שאלה בענייני חולין שאולי לא קשורה לכאן:

שאלה בענייני חולין שאולי לא קשורה לכאן:

שלום. לא מצאתי פורום יותר מתאים - ופה בטח מסתובבים אנשי מדע שאולי ידעו את התשובה - אז אנסה לשאול כאן (למרות שהפורום עוסק בחדשות...): יש לנו תנור אפייה שהדלת שלו טיפה רופפת - וסגרתי אותה כפתרון זמני ע"י מגנט חזק. בעת אפייה - מסגרת התנור מתחממת מאוד. האם זה מסוכן? כלומר - האם החום יכול להרוס את המגנט או לפוצץ אותו ולמה (אין לי מושג איך חום רב עלול להשפיע על החומר ממנו עשוי המגנט...)? האם המגנט עלול להשפיע על מתכת התנור בשל התחממותה - ואם כן - כיצד ישפיע (ולמה)? סליחה מראש אם השאלה טפשית או נשמעת טפשית - אבל עדיף לי לשאול מאשר להשאר עם הסקרנות ו/או לעשות משהו מסוכן...

תגובה

לא צפויה בעיה בטיחותית. החום יכול להשפיע במספר דרכים. מעל טמפרטורה מסויימת (טמפרטורת קירי), המגנט יאבד את המגנטיות שלו. ברוב החומרים זה קורה במספר מאות מעלות, אז לא צפויה בעיה. יתכן (אני לא בטוח) שחום המתכת של התנור, אם המתכת היא פרומגנטית (למשל ברזל) ימגנט את המתכת, אך גם זו לא בעיה בטיחותית. בעיה מעשית אך לא בטיחותית שיכולה להיות היא אם המגנט שאתה משתמש בו מבוסס על פריט (ferrite). במקרה זה מדובר על אבקה שעברה סינטור... ואני לא בטוח איך היא תושפע מחום. במקרה הגרוע ביותר, המגנט ייסדק או יתפורר. בכל אופן, לא בטוח שפתרון המגנט הוא אופטימלי. אני מציע לך לצלם את דלת התנור, ולפרסם בפורום "עשו זאת במו ידיכם" עם בקשה לעזרה -- סביר שתקבל עצות טובות. http://www.tapuz.co.il/forums2008/forumPage.aspx?forumId=774

אין לי מושג מהי טמפרטורת קירי של מגנט/ים...

(לא שהיה לי מושג מהי טמפ' קירי באופן כללי - אבל היי, לומדים...) אבל בכל מקרה - אם המגנט יאבד את תכונת המגנטיות שלו - הוא ממילא יהפוך למיותר. (אתה כנראה צודק - ואאלץ לחפש פתרון אחר...) אבל רק בשביל הסקרנות: האם מרגע שהמגנט מאבד את ה"מגנטיות" שלו עקב חימום לטמפ' קירי - זה פרמננטי? כלומר - האם אחרי שהטמפ' יורדת - המגנטיות חוזרת? ועוד שאלה - רק ליתר ביטחון: עכשיו ממש בא לי לנסות בכ"ז לראות מה קורה למגנט בעת חימום. אתה בטוח שזה בטיחותי לנסות? (יש ילדים ממש קטנים בבית...) אם יש מידה קלה של אי בטיחות - אוותר על הניסוי.... בכל מקרה - תודה על התשובה המהירה והדי מפורטת...

uzi2

Active member
מגנט יכול לאבד את המגנטיות שלו

בעת חימום ואז לא לחזור להיות ממוגנט אחרי הקירור. לגבי סיכונים אני לא בקיא. ברור שאם הדלת נפתחת על אדם כאשר התנור מאוד חם זה יכול לעשות כוויות.

אה, עוד שאלה - בקשר למתכת התנור:

"יתכן (אני לא בטוח) שחום המתכת של התנור, אם המתכת היא פרומגנטית (למשל ברזל) ימגנט את המתכת" מה זאת אומרת - שהחום ימגנט את המתכת? איך זה בא לידי ביטוי מעשי? (כלומר - איך מתכת התנור תתנהג? אני ארגיש בזה באיזו צורה?....)

ניסוח קצת עקום...

הכוונה שלי היתה שיתכן (ושוב, זו יותר אינטואיציה מידע) שמתכת פרומגנטית מתמגנטת בנוכחות מגנט קבוע יותר בקלות כאשר היא חמה. גם אם זה יקרה, האפקט יהיה קל מאד, כלומר, התנור, אם בכלל, יהפוך למגנט מאד חלש.

למעלה