ב:
  1. computer helper חייב לתת גישה לקוד רק למי ששילם (או קבל) מ computer helper ה. computer helper יכול לתת גישה גם לאחרים, אך לאחרים הוא לא חייב. בסדר הפוך זה יוצא שבשום מקרה computer helper לא חייב לפרסם לכל העולם. computer helper חייב לתת גישה, כולל הזכות להעתיק הכל, רק למי ששילם (או קבל) ממנו. יחד עם זה,
  2. נקרא צד ב' למי שקנה, או קבל, מ computer helper. ונקרא צד ג' למי שקנה, או קבל, מצד ב'. אז צד ב', תמיד יכול להעביר את הקוד, בתמורה או בחינם, למי שירצה, דהינו לצד ג', בתנאי שיתמלא במצטבר ש:
  • אם computer helper רשם שהוא הוסיף קטעים משלו, אז צד ב' לא ימחוק את הרישום הזה.
  • וגם שלכל צד ג' תנתנה אותן זכויות, וחובות, כמו לצד ב'.
?

computer helper

New member
אם אני מבין נכון

מי שקונה ממני את הקוד נניח ב 5$ יוכל למכור אותו ב 4$. (כמובן שהוא חייב להשאיר את החלקים של הקוד שלי)
&nbsp
תודה על ההבהרות בעניין.

BravoMan

Active member
כמה תוספות:

ראשית הבהרה: אינני עו"ד!
&nbsp
אם אתה רק משתמש ב-qt כספרייה, ולא משנה את הקוד של qt עצמה, אינך חייב להעביר את הקוד שלך התוכנה שלך לאף אחד.
זו הסיבה ש-qt משוחררת תחת LGPL האות L, מהמילה Lesser, מרפה קצת את ה-GPL כדי לאפשר שימוש בספרייה כספרייה, גם בתוכנה סגורה.
&nbsp
כל עוד אתה רק מקשר לספרייה שמשוחררת תחת LGPL, אין בעיה.
&nbsp
&nbsp
כמו שכבר אמרו, אם אתה משתמש בקוד שהוא GPL, לכל מי שאתה מעביר את המתוכנה שלך (בצורת הבינארית), אתה חייב גם לספק את קוד המקור, אבל, גם את קבצי הבנייה - כל מה שצריך כדי לבנות את הקוד, אם השינויים או בלי.
למעשה, כדי להשתמש בקוד תחת GPL, גם הקוד שלך חייב להיות תחת GPL או רישיון תואם.
&nbsp
אז מצידו, מי שקיבל ממך את התוכנה עם הקוד שלה, גם הוא יכול לעשות שנויים ולהעביר הלאה, אבל גם הוא מחויב לתת את הקוד למי שהוא נותן את התוכנה, באותם תנאים כמוך.
&nbsp
אם הוא קיבל ממך את התוכנה תמורת 5$, הוא יוכל לתת אותה תמורת כל מחיר שהוא רוצה או בחינם, למי שהוא רוצה, כי זה חלק מהרישיון.
הוא יכול גם, להסיר את החלקים של הקוד שלך, בהנחה שתוכנה מתפקדת לפחות חלקית בלעדיהם, או להחליפם בקוד אחר, שהוא או מישהו אחר יכתוב, אבל גם הקוד הזה חייב לציית לחוקי רישיון ה-GPL כל עוד הוא משתמש בקוד אחר תחת GPL.
&nbsp
כפי שלך מותר לשנות קוד שקיבלת ברישיון GPL, גם כל מי שמקבל ממך קוד ברישיון GPL יכול לשנות אותו.
&nbsp
מה שמביא אותנו לעניין מכירה:
אם אתה מעוניין למכור עותקים ורוצה להבטיח בלעדיות הפצה, אינך יכול להשתמש בקוד GPL כי אינו מתאים.
אתה כן יכול להשתמש בספריות LGPL, כמו qt, כל עוד אתה רק מקשר עליהן ולא משנה אותן או מעתיק מהן קוד ישירות.
&nbsp
אם זאת, אתן לך דוגמה איך פרויקט מסוים מרוויח ממשתמשים וגם משוחרר תחת GPL:
פרויקט OsmAnd הוא תוכנת ניווט ברישיון GPL למכשירי Android שמשתמשת במפות חופשיות מפרויקט Open Street Map.
&nbsp
ניתן להוריד את התוכנה מהמארקט, אבל היא מוגבלת ל-10 הורדות של מפות בלבד.
יש לה גרסה בתשלום שאינה מוגבלת, ונדמה לי שגם כולל עוד כמה פיצ'רים.
&nbsp
כל הקוד של התוכנה זמין בצורה פומבית ב-github.
אז למה שמישהו ישלם, במקום להוריד ולבנות את הקוד ללא מגבלה?
&nbsp
כי רוב האנשים לא יודעים איך לעשות את זה. הם רק יודעים להתקין אפליקציות מהחנות.
את יכול להסתכל על זה כשירות הנגשה - יש תוכנה, מי שרוצה, שיוריד ויבנה ויתקין בעצמו. חינם, חופשי, ואפשר גם להכניס שינויים.
מי שרוצה שיבנו עבורו וישמו במקום ממנו נוח להתקין, שישלם.
&nbsp
ואם מישהו יבנה גרסה ללא מגבלות ויפיץ לכולם?
זכותו. כל עוד הוא מציית לחוקי הרישיון. הראיון הוא שאנשים ירצו לשלם לך תמורת מה שעשית, לא שתכפה עליהם.

computer helper

New member
תודה

זה מסדר לי את העניין.
&nbsp
תכלס אם אני בונה על ספרייה שמשוחררת ב gpl אז אני משחרר את הקוד בלי קונצים וכמו שאמרת אנשים מוכנים לשלם קצת בשביל תוכנה שהם צריכים ולא כל כך מהר מורידים קוד מקור בשביל לחסוך כמה שקלים.
&nbsp
תודה רבה
&nbsp

computer helper

New member
תראה,

ראיתי את כל זה, (פחות או יותר) אבל אחרי כמה שורות נהיה לי סחרחורת...
אחרי שהסבירו לי כאן את מה שנוגע יותר אלי, אני יותר מסודר

למעלה